My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Clarion Map780 i IGO
Autor Wiadomość
castor_troy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Gru 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-12-13, 19:25   Clarion MAP780 nieudolna aktualizacja map

Witam
Znajomy dał tą nawigację komuś aby zaktualizował w niej mapy. Coś poszło nie tak i przyszedł z tym do mnie. W mojej navi mam automapę a tu jest iGO więc za bardzo nie wiem jak się za to zabrać.
Wgrana aplikacja to iGO 8.3.4.117940 Nov 3 2009
Podczas uruchamiania na czarnym ekranie w górnym lewym rogu pojawia się numer R12.4.1330.0612
System wykrywa ją jako dysk wymienny.
Navi jest bez karty SD, w folderze Clarion/content/map znajdują się wgrane następujące mapy:
Austria_83_HERE_2014.Q1_140718.fbl
Czech_Republic_83_HERE_2014.Q1_140603.fbl
France_83_HERE_2014.Q1_140718.fbl
Germany_83_HERE_2014.Q1_140718.fbl
Netherlands_83_HERE_2014.Q1_140718.fbl
Poland_83_HERE_2014.Q1_140603.fbl

Problem polega na tym, że podczas przełączenia na widok 3D widoczna jest tylko ścieżka (droga) z a na niej trójkącik pokazujący nasze położenie. Nawigacja nie wyświetla skrzyżowań, sygnalizacji, budynków itd.
Według mnie nie wyświetla bo brakuje pewnych plików. Wolna pamięć wewnętrzna to 1GB.
Jak zainstalować poprawnie mapę na tej nawigacji? Gdybyście mogli - szanowni koledzy - poprowadzić mnie przez proces instalacji to byłoby super, lub może jakieś linki znacie gdzie jest to opisane jak krowie na rowie.
W folderze Clarion/content mam następujące foldery:
dem
lang
map
SCHEME
SKIN
speedcam
TEXTURE
USERDATA
voice
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18118
Wysłany: 2014-12-13, 19:37   

Po pierwsze - przeczytaj o różnicy między pojęciem mapa a program nawigacyjny, http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29094 bo inaczej nikt nie zgadnie, czy problem dotyczy działania iGO, czy plików map
Po drugie - przeczytaj wątek, do którego dołączyłem Twój post
Po trzecie - sprawdź czy są wszystkie licencje

Instalacja iGO została wiele razy opisana w dziale o tym programie ( o tym wątku nie wspomnę)
_________________

 
 
castor_troy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Gru 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-12-13, 20:00   

Wiem co to mapa a co to program nawigacyjny, podałem zainstalowaną wersję programu (aplikacji) iGO. Napisałem na czym polega problem - wyznaczanie trasy działa, navi pokazuje kierunek do wyznaczonego celu. Nie pokazuje nic więcej. Różnica pomiędzy widokiem 2D a 3D jest taka, że w widoku 3D trasa pokazywana jest pod pewnym kątem (jak to w widoku 3D) ale jadąc w mieście nie pokazuje realistycznych skrzyżowań, pasów ruchu, budynków.

Ściągłem teraz mapy iGO HERE Europe 2014.Q2 i widzę, że oprócz plików z rozszerzeniem .fbl są też trzy dodatkowe : .fpa, .fda, .fsp. Sprawdziłem na forum co to za pliki. W mojej navi nie ma tych plików.

Co do licencji to gdzie mam to sprawdzić, w samej nawigacji, czy w jakimś pliku?

[ Dodano: 2014-12-13, 20:04 ]
Ok znalazłem
Są licencje dla:
Baza, stałe dane, plany miast, wysokości, punkty orientacyjne, mapy, fonemy, poi, tmc, aplikacja
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18118
Wysłany: 2014-12-13, 20:19   

castor_troy napisał/a:
wyznaczanie trasy działa, navi pokazuje kierunek do wyznaczonego celu
Co to znaczy "wskazuje kierunek"?
Masz taki widok: http://img262.imageshack..../screen019c.jpg (lub http://img687.imageshack.us/img687/6735/2222up.png )
A chciałbys taki: http://img4.hostingpics.net/pics/922420dec35.gif ?

