Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-09, 21:18
[4335] zmiana AS<>MassStorage i odblokowanie!
Autor Wiadomość
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-28, 11:00   [4335] zmiana AS<>MassStorage i odblokowanie!

Testowane z Goclever 4335



1. ZMIANA TRYBU Z "MASS STORAGE" NA "ACTIVESYNC"


Jak wiadomo, standardowo Goclever widziany jest pod Windowsem jako pamięć masowa; połączenie sprzętu z PC od razu przenosi nas w tryb dysku. Aby zmienić mu bez bawienia się z rejestrem, wystarczy odpalić program PNDSET dołączony do tego postu (nikt tego jeszcze nie udostępniał?).

1. Po odpaleniu programiku mamy do wyboru na dole albo jako "Serial Class" (czyli łączenie przez ActiveSync, albo jako "Mass_Storage"Class" (pamięć masowa)
2. Wybieramy 'Serial_Class' i wciskamy REBOT.



3. Ekran zgaśnie - wyłączamy go przełącznikiem z boku
4. Włączamy z boku
5. Podąłczamy pod PC kabelkiem i zgłasza się nam w ActiveSync. W TotalCommander z wtyczką też jest wszystko widoczne.



Chcąc wrócić do pamięci masowej, odpalamy program i wybieramy 'Mass_Storage_Class' i REBOT. Dalej tak samo: wyłączamy, włączamy, podąłczamy pod PC i znów jest jak było: pamięć masowa :-) .


2. BEZINWAZYJNE ODBLOKOWANIE WindowsCE


Na górze progamiku (1-szy screen) widać opcje "Autorun Setting". Standardowo jest wskazane GPS2 (start głównego menu). Przełączenie w EXPLORER powinno nam "odblokować" pulpit. Sprawdziłem: przełączenie w tryb EXPLORER odblokowuje nam nawigację i zgłasza się czyściutki desktop WindowsCE! Włączamy program PNDSET.EXE, Klikamy GPS2, reboot i wracamy do standardowego menu Goclever :-) . Prościej chyba nie można :mrgreen:





I dołączam "poprawiony" programik (bez GPS1) pod tym linkiem --> http://www.my-navia.pl/vi...p=156379#156379
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2010-01-13, 22:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
wankus
azymut



Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-08-28, 12:31   

dziala rewelacyjnie, nawet na starszym FW.
dzieki!

a tak w ogole to moj 1szy post wiec sie witam: mam na imie rafal, od wczoraj bawie sie GC 4335 i dzieki temu forum probuje dostosowac go do moich potrzeb. bardziej czytam niz pytam, ale jak z czyms nie bede mogl sobie poradzic to pozwole sobie cos skrobnac.

pozdrawiam
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-08-28, 12:51   

wankus napisał/a:

a tak w ogole to moj 1szy post wiec sie witam: mam na imie rafal


Też Cię witamy , rafal :mrgreen:

A tak na poważnie , przydał by się taki programik pod Mio , może komuś się uda jakaś modyfikacja tego programu . Fajnie wam Gocleverowcy . :->
_________________

 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-08-28, 13:01   

USB na moje oko powinno działać na Mio.

Co ten program robi?
*Edytuje HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers:DefaultClientDriver i zaleznie co zaznaczymy zmienia na serial_class lub mass_storage_class
*Edytuje HKEY_LOCAL_MACHINE\init:Launch50 na gps2.exe/gps1.exe/explorer.exe
*Uruchamia \Windows\explorer.exe
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-28, 13:12   

Dzakus napisał/a:
Co ten program robi?

Zgadza się. Tylko że dla niektórych grzebanie w rejestrze jest trudnym zadaniem (co widać po ilości postów z tekstem "uwaliłem nawigację - pomóżcie!", a tu mamy zmiany bez wchodzenia w RegEdit i zmiana tylkot ego co trzeba.
Prawdę mówiąc.... od rejestru powinni się trzymać daleko wszyscy nie czujący się na siłach z grzebaniem w nim. Potem są efekty.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-08-28, 13:17   

Dzakus napisał/a:
USB na moje oko powinno działać na Mio.


Wywala taki komunikat :

PNDSET_V1 is not a valid Windows CE application.

:cry:
_________________

 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-08-28, 13:18   

Wgrałeś MFCCE400.DLL?

mfcce400.zip
Pobierz Plik ściągnięto 498 raz(y) 157,17 KB

_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
elektro69 
guru
Już czas !



Pomógł: 104 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 1409
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-08-28, 13:22   

Dzakus napisał/a:
Wgrałeś MFCCE400.DLL?


Tak , bez zmian.
_________________

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-28, 15:17   

A jakby ktoś miał kłopoty z angielskim ;-) , to wstawiam wersję spolszczoną.

