Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Clarion Map780 i IGO
Autor Wiadomość
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-07-05, 09:29   

Marshall napisał/a:
Zainstalowane IGO gubi sie nawet w Krakowie, aż strach na tych mapach za granicę jechać
Widocznie masz mape Polski od EMapy. Na mapach TeleAtlas lub Navteq nie zgubisz sie nigdzie na swiecie.. Jedz w Europe z Automapa i zaloze sie, ze jak wybierzesz trase krotka,l to wyladujesz w jakims lesie..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Marshall 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 14
Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-07-05, 09:59   

Moje mapy to TELEATLAS. Niestety wersja z 2008 roku i brakuje autostrad np. z Krakowa do Szarowa. Za granicą np. w Chorwacji autostrada kończy się w miejscu, gdzie przez ostatnie dwa lata ją budowano i już istnieje.
Wczoraj w Krakowie iGO nakazało mi skręcić na zakazie skrętu w lewo, czego nie zrobiłem i musiałem sporo nadłożyć.
W komputerze zainstalowałem zgodnie z zaleceniami producenta program Naviextras Toolbox celem aktualizacji map, ale nie widzi on urządzenia. Przez "mój komputer" natomiast widać i dysk w navi i kartę SD...

Da się skądś pobrać aktualne mapy Polski i Chorwacji a następnie wgrać do urządzenia pozostawiając resztę bez zmian, czy trzeba całe iGO wywalić i na nowo instalować :?:
Zależy mi w sumie na zachowaniu licencji - urządzenie na gwarancji, za program zapłaciłem - szkoda mi go "piracić".
_________________
CLARION MAP780 + Automapa 6.5.0
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9741
Wysłany: 2010-07-05, 13:45   

Marshall, poczytaj: https://www.naviextras.co...&offset=0#34780

[ Dodano: 2010-07-05, 14:46 ]
Marshall, jeśli nie pocukrujesz program to nie będzie działać bez licencji.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1491
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-07-06, 13:59   

janusz_40 napisał/a:
Marshall napisał/a:
Zainstalowane IGO gubi sie nawet w Krakowie, aż strach na tych mapach za granicę jechać
Widocznie masz mape Polski od EMapy. Na mapach TeleAtlas lub Navteq nie zgubisz sie nigdzie na swiecie.. Jedz w Europe z Automapa i zaloze sie, ze jak wybierzesz trase krotka,l to wyladujesz w jakims lesie..

Nie do końca jest tak jak mówisz (jeśli chodzi o Polskę)
Mam IGO8 + mapa TA_2010_03 i co? ..... dalej, na mapie brak autostrady Kraków - Szarów

Sprawdzałem w Krakowie zarówno mapy TA i NQ i obie mają dużo więcej błędów niz Mapamap

Asystent pasa ruchu
- działa częsciowo w Krakowie, poza Krakowem już nie
- ma sporo błędów i wyłączyłem go aby mnie nie wkurzał

Uważam, że IGO8 nadaje się na wyjazdy zagraniczne ale nie sprawdza się w Polsce.

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
PONTIKOS 
Waypoint
serwis GPS



Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 78
Wysłany: 2010-07-11, 10:55   

Tak na prawde problem nie w iGO tylko w mapach TeleAtlasu, ktore sa o wiele slabsze niz lokalnych :)
DUZO dokladniejsze sa mapy tzw. lokalnych dostawcow (na Balkanach niezastapione!!)

Przetestuj chocby mapke:
Poland83Emapa_ 2010. 03_ 100519.fbl - dostepna na moim Chomiku - zobaczysz ze niebo a ziemia! :) Oczywiscie wczesniej usun mape TA - dwie Polski na jednym urzadzeniu nie daja rady :)
_________________

Gość -Zapraszam na CHOMIKA
:)
"..a dla Chomyka, kupyli coś dla Chomyka? ":)
 
 
 
Marshall 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 14
Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-07-19, 10:35   

PONTIKOS napisał/a:
Przetestuj chocby mapke:
Poland83Emapa_ 2010. 03_ 100519.fbl


Mam tą mapę. Co prawda z innego źródła ale jest ;-) Niestety po podmiance nawigacja jej nie widzi. Nie mam jej w spisie map a urządzenie korzysta z mapy bazowej nie wyświetlając małych miast. Jak ja uaktywnić (zwał jak zwał czy to cukier czy też witamina) aby chodziła :?: O ile to możliwe to proszę o odpowiedź jak dla laika. Co gdzie wrzucić, co skopiować... Dziękuję z góry.
_________________
CLARION MAP780 + Automapa 6.5.0
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1491
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-07-19, 14:53   

Witam
Jeśli chodzi o Polskę to nogdy w życiu nie wgram EMAPY.
Jeździłem z tą mapą 1,5 roku i wystarczy
Ta mapa nie ma błędów, ona jest jednym wielkim błędem - albo musiałbym napisać mapę dla Emapy od zera albo Emapa powinna nacisnąć DELETE i zacząć robienie mapy od poczatku.

