Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja jasności
Autor Wiadomość
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 10:21   

tikotka napisał/a:
Paczka ma mieć nieco ponad 1 MB - jeśli masz mniej, to musiało zerwać transmisję i trzeba ponowić operację.

No ciekawe. W domu powtórzyłem i ciągle .rar miał niby trochę ponad 500KB. Otwierał się ale nie rozpakowywałem bo być może tutaj byłby błąd. No a w ....... ściągnąłem 1.1MB :)

tikotka napisał/a:
wersja 1.2.0.0 działa bez zarzutu z quicklaunch. Włącza i wyłącza prawidłowo, żadnych zwiech itp.
wersja 1.3.X.X niestety ma problemy. Jeśli po wyłączeniu ekranu kliknę w niego raz, a nie dwa (symuluję np. przyciśnięcie w kieszeni), to później ekran nie reaguje już włączeniem na dwuklik.

To traktujmy w takim razie wersję 1.2.0.0 jako obowiązującą chociaż mi 1.3.0.0 działa bez żadnego zająkniecia. Być może ( nawet na pewno bo inny firmware ) są jakieś różnice systemowe między 5065BT a tymi nowszymi. Dobrze byłoby to "wymacać". Jeżeli masz chęci to ja przygotuję kiedyś tam paczkę z wieloma różnymi wariantami tego programu a Ty byś mi napisał , które działają OK a które nie.

Być może napiszę własny QuickLaucher aby wyjaśnić dlaczego i tak ściemniający Garmin XT ściemnia jeszcze bardziej z tym QuiclLaucher stosowanym obecnie.

Pozdr.
Jacek
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-23, 10:27   

Nie ma problemu - mogę testować różne wersje. Sprawdzałeś już, czy GPSVK działa na 5065BT?
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 13:19   

tikotka napisał/a:
Sprawdzałeś już, czy GPSVK działa na 5065BT?

No ściągnąłem to dopiero rano. Jakbym miał fach o nienormowanym czasie pracy to może tak ale ja mam kierat do 17:00 :(
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-23, 17:36   

1.3.0.0 na GC 5066 działa bez zastrzeżeń :->

w czym pisałeś program :?:
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 17:46   

Witam ponownie.
GPSVK działa ok. Nawet dośc szybki jest. No do Garmina to wszyscy są jak gepard do żółwia :-) Chyba trochę mniej szczegółową mapkę Karkonoszy mi dałeś chociaż nie bardzo wiem co było źródłem tej mapy czy mapa topograficzna Garmina na 2009 czy mapa UMP. Tak czy owak:
- mam dużo jakichś znaków zapytania
- brak szlaków
- dziwne duże szare obszary

Co mnie uderzyło , to że widziałem w menu iż teoretycznie można "zapodać" mu mapę w formacie Garmina. De facto od Ciebie też mam .img. Czy to znaczy , że mapki topograficzne 2009 z MapSource'a będzie wciągał i pokazywał nawet ze szlakami ?


Niestety, mozilla w ogóle się nie odpala. Żadnego komunikatu czyli pewnie źle się wykonują jakieś funkcje z bibliotek lub raczej nie tak jakby sobie ten soft życzył. Może Dzakus looknął by na to ? Szkoda liczyłęm na to. Chyba jednak jest tak jak pisałem niejeden raz. Nie da się z tego badziewnego GC5065BT połączyć z netem.


Dzisiaj chyba już żadnego softu nie napiszę ale poczyniłem spore kroki w stworzeniu własnego QuickLaunchera aby potrafił wciągnąć takie dane konfiguracyjne od tego oryginalnego i zobaczę czy Garmin będzie ściemniał. Czy ten QuickLauncher ma więcej opcji bo mam pewne plany apropo swojego i nie wiem co ten oryginalny jeszcze potrafi ?


Pozdr.
Jacek

[ Dodano: 2009-11-23, 17:48 ]
mdraht napisał/a:
1.3.0.0 na GC 5066 działa bez zastrzeżeń :->

To czemu tikotka ma zastrzeżenia ? U mnie na 5065BT też bez problemów.

mdraht napisał/a:
w czym pisałeś program :?:

W jedynie słusznym :) C++ pod VisualEmbeded 4.0

Jacek
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9741
Wysłany: 2009-11-23, 18:02   

mnjacentymn napisał/a:
Czy ten QuickLauncher ma więcej opcji
Tak. Tylko jedną, dotyczyła parametrów uruchamiania programu, ale dokładnie to ci mogę to sprawdzić dopiero później lub jutro.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 18:10   

Dzakus napisał/a:
Tak. Tylko jedną, dotyczyła parametrów uruchamiania programu, ale dokładnie to ci mogę to sprawdzić dopiero później lub jutro.