PS: nadal nie wykumałem co to jest ten GPS1, więc lepiej nie włączać tego; chyba że na własną odpowiedzialność :-D



PNDSET_PL_v1.2.zip
wersja PL bez GPS1
Pobierz Plik ściągnięto 638 raz(y) 4,38 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2010-01-13, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
wankus
azymut



Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-08-28, 15:41   

z tego co gdzies wyczytalem (juz nie pamietam na ktorym forum) GPS1 to jest ekran startowy goclevera - czyli pewnie ta deska rodzielcza.. i najwieksze jaja sa w tym... ze na tym ekranie sie zatrzymuje i nie mozna nic zrobic. tzn. pewnie cos mozna, ale po co sie denerwowac.
 
 
mati0920
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-08-29, 18:06   Problem

Witam chcałbym odblokować 4335 i nie wiem jak to zrobic trzeba na początku wrzucić ten plik PNDSET ale nie wiem gdzie i jak go włączyć prubowałem na wszystkie sposoby i nie da rady
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 145 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-08-29, 19:14   

mati0920, najprościej:
1. na karcie SD załóż katalog MOBILENAVIGATOR
2. Do tego katalogu skopiuj TotalCommanderCE z "apteczki" (dostepna na forum - poszukaj)
3. Programowi TotalCommanderCE nadaj nazwę MOBILENAVIGATOR.EXE
4. Na kartę wrzuć tez program PNDSET.EXE
5. Włóż kartę SD do slotu i kliknij w ikone NAWIGACJA (normalnie uruchamia program nawigacyjny)
6. Uruchomi się TotalCommanderCE
7. Karta SD widziana jest jako dysk SDMMC
8 Wejdź do niego i znajdz program PNDSET.EXE
9. Uruchom go
10. dalej postępuj jak w 1-szym poście tego tematu.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-09-18, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bether
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 22
Wysłany: 2009-08-30, 07:15   

Witam,
Niestety bardzo dużo plików z katalogu Windows nie można przekopiować (dokładnie 136)
Można by pokusić się o zmianę odtwarzacza audio lub przypisanych rozszerzeń np. mp3 spod przycisku głównego menu. Jak wiadomo Najnowsze urządzonka nie czytają oficjalnie tego formatu :( W serwisie powiedziano mi, że to jakaś sprawa prawna jeszcze nie dokońca dograna.

Ciekawy jestem czy jest jakaś ukryta partycja tak jak w innych nawigacjach "ResidentFlash2"
A swoją drogą to super sprawa z tym ActiveSync :-)

edit:
Mam pytanie z jaką datą utworzenia i jaką wersję macie plik GPS2.exe, bo ja mam:
Wersja: 1.0.0.1
data: 07.07.2009

Pytam, bo w pliku mam wzmiankę o TCPMP 0.71
Czy ktoś mógłby zapodać swój plik?
Z góry dzięki.

edit2:
Właśnie zedytowałem plik GPS2.exe i teraz wyświetla i odtwarza mp3, ale nie da rady zamienić go z oryginalnym:( Jakieś pomysły?


Plik można uruchomić z poziomu windowsaCE
http://file4u.pl/download...w.file4u.pl.zip

edit3:
Znalazłem wyjście, aby uruchamiał się zedytowany gps2.exe po włączeniu sprzętu:-)

1. Przełączamy na ActiveSync. (to dla bezpieczeństwa, bowiem gdyby navi nie chciał wstać to mamy dalej dostęp przez kabel)
2. kopiujemy gps2.exe do ResidentFlash.
3. Edytujemy rejestr:
HKEY_LOCAL_MACHINE\init:Launch50 z "gps2.exe" na "ResidentFlash\gps2.exe"

Restart i od teraz widzi i czyta mp3 zamiast wav
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-09-18, 11:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-08-30, 10:46   

Cytat:
Niestety bardzo dużo plików z katalogu Windows nie można przekopiować (dokładnie 136)
Są to pliki systemowe chronione. Nie wyciągniesz ich tak normalnie przez Kopiuj - Wklej. Można je jedyna odzyskać z upgrade firmare.
bether napisał/a:
Ciekawy jestem czy jest jakaś ukryta partycja tak jak w innych nawigacjach "ResidentFlash2"
Daj kopie rejestru to zobaczymy.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
bether
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Sie 2009
Posty: 22
Wysłany: 2009-08-30, 11:07   

Oto kopia rejestru goclever 4335:

Mam jeszcze pytanie czy jest możliwość rozpakowania lub edytowania plików .cpf ?
Jeżeli tak to czym?

backup4335reg.zip
4335
Pobierz Plik ściągnięto 350 raz(y) 16,63 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13