Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-10-24, 20:55
Lark FreeBird 35,6 i Automapa
Autor Wiadomość
mrarek 
Waypoint
Lark 50.1



Wiek: 44
Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 25
Wysłany: 2010-06-06, 16:57   tylko plik tpcAm.exe - Lark 35.6 nie odpala

witam!
jestem nowy, proszę o wyrozumiałość lub skierowanie w dobre miejsce :)
czytałem dużo wróżnych działach, ale ciągle pewnie za mało, bo zastanawiam się, czy mój Lark 35.6 łyknie 4GB SDHC?? nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi :(

w tej chwili mam AM EU i na 2 GB się nie mieści (trzeba kupić większą kartę). poza tym nie ma w niej pliku AutoMapa EU.exe a jest tylko wceAm.exe, z którego mi AM nie chce odpalić. tak ma być??
_________________
Lark 50.1 na dyszlu
TomTom LIVE w Renuarze
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-06-06, 17:44   

Tu przykład że pójdzie 4GB:
wlen napisał/a:
Witam posiadam Larka 35.6 w nim kartę SD 4GB wrzuciłem na nią AM, TomTom-a, I iGO, zostało mi na karnie około 150MB wolnego miejsca, czy to wystarczy żeby Lark płynnie nawigował?
Po pierwszych testach wypada wszystko OK, czy według waszych doświadczeń czy jest to wystarczająca ilość miejsca żeby Lark w podróży nie zaliczał zwiech itp.?

mrarek napisał/a:
jest tylko wceAm.exe,

AM powinna wystartować z tego właśnie pliczku może masz żle posłodzoną AM :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
mrarek 
Waypoint
Lark 50.1



Wiek: 44
Dołączył: 24 Maj 2010
Posty: 25
Wysłany: 2010-06-06, 18:06   

Bóg zapłać dobrodzieje :mrgreen:
_________________
Lark 50.1 na dyszlu
TomTom LIVE w Renuarze
 
 
omygoodness
azymut


Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-08-03, 15:21   Automapa 6.5d problem

Witam,
mam problem: Automapa 6.5d się uruchamia, nie zawiesza się ale kiedy tylko coś wybiorę czy to ustawienia, czy "pokaż mapę" wraca mi do ekranu głównego z informacjami o licencji.

Tak jakby ekran główny nakładał się na menu automapy - mogę się po tym menu poruszać nie widząc co klikam. Miał ktoś podobny problem?

Z góry dziękuje
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-03, 17:07   

Podaj trochę więcej info. Jak to AM? Gotowiec czy instalka, która słodziłeś sam?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
omygoodness
azymut


Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-08-06, 16:25   

Wszystkie AM'y 6.5 jakie próbowałem czyli gotowce i własne instalki.
Link do filmu pokazującego problem

Może problem zniknie przy AM 5.xx?
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-06, 17:14   

Te własne instalki były już słodzone czy sam po zainstalowaniu używałeś patchera? Możesz spróbować z 5.x.x tylko nawet jeśli ruszy to co to da? Mapy w 5.x.x są stare a nowszych z 6.5 do 5.x.x nie wrzucisz.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
omygoodness
azymut


Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-08-06, 18:06   

Instalki były już słodzone. Nic w nich nie zmieniałem.
Mógłbym spróbować z jakąś sprawdzoną wersją patch'a.
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-06, 18:15   

Ściągnij sobie czystą instalkę i użyj patchera http://www.multiupload.com/V78VM5QZCO
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
omygoodness
azymut


Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-08-06, 23:54   

Niestety ciągle mam te informacje o licencji...
 
 
bpm 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 40
Dołączył: 16 Sie 2012
Posty: 9
Skąd: Radom
Wysłany: 2012-08-18, 12:34   Nowy użytkownik a ustawienia oraz ustawienia zaawansowane

Dzień dobry,

od kilku dni jestem testującym "posiadaczem" urządzenia marki Lark 35.6 (to od TP) i postanowiłem zainstalować w nim Automapę 6.10E. Instalacja przebiegła bez problemu, dziś przejechałem ok 20 km w celach testowych i działa.

Jednak jak większość użytkowników chciałbym dostosować "program" i urządzenie do własnych potrzeb oraz żeby działało bezproblemowo a zaczęło się od chęci zmiany skórki i dlatego trafiłem tu na forum :-D

Przyznam się, że jeśli chodzi o używanie nawigacji mam bardzo małe doświadczenie dlatego większość ustawień jest dla mnie niezrozumiała. Proszę zatem o wyrozumiałość "starych wyjadaczy" oraz o brak wypowiedzi typu: "jak nie używałeś i się nie znasz to nie używaj, bo zepsujesz". Ja chcę się pobawić, a jak coś zepsuję to zacznę zabawę od nowa itd. Do tej pory czytałem instrukcję na stronie Automapy:

http://www.automapa.pl/?P...685&lng=PL&ch=1

a także znalazłem na necie "Automapa ustawienia których nie znajdziesz w menu" a także tu na forum kilka tematów, gdzie ustawienia polegają na edytowaniu pliku am.settings.

