Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-20, 21:31
43.2 Problem z czasem / aktualizacja ze strony larka
Autor Wiadomość
lukipl
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 35
Wysłany: 2009-11-25, 08:47   43.2 Problem z czasem / aktualizacja ze strony larka

Nowy model Larka - co 20 sek synchronizował się z GPS (znany problem z 43.0 i 43.1) - oczywiście wyłączyłem synchronizacje czasu z GPS, ale niestety nie ma poprawnego czasu w AM. W modelach 43.0 i 43.1 , można było ustawić czas w ustawieniach samego Larka zmieniając strefę czasową na Europę, w tej wersji nie ma takiej opcji. Czas jak się ustawi ręcznie, to nie zmienia się dopóki nie włączy się AM która się synchronizuje z GPS i automatycznie zmienia czas o 7 godz do przodu (zmiana dnia miesiąca tez do przodu) tak jak bym był teraz w Chinach.

Spotkał się ktoś z tym??
_________________
Lark 43.2LM
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-01-16, 21:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2009-11-25, 09:00   

Typowy objaw używania urządzenia niezgodnie z intencjami producenta - w instalowanej na Larkach MapieMap jest opcja wyboru strefy czasowej.

Ustaw strefę czasową w MM i złap fixa - może Windows przyjmie ustawienia z MM
Druga możłiwość: wjedź w Windowsa i ustaw strefę i godzinę z poziomu panelu starowania
_________________

 
 
lukipl
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 35
Wysłany: 2009-11-25, 12:58   

Witam...

Zmiana strefy w MapaMap nic nie dała, ale zmiana strefy w windowsie dała efekt. Fabrycznie ustawiony jest tam Hongkong.

Bardzo dziękuje, i pozdrawiam.
_________________
Lark 43.2LM
 
 
siwyandy
Waypoint


Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 97
Wysłany: 2009-11-25, 17:27   Re: LARK 43.2 Problem z czasem

lukipl napisał/a:
Nowy model Larka - co 20 sek synchronizował się z GPS (znany problem z 43.0 i 43.1) - oczywiście wyłączyłem synchronizacje czasu z GPS, ale niestety nie ma poprawnego czasu w AM....

Mam problem podobny;
dzisiaj "robiłem" Larka 43.0. AM6 Beta2.
Kto mi wytłumaczy dlaczego Synchronizacja czasu z GPS jest wyszarzona? Nie można jej zaznaczyc. Skutkuje to złym wskazaniem czasu oczywiście...

[ Komentarz dodany przez: Cybant: 2009-11-25, 17:31 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bardzo proszę o skracanie cytowanych wypowiedzi poprzeników
Ostatnio zmieniony przez Sahem 2009-11-25, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-11-25, 17:40   

siwyandy napisał/a:
Kto mi wytłumaczy dlaczego Synchronizacja czasu z GPS jest wyszarzona?

Nie przejmował bym się tym, jak byś zaznaczył to zrywało by co chwilę sygnał GPS (znana przypadłość Lark-ów), co do czasu należy na urządzeniu lub w Windows (w zależności co poprawi wskazania czasu) ustawić odpowiednią strefę czasową.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
bartmasz
azymut


Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-12-06, 14:31   

lukipl napisał/a:
zmiana strefy w windowsie dała efekt. Fabrycznie ustawiony jest tam Hongkong.

Zgadza się, jest Hongkong. Zmiana pomaga, ale tylko do następnego wyłączenia (lub wyładowania baterii).
Po ponownym "zimnym" starcie mam Hongkong :( Jak przekonać Larka, żeby zapamiętał ustawioną przeze mnie strefę czasową?
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 65
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 611
Skąd: krak
Wysłany: 2009-12-12, 21:06   

lukipl napisał/a:
Witam...

Zmiana strefy w MapaMap nic nie dała, ale zmiana strefy w windowsie dała efekt. Fabrycznie ustawiony jest tam Hongkong.

Bardzo dziękuje, i pozdrawiam.



a jak odblokowałeś ?
jak wszedłeś do windowsa?
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
lukipl
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 35
Wysłany: 2009-12-13, 12:01   

Witam...

Najprościej jest wgrać na kartę SD program z apteczki total commander

http://my-navia.pl/viewto...6f455bdc574cec8

W ustawieniach larka ustawić ścieżkę dostępu do nawigacji - na plik total commandera z karty SD.

Jak juz odpalisz TC to wbijasz się w katalog windows i odpalasz explorer i potem panel sterowania - data i czas i po sprawie.
_________________
Lark 43.2LM
Ostatnio zmieniony przez lukipl 2009-12-13, 13:24, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 65
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 611
Skąd: krak
Wysłany: 2009-12-13, 12:04   

dzięki :-)
ale niestety linki do Apteczki są zimne ,może je jakoś odświeżyć :lol:
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8835
Wysłany: 2009-12-13, 12:10   

Dlaczego zimne, są bardzo gorące :-P , kliknij pod tym linkiem w pierwszym poście, pierwsza ikona po lewej.
http://www.my-navia.pl/dl...tion=file&id=46
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 65
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 611
Skąd: krak
Wysłany: 2009-12-13, 12:36   

ok :-)
mam już (IE blokował i wyświetlał X zamiast obrazków) :lol:
data i godzina już ustawione :-)
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
adamlun 
azymut


Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-12-26, 20:41   

renron napisał/a:
siwyandy napisał/a:
Kto mi wytłumaczy dlaczego Synchronizacja czasu z GPS jest wyszarzona?

Nie przejmował bym się tym, jak byś zaznaczył to zrywało by co chwilę sygnał GPS (znana przypadłość Lark-ów), co do czasu należy na urządzeniu lub w Windows (w zależności co poprawi wskazania czasu) ustawić odpowiednią strefę czasową.

W wersji 5.5.3 nie jest wyszarzone i 'Synchronizacja czasu z GPS' działa bez zakłóceń. Jaki parametr i gdzie w AM6 odpowiada za to 'wyszarzanie'?
 
 
mamil_km
azymut


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-12-27, 11:02   

Czy ktoś poradził sobie ze zmianą strefy czasowej na stałe? Próbowałem zmienić ustawienia wbudowanego GPS-u, wyłączałem aktualizację czasu z GPS w panelu sterowania WIN CE ale wszystkie ustawienia znikają po wyłączeniu urządzenia.
 
 
pionaj 
GPS instruktor



Pomógł: 12 razy
Wiek: 65
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 611
Skąd: krak
Wysłany: 2009-12-27, 18:57   

lukipl napisał/a:
Witam...

Najprościej jest wgrać na kartę SD program z apteczki total commander

http://my-navia.pl/viewto...6f455bdc574cec8

W ustawieniach larka ustawić ścieżkę dostępu do nawigacji - na plik total commandera z karty SD.

Jak juz odpalisz TC to wbijasz się w katalog windows i odpalasz explorer i potem panel sterowania - data i czas i po sprawie.



ta podpowiedź mi pomogła :-)
_________________
codziennie budzę się coraz piękniejszym ale dzisiaj to już przesadziłem :)
 
 
mamil_km
azymut


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-12-27, 22:20   

Również tak robiłem lecz po wyłączeniu i ponownym włączeniu nawigacja "pamięta" strefę czasową HongKong :( zmieniałem nawet domyślną wartość w rejestrze systemu ale po ponownym uruchomieniu wszystko wraca jak bumerang. Może ktoś wie jak zmienić na stałe strefę czasowa. W jakim pliku zapisane są te ustawienia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi: drukarki
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12