Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
GARMIN i GOPAL5 na GC5065
Autor Wiadomość
Stulee 
Waypoint
Stulee


Dołączył: 20 Lip 2009
Posty: 42
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-09, 08:46   GARMIN i GOPAL5 na GC5065

Witam, mam do was pytanie w sprawie uruchomienia programów garmin i gopal5. Czy komuś się to udało? Za nic w świecie nie chcą mi działać. Z tego co widać w sieci działają pod wince. Pozdrawiam....
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-09, 09:50   

Jak na moje to DLL.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
bobiwr 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 47
Wysłany: 2009-11-09, 10:59   

Garmina w celach edukacyjnych odpaliłem - ale po okropnych bojach i sam nie umiem tego powtórzyć. Pościągałem z netu kilkanaście wersji Garnima, do tego wszystkie dll'e o jakich gdzieś tylko wspominano, że powinno się dodać... Zrobiłem "doktorat" z Portsplitera... Wygenerowałem kilkanaście wersji pliku Garmin.mscr - na zasadzie kompilacji różnych wersji znalezionych w necie. Zamieszałem tym wszystkim i osiągnąłem efekt, że Garmin siedzi na karcie w paru wersjach w odrębnych katalogach Portsplitery jeszcze w paru innych katalogach i jakoś to się odpala spod AdJi. Ale próba wyczyszczenia tego galimatiasu i przeniesienia na nową /czystą/ kartę kończy się niemożnością odpalenia programu. To samo z niemożnością podniesienia wersji do 50020. Ja lubię ten program ale nie mam czasu na dalsze studiowanie tematu. Mogę jedynie potwierdzić po sobie, że się da i na moim GC5066 ruszył w wersji 50010 - na zasadzie szczęśliwego trafu... - Może jak ktoś ma lepsze podstawy informatyczne to dla niego to pestka. (Jestem mechanikiem.)
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-09, 18:52   

Panowie.
Odpalenie Garmin XT jest proste prawie jak konstrukcja cepa :) . Jedyna rzecz , z powodu której może nie działać to dll'ki ale zakładam, że każdy ma ustawiony klucz "Loader" w rejestrze i nie musi się głowić o dodatkowe dll'ki ponieważ już to zrobił. Chodzi i wersja 5.00.20 i wersja 4.20. Trochę tylko zaznajomić się trzeba z mortscriptem ( przeróbka .mscr'a który jest w pakietach) pod kątem wykorzystywanego PortSplitera i koniec.

Pozdr.
Jacek
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-09, 19:24   

To może by się kolega podzielił mscr, w czwartek będę miał nawigacje (wreszcie) wiec bym się pobawił.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-09, 20:05   

dasior591 napisał/a:
To może by się kolega podzielił mscr, w czwartek będę miał nawigacje (wreszcie) wiec bym się pobawił.

No Dasior, nie ma sprawy. Pomęczymy się wspólnie :) pod warunkiem, że wykonasz testy , które nad Tobą "wiszą" od momentu utraty nawigacji. Jak pamiętasz wrzuciłem jakieś pakiety do testu neta aby ludzie potestowali czy da się odpalić sieć przez AS. Zapewniałeś, że ludziska coś zrobią i guzik. Lenistwo na maxa. W Tobie cała nadzieja :)
 
 
bobiwr 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 47
Wysłany: 2009-11-10, 08:43   

mnjacentymn napisał/a:

Odpalenie Garmin XT jest proste prawie jak konstrukcja cepa :)

Widać po ilości utyskiwań w necie że nie do końca masz rację...
mnjacentymn napisał/a:

...każdy ma ustawiony klucz "Loader" w rejestrze i nie musi się głowić o dodatkowe dll'ki

Możesz to rozwinąć lub podać link do objaśnień?
Osobiście chcę aby w nawigacji nie było śladów używania innego niż oryginalny program po wyjęciu karty ze slotu. Może dmucham na zimne ale nie chce być tym pierwszym któremu "misie" na drodze zabrały maszynke.
mnjacentymn napisał/a:

Trochę tylko zaznajomić się trzeba z mortscriptem ( przeróbka .mscr'a który jest w pakietach) pod kątem wykorzystywanego PortSplitera i koniec...

Dla informatyków proste, dla innych nie!
Tak w ogóle to kolega chyba jedynie teoretyzuje?
To, że da się odpalić wiem z autopsji. Jak to zrobić "czysto" - zostawiam praktykom.
Pozdrawiam.
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-10, 12:30   

bobiwr napisał/a:
Tak w ogóle to kolega chyba jedynie teoretyzuje?
To, że da się odpalić wiem z autopsji. Jak to zrobić "czysto" - zostawiam praktykom.

No i napiszę o tym jak odpalić gdy Dasior odbierze nawigację. A to czy będzie to czysto czy nie nie ma dla mnie żadnego znaczenia i nigdy nie robiłem tego pod tym katem. Ja się "misiów" nie boję ;-)
Apropo "Loader" to forum jest od tego żeby szukać. Rzecz traktuje o tym jak systemowi pokazać dodatkowe katalogi , z których może "wciągać" dll'ki.

