Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Microsoft Compact Framework na GC5065BT
Autor Wiadomość
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-10, 08:21   Microsoft Compact Framework na GC5065BT

Witam.
Czy komuś udało się toto zainstalować ( w jakiejkolwiek wersji ) na tej nawigacji ?
Instalację próbuję dokonać oczywiście na "Storage Card". U mnie instalator, kiedy już niby skopiuje pliki, ciągle pod koniec wyrzuca jakieś błędy. "Ręczne" metody na razie nic nie dają, ponieważ żaden z programów .net jakie posiadam w ogóle się nie uruchamia.

Jacek
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-10, 09:37   

Podrzuć instalke to ktoś po testuje, wydaje mi sie ze powinieneś zainstalować w katalogu Windows.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-10, 14:48   

dasior591 napisał/a:
Podrzuć instalke to ktoś po testuje, wydaje mi sie ze powinieneś zainstalować w katalogu Windows.

E tam. Do \Windows to jak prawie nic nie wejdzie. Z wbudowanej tylko "flash disk" ma kilkanaście MB wolego.

MCF 2.0 :

http://www.microsoft.com/...&displaylang=en

MCF 3.5:

http://www.microsoft.com/...&displaylang=en


Udało mi się teoretycznie zainstalować wersję 1.0 ale programik testowy nie działa

[ Dodano: 2009-10-10, 14:49 ]
MCF 1.0 :

http://www.microsoft.com/...&DisplayLang=en
 
 
mrmucha
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-11-17, 01:48   

Dołanczam się do pytania, większość programów wymaga .NET 2.0 (z reszta mega możliwości oprogramowania ).
Da rade wymusić instalacje bibliotek na "Storage Card" ?

Próbowałem zabaw z "WinCE CAB manager", lecz bezskutecznie, pozmieniałem domyślne ścieżki instalacji na "do katalogu instalowanego", ale po zakończeniu instalki mam błąd

"Installation error. Stop all applications and processes, maximize avaible storage space, and run installation again. Support info: 3" (oczywiscie na koncu installki i w ramie,flashu,/ jest miejsce )

Tak samo z net 3.5 - te powinno się zainstalować bez modyfikacji.
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-17, 08:19   

mrmucha napisał/a:
"Installation error. Stop all applications and processes, maximize avaible storage space, and run installation again. Support info: 3" (oczywiscie na koncu installki i w ramie,flashu,/ jest miejsce )

Mam to samo ale za przeproszeniem ten instalator pie.....y głupoty. Jest dość miejsca ( co można sprawdzić kopiując do katalogu \windows rozpakowane gdzieś czy też ściągnięte skądś pliki .net'a np. z PB lub MioPocket ). Problem tkwi chyba w jakiejś wadzie naszych nawigacji ponieważ instalator powinien kopiować główne pliki do \windows zmieniajac nazwy na GAC......... a tego nie robi . Nazwy są nie zmienione . Nie widziałem jeszcze żadnej nawigacji , w której nie byłoby tej zmiany. Złe są również wpisy w rejestrze ( mówię tutaj o wersji 1.0, która teoretycznie instaluje się bez wspomnianego błędu ). Wszelkie metody instalacji na "piechotę" np. z PB czy MioPocket nic nie dają. Tak samo do kitu jest ze siecią. Działa chyba tylko przez BT via komórka. Mam wrażenie, że GC czegoś tam specjalnie nie zrobił albo po prostu sknocił. Z drugiej strony należy pamietać, że na nawigacji mają chodzić tylko programy przewidziane przez twórców nawigacji więc nie możemy mieć pretensji.
Jeżeli chodzi o .net ja już się poddałem. Może wszechwiedzący ( jeszcze nie wszechmocny ) ;-) Dzakus coś wymyśli.

Pozdr.
Jacekj
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-17, 09:36   

Wyciągnijcie te pliki z 5055, w nowy sofcie .NET jest zainstalowany standardowo.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-17, 12:59   

dasior591 napisał/a:
Wyciągnijcie te pliki z 5055, w nowy sofcie .NET jest zainstalowany standardowo.

