My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:11
"Budujemy" FirmWare do GC 3535
Autor Wiadomość
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-04, 13:52   "Budujemy" FirmWare do GC 3535

Witam.
Ponieważ mój sprzęt dość długi czas był "u ludzi" a ja sam miałem problemy rodzinne - nieczęsto mogłem pojawiać się na forum. Po odzyskaniu sprzętu dorywczo zasiadałem do pisania poradnika dla użytkowników GC 3535. Nie dokończyłem, gdyż sprzęt uległ awarii. Objawia się to samoistnym i niekontrolowanym klikaniem w ekran w okolicach lewego dolnego rogu. Są to albo pojedyncze kliknięcia, albo wielokrotne, albo kliknięcie "z przytrzymaniem" co uniemożliwia pracę z jakimkolwiek programem.
W czasach pełnej sprawności mojego sprzętu zrobiłem ROM Dump i okazało się teraz, że może on być lekiem na moją bolączkę. Problem jednak jest w tym, że sam nie potrafię wyprodukować takiej karty i tu moja prośba do kolegów obeznanych z tym tematem o przerobienie mojego ROM Dump do postaci FirmWare SD
Mój półprodukt do pobrania z serwisu przeklej.pl Pobierz Disc-RW-GC3535

Dzięki z góry za każdą chęć pomocy ;-)
Pozdrawiam :mrgreen:

PS
Potencjalnie chętnych innych użytkowników nawigacji GC3535 uprzedzam, że mój model ma 2GB pamięci NandFlash i tylko do takiego modelu można zaryzykować wgranie ewentualnego FW :!:
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-04, 14:37   

Co prawda seria xx35 jest dziwna ale jest kilka FW do niej przecież. Czemu chcesz robić własny??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-04, 15:29   

dasior591 napisał/a:
Czemu chcesz robić własny??
Dlatego, że:
- żaden z nich nie jest dedykowany do modelu posiadającego datę produkcji jak w moim,
- wszędzie odradzają wgrywanie FW do modeli 4335 i 3535
- FW do modeli 4335 i 3535 zostały wycofane z oficjalnej strony GC
- no i te moje 2GB NandFlash.
- czytałem również, że do GC3535 było montowanych 5 rodzajów płyt głównych!
Już chyba wystarczy :-D
Jeśli FW będzie pochodził z mojego (jeszcze wtedy) pełnosprawnego egzemplarza :!: można mieć nadzieję na przywrócenie mu pełnej funkcjonalności.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-11, 07:15   

imar42, potrzebujesz pomocy? to zrób poprawny obraz romu. to co zamieściłeś na forum jest obrazem partycji z mapą. nie ma w tym windowsa.
_________________
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-15, 11:06   

dvd79, bardzo dziękuję za odzew "w sprawie". Cholerka - myślałem, że to co mam i zamieściłem na forum jest obrazem mojego ROM'u :oops: Zastanawiam się teraz czy mam jeszcze gdzieś obrazy innych partycji. (w tej chwili nie mam sprzętu przy sobie) Jeśli nie znajdę zrobionej wcześniej, czy będzie miało sens robienie jej teraz z nieprawidłowo działającej? Trochę później, ale jeszcze dziś wrzucę tu wszystko co mam i ewentualnie świeżo wykonany obraz. Zrobienie tego teraz będzie bardzo utrudnione, bo jak napisałem wcześniej to niekontrolowane "samoklikanie" bardzo utrudnia pracę z jakimkolwiek programem.

[ Dodano: 2010-06-15, 14:12 ]
Niestety - nie znalazłem nic co byłoby wykonane wcześniej, "wydłubałem" dzisiaj za pomocą Disc_RW partycję SMFlash, w której prawdopodobnie jest Windows. Dzięki raz jeszcze koledze dvd79, za odzew w mojej sprawie ;-)
Pobierz SMFlash
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-16, 17:25   

witam !!
coś mi z tego wyszło. wieczorem podeślę linka. firmware oczywiście do testów więc w razie niepowodzenia proszę nie mieć do mnie żalu że się popsuło.
ważne jest żeby nie ruszać EBOOT-a i NBOOT-a bo inaczej navi do kosza albo do porządnego serwisu.
_________________
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-16, 17:31   

dvd79 napisał/a:
ważne jest żeby nie ruszać EBOOT-a i NBOOT-a bo inaczej navi do kosza albo do porządnego serwisu.