Pozdr.
Jacek
 
 
bobiwr 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 47
Wysłany: 2009-11-10, 13:10   

Dzięki za wyjaśnienie co to "Loader".

Szkoda, że mam kulawy upload (iPlus) w kierunku serwerów, bo bym Tobie wystawił kopię tego mojego "bałaganu" - może byś zrobił gotowca na GC. W celach poznawczych oczywiście...

Pozdrawiam
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-10, 14:08   

bobiwr napisał/a:
W celach poznawczych oczywiście...

No ma się rozumieć. My tutaj tylko testujemy sobie.

Pozdr.
Jacek
 
 
rrrobertox
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 107
Wysłany: 2009-11-10, 22:53   

Tutaj opisałem swoją walkę z Garminem na GC 4335, dałem też linki do gotowca. Może pójdzie na GC 5065.
_________________
 
 
vwdragon 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-11-11, 06:12   

Po paru godzinach walki udało mi się odpalić Garmina XT na GoClever 5066.
Troche czasu zmarnowałem przez PortSplitera który jest całkowicie zbędny.. Wystarczy podmienić QueBlueCom.dll na starszą wersje i śmiga bez kombinacji z portami.
Do testów użyłem programu z tematu http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=14266
W sumie wszystko śmiga ale nie znalazłem lekarstwa na lekkie przesunięcie mapy w bok. Z prawej strony jest widoczny ok centymetrowy pasek lewego kawałka mapy :(
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-11, 09:47   

Witam.
Można podejść do problemu jak niektórzy koledzy po wojskowemu i podać gotowca. Ma działać i już a jak nie to.... ale ja opiszę kolejne kroki jakie poczyniłem ( co absolutnie nie znaczy , że nie można prościej czy też inną drogą ) aby uruchomić omawiany software do celów testowych.
Uruchomienie Garmin Mobile XT 5.00.20 na GC5065BT zaczynamy od :

1) Ściągnięcia dwóch pakietów wskazanych na forum http://www.ipmart-forum.c...ad.php?t=293772 :

Są to:

a) "Instalka" do wersji 5.00.10 stąd: http://www.megaupload.com/?d=IPEP11SI
b) "Upgrade" do wersji 5.00.20 stąd: http://www.megaupload.com/?d=5NGJZK1R

Na karcie tworzymy katalog "Garmin" czyli otrzymamy "\Storage Card\Garmin" i tam
kopiujemy zawartość katalogów "Garmin" najpierw z instalki a potem z upgrade'u.
Część podstawową mamy za sobą.

Z racji tego, że lubię mieć wszelkie tools'y i inny niezbędny soft zawsze dostępny, w pewnym miejscu i do wykorzystania przez inne programy usunąłem "Mortscript" i "Port Splitter" z katalogu "\Storage Card\Garmin\RunGMXT" . Zainstalujemy je później w innym miejscu. Zostawiłem tam tylko katalog "Settings" oraz skrypt "Garmin.mscr" ( zmodyfikowany przez mnie. O tym później ). Z katalogu tego wyrzuciłem również wszelkie inne pliki, które tam były np. Garmin.exe czy dll'ki oraz programy do chowania/pokazywania paska zadań. Dlaczego ? Takie mam skrzywienie. System lubię mieć na widelcu, bez żadnych upiększeń a chowanie paska nie ma według mnie żadnego sensu. Wręcz przeciwnie. Pozwala na wykonanie innych czynności w systemie przy działającym "Garminie". To , że pasek wystaje ten milimetr czy dwa nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Nawigację dobrze widać i przy lekko wystającym pasku.

2) Instalacja "Mortscript".
Nie miałem go wcześniej w systemie a że może się przydać do innych programów
to umieściłem go w katalogu "\Flash Disk\Programs\MortScript" . Pewnie wielu się zdziwi dlaczego akurat tutaj ale "\Flash Disk" to jedyne miejsce w GC5065BT gdzie jest wolne kilkanaście MB pamięci stałej i można tam sobie umieszczać soft niezbędny do diagnostyki ( np. "apteczka" ) czy jakieś dll'ki. Ja arbitralnie utworzyłem katalog "Programs" a w nim katalog "MortScript" i umieściłem w nim "MortScript.exe". "MortScript.exe" wziąłem akurat ten usunięty z katalogu "\Storage Card\Garmin\RunGMXT"