O jakim sofcie mówisz ? na 5065BTFM lub 5066BTFM ? Na pewno tam tego nie ma. W 5055 pewnie tak jak mówisz ale to inny system ( inny procek - nie MTK ) i inna bajka. Zresztą CF nie zależy od sprzętu w tym sensie, że nie ma róznych odmian na rózne ARM'y. Dlatego nic to nie da. To jest problem w takiej a nie innej konstrukcji systemu i możliowści systemu. Inaczej wszystko by chodziło na wszystkim a tak nie jest co pokazują liczne wpisy na tym forum. Już lepszym testem byłoby aby ktoś posiadający 5065BTFM lub 5066BTFM spróbował zainstalować CF z oryginalnych instalek Billa. Tych nawigacji nie można posądzać a brak pamięci Flash bo mają jej dużo więcej niż nasze 5065BT.
Jeżeli to pójdzie to stawiam flaszkę czystej dla tego kto odpali to na 5065BT bo jest szansa, że może pójść chociaż nie ma gwarancji. Jeżeli tam nie pójdzie to tym bardziej nie pójdzie u nas.

Pozdr.
Jacek
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-17, 13:07   

Instalacja NET to głownie kopiowanie dll do Windows jak się nie mylę, poza tym rejestr tez można zmienić przez CeRegEditor.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-17, 13:24   

dasior591 napisał/a:
Instalacja NET to głownie kopiowanie dll do Windows jak się nie mylę, poza tym rejestr tez można zmienić przez CeRegEditor.

To czysta teoria. Wystarczająco dużo naczytałem się forów internetowych aby mieć kompletny mętlik w głowie. Taka instalacja przez kopiowanie była podobno dla wcześniejszych wersji niemożliwa bo "coś tam" ( sam nie mogę tego pojąć :) ). Dla nowszych niby możliwa ale wszelkie "przepisy" jakie znalazłem nie działały. Aplikacje pod .net po prostu milczą i dlatego twierdzę, że jeżeli system nie jest odpowiednio napisany to CF nie pójdzie a tak naprawdę każda nawigacja to inny system, najczęściej CE 5.0 ale każdy ma inne możliwości. Wystarczy obejrzeć biblioteki systemowe np. core.dll . Co system ( nawigacja ) to inna.

Pozdr.
Jacek
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-17, 13:26   

Rozumiem ze masz odpowiedni DLL, spróbuj je wrzucić do folderu z programem który wymaga Neta.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mrmucha
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-11-17, 14:25   

Idziemy na wojne z .NET'em :P

W/g WinCE CAB managera, jest tylko 1 wpis w rejestrze - GACPath
[HLM/Software/Microsoft/.NetCompactFramework/Installer]

A błąd jest podczas : Writing information for "Remove Programs"..., czyli przy 99,9% instalacji :\

końcówka logu instalacji ( pełna wersja : http://pastebin.com/f2d9f5dff )
Kod:

17/11/2009 14:39:13: Delete file '\Windows\.NET CF 2.0\mscoree.dll.-500~-500~ARMV4I': failed.
17/11/2009 14:39:13: Attempting to remove old files from GAC.
17/11/2009 14:39:13: Delete GAC list file: failure
17/11/2009 14:39:13: Run: '\Windows\cgacutil.exe /silent /refresh ', error code: 2 (00000002), exit code: 7471215 (0072006F)
17/11/2009 14:39:13: Refreshed GAC.
17/11/2009 14:39:13: About to add files to the GAC.
17/11/2009 14:39:13: GAC list file opened.
17/11/2009 14:39:13: Writing UTF8 signature: done.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'mscorlib.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.drawing.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.messaging.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.web.services.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.windows.forms.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.windows.forms.datagrid.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.xml.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.net.irda.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'system.data.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'microsoft.visualbasic.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'microsoft.windowsce.forms.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'Microsoft.WindowsMobile.DirectX.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Adding file 'CustomMarshalers.dll': added.
17/11/2009 14:39:13: Closed list file.
17/11/2009 14:39:13: Run: '\Windows\cgacutil.exe /silent /id \Windows\Microsoft .NET CF 2.0.GAC', error code: 2 (00000002), exit code: 4653102 (0047002E)
17/11/2009 14:39:13: GACing: failed.
17/11/2009 14:39:13: Unable to add files to GAC. Installation aborted.
17/11/2009 14:39:13: Memory status, K --------------------------
17/11/2009 14:39:13:   Load           : 27
17/11/2009 14:39:13:   Physical       : 54592
17/11/2009 14:39:13:   Physical free  : 40100
17/11/2009 14:39:13:   Virtual        : 32768
17/11/2009 14:39:13:   Virtual free   : 30528
17/11/2009 14:39:13: Storage status, K -------------------------
17/11/2009 14:39:13:   Available to us: 3526
17/11/2009 14:39:13:   Total storage  : 3592
17/11/2009 14:39:13:   Available total: 3526
17/11/2009 14:39:13: -------------------------------------------