I tu pojawia się pierwsze pytanie, w instrukcji pisze aby modyfikować wpisy w pliku am.settings, tymczasem mój plik am.settings wygląda, że tak powiem "bardzo biednie" i brak w nim przedstawionych wpisów, a mianowicie jest w nim tylko tyle:

"_AppVersion=6.10.0.1714
_Version=1.0.0.0
_PPCDevice=-1
_Device=lark_freebird
LastMapPath=/NANDFLASH/AUTOMAPA EU/MAPS/POLSKA/"


Zatem czy owe wpisy trzeba dodawać ręcznie jeśli ich nie ma np. "StartMenuDlg=1"?

Druga kwestia odnośnie typowych ustawień Automapy dla Lark 35.6, co zmieniać a co nie itp? Tak jak wspomniałem wyżej, tych ustawień jest mnóstwo i są niezrozumiałe dla mnie. Może ktoś używa właśnie, sprawuje się świetnie i podpowie. W miarę rozwijania się tematu będę pytał szczegółowo. Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-08-18, 13:27   

bpm napisał/a:
chciałbym dostosować "program" i urządzenie do własnych potrzeb

A jakie Ty masz własne potrzeby :?: Co byś chciał zmienić :?: Takich zmian jest mnóstwo , wystarczy poczytać sam temat AutoMapa i sobie pozmieniasz według własnych potrzeb i nikt nie będzie Ci narzucał swoich zmian . Sam zadecydujesz.
A na temat Lark 35.6
gmpl napisał/a:
Jeśli chodzi o samego Larka 35.6 jest cały wątek o nim przeglądnij tytuły, może z któregoś skorzystasz. http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=215
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
bpm 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 40
Dołączył: 16 Sie 2012
Posty: 9
Skąd: Radom
Wysłany: 2012-08-18, 15:28   

___Olivia_ napisał/a:

A jakie Ty masz własne potrzeby :?: Co byś chciał zmienić :?: Takich zmian jest mnóstwo , wystarczy poczytać sam temat AutoMapa i sobie pozmieniasz według własnych potrzeb i nikt nie będzie Ci narzucał swoich zmian . Sam zadecydujesz.


A najprostsza potrzeba taka, żeby zmienić sobie skórkę, czytam już ten temat właśnie :-D Co do ustawień, jak sama piszesz jest ich mnóstwo, natomiast ja pisałem, że jestem zielony w tym temacie i nie wiem co zmieniać a co nie. Może źle to ująłem więc zapytam tak:

Co ustawić, albo co zmienić, żeby wszystko chodziło sprawnie z tym konkretnym Larkiem?

Żeby nie być gołosłownym:

Menu -> Ustawienia -> GPS -> Urządzenie GPS i tu: "Szybkość odczytu (4800 kbps)"
czy też "Ignoruj odchylenia GPS (co to są odchylenia GPS?), następne "Kompensuj opóźnienie o" - nie wiem co to jest co to znaczy i jak ustawić.

Menu -> Ustawienia -> Mapa -> Poszerzone drogi (wł/wył); Obrysy dróg (Głównych/Wszystkich/Brak) - jak ustawić?
dalej -> Skalowanie mapy - jak ustawić?

O to mi chodziło, że jeśli ktoś ma tego Larka i sprawdził ustawienia, to może podpowie jak to najsprawniej chodzi ;-)

gmpl napisał/a:
Poszukaj tego pliku w profilach np. profile/osobowy/setting files.


Tak faktycznie, jest dużo opcji w tej lokalizacji pliku, dziękuję :-D

gmpl napisał/a:
Jeśli chodzi o samego Larka 35.6 jest cały wątek o nim przeglądnij tytuły, może z któregoś skorzystasz. :-) http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=215


Również dziękuję za info, poczytam.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2012-08-18, 15:43   

bpm napisał/a:
Menu -> Ustawienia -> GPS -> Urządzenie GPS i tu: "Szybkość odczytu (4800 kbps)"
czy też "Ignoruj odchylenia GPS (co to są odchylenia GPS?), następne "Kompensuj opóźnienie o" - nie wiem co to jest co to znaczy i jak ustawić.

Menu -> Ustawienia -> Mapa -> Poszerzone drogi (wł/wył); Obrysy dróg (Głównych/Wszystkich/Brak) - jak ustawić?
dalej -> Skalowanie mapy - jak ustawić?
Port i prędkośc takie, na jakich działa odbiornik GPS w Larku (patrz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.9 )

Inne - każdy woli cos innego. musisz sam sprawdzić - zacznij od ustawień fabrycznych i zobacz, czy Ci pasują.


P.S. Scaliłem z istniejącym wątkiem
_________________

 
 
byczynho
Waypoint


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 26
Wysłany: 2012-09-10, 21:09   

Skąd można pobrać zainstalowaną wersję Auto Mapy? Temat wyżej napisałem, że przy próbie instalacji nawigacja zawiesza się. Zainstalowałem Auto Mapę na PC i to co zostało zainstalowane skopiowałem na NAND'a, niestety to to nie działa :( Jest jakaś wersja portable?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10