Najlepiej pokaż ekran, bo trudno powiedzieć w czym problem. Moim zdaniem musisz pogrzebac w opcjach wyświetlania
_________________

 
 
castor_troy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Gru 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-12-13, 20:27   

Próbuję od początku wstawić jakieś zdjęcia ale cały czas dostaje komunikat, że plik jest zbyt duży, jak się uda to wstawię zaraz
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18118
Wysłany: 2014-12-13, 20:34   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 24
_________________

 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 175 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4447
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-12-13, 20:40   

castor_troy napisał/a:
Próbuję od początku wstawić jakieś zdjęcia

:arrow: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=2122#2122
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
castor_troy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Gru 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-12-13, 20:40   

Przed aktualizacją znajomy miał tak :
http://www.clarion.com/pl...2390392837.html

a teraz ma tak
http://imageshack.com/a/img909/6748/WXDxq3.jpg

dzięki za poradę dot. waszej wyszukiwarki
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9466
Wysłany: 2014-12-13, 20:53   

Spróbuj map innego dostawcy (np. TT) i dograj budynki.
Zajrzyj do folderu CONTENT i zobacz, co masz w Building oraz Map

Zmieniałeś wyłącznie pliki FBL? Czy coś jeszcze?

P.S. Pliki .fpa, .fda, .fsp nie sa potrzebne
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
castor_troy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Gru 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-12-13, 21:04   

Jeszcze niczego nie ruszałem, folderu Building nie ma w ogóle a w folderze map są te mapy, które podałem na początku
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9466
Wysłany: 2014-12-13, 21:27   

A co w takim razie zmieniał kolega?

Sprawdź ustawienia widoku 2d/3d http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=16788
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
castor_troy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Gru 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-12-13, 21:45   

Kolega wgrał podobno tylko nowe mapy. W wątku, który mi podałeś piszą o ustawieniach ekranu 3D. Tam powinna być MENU >USTAWIENIA> OKNO MAPY> WIĘCEJ OPCJI - u mnie tego nie ma. Mapa poglądowa jest wyłączona.
Nie pisałem jeszcze, że przy dojeżdżaniu do skrzyżowania mapa nie zmienia kąta i odległości. Może w tym pliku sys.txt jest coś namieszane ?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9466
Wysłany: 2014-12-13, 21:56   

janusz_40 napisał/a:
mareks1234 napisał/a:
Czy w Igo 8 można ustawić na stałe dane oddalenie / skalę mapy.
Mozna, ale nie w "czystym" (bez skina) iGO.. Ze skinem ustawisz poprzez menu, natomiast "czyste" iGO ustawisz jedynie za pomoca wpisow w sys.txt
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
castor_troy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Gru 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-12-13, 22:13   

No właśnie nie bardzo rozumiem tego zdania - bo tu chyba chodzi o ustawienie na stałe a nie automatyczną zmianę podczas dojeżdżania do skrzyżowania ?


Wgram inne mapy oraz budynki i jutro zobaczymy jak to działa
Tymczasem dzięki wam koledzy i koleżanki ;-)

[ Dodano: 2014-12-14, 19:27 ]
Więc wgrałem inne mapy i budynki i:
- mapy działają, przybliżanie i oddalanie działa, mapa pokazuje strzałki z pasami ruchu, tablice itp. Jednym słowem jest raczej OK.
- dalej nie pokazuje budynków. Plik, który wgrałem był razem z mapami do TT, jego rozszerzenie to *.3dl
Co może być tego powodem, co mam sprawdzić, dograć ... ?

[ Dodano: 2014-12-14, 19:41 ]
Jeszcze pytanie dot. licencji - jeśli jest licencja na plany miast tzn. że będą budynki czy może na budynki jest osobna licencja
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 50 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 4888
Wysłany: 2014-12-14, 20:05   

Igo to nie AM i nie generuje na biezaco wszystkich budynków.
Bydynki obslugują dwa pliki "
.3dl
.3dc
Jeden z plików zawiera realny wygląd centrów miast, drugi - charakterystycznych budynków ( zabytki etc )
Więc budynki będziesz miał tylko w dużych miastach, bądź zobaczysz znane obiekty architektoniczne .

P.S. zerknij na PW
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9