Czego bym nie sprawdzał i gdzie nie jeździł (główne drogi) to porażające błędy => wylądujesz w polu (bo prowadzi po zkazach lub nie istniejących drogach)
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
PONTIKOS 
Waypoint
serwis GPS



Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 78
Wysłany: 2010-07-19, 16:36   

Arturek, wykaz KONKRETY, nie gornolotne bluzgi gimnazjalisty :)
Ja na Emapie jezdzac w okoliczach Lodzi - dokladnie, Kolumna II, mam 12 ulic w tej miejscowosci, gdy na Automapie 6.5.0 w tej samej miejscowosci mam ulic cztery. problemem jedynym moglo byc to, ze miales mapy NIEAKTUALNE - sprawdz tez, czy jest na niej Twoja ulubiona autostrada :) .

Mysle ze Arturek po prostu sam sprawdzisz i wybierzesz lepsza mape dla swoich potrzeb:)

Arturek - zeby igo8.x widzialo mapy sciagniete 'skadkolwiek', musi byc poslodzone - sprawdzone i chodzace praktycznie na wszystkim wersje proponuje sciagac TUTAJ :
Kod:
http://chomikuj.pl/serwis-gps/iGO-8.3+*2b+MAPY

Sciagasz, rozpakowujesz, wrzucasz na karte i jazda:) Tamze dostepna tez mapa TeleAtlasu Polski z maja br. :)
_________________

Gość -Zapraszam na CHOMIKA
:)
"..a dla Chomyka, kupyli coś dla Chomyka? ":)
 
 
 
Marshall 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 14
Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-07-19, 19:53   

PONTIKOS napisał/a:
Arturek - zeby igo8.x widzialo mapy sciagniete 'skadkolwiek', musi byc poslodzone - sprawdzone i chodzace praktycznie na wszystkim wersje proponuje sciagac TUTAJ :
Kod:
http://chomikuj.pl/serwis-gps/iGO-8.3+*2b+MAPY

Sciagasz, rozpakowujesz, wrzucasz na karte i jazda:) Tamze dostepna tez mapa TeleAtlasu Polski z maja br. :)


Zrobiłem tak jak napisałeś, IGO pobrałem od Ciebie. Niestety navi nie rusza z karty tylko z wewnętrznej pamięci i wgrywa swoje mapy. Jak włożę automape, automatycznie rusza z karty.... Co robić ???
_________________
CLARION MAP780 + Automapa 6.5.0
 
 
PONTIKOS 
Waypoint
serwis GPS



Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 78
Wysłany: 2010-07-19, 20:22   

z tego co piszesz, wyglada ze urzadzenie masz NIEodblokowane.

Odblokuj Clariona (np. metoda bezinwazyjna, z karty SD) i uruchom igo8 z karty SD, lub zastap nim program siedzacy na Flashu (to bardziej inwazyjna metoda, zapomnij o gwarancji)
_________________

Gość -Zapraszam na CHOMIKA
:)
"..a dla Chomyka, kupyli coś dla Chomyka? ":)
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9741
Wysłany: 2010-07-19, 20:24   

PONTIKOS, Clariony standardowo mają wgrane iGo. Tutaj wystarczy pocukrowąć iGo. Dopisać parę parametrów w sys.txt, aby działała poprawnie ścieżka i tyle.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
PONTIKOS 
Waypoint
serwis GPS



Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 78
Wysłany: 2010-07-19, 20:33   

Dzakus, masz racje - ale zeby zachowac gwarancje na sprzet bez pozniejszej reinstalacji programu, ja zawsze sugeruje odpalanie pocukrowanej wersji iGO8 z karty SD- jako update - proste, skuteczne i dziala ;) Wkladasz karte, rusza igo z karty, a bez karty rusza legal :)

BTW, powiedz mi, gdzie jest to klikadelko "pomogl" ?;D
_________________

Gość -Zapraszam na CHOMIKA
:)
"..a dla Chomyka, kupyli coś dla Chomyka? ":)
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9741
Wysłany: 2010-07-19, 20:35   

PONTIKOS napisał/a:
BTW, powiedz mi, gdzie jest to klikadelko "pomogl" ?;D
Tylko autorzy tematu mogą klikać. Znajduje się obok ikonki
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Marshall 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 14
Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-07-20, 07:32   

Odblokowałem urządzenie sposobem z forum. Dograłem plik Clarion, a oryginał przemianowałem na Clarion1. Wszystko OK. Pobrałem mapę z podanego linka przez PONTIKOS:

iGO 8.3 : program w wersji gotowej + licencja na FULL WorldWide - CALY swiat, takze POZA Europe! wersja poprawiona i uzupelniona :)
.
Obsluguje wiekszosc urzadzen PNA 3.5 oraz 4.3 cala !


Program chodzi ale nie na cały ekran. Wyświetla na 2/3 ekranu, pozostaje czarny pas na dole i po lewej. Mam ściągnąć inną wersję iGO, czy jest jakiś sposób na "FULL SCREEN" :?:
_________________
CLARION MAP780 + Automapa 6.5.0
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9555

Wysłany: 2010-07-20, 08:20   

Skorzystaj ze sprawdzonych wersji http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=18528 a nie "moja przeróbka igo pod moja nawigację..."
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9