Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja jasności
Autor Wiadomość
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-23, 20:25   

mnjacentymn napisał/a:
Ojej kolego nie zawstydzaj mnie :oops: To nie musi się udać. Chciałbym jednak dobrze zrozumieć ideę działania obecnego launchera. Czy to jest tak , że jak na niego kliknę to on odpala tylko jeden jakiś program i potem nie reaguje na klikanie dopóki ten program przez niego odpalony się nie skończy ? Czy można na raz mieć odpalonych kilka launcherów a każdy do innego programu ? Proszę o szczegółowe wyjaśnienia.
A tak przy okazji . Moje grube ze starości paluchy mają problem aby ten trójkącik zareagował. Można oczywiście zwiększyć trójkąt ale może to przykryć jakiś element menu programu pod spodem. Może kiedyś tam w przyszłości jak się to wszystko uda zamiast trójkącika lepszy byłby pie albo kółko i to nawet nie w narozniku ale np. na samej górze na środku ekranu ?

QuickLauncherów możesz mieć uruchomionych na raz dowolnie dużo. Z tym, że 4 opcje ich pozycjonowania (narożniki ekranu) raczej nie dają większych możliwości, niż 4 sztuki na raz. Każdy może mieć przypisaną inną funkcję, a działają najprościej jak się da - po prostu wykonują program wpisany do ścieżki w pliku ini (raz, drugi - dowolną ilość razy, nie czekają, aż program się zakończy itp, po prostu odpalają i tyle).
Oj żebyś wiedział, że próbowałem zmienić ten trójkąt na coś innego, ale niestety nie umiem się do tego dobrać. Taki QL z pełną możliwością ustawiania (po pikselach)+zmienny kształt przycisku to by było coś :) Można wprawdzie zrobić coś podobnego na sysinfo, ale tam niestety nie da się osiągnąć efektu "zawsze na wierzchu" jaki ma QL...
 
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-23, 20:32   

mnjacentymn napisał/a:

:evil: Wartości intelektualnej w postaci źródeł nie ujawniam :-)


spodziewałem się takiej odpowiedzi :mrgreen: i rozumiem Ciebie :!:
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 20:33   

mdraht napisał/a:
spodziewałem się takiej odpowiedzi

Mam nadzieję, że nie jesteś zły :-D

[ Dodano: 2009-11-23, 20:36 ]
tikotka napisał/a:
Oj żebyś wiedział, że próbowałem zmienić ten trójkąt na coś innego, ale niestety nie umiem się do tego dobrać. Taki QL z pełną możliwością ustawiania (po pikselach)+zmienny kształt przycisku to by było coś :)

To pocieszę Ciebie , że jeżeli istnieje przyzwoita zgodność między API na Win32 ( moje obecne testy ) a API na CE to jest to chyba najprostsza rzecz do zrobienia w tym launcherze o ile nie okaże się, że jakiś królik wyskoczy z kapelusza i powie "figa" :)

[ Dodano: 2009-11-23, 20:39 ]
tikotka napisał/a:
QuickLauncherów możesz mieć uruchomionych na raz dowolnie dużo

A korzysta się z tego ?

tikotka napisał/a:
po prostu wykonują program wpisany do ścieżki w pliku ini (raz, drugi - dowolną ilość razy,

To chyba jest bez sensu aby dany program odpalać wielokrotnie, jednako znasz przypadki sensownego użycia wielokrotnego odpalenia ?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-23, 20:51   

mnjacentymn napisał/a:

To chyba jest bez sensu aby dany program odpalać wielokrotnie, jednako znasz przypadki sensownego użycia wielokrotnego odpalenia ?

Sporadycznie można skorzystać z kilkukrotnego odpalenia (np cykliczne pokazywanie taskbar'a, czy klawiatury).
Ja swego czasu korzystałem z 2 sztuk QL odpalonych jednocześnie, do w miarę wygodnego przechodzenia pomiędzy Menu urządzenia a Automapą, oraz do odpalania BT z poziomu Automapy. Dzięki temu nie musiałem zamykać AM, gdy na przykład chciałem zmienić podświetlenie, czy siłę dźwięku, nie musiałem też jej zamykać, gdy zachciało mi się włączyć obsługę BT.
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 20:57   

tikotka napisał/a:
Ja swego czasu korzystałem z 2 sztuk QL odpalonych jednocześnie, do w miarę wygodnego przechodzenia pomiędzy Menu urządzenia a Automapą, oraz do odpalania BT z poziomu Automapy. Dzięki temu nie musiałem zamykać AM, gdy na przykład chciałem zmienić podświetlenie, czy siłę dźwięku, nie musiałem też jej zamykać, gdy zachciało mi się włączyć obsługę BT.

To mi faktycznie nasunęło pomysł aby korzystać z launchera. Ja mam ascetyczny system i korzystam z paska zadań ale niestety niektóre programy nawigacyjne ten pasek uwalają ( chowają ? ). Trzeba było je zamknąć aby coś innego zrobić w systemie. Tutaj faktycznie QL jest rozwiązaniem ok.
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-23, 21:16   

tylko że każdy QL musi mieć swój własny plik .ini bo inaczej będziemy mieli jeden na drugim...
chyba że... if exist... ;-)

mnjacentymn, oczywiście że nie jestem zły! Chciałem też pokombinować trochę, ale zanim dogoniłbym Ciebie w postępach to moj GC wyzionąłby ducha :-P
oj dawno już nic nie pisałem :cry: muszę to nadrobić ;-)
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-23, 21:29   

mdraht napisał/a:
tylko że każdy QL musi mieć swój własny plik .ini bo inaczej będziemy mieli jeden na drugim...

