Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-20, 22:31
43.2 Problem z czasem / aktualizacja ze strony larka
Autor Wiadomość
Hanka 
azymut


Dołączyła: 10 Mar 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-03-10, 15:32   

lukipl napisał/a:
Witam...

Najprościej jest wgrać na kartę SD program z apteczki total commander

http://my-navia.pl/viewto...6f455bdc574cec8

W ustawieniach larka ustawić ścieżkę dostępu do nawigacji - na plik total commandera z karty SD.

Jak juz odpalisz TC to wbijasz się w katalog windows i odpalasz explorer i potem panel sterowania - data i czas i po sprawie.


Mojemu larkowi to właśnie pomogło.Dzieki :->
Początkowo wracał ponownie do czasu Honkongu jak u niektórych z was mimo zastosowanej powyzszej rady...ale, to po dostaniu się do panelu sterowania -data godzina,to zmieńcie tylko strefe czasową ten cyfrowy zegarek zostawcie w spokoju (mimo że jest tam zła godz.).U mnie pomogło.
 
 
marwec 
azymut


Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-03-17, 20:57   

Kon napisał/a:
Czy ktoś instalował aktualizację:

http://www.lark.com.pl/fb432aktualizacja.htm

"lista zmian:
poprawiono tłumaczenie
poprawiono obsługę strefy czasowej"

Czy ta poprawka rozwiązuje znany problem z czasem?



Witam
W mojej nawigacji (Lark 43.2) rowniez mialem problem z przestawianiem sie czasu. Po wgraniu aktualizacji sciagnietej ze strony Lark'a i sprawdzeniu w trasie, problemu z czasem juz nie ma, choc po sprawdzeniu sterfy czasowej w systemie wciaz pozostaje Hong Kong.
Wg mnie aktualizacja to najprostszy sposob.
Pozdrawiam
-------------------------------------------------------------------------
Lark 43.2 +MM6.2.2 +AM5.5.2
 
 
luzaczek82
azymut


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-03-18, 11:41   

Witam wszystkich!Mam larka 43.2 z mm6.3.2!Wgrałem aktualizacje ze stronki larka,ale jak złapie sygnał gps na mm to po wyjściu z mapy zmienia Mi się godzina o 7h!nie wiem o co kaman
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 109
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-03-18, 11:49   

Na pewno przeczytałeś wszystko w tym temacie od pierwszej strony :?:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
luzaczek82
azymut


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-03-18, 12:05   

przeczytałem ale myślałem że jak zaktualizuje soft to będzie oki!
 
 
kemar 
azymut


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2
  Wysłany: 2010-03-18, 20:06   

Ja mam taki sam problem jak luzaczek82. Po wgraniu aktualizacji, ze strony Lark'a, nadal występuje problem z czasem. Dodam jeszcze, że przeprowadziłem aktualizację zgodnie z instrukcją zamieszczoną na stronie (2 krotnie), za drugim razem włącznie z formatem. Poprawy brak...

Po połączeniu się z satelitami "pcha" godzinę do przodu. Oczywiście w MM problem nie istnieje, bo w ustawieniach można ustawić strefę czasową.

Mam zamiar zadzwonić do producenta i zapytać co oni na to. Jak uzyskam odpowiedź to napiszę.
 
 
luzaczek82
azymut


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-03-19, 10:31   

kemar total commander i załatwisz sprawę!
 
 
grogo 
azymut


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-03-24, 23:45   

Mam 43.2, niestety nie pomaga ani aktualizacja softu, ani zmiana strefy w TC. Po złapaniu sygnału w mm i restarcie zmienia mi strefę na HK. W mm mam ustawioną właściwą strefę (GMT+1). Trzeba kombinować dalej.
 
 
servomoto
azymut
Lark 43.2


Dołączył: 30 Mar 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-03-30, 21:42   

