My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: muzior
2009-08-27, 16:16
Usuwanie punktów poi z Automapy i aktualizacja punktów poi.
Autor Wiadomość
roniuska 
Waypoint



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 104
Wysłany: 2009-08-27, 19:55   

renron napisał/a:
roniuska napisał/a:
Czy do Ciebie zawsze musi należeć ostatnie słowo?

Nie proponuj bezsensownych posunięć to będę milczeć. :-P

renronku, dlaczego bezsensownych, większość POI wbudowanych jest bezużyteczna, po co ten śmietnik.Z całym szacunkiem, ale nie zawsze do końca masz rację.Pokazałem tylko że jest możliwe usunięcie fabrycznych POI, a czy to ma sens, nie Tobie oceniać.

[ Dodano: 2009-08-27, 20:58 ]
renron napisał/a:
roniuska napisał/a:
Na miłość Boską, gdzie Ty masz taką kategorię?



Obrazek

Jeszcze raz powtarzam plik categories pl am.
Jak cytujesz to całość a nie to co Ci pasuje.
_________________
-----------------Sony u92t+AM 5.5.3-windows ce 4.2
Pozdrawiam
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2009-08-27, 20:17   

roniuska napisał/a:
Jak cytujesz to całość a nie to co Ci pasuje.

Znowu powiesz że ostatnie słowo należy do mnie ;-) , ale muszę Ci przypomnieć że to co zacytowałem to była całość, resztę dopisałeś w momencie jak ja już pisałem, więc nie zarzucaj mi że cytuję wybiórczo.

Wracając do tematu, wyłączając kategorię to nie jest usuwanie śmieci tylko zablokowanie jej działania, ona nadal jest w AutoMapie łącznie z wbudowanymi punktami POI.
Ten sam efekt otrzymasz nie ingerując w pliki, a używając menu.

I nie mówmy już o tym bo "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". :mrgreen: :lol: :mrgreen:
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
roniuska 
Waypoint



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 104
Wysłany: 2009-08-27, 20:36   

Zgoda, nic już nie pisz na ten temat, może moje będzie ostatnie.
_________________
-----------------Sony u92t+AM 5.5.3-windows ce 4.2
Pozdrawiam
 
 
 
astor
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-11-03, 12:15   AM 6 - jak usunąć punkt POI zablokowanej drogi

Witam

Jeśli było przepraszam - ale nie znalazłem
Mianowicie. W Bochni już od miesiąca wiadukt jest przejezdny a na POI z 26.10 jest jako droga zamknięta. Chciałem protestować nowa AM 6 ale każe mi objazdami jeździć. I teraz sedno sprawy.
Jak usunąć ten punkt POI zakaz ruchu z tego wiaduktu - przesiedziałem wczoraj 2 godz i nic ;/

Pozdrowionka
Astor
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8833
Wysłany: 2009-11-03, 12:23   

Jeżeli importowałeś blokady z Miplo to Menu -> Trasa -> 2 strona -> Blokady -> klik na blokadzie którą chcesz usunąć -> zatwierdzasz usunięcie i po ptokach, albo klik na mapie na zablokowanym odcinku (blokowany odcinek jest na niebiesko) -> klik na menu kontekstowe (przycisk prawy dolny róg) -> 3 strona -> klik na Odblokuj odcinek, tak samo robisz jak sam wprowadziłeś blokadę opcją Blokuj odcinek.