Domyślam się, że plik .ini musi nazywać się QuickLauncher.ini i być w tym samym katalogu co QuickLauncher.exe ? Tylko to powoduje, że chcąc mieć 4 różne zastosowania trzeba by umieścić 4 kopie QuiclLauncher.exe w 4 różnych katalogach gdzie byłyby pliki QuickLauncher.ini różniące się zawartością ? To rozwiązanie ( jeżeli takowe jest ) jest do kitu. Plik konfiguracyjny powinien być po prostu pokazany QuickLauncherowi czyli w naszym przykładzie powinniśmy mieć katalog z jednym QuickLauncher.exe i 4 rózne pliki konfiguracyjne .ini nazywające się jakkolwiek byle tylko "pokazać" je dla QuickLauncher.exe. Odpalać trzebaby to wtedy nie wprost tylko przez skróty lub mortscripta.
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-23, 22:08   

mnjacentymn napisał/a:
Domyślam się, że plik .ini musi nazywać się QuickLauncher.ini i być w tym samym katalogu co QuickLauncher.exe ? Tylko to powoduje, że chcąc mieć 4 różne zastosowania trzeba by umieścić 4 kopie QuiclLauncher.exe w 4 różnych katalogach gdzie byłyby pliki QuickLauncher.ini różniące się zawartością ?


Tak przypuszczam, ale niech wypowiedzą się Ci którzy używaja QL dłużej niż ja, bo ja uruchomiłem QL tylko po to żeby sprawdzić jak dziala ze ScreenBlack'iem na GC 5066 :-) Jeśli jest możliwość uruchomienia z jednego procesu kilku takich przycisków (dokładnie to czterech) to spoko. Jeśli jednak chcąc mieć cztery przyciski musimy mieć uruchomone cztery procesy to troche bez sensu. Tylko zajmujemy pamięć... A druga sprawa (może banalna) jest taka że na tych przyciskach żadnej etykiety nie ma wiec majać te cztery przyciski musimy dokładnie wiedzieć co pod którym jest. Niby szczegół ale na początku użytkowania na pewno może troche to denerwować ;-) A Wy myślicie o większej liczbie przycisków? ;-)
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-23, 22:11   

Dokładnie tak, jak piszecie - ile przycisków chcecie mieć na raz na ekranie, tyle katalogów z Quicklauncherem potrzeba, a w każdym exek i ini. Nie ma natomiast konieczności zmiany nazwy pliku quicklauncher.exe - w pamięci może być więcej niż jeden taki proces.
 
 
 
mdraht
Waypoint
GC5066 + AdJa@mdraht


Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 33
Skąd: z miasta hau hau;)
Wysłany: 2009-11-24, 16:29   

czyli lipa :-P
_________________
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi." - Einstein Albert
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-11-24, 17:48   

mdraht napisał/a:
czyli lipa :-P

To dałoby się obejść tylko kto to doceni :cry:
Po prostu jeden proces a każde kolejne odpalenie to "dołożenie" wątku czyli jedna ikona - jeden wątek. Rozwiązanie to ma jednak pewien mankament a może jest to zaleta - zależy komu co w duszy gra. Przy wielu procesach jak zabijemy konkretny to zniknie tylko jedna ikona. Przy wielu wątkach jak zabijemy proces to zabijemy wszystkie wątki a tym samym wszystkie ikony. Dobra metoda na zakończenie quicklauncha :-) bo w tej chwili można go ubić zdaje się tylko poprzez listą procesów. Zresztą co ja ględzę o takim full wypas rozwiązaniu. Nawet nie musi być osobnych wątków. Wszystko w jednym procesie i jednym wątku.
Mam zamiar stworzyć osobny wątek dla tego co usiłuję zrobić czyli ulepszonego nieco QuickLaucha zamiast męczyc tutaj w regulacji jasności ?
Poczyniłem już pewne próby. Działa :-) ale jeszcze nie tak jakbym chciał. Wciąga oryginalny QuickLaunch.ini i nawet odpalił mi ScreenBlack.
Niestety, jeżeli chodzi o jego współpracę z Garmin XT to tak samo będzei jak przy oryginalnym QuickLauch czyli długo wciąga początkową mapę na dzień dobry. To "walka" programów on TOP. Ale kto by się tam przejmował "żółwiem" Garminem. I tak jest wolny :)


Pozdr.
Jacek

[ Dodano: 2009-11-24, 18:49 ]
Apropo QuickLauncher'a to zapraszam do wątku mjnQuickLauncher

[ Dodano: 2009-11-28, 19:58 ]
Wrzucam ScreenBlack 1.3.5.0 . Poprawiłem zauważone błędy.

Pozdr.
Jacek

[ Dodano: 2009-11-30, 18:59 ]
Wersja 1.4.0.0 ScreenBlack. Poprawka ze względu na wycieki pamięci.

ScreenBlack.zip
Wersja 1.4.0.0
Pobierz Plik ściągnięto 116 raz(y) 2,59 KB

ScreenBlack.zip
Wersja 1.3.5.0
Pobierz Plik ściągnięto 55 raz(y) 3,24 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12