Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Battery pack do nawigacji
Autor Wiadomość
miskowski 
młodszy inspektor GPS
Bombowa kluska



Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 12
Skąd: Meeting Place
Wysłany: 2008-04-07, 00:48   

Harry - dziękuję za odpowiedź. Już nie będę siłowo rozładowywał akumulatorka. :mrgreen:

Alces64 - jestem jedną z "ofiar" wirusa rozprzestrzenianego przez harry'ego, ale zanim podłączyłem packa - sięgnąłem po mierniczek. :mrgreen: Wiem że ryzykowałem podając większe napiecie, no ale potem podawałem je jeszcze kilka razy i wszystko było OK. Mało tego: do tej pory jest OK, pomimo napięcia na wtyczce powyżej 5,5 V (akumulatory HAMA 2700 mAh). Dla przyzwoitości dodam, że podłączałem packa zarówno do włączonej jak i wyłączonej Akiry.

Ale właśnie coś sobie przypomniałem: zanim użyłem akumulatorów o których wspominam powyżej - wkładałem do packa mniej więcej dwuletnie Sanyo 2500 mAh. Napiecie na wtyczce po ich naładowaniu wynosiło ~4,9V i Akira ruszała. Jednak ResInfo, jak i "Power" w panelu sterowania nie pokazwywały "charging" lecz "external". Innymi słowy: nie było ładowania tylko zasilanie zewnętrzne. W dodatku przez bardzo krótki czas. Po kilku(nastu) minutach ekranik się zaczynał mrugać, zabielał się i urządzonko zaliczało zgon. Zmartwychwstanie następowało po wciśnięciu przycisku "Reset".

Reasumując: sprawdź kondycję swoich akumulatorów w packu. W moim przypadku wymiana na nówki nieśmigane zdała egzamin. :mrgreen:
_________________
Akira MM 3512-A3
 
 
broncobilly
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 12
Wysłany: 2008-04-07, 04:43   

harry - a gdzie dokładnie w Warszawie kupiłeś te "pack na 4 sztuki akumulatorów R6 (AA) - 2 zł. oraz metrowego przewodu z wtyczką kątową 3/1.2 mm. - 5 zł. ) ?
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-07, 07:59   

broncobilly napisał/a:
gdzie dokładnie w Warszawie kupiłeś
http://www.icelectronics.com.pl/
_________________

 
 
_leming_ 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-04-07, 21:14   

mysle ze warszawska gielda elektroniczna w podziemiach przy GUSie to tez dobre mirjsce na zakup takowego

co do napiecia z waszego "batery packa" to wezcie pod uwage to ze ladujac akumulatorki, podawane jest na nie troche wieksze napiecie niz ich znamionowe, czesto prad ich ladowania jest regulowany wlasnie napieciem (w bardziej prymitywnych ladowarkach)
podanie wyzszego napiecia o 0,5-0,6v nie spowoduje uszkodzenia urzadzenia chocby z tego wzgledu ze w nim samym znajduja sie rowniez stabilizatory ograniczajace napiecie i one przy takim zwiekszonym napieciu poradza sobie z jego zmniejszeniem
 
 
miskowski 
młodszy inspektor GPS
Bombowa kluska



Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 12
Skąd: Meeting Place
Wysłany: 2008-04-08, 16:37   

Rozumiem Twoje wywody leming i dziękuję za wyjaśnienie. Dowcip jednak polega na tym, że wewnętrzny akumulator Akiry "wysyła" 3,7 V. Czy to oznacza, że do zasilania zewnętrznego jest jakis osobny obwód? No i czy można byłoby w tej sytuacji bezkarnie zaryzykować użycie w packu klasycznych baterii 1,5 V, czy to już przegięcie? :mrgreen:
_________________
Akira MM 3512-A3
 
 
_leming_ 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-04-09, 15:56   

miskowski napisał/a:
Rozumiem Twoje wywody leming i dziękuję za wyjaśnienie. Dowcip jednak polega na tym, że wewnętrzny akumulator Akiry "wysyła" 3,7 V. Czy to oznacza, że do zasilania zewnętrznego jest jakis osobny obwód? No i czy można byłoby w tej sytuacji bezkarnie zaryzykować użycie w packu klasycznych baterii 1,5 V, czy to już przegięcie? :mrgreen:


nie wiem czy dobrze cie zrozumialem,
chodzi ci o to ze accu w akirze ma napiecie 3,7v i czy zamiast niego mozna podlaczyc np. 3xaccuAA (czyli 3x1,2v=3,6v)?
czy chodzi ci o to ze podlaczasz accu zewnetrznie do gniazda zasilania (4x1,2=4,8v lub 5x1,2=6v)?

jesli to drugie to sprawa ma sie tak:
urzadzenie ma swoj osobny uklad stabilizacji i ladowania accu wraz z zasilaniem co pozwala przy odpowiednim dostarczeniu mocy na zasilanie urzadzenia i ladowanie accu, jesli prad zasilajacy jest za slaby wtedy accu nie jest ladowane

o to ci chodzilo?
 