3) Instalacja "Port Spliter".
Należy zaopatrzyć się w instalkę ( prawdziwą czyli taką , którą można instalować przez ActiveSync lub wewnętrznie przez nawigację ) "Port Spliter" w wersji 1.31.
Instalujemy ten soft do katalogu "\Flash Disk\Programs" . Po instalacji powinniśmy otrzymać katalog "\Flash Disk\Programs\Jal Port Splitter" a w nim dwa pliki "Port Splitter.exe" oraz "extvsplit.dll"
"Port Splitter" do poprawnej pracy wymaga jeszcze dwóch innych bibliotek, które pewnie według twórców tego programu powinny być w systemie dlatego nie ma ich w instalce. Są to "toolhelp.dll" oraz "aygshell.dll" . W GC5065BT nie ma ich na "dzień dobry" dlatego należy zaopatrzyć się w nie samemu. Na forum nazwy te przewijały się wiele razy więc nie powinno byc z tym problemu. Kopiujemy je do katalogu z "Port Splitter" albo lepiej do takiego katalogu, z którego system może pobierać dodatkowe dll'ki. Wspominałem już w poprzednich postach o kluczu "Loader" w rejestrze więc bardziej dociekliwi mogą poszukac na forum z czym to się je. Ja np. mam dodatkowy katalog z dll'kami w "\Storage Card\Windows" i na ten katalog pokazuje klucz "Loader". Wolałbym oczywiście aby dodatkowe dll'ki były zawsze obecne w nawigacji bez względu na to czy jakaś karta siedzi w slocie czy nie ale niestety mam tyle dodatkowych dll'ek, że nie mieszczą się na "\Flash Disk" a to miejsce byłoby idealne. Można oczywiście "porozbijać" dll'ki na różna katalogi ponieważ klucz "Loader" to umożliwia ale każdy zrobi tak jak mu w duszy gra :)
Wbrew temu co pokazują niektóre skrypty "Mortscript" , "Port Splitter" w wersji 1.31 , nie zapisuje aktualnej konfiguracji w rejestrze tylko tworzy plik "Settings.dat" . Plik ten umieszcza tam sobie gdzie sam siedzi więc u nas będzie to katalog "\Flash Disk\Programs\Jal Port Splitter".
Teraz trzeba skonfiguraować "Port Splitter". Uruchamiamy go i w sekcji "Input" dajemy "Port" = COM1 oraz "Baud" = 4800. Jak nie będzie widać "COM1" to wybieramy "GPS driver". Zaznaczamy również checkbox "Autostart"
W sekcji "Output" wybieramy "COM0" wciskamy "Add" aby "COM0:" znalazł się w środkowym okienku. Jak już wszystko ustawimy wciskamy "Start Splitter" , po tym "Stop Splitter" ( ta sekwencja start-stop zapisuje ustawienia ) i zamykamy program wciskając przycisk "Exit".

4) Modyfikacja pliku "Garmin.mscr" z katalogu "\Storage Card\Garmin\RunGMXT"
Ten plik powinien wyglądać następująco ( gwiazdki na początku i końcu to moje zaznaczenie bloku od - do i oczywiście nie występują w skrypcie ):
*******************************************************************

Errorlevel("warn")

If(WndExists("Garmin Mobile XT"))
Show("Garmin Mobile XT")
Exit
EndIf

#Run Port Splitter if not exists
If(not ProcExists("Port Splitter.exe"))
Run( "\Flash Disk\Programs\JAL Port Splitter\Port Splitter.exe")
Sleep(1500)
EndIf

#Copy previous stored settings to \Garmin
XCopy("\Storage Card\Garmin\RunGMXT\Settings\*.*", "\Garmin", TRUE)

#Run Garmin Mobile XT.
#This script will not go to the next command before que.exe completely shut down
RunWait( "Storage Card\Garmin\Apps\WM\que.exe")

#Save new settings back to SD Card
XCopy("\Garmin\*.*", "\Storage Card\Garmin\RunGMXT\Settings", TRUE)

#Stop Port Splitter before killing it
#If the port splitting are not stopped before killing the process,
#it will not work again even you run Port Splitter again without soft reset
If(WndExists("Port Splitter V1.31"))
#Stop button
SendCommand("Port Splitter V1.31", 1010)
Sleep(500)
#Exit button
SendCommand("Port Splitter V1.31", 2)
Sleep(500)
EndIf

#Kill Port Splitter process
If(ProcExists("Port Splitter.exe"))
Kill("Port Splitter.exe")
EndIf

************************************************************************
Modyfikujemy, zapisujemy i na tym właściwie koniec.
Teraz tworzymy sobie albo linka do tego skryptu i umieszczamy na pulpicie albo jak kto woli można sobie umieścić to w menu "Start".

5) Zakończenie

Opisana instalacja może komuś wydawać się bardzo długa ale zapewniam, że startując z "zerową" wiedzą nie siedziałem nad tym dłużej niż godzinę. Tutaj macie przepis więc powinno pójść migiem. Ściąganie plików trwało dłużej ( mam kiepską sieć :( ) . Instalacja nie traktuje nic o konfigurowaniu samego Garmina bo to jest odrębny temat.

Pozdrawiam
Jacek
 
 
Stulee 
Waypoint
Stulee


Dołączył: 20 Lip 2009
Posty: 42
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-13, 09:40   

Witam, nic mi nie wychodzi z garminem. Może sprawdzicie to: http://forum.ppcwarez.org...p?f=267&t=81939
Pozdrawiam.
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-13, 14:50   

Stulee napisał/a:
Witam, nic mi nie wychodzi z garminem

Po raz drugi wpisujesz się mówiąc, że nie chodzi i nic więcej. Daj nam szansę :) i napisz konkretnie co się dzieje. Dałem na tyle sążnisty opis instalacji, że mógłbyś napisać, który krok szwankuje.

Pozdr.
Jacek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 9