Witam wszystkich,

Tydzień temu nabyłem Larka 43.2 i pierwszy problem z którym się spotkałem to przestawianie się czasu. Zaktualizowałem swoją nawkę zgodnie z zaleceniami ze strony producenta i o dziwo problem zniknął. Urządzenie trzyma ustawienia czasu nawet po wyjściu z programu do nawigacji (korzystam z AM 5.5.1, wyłączona aktualizacja czasu z GPS).
 
 
grogo 
azymut


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-04-13, 00:57   

servomoto napisał/a:
Witam wszystkich,

Tydzień temu nabyłem Larka 43.2 i pierwszy problem z którym się spotkałem to przestawianie się czasu. Zaktualizowałem swoją nawkę zgodnie z zaleceniami ze strony producenta i o dziwo problem zniknął. Urządzenie trzyma ustawienia czasu nawet po wyjściu z programu do nawigacji (korzystam z AM 5.5.1, wyłączona aktualizacja czasu z GPS).


Trzyma Ci czas bo masz wyłączoną synchronizację z GPS. W MM którą miałeś oryginalnie nie ma opcji do wyłączenia synchronizacji (przynajmniej ja takiej nie znalazłem), dlatego czas się zmienia. Żeby to zmienić trzeba znaleźć plik mapamap.opt i ustawić w nim parametr GpsSetSystemDateFromGps=0. To wyłączy synchronizację czasu z GPS. Należy pamiętać przy tym o ostrzeżeniach producenta ;-)
 
 
raistinc
azymut


Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-05-01, 14:46   Lark 43.2 - jak uaktualnić?

Ściągnąłem pliki z aktualizacją ze strony larka. Wrzuciłem do navi, ale program do aktualizacji nie może ich znaleźć. Te ikonki na dole za pomocą których mozna wysuzkać plik aktualizacji są nieaktywne. W czym tkwi problem?
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 109
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-05-01, 17:40   

Zrobiłeś wszystko według instrukcji :?: Podobny temat przeczytaj dokładnie za nim będzie za pózno :roll:
http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=43.2
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2010-05-01, 18:02   Re: Lark 43.2 - jak uaktualnić?

raistinc napisał/a:
Ściągnąłem pliki z aktualizacją ze strony larka. Wrzuciłem do navi, ale program do aktualizacji nie może ich znaleźć. Te ikonki na dole za pomocą których mozna wysuzkać plik aktualizacji są nieaktywne. W czym tkwi problem?

Pliki do aktualizacji powinny być luzem na czystej sformatowanej karcie SD, jeżeli masz nieaktywną opcje aktualizacji to musisz skopiować sobie oryginalne oprogramowanie do nawigacji w bezpieczne miejsce na PC, następnie wkładasz przy wyłączonej nawigacji kartę z plikami do aktualizacji i włączasz nawigację.
Przy tym sposobie zostanie sformatowana pamięć wewnętrzna nawigacji dlatego należy zrobić sobie jej kopię, więcej info pod tym linkiem.
http://www.lark.com.pl/fb432aktualizacja.htm

A tu wycinek z tego co tam pisze.

_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
raistinc
azymut


Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-05-01, 20:56   

Dzięki wielkie. Po prostu stosowałem się do zaleceń z instrukcji dołączonej do navi, ale tam to jest skrótowo opisane. Obyło się bez formatowania pamięci wewnętrznej :)
 
 
polak123
azymut


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-05-05, 22:39   

Koledzy chyba znalazłem lek na ten czas.
Otóz w MM ustawiłem czas GMT + 2.00 i w TC ustawiłem czas GMT + 2.00 (np. Ateny....)
Od tygodnia hula jak ta lala.

Pewnie zapytacie dlaczego nie ustawić GMT +1.00??
Otóz u mnie jak ustawiłem w/w czas to w menu, po ON/OFF i po resecie trzymał godzine, ale gdy weszłem w MM to cofał o 1h.
Dlatego czas ustawiłem na GMT + 2.00 to chyba proste i logiczne.
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11