 
miskowski 
młodszy inspektor GPS
Bombowa kluska



Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 12
Skąd: Meeting Place
Wysłany: 2008-04-09, 16:21   

Cały czas chodzi mi o zasilanie zewnętrzne i jego zależność wobec akumulatora wbudowanego w urzadzenie. W battpacku jest miejsce na 4 akumulatorki. Jesli podłączamy akumulatorki właśnie - mamy napiecie trochę ponad 5 V. Zastanawiało mnie czy gdyby zamiast akumulatorków dać normalne "paluszki" po 1,5 V (razem 6V na wtyczce) Akira bedzie działać, czy też umrze z przedawkowania napięcia? :mrgreen: Ot takie rozważania w razie bardzo kryzysowej sytuacji... :mrgreen:
_________________
Akira MM 3512-A3
 
 
woszczyn 
Navi Expert
Guepard +i900 Omnia


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 269
Skąd: Lodz
Wysłany: 2008-04-09, 16:33   

nie proponowal bym proby z 6V czyli 4*1.5 V moze to zakonczyc sie smiercia urzadzenia. Wnioskuje to z duzej dokladnosci napiecia wychodzacego z ladowarki sieciowej u mnie 5.16 V
 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-04-09, 16:59   

a ja podlaczam ladowarke Nokia - ktora daje 6V w spoczynku, po podlaczeniu pewnie troche spada napiecie i wszystko smiga
akira musi miec uklad stabilizacji napiecia i sama uzna ile V jej potrzebne

kiedys ladowarka samochodowa Nokia dawala mi 12V na tel i nic mu sie nie stalo
pasek postepu ladowania szedl do gory kilka sekund nastepnie sie zatrzymywal i szedl dalej
nie wiedzialem co sie dzieje i sie tym nie przejmowalem ale ladowalo slabo
napewno uklad zabiezpieczajacy musial zadzialac a napiecie bylo 2x wieksze
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-09, 18:44   

raby napisał/a:
napiecie bylo 2x wieksze
hmmm 240% wartości zalecanej... :shock:
Wiesz raby, tu mnie zaskoczyłeś... :mrgreen:
_________________

 
 
raby 
Navi Expert
navi oblatywacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 257
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2008-04-09, 19:14   

harry napisał/a:
raby napisał/a:
napiecie bylo 2x wieksze
hmmm 240% wartości zalecanej... :shock:
Wiesz raby, tu mnie zaskoczyłeś... :mrgreen:
sam sie zaskoczylem ale telefon zyje do dzis i ma sie swietnie - czyli zabezpieczenia sa

wiec Akira tez musi miec
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 46
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-04-09, 19:18   

Pamiętajcie chłopaki, że "MUSI" to pojęcie względne :-D

To że ma zabezpieczenia - wiemy... ale ile one mogą znieść cierpienia - to wiedzą tylko Ci co przesadzą... Ja poczekam na ich relacje - bo się promocja w biedronce skończyła :-)

Dlatego też wolę dmuchać na zimne i już bardziej skłaniam się do BatPacka na 4 accu z regulatorem napięcia...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-09, 19:39   

diego6 napisał/a:
4 accu z regulatorem napięcia
Przerost formy nad treścią; 4 accu to 4 x 1,2 = 4,8 V czyli raptem 96% nominalnego... :mrgreen:
_________________

 
 
_leming_ 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-04-09, 19:53   

moi drodzy jak chcecie to podlaczajcie nawet i 220v, wiem ze czasami jak sie podlaczy 12v zamiast 5v to nic sie nie stanie (podwarunkiem ze 12v nie idzie bezposrednio na accu bo dostaje wtedy mocno po dupie i skraca sie jego zywotnosc)
jak wam wytrzyma to dobrze :) ale ja osobiscie odradzam
z mojego punktu widzenia i doswiadczenia ktore posiadam, jest tak jak powiedzialem wczesniej,
podlaczenie 5x1,2v nie doprowadzi do zadnych anomali w dzialaniu urzadzenia

naiecie na zasilaczu (ladowarce ) oryginalnej jest 5,2v i przy ladowaniu spada do 4,8-5,0 w zaleznosci czy idzie samo ladowanie czy z zasilaniem urzadzenia, wdedy zmniejsza sie prad ladowania i automatycznie wydluza czas pelnego naladowania
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 46
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-04-09, 21:56   

harry napisał/a:
diego6 napisał/a:
4 accu z regulatorem napięcia
Przerost formy nad treścią; 4 accu to 4 x 1,2 = 4,8 V czyli raptem 96% nominalnego... :mrgreen:


Nie jest to przerost formy nad treścią jeśli zamierzasz wsadzić baterie z kiosku po wyczerpaniu ACCU
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9