Nawet serwis nie naprawi wtedy urządzenia. Ebootw z zasady się nigdzie nie wrzuca, juz tym wspominałem.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-16, 21:31   

autoryzowany serwis może i nie robi, ale za to dobry elektronik to zrobi. jest jeszcze jtag i programator
_________________
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-16, 22:02   

W sumie o jtagu nie myślałem.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-16, 22:22   

TU jest firmware do testów
_________________
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-17, 22:25   

dvd79 napisał/a:
firmware oczywiście do testów więc w razie niepowodzenia proszę nie mieć do mnie żalu że się popsuło.
:-)
Oczywiście zdaję sobie sprawę z niebezpieczeństw jakie to za sobą może pociągnąć. Nie jestem nowicjuszem na tym forum, sam niejednokrotnie używałem podobnych formułek ;-) Zawsze w podobnej sytuacji ostateczną decyzję podejmuje użytkownik.
Wrócę tylko do wcześniejszego mojego pytania
imar42 napisał/a:
[...] Jeśli nie znajdę zrobionej wcześniej, czy będzie miało sens robienie jej teraz z nieprawidłowo działającej?
Kolega dvd79 włożył trochę własnej pracy w przygotowanie tego o co prosiłem - tylko mój dylemat polega na tym, że obraz ROMu "wydłubałem" z mojej już lekko niepełnosprawnej nawigacji. Nasuwa się więc pytanie czy wgranie nowego/starego (?!?) ROMu zmieni/naprawi działanie zabawki? Proszę o Wasze opinie. Sam też jeszcze muszę się z tym przespać, a ostateczną decyzję podejmę i tak dopiero po niedzieli, kiedy już będę we własnym domku.
Pozdrawiam :mrgreen:
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-17, 22:52   

Nie wiem gdzie szukac linka,ale ktos pisal ze pomoglo.
Pomimo ze dump pochodzil z uszkodzonego sprzetu,ten sprzet sie naprawil dumpem z wlasnego romu.
Samonaprawienie jest wiec mozliwe.
No ale ja jestem optymista.Realia moga byc inne.
Zawsze liczyl bym na to,ze dump nie jest w gorszym stanie niz sprzet.
Czyli gorzej popsuc sie nie moze.
Nie namawiam ale zachecam ;-)
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 54
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-06-18, 13:31   

Więc rozpoczęła się Hardcore'owa jazda bez trzymanki. Pomyślałem sobie (Cytując Pawlaka z "Kochaj albo rzuć") <co bedzie to bedzie> ...
Najpierw zrobiłem backup zawartości ResidentFlash, potem sformatowałem kartę 1GB w FAT16, wgrałem pliki od dvd79, włożyłem kartę do wyłączonej nawki, wcisnąłem przycisk uśpienia na górze obudowy i trzymając go ciągle włączyłem urządzenie suwakiem z boku. Chwila ogromnego napięcia... i ... pokazał się standardowy, startowy ekran ładowania GC. Potem standardowe menu GC. Próbowałem z podłączonym kablem ładowania, bez kabla, wciskałem i przytrzymywałem różne inne przyciski - bez rezultatu. "Updating image" się nie uruchamia
Czegoś tu chyba brakuje :-> Dzięki za to co już i czekam na następne pliczki do testów ;-)
Pozdrawiam :-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
dvd79 
GPS instruktor



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 573
Wysłany: 2010-06-18, 22:22   

imar42 napisał/a:
Nasuwa się więc pytanie czy wgranie nowego/starego (?!?) ROMu zmieni/naprawi działanie zabawki?

powiem tak. we wszystkich nawigacjach jakie przerobiłem uszkodzenie polegało na można powiedzieć uszkodzeniu rejestru windowsa który siedzi na osobnej niedostępnej dla zwykłego usera partycji. to co wydłubałem jest obrazem windowsa w którym w żaden sposób z poziomu nawigacji nie można zmienić żadnych plików/katalogów. a więc wgrywając windowsa do nawigacji (w większości przypadków) wszystkie partycje są na nowo tworzone, czyli tak samo rejestr. po tej operacji nawigacja, a raczej windows, startuje z czystym "defaultowym" rejestrem, czyli krótko mówiąc mamy "nowy" sprzęt.

imar42, piszesz że nie da się programować? a jak się to robi w tej nawigacji?
za moment podrzucę jeszcze jedną paczkę z aktualizacją.

[ Dodano: 2010-06-18, 22:25 ]
aaa. już wiem. zacytuję z innego forum:
1. Pliki po pobraniu należy rozpakować bezpośrednio na kartę sd
2. Należy zresetować urządzenie trzymając cały czas przycisk power.
3. Trzymać przycisk należy do momentu aż nie pojawi się ekran z aktualizacją ( białe tło z niebieskim paskiem )
4. Możemy zwolnić przycisk "power" czekamy parę minut aż urządzenie samoczynnie wejdzie do menu głównego
5. Ostatnią czynnością jest skasowanie plików które wgraliśmy na kartę SD ( PROSZĘ DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ CO USUWAMY ABY NIE USUNĄĆ PLIKÓW APLIKACJI MAPY )



ten na górze obudowy to przycisk power ?

i jaki model albo numer seryjny masz bo widzę że jest kilka firmwarów do tego modelu.
_________________
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-18, 22:28   

Podtrzymuje slowa dvd79,no i czekam na dalsze rezultaty.
Trzymam kciuki ;-)
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11