Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie
Autor Wiadomość
maly771 
Waypoint


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 36
  Wysłany: 2008-03-04, 20:00   Ładowanie

Witam a mozna ladowarke samochodowa podlaczyc do prostownika chodzi o akire z dronki
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-04, 20:11   Re: Ładowanie

maly771 napisał/a:
Witam a mozna ladowarke samochodowa podlaczyc do prostownika chodzi o akire z dronki

To zależy od tego jakie napięcie ta ładowarka ma na wyjściu (pomiędzy zaciskami do akumulatora); podczas ew. podłączania należy zwrócić szczególną uwagę na biegunowość (plus do plusa, minus do minusa).
 
 
ksiecio 
Waypoint


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 134
Skąd: Chełm
Wysłany: 2008-03-04, 20:14   

pisałem o tym...tak mozna w zapalniczce jest około 10A ...ale ustaw na prostowniku max 2A powinno być git...acha przewód w miare gruby...nie od słuchawek :-?
 
 
 
maly771 
Waypoint


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-03-04, 20:18   

Prostownik mam tez z dronki 6A niema regulacji tzn jest chyba automatyczna ladowarka jest akiry na wyjsciu ma 5V 2A i klemy od prostownika chcialem podloczyc do tej ladowarki no a biegunowosc to podstawa





i jeszcze jedno gdzie sprawdzic stan naladowania bateri
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-04, 20:30   

ksiecio napisał/a:
ustaw na prostowniku max 2A powinno być git...acha przewód w miare gruby...nie od słuchawek

Dobrze że napisałeś - ale dlaczego 2 A? Czy jak mam prostownik 8 A bez regulacji to lepiej nie próbować?
Co do grubego kabla który zalecasz, to co w takim razie z tym oryginalnym samochodowym - moim zdaniem jest cienki.
No i zakładając te 2 A na wejściu (jak sugerujesz) nie ograniczymy zalecanego prądu na wyjściu?
Żadne urządzenie nie ma sprawności 100%.
Kolega ma prostowniczek 1 A do ładowania aku motocykla - można go używać?
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-03-04, 20:38   

harry napisał/a:
Dobrze że napisałeś - ale dlaczego 2 A? Czy jak mam prostownik 8 A bez regulacji to lepiej nie próbować?
to nie wazne!
ladowarka nie pobierze wiecej niz 2A
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-04, 20:45   

Cytat:
to nie wazne!

To skąd taka sugestia?
A reszta pytań?
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-03-04, 20:59   

harry napisał/a:
To skąd taka sugestia?
nie majac o tym pojecia wystarczy odrobina logiki...
akumulator potrafi oddac i 500A a czy co sie pali w samochodzie? NIE
palimy urzadzenia napieciem a nie pradem
wazne aby prostownik nie podal wiecej nic ok 15V (teotia) ale i wiecej nie zaszkodzi bo ladowarka akiry ma wytrzymywac 9-34V

8A to prad max jaki moze oddac a Tobie potrzebne tylko 2A
harry napisał/a:
Co do grubego kabla który zalecasz, to co w takim razie z tym oryginalnym samochodowym - moim zdaniem jest cienki.
ktory kabel?
zadna wymiana kabli jest nie potrzebna
harry napisał/a:
Kolega ma prostowniczek 1 A do ładowania aku motocykla - można go używać?
na ladowanie wylaczonej akiry pewnie wystarczy
po prostu nie wlaczaj urzadzenia
 
 
ksiecio 
Waypoint


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 134
Skąd: Chełm
Wysłany: 2008-03-04, 21:04   

raby napisał/a:
harry napisał/a:
To skąd taka sugestia?
nie majac o tym pojecia wystarczy odrobina logiki...
akumulator potrafi oddac i 500A a czy co sie pali w samochodzie? NIE
palimy urzadzenia napieciem a nie pradem
wazne aby prostownik nie podal wiecej nic ok 15V (teotia) ale i wiecej nie zaszkodzi bo ladowarka akiry ma wytrzymywac 9-34V