Dzięki. Poczekam. Chciałbym aby mój był w pełni zgodny jeżeli chodzi o parametry czyli de facto postać pliku .ini.

Jacek
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-23, 18:13   

Wersja 1.3.0.0 nie działała poprawnie w zestawieniu z Quicklauncherem i innymi programami - być może jeśli odpala się ją ręcznie, to nie ma tego problemu. Ja jednak uważam, że bez QL to raczej niezbyt wygodne w użyciu będzie, a tym samym wolę wersję 1.2, która problemów nie wykazuje. Może Kolega Mdraht krócej testował i nie próbował przypadkowych pojedyńczych klinkięć przy wyłączonym ekranie? Mnie właśnie wtedy wersja 1.3 "wysiadała".
GPSVK czyta oczywiście mapy Garminowskie, ale nie ma mowy o plikach wielkości 100 MB i większych, jako używalne podaje się chyba 10 MB, co w formacie Garmin daje mapę całego województwa :) Jeśli chodzi o poziom szczegółów wyświetlanych na mapie, to jest on regulowany w menu GPSVK - znajdziesz bez problemu. Rzeczywiście niektóre ikony POI się nie wyświetlają (pytajniki), ale mnie to nigdy nie przeszkadzało.
Szczerze mówiąc nawet nie wiem skąd miałem tą mapę - znalazłem po prostu w zbiorach taki fragment i na szybko wysłałem :)
 
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-23, 18:27   

tikotka, testowałem szególnie pod kątem "dwuklików" po "jednokliku" :-P i problemów nie było, ale.. nie korzystałem z programu w połączeniu z QL. U siebie odpalam jako jeden z programów w menu AdJa ;-)
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9741
Wysłany: 2009-11-23, 18:48   

Stringi definiowane w QL:
Kod:
QuickSuspend
QuickLaunch
QuickLaunch.ini
Exit
Settings
BottomRight
BottomLeft
TopRight
TopLeft
Position
Color
Height
Width
Parameters
Command
Der Pfad zum Programm konnte nicht ermittelt werden.
Fehler
IniParser - Fehler
Die Datei ist leer oder nicht im Unicode Format:\n
IniParser - Ignoriere unbekannte Sektion:
IniParser - Ignoriere Fehler:
IniParser - Ignoriere unbekanntes Attribut:
IniParser - Ignoriere sektionsloses Attribut:
Zeile %u:\n\"%s\"
Datei nicht gefunden:

_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-23, 19:22   

sprawdziłem z QL i potwierdzam to o czym wspominał tikotka. Problemy z reakcja a jak już włączy się podświetlenie to na sraczkowatym ekranie zostaje napis: ScreenBlack by mnjacentymn :mrgreen: który można zamknąc "dwuklikiem"

[ Dodano: 2009-11-23, 19:24 ]
co ciekawe, korzystając z MyMobiler na ekranie navi nie widziałem nic - faktycznie wyłączony a na monitorze właśnie ten sraczkowaty ekran z napisem ;-)
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
Ostatnio zmieniony przez mdraht 2009-11-23, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 19:24   

Dzakus napisał/a:
QuickSuspend
QuickLaunch
QuickLaunch.ini
Exit
Settings
BottomRight
BottomLeft
TopRight
TopLeft
Position
Color
Height
Width
Parameters
Command
Der Pfad zum Programm konnte nicht ermittelt werden.
FehlerSettings
BottomRight
BottomLeft
TopRight
TopLeft
Position
Color
Height
Width
Parameters
Command
IniParser - Fehler
Die Datei ist leer oder nicht im Unicode Format:\n
IniParser - Ignoriere unbekannte Sektion:
IniParser - Ignoriere Fehler:
IniParser - Ignoriere unbekanntes Attribut:
IniParser - Ignoriere sektionsloses Attribut:
Zeile %u:\n\"%s\"
Datei nicht gefunden:


Z tej litanii jak się domyślam w pliku do pliku .ini wchodzą:

"Settings" - czyli sekcja jaką widzę w pliku .ini jaki mam

I następujące możliwe ustawienia:

"Position" o wartości jednej z czterech poniżej

BottomRight
BottomLeft
TopRight
TopLeft

"Color" - kolor ikonki równy pewnej liczbie. Programiści wiedzą co to za liczba :)

"Height" - wyskość ikonki trójkącika
"Width" - szerokość ikonki trójkącika

No i ostanie dwa parametry:

"Command" - tutaj wartością jest nazwa programu ze ściezką

"Parameters" - pewnie parametry do programu wskazanego w "Command" - czyżby zwykły łąńcuch znakowy z parametrami oddzielonymi spacją ?