I co widze... dalej szuka w \Windows\ ...
Przydałoby się wyssac z pliku z fm "xip.nb0" przeniesc je na storage, zmodowac wpis w rejestrze i niech tam szuka systemu.. ;/ ale moze sie nie udac, bo pliki w rzeczywistosci nie istnieja ,to tylko headery wskazujace na czesc do tego pliku [o ile sie nie myle]. Albo dalej mielic pliki z tego net'a.
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-17, 15:41   

mrmucha napisał/a:
17/11/2009 14:39:13: Unable to add files to GAC. Installation aborted.

Już przerabiałem te logi :)
Jak się popatrzy na instalacje w innych nawigacjach to tam tworzy się plik z rozszerzeniem .gac. W sieci widziałem dziwne teorie, że tego pliku nie wolno ruszać z miejsca. Więcej, skasowanie i ponowne nagranie podobno nic już nie daje. Potrzebna jest nowa instalacja. Kompletnie tego nie kumam.
W naszym rejestrze jest , nawet kiedy mamy te 99,9% instalacji i jeszcze instalator niczego nie czyści po błędach, za mało wpisów w porównaniu do poprawnych instalacji na innych nawigacjach. Brakuje mapowania plików .neta w zapisie kropkowym na te zaczynające się od _GAC. Wszędzie również tam gdzie zaszła poprawna instalacja w katalogu \windows są te pliki "GAC, u nas nie. Co najwyżej kropkowe. Moim zdaniem system źle coś pokazuje gacutil'owi i dlatego niepoprawna instalacja. Będę obstawał , że to nasz system jest błędny co nie znaczy, że nie jest niemożliwe obejście tego.


Pozdr.
Jacek
 
 
mrmucha
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-11-17, 15:48   

Może to ten felerny instalator \windows\wceload.exe ;/
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-17, 16:00   

mrmucha napisał/a:
Może to ten felerny instalator \windows\wceload.exe ;/

Tego również nie wykluczam ale przypominam, że wszelkie znane mi ręczne instalacje .neta też nie działają :( ( nie wykluczam błędów z mojej strony ale już od dawna proszę aby inni ruszyli do boju z .netem to nic tylko tematy w stylu "jak zrobić ekranik żeby ładnie wyglądał" albo "ratunku coś nie działa" ).

Pozdr.
Jacek
 
 
mohinder 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 48
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 10
Wysłany: 2009-11-17, 17:18   

Witam
Chyba dołączam się do walki z .net'em Mam dwa programiki które bardzo chciałbym uruchomić na Navi Nv431. Jest to GPS Tuner i Kamap. Już kombinowałem z wgrywaniem bibliotek z innej navi i nic :( Na Navi Nv45 działa Kamap a na Nv431 nie. Na Nv45 te pliki GEO czy jakoś podonie są a na NV431 nie. Samo przegranie nie pomogło, dzisiaj pobrałem instalke 2,0 i 3,5 ale będę mógł próbować coś dalej zrobić dopiero jutro rano albo może jeszcze dzisiaj wieczorem. Eh, złości mnie to.

A jeszcze inne pytanko. W telefona można zmieniać windowsy a czy w nawigacjach można?
A moze jakieś uaktualnienia są?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9