8A to prad max jaki moze oddac a Tobie potrzebne tylko 2A
harry napisał/a:
Co do grubego kabla który zalecasz, to co w takim razie z tym oryginalnym samochodowym - moim zdaniem jest cienki.
ktory kabel?
zadna wymiana kabli jest nie potrzebna
harry napisał/a:
Kolega ma prostowniczek 1 A do ładowania aku motocykla - można go używać?
na ladowanie wylaczonej akiry pewnie wystarczy
po prostu nie wlaczaj urzadzenia


bo kiedyś napisałem ...komuś tak:
weź wlej oleju do silnika ile wejdzie, napewno się nie zatrze....
i ten koleś wlał ....


moja ver. poprostu była ostrożna.... :evil:
acha po elektroenergetyku jestem 8-)
 
 
 
maly771 
Waypoint


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-03-04, 21:11   

a miezyl ktos ile tak naprawde pobiera bo ja teraz miernik do lapy wzialem podlaczyle i wlaczonym urzadzeniu 0.35A a na wylaczonym 0.26 wiec juz niekumam
_________________
AutoMapa + MapaMap
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-03-04, 21:16   

ksiecio napisał/a:
bo kiedyś napisałem ...komuś tak:
weź wlej oleju do silnika ile wejdzie, napewno się nie zatrze....
i ten koleś wlał ....
:lol:
ale to nie to samo...

a odnosnie ladowania to formatowalem na prostowniku GPS Nokia LDW-3
jak nie mailem przejsciowki na male gniazdo - wiec to sprawdzone ;-)

[ Dodano: 2008-03-04, 21:44 ]
maly771 napisał/a:
wlaczonym urzadzeniu 0.35A a na wylaczonym 0.26 wiec juz niekumam
az sam sprawdzilem i sie zgadza!
max prad nie przekracza 0,4A wiec te wszystkie przejsciowki z allegro sie sprawdza do ladowania.

2A to jest max prad jaki odda ladowarka ale po co tyle to pewnie poza konstruktorem nikt tego nie wie...

wiec kupujcie wszystko co podaje 0,4A - nawet ladowarki od telefonu i bedzie ladowac
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-04, 22:00   

ksiecio napisał/a:
moja ver. poprostu była ostrożna....
acha po elektroenergetyku jestem

Taka mała prowokacja :mrgreen: a ileż inicjatywy obywatelskiej.
Podsumowując: odpowiedź powinna brzmieć - ładowarkę samochodową Akiry można podłączyć pod dowolny prostownik z napięciem wyjściowym 12 V praktycznie niezależnie od jego wydajności ale z uwzględnieniem jej biegunowości.
Dodatkowe uwagi o kablach i zalecanej redukcji wydajności mogą wprowadzać w błąd.
acha po elektroniku jestem :-)

[ Dodano: 2008-03-04, 22:05 ]
raby napisał/a:
max prad nie przekracza 0,4A wiec te wszystkie przejsciowki z allegro sie sprawdza do ladowania.

raby - na poważnie - podaj sposób pomiaru, szczególnie czym zasilałeś Akirę.
Czy możesz zatem choćby zasugerowć, dlaczego ładowanie przez USB tak długo trwa?
 
 
maly771 
Waypoint


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 36
Wysłany: 2008-03-04, 22:17   

ano sposob prosty wpiecie miernika w obwod miedzy prostownik a ladowarke ;-)
_________________
AutoMapa + MapaMap
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-03-04, 22:18   

harry napisał/a:
raby - na poważnie - podaj sposób pomiaru, szczególnie czym zasilałeś Akirę.
Czy możesz zatem choćby zasugerowć, dlaczego ładowanie przez USB tak długo trwa?
pomiar robilem tak:


a lodowanie przez USB pewnie jest ograniczone sprzetowo


PS jestem po technikum samochodowym a elektryka to moja pasja :P
 
 
aro_rdrg 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 30
Wysłany: 2008-03-04, 22:22   

Wczoraj podłaczyłem ładowarke samochodową akiry po zasilacz 12 do dysku usb i naładowałem ja. Zasilacz z opisu jest 1,5 A
_________________
ARO
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10