Jacek

[ Dodano: 2009-11-23, 19:27 ]
tikotka napisał/a:
Wersja 1.3.0.0 nie działała poprawnie w zestawieniu z Quicklauncherem i innymi programami

Z tego i opisu kolegi mdraht'a wynika, że to jest chyba "gryzienie" się ScreenBlack 1.3.0.0 i QuickLauncher chociaż jak powtarzam u mnie tego nie ma. Tak czy owak pakiecik testowy będzie.

[ Dodano: 2009-11-23, 19:28 ]
tikotka napisał/a:
GPSVK czyta oczywiście mapy Garminowskie, ale nie ma mowy o plikach wielkości 100 MB i większych, jako używalne podaje się chyba 10 MB

10MB spokojne wystarczy na wypad gdziekolwiek :-)
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-23, 19:38   

mdraht napisał/a:
sprawdziłem z QL i potwierdzam to o czym wspominał tikotka. Problemy z reakcja a jak już włączy się podświetlenie to na sraczkowatym ekranie zostaje napis: ScreenBlack by mnjacentymn :mrgreen: który można zamknąc "dwuklikiem"

[ Dodano: 2009-11-23, 19:24 ]
co ciekawe, korzystając z MyMobiler na ekranie navi nie widziałem nic - faktycznie wyłączony a na monitorze właśnie ten sraczkowaty ekran z napisem ;-)

A no właśnie - też podejrzewam, że to wina Quicklaunchera ;) Wnosząc z tempa pracy i dotychczasowych osiągnięć Kolegi Mnjacentymn lada chwila pojawi się coś lepszego, niż tandem QL+ScreenBlack, co nie będzie już powodowało problemów.
Mnjacentymn napisał/a:

10MB wystarczy...

Jasne, że wystarczy. GPSVK ma dodatkowo sporo fajnych opcji przydatnych w zastosowaniach turystycznych (Que było robiony raczej pod nawigację samochodową jednak).
Jeszcze więcej bajerów niż GPSVK ma Navitel. Tyle, że wersja demo jaką posiadam, wczytuje tylko mapki do 100 kb. Akurat w formacie Navitela *.nm2 (konwersja przez GPSmapedit) te 100kb to niestety mało...
 
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-23, 19:44   

tikotka napisał/a:
Wnosząc z tempa pracy i dotychczasowych osiągnięć Kolegi Mnjacentymn lada chwila pojawi się coś lepszego, niż tandem QL+ScreenBlack, co nie będzie już powodowało problemów.

też tak myśle, trzymam kciuki i służę pomocą :-)
gdybyś podesłał mi kod źródłowy to mógłbym spróbować coś wyczarować :-P
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 20:01   

tikotka napisał/a:
lada chwila pojawi się coś lepszego, niż tandem QL+ScreenBlack, co nie będzie już powodowało problemów.

Ojej kolego nie zawstydzaj mnie :oops: To nie musi się udać. Chciałbym jednak dobrze zrozumieć ideę działania obecnego launchera. Czy to jest tak , że jak na niego kliknę to on odpala tylko jeden jakiś program i potem nie reaguje na klikanie dopóki ten program przez niego odpalony się nie skończy ? Czy można na raz mieć odpalonych kilka launcherów a każdy do innego programu ? Proszę o szczegółowe wyjaśnienia.
A tak przy okazji . Moje grube ze starości paluchy mają problem aby ten trójkącik zareagował. Można oczywiście zwiększyć trójkąt ale może to przykryć jakiś element menu programu pod spodem. Może kiedyś tam w przyszłości jak się to wszystko uda zamiast trójkącika lepszy byłby pie albo kółko i to nawet nie w narozniku ale np. na samej górze na środku ekranu ?

mdraht napisał/a:
gdybyś podesłał mi kod źródłowy

:evil: Wartości intelektualnej w postaci źródeł nie ujawniam :-)

Pozdr.
Jacek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 9