My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-07-27, 16:05
Program uruchamiany przy starcie zależny od obecności karty
Autor Wiadomość
msven
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-10-14, 13:25   Program uruchamiany przy starcie zależny od obecności karty

Czasami zachodzi potrzeba żeby w zależności od tego czy karta pamięci jest włożona czy też nie, przy starcie nawigacji uruchomione były różne aplikacje. Prostym rozwiązaniem problemu może być użycie opisanego ponizej programu (freeware). Rozwiązanie to nie wymaga wprowadzania zamian w rejestrze a jedynie zmiany kilku parametrów w pliku konfiguracyjnym programu.

Instrukcja krok po kroku:
Pobierz plik "Start CE" ("Start CE 1.2.zip").
Wypakuj katalog Start (zawiera pliki Start.exe i Start.xml).
Edytuj plik Start.xml

zawartość pliku:
Kod:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<run card="StorageCard\abc.exe" nocard="NANDFlash\abc.exe" loc="StorageCard" wait="0"/>


Parametry:
card - ścieżka do pliku który zostanie uruchomiony gdy karta pamięci jest włożona (przykład StorageCard\abc.exe)
nocard - ścieżka do pliku uruchamianego gdy nie ma karty (na przykład ścieżka do domyślnego programu nawigacyjnego)
loc - nazwa karty widzianą w urządzeniu (np. w niektórych modelach nawigacji Lark nazwa katalogu karty to StorageCard)
wait - czas odczekiwany przed sprawdzeniem dostępności karty, podany w milisekundach (1000 ms = 1 sekunda)


Skopiuj skopiuj katalog Start do pamięci urządzenia (nie na kartę).
W urządzeniu w opcji wybierz nawigację ustaw ścieżkę do pliku Start.exe w skopiowanym katalogu Start (opcjonalnie zaznacz automatyczne uruchomienie przy starcie).

Jak to działa?
Po włączeniu nawigacji gdy zaznaczona została opcja automatyczne uruchomienie przy starcie program sprawdzi czy karta pamięci jest dostępna. W zależności od tego zostanie uruchomia wybrana w konfiguracji aplikacja. Gdy opcja auto startu nie jest włączona po kliknięciu w ikonę nawigacji w zależności od tego czy karta jest w urządzeniu włączy się odpowiedni program.
Ostatnio zmieniony przez msven 2012-05-26, 02:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18006
Wysłany: 2009-10-14, 13:37   

Na jakim modelu testowałeś?
_________________

 
 
msven
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-10-14, 13:43   

Program przetestowany na Lark 35.7

Sposób powinien działać na każdej nawigacji z Win CE z opcją wyboru programu nawigacyjnego. Wystarczy podać właściwe dla innych modeli parametry w pliku konfiguracyjnym.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18006
Wysłany: 2009-10-14, 13:59   

Myślę, że po podstawieniu za plik uruchamiający program nawigacyjny mógłby zadziałać i na nawigacjach bez wyboru (Manta...). Sprawdzę w domu na Nv35.
To już mamy dwie metody: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=12163 (Twoja jest o wiele prostsza)
Może by połączyć w jeden wątek?
_________________

 
 
msven
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-10-14, 14:16   

Metodą z podmianą pliku też powinno działać. Ważne tylko żeby pliki Start.exe i Start.xml były w tym samym katalogu. Nazwę pliku Start.exe można zmienić, nazwa Start.xml musi pozostać bez zmian. Warto sobie zrobić kopie zapasową oryginalnego pliku startowego.