Jeżeli jest to punkt POI wprowadzony do POI w AutoMapie to nie ma on wpływu na algorytm przeliczania trasy (punkty POI pełnią rolę informacyjno/ostrzegawczą), ale można go też usunąć, Menu -> POI -> Zarządzanie -> klik na Dowolna -> klik na kategorię w której ten punkt jest umieszczony -> klik na punkcie do usunięcia -> Usuń, zatwierdzasz i gotowe.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
astor
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 26 Kwi 2008
Posty: 11
Wysłany: 2009-11-03, 19:51   

Dziękuje ;)
 
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2777
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-11-03, 22:50   

astor napisał/a:
Jak usunąć ten punkt POI zakaz ruchu z tego wiaduktu - przesiedziałem wczoraj 2 godz i nic ;/

Instrukcja obsługi - rozdział 3.4 Menu POI - Zarządzanie
...i 2 godziny siedzenia zaoszczędzone ;-)
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
grzesch 
Waypoint



Wiek: 43
Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 50
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-05-26, 09:33   Usunięcie wbudowanych POI - Francja

Witam, jeśli gdzieś było, to przeoczyłem.
Jak usunąć wbudowane POI (chodzi mi o fotoradary, radary itp.) z mapy Europy we Francji ?
Zacząłem bawić się plikiem categories_ex_fr.dic, w końcu w ogóle go usunąłem a radary jak były, tak są dalej :-(

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2014-05-26, 11:42 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
Przypominam o regulaminie forum - punkt 3


No właśnie, nie dodałem postu w tym wątku, bo ten sposób nie działa:

roniuska napisał/a:
Robie tak:
//754=Fortyfikacje
a na automapie dalej świeci ikonka z opisem "Kategoria 754"
Na miłość Boską, gdzie Ty masz taką kategorię?
Plik categories pl am, a nie categories pl.


Nie ma w nowej wersji AM pliku categories pl am, więc co mam edytować, aby trwale usunąć jakąś kategorię ?
Jadę do Francji, więc muszę usunąć radary, tylko jak ? Czy ktoś może pomóc :?:
_________________
Navi głowy nie zastąpi !!!

był Lark 35.3
jest Modecom MX2
i kupa Andków
 
 
bugibu 
GPS instruktor


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 951
Wysłany: 2014-05-28, 09:50   

grzesch napisał/a:
Jadę do Francji, więc muszę usunąć radary, tylko jak ?

A po co? AM w krajach gdzie jest to zabronione nie bedzie ostrzegala o fotoradarach.
(chyba ze ja do tego zmusisz)
 
 
pakeroso 
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2012
Posty: 127
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-06-05, 22:55   

Czy może ktoś podpowiedzieć, czy można taki punkt szybko usunąć?
Nie ma u mnie opcji usuń, a opcja skasuj jest tak ukryta ze pół minuty trzeba jej szukać zanim dany punkt usunę.
 
 
bugibu 
GPS instruktor


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 951
Wysłany: 2014-06-08, 18:21   

pakeroso napisał/a:
a opcja skasuj jest tak ukryta ze pół minuty trzeba jej szukać

Jaja se robisz? To 3 ruchy do wykonania w 2 sekundy:
1- menu kontekstowe
2 - przewin (na str.2)
3 - skasuj
 
 
pakeroso 
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2012
Posty: 127
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-06-09, 12:55   

No to u mnie nie są 3 ruchy, a 9 kliknięć, teraz policzyć gdybym chciał usunąć 4 takie punkty, to jest 36 kliknięć, powodzenia życzę zrobić to w 8 s.
Dlatego też zapytałem, czy jest jakiś prostszy sposób, bo zaklikać się można.
 
 
bugibu 
GPS instruktor


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 951
Wysłany: 2014-06-09, 14:34   

Nie rozumiem, to ja mam jakas inna AM?
 
 
pakeroso 
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2012
Posty: 127
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-06-09, 15:05   

To może inaczej zapytam - jak wchodzisz do menu, bo może tu tkwi problem?
Zaznaczam punkt -> niebieska strzałka -> Inny -> przewinąć -> Punkt z mapy -> przewinąć -> Skasuj
To jest 8-9 kliknięć jak w mordę strzelił.
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-09, 15:15   

pakeroso, dokładnie w "niebieskiej strzałce" tkwi Twój problem. Kolega bugibu, opisał zdecydowanie szybszy sposób robiąc to trzema kliknięciami przez menu kontekstowe(kwadracik z czterema białymi trójkątami znajdujący się za niebieską strzałką :-) )
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11