Nie mam możliwości sprawdzenia programu na innych urządzaniach.
Ostatnio zmieniony przez msven 2012-05-26, 02:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
qlin 
Navi Expert
Oberschlesien



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 411
Skąd: Oberschlesien
Wysłany: 2009-10-14, 15:08   

Na Mio Moov 200 nie działa :-(
Przy taki wpisie w start.xml
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<run card="Storage Card\System\System2.exe" nocard="Program Files\MioMapa\MioMap.exe" loc="Storage Card"/>

pokazuje ciągle animację połączenia USB
_________________
Gość znowu Ty? :mrgreen: Wszędzie Cię widzę Gość :mrgreen: Grozisz Mi Gość ? :-P
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18006
Wysłany: 2009-10-14, 15:11   

Spróbuj zmienić na
<run card="\Storage Card\System\System2.exe" nocard="\Program Files\MioMapa\MioMap.exe" loc="Storage Card"/>
_________________

 
 
qlin 
Navi Expert
Oberschlesien



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 411
Skąd: Oberschlesien
Wysłany: 2009-10-14, 15:18   

jacekp1313 napisał/a:
Spróbuj zmienić na
<run card="\Storage Card\System\System2.exe" nocard="\Program Files\MioMapa\MioMap.exe" loc="Storage Card"/>

Dalej to samo.
Spróbowalem wystartować moje menu bezpośrednio z karty i okazało się, że Mio nie widzi karty, chyba potrzebuje troszkę czasu na załadowanie wszytkich ustawień w systemie - narazie wrócę do moich poprzednich ustawień i poczekam może ktoś cos zaradzi

Dzięki za dobre chęci
_________________
Gość znowu Ty? :mrgreen: Wszędzie Cię widzę Gość :mrgreen: Grozisz Mi Gość ? :-P
Ostatnio zmieniony przez qlin 2009-10-14, 15:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
msven
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-10-14, 15:36   

By opisana aplikacja działała wymagana jest obsługa .NET Compact Framework przez nawigacje. Nie wszystkie nawigacje spełniają ten warunek.
Ostatnio zmieniony przez msven 2012-05-26, 03:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
qlin 
Navi Expert
Oberschlesien



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 411
Skąd: Oberschlesien
Wysłany: 2009-10-14, 22:52   

przy próbie uruchomienia z poziomu exploratora wyskakuje to :
a jeśli ma wystartować z pliku start.exe to nic tylko widok animacji połączenia USB
_________________
Gość znowu Ty? :mrgreen: Wszędzie Cię widzę Gość :mrgreen: Grozisz Mi Gość ? :-P
 
 
msven
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-10-15, 13:10   

Z tego co widać na screenie program w ogóle się nie uruchamia. Prawdopodobnie nawigacja nie obsługuje .NET Compact Framework.
Ostatnio zmieniony przez msven 2012-05-26, 03:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
qlin 
Navi Expert
Oberschlesien



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 411
Skąd: Oberschlesien
Wysłany: 2009-10-15, 15:58   

Pod Win XP program się odpala ale na Mio dalej to samo :-(
_________________
Gość znowu Ty? :mrgreen: Wszędzie Cię widzę Gość :mrgreen: Grozisz Mi Gość ? :-P
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9769
Wysłany: 2009-10-15, 16:06   

Do poprawnej pracy program potrzebuje .Net
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
qlin 
Navi Expert
Oberschlesien



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 411
Skąd: Oberschlesien
Wysłany: 2009-10-15, 16:38   

Wrzuciłem dll-ki : mscoree.dll , netcfagl1_0.dll , mscoree1_0.dll i program zaczął zawieszać całą nawigację
_________________
Gość znowu Ty? :mrgreen: Wszędzie Cię widzę Gość :mrgreen: Grozisz Mi Gość ? :-P
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3447
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2009-10-15, 16:51   

Na Mio 200 według mnie najlepiej było by zastosować plik autostartu , czyli utworzyć folder cobia_300_32 do niego skopiować mortscript.exe , auto.exe i auto.mscr. W pliku auto.mscr wpisać ścieżkę do odblokowania lub programu nawigacyjnego. Spróbuj tego z tym że zmień wpis w pliku *.mscr . U mnie na c250 po załączeniu prog. nawig. jest za ciemny wyświetlacz. Jednak jest jasny po prostu nie miałem wszystkich ustawień przywróconych do fabrycznych.

cobia_300_32.rar
Pobierz Plik ściągnięto 215 raz(y) 73,8 KB

_________________
SGS I9505, XRN 3PRO ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, Navigon 7.4.3,
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13