Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Battery pack do nawigacji
Autor Wiadomość
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-27, 15:38   

A możesz dodać jeszcze fotkę środeczka?
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2008-03-27, 20:14   

diego6 napisał/a:
A możesz dodać jeszcze fotkę środeczka?


Moge, tylko jak? Nie da sie dolaczyc zdjecia do juz istniejacego "starego" postu, a do odpowiedzi tez chyba nie ( zreszta nie wiem do konca jak to jest). Zreszta po co, elementy ktore uzylem do zbudowania sa polutowane "na pajaka" i zalane silikonem aby w trakcie zmiany akumulatorkow na trasie nie rozlaczylo sie nic. Mozna tez oczywiscie wytarwic plytke,,tylko po co..dla jednego regulatora ?
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-27, 22:50   

Sorry - mnie bardziej interesowało samo pudełko w środku - to jak rozwiązałeś podłączanie accu oraz ile jeszcze zostaje miejsca w środku... Wybacz dociekliwość - jak wiesz przymierzam się do budowy podobnego rozwiązania i chcę się do tego jak najlepiej przygotować.

Pozdrawiam
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2008-03-31, 14:07   

Podsumowanie.
Mysle ze temat nalezy uwazac za zamkniety. Zasilacz jest po testach.
Akumulatorki 2900 mAh, Akira wstepnie naladowana "do pelna". Test na oprogramowaniu OziExplorer w terenia podczas pieszych wedrowek.
Po kilku "wyprawach" laczny czas pracy na jednym komplecie akumulatorkow wyniosl okolo 11 godzin. Co ciekawe ( moze ktos to wyjasni do konca technicznie) lepiej Akira zachowuje sie gdy w pierwszej kolejnosc zostanie wlaczony zasilacz, pozniej Akira. Wowczas wskaznik baterii ustawia sie natychniast na max. Gdy Akira jest uruchomiona jako pierwsza, a pozniej podpiety zasilacz, wskaznik napiecia "dzwiga" sie bardzo ospale lub wrecz "stoi" w miejscu, ale Akira sie nie rozlacza.
Jeszcze tylko test zasilania odtwarzacza Mp4 ( ale jestem pewien ze ilosc godzin bedzie zniewalajaca, skoro Akira tyle wytrzymala) i juz mozna spokojnie wyruszac na piesze wedrowki w tereny gdzie pradu nie uswiadczysz.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-31, 19:25   

Ja myślę, że różnica może polegać na tym, że na OFF akirka zaczyna się zasilać z batpacka, natomiast na ON wybiera opcję ładowania i stąd wydłużony czas wzrostu poziomu baterii...

Znaczy, że najlepiej jest podłączać na OFF, bo wbudowany accu jest nieruszany - więc w razie czego może po odłączeniu batpacka nadal jeszcze zasilać...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
miskowski 
młodszy inspektor GPS
Bombowa kluska



Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 12
Skąd: Meeting Place
Wysłany: 2008-04-04, 09:55   

Najsampierw chciałbym się przywitać, bo w końcu jestem tu nowy. :) W drugich słowach mojego listu chciałbym podziękować za pomoc jakiej mniej lub bardziej świadomie mi udzieliliście. Dzięki informacjom zgromadzonym na tutejszych stronach moja Akira MM 3512 A3 została odblokowana, wyposażona w masę przydatnego oprogramowania no i urządzenie o którym mowa w tym wątku. :mrgreen:

Teraz do rzeczy: batt packa można zrobić jeszcze taniej (5,50) i zastosować wtyczkę o średnicy 2,5 mm do przenośnych dysków twardych. W moim konkretnym przypadku napięcie na wtyczce wyniosło 5,63 V po naładowaniu akumulatorków AA (HAMA 2700mAh, po 34,99 za zestaw 4 szt. w sieci Saturn) Nie ukrywam, że drżały mi ręce przy podłączaniu całości, bo to jednak już o ponad pół volta więcej. Akira jednak znosła tortury dzielnie, ładowanie przebiegło pomyślnie bez szkody dla wbudowanego akumulatora, który wytrzymał przepisowe 2,5 godziny po ładowaniu batt packiem.

Jednak pomysłodawca zastrzegł, żeby podłączać packa do całkowicie wyładowanej i tu rodzi się pytanie: jak ją wyłsdować, skoro przy 10-procentowym stanie baterii urządzenie wyłącza się samoczynnie? Podjąłem jeszcze kilka prób włączenia ale za każdym razem wskaźnik po chwili pokazywał wartość 10% i dochodziło do wyłączenia.

Reasumując: pack to przydatne urządzenie podczas pieszych wędrówek i jak wynika z moich doświadczeń nawet sporo większy prąd nie powoduje szkód. Ktoś da więcej i zaryzykuje zainstalowanie klasycznych, półtorawoltowych "paluszków"? :mrgreen:

W przygotowaniu jest podpórka pozwalająca postawić Akirę na przykład na półeczce na papierosy lub innym wgłębieniu konsoli centralnej/tunelu wału. Chwilowo jestem na etapie gromadzenia materiałów, a o efektach oczywiscie poinformuję. :mrgreen:
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-04, 10:16   

Cytat:
Jednak pomysłodawca zastrzegł, żeby podłączać packa do całkowicie wyładowanej
:?: :?: :?:
Napisałem: "Po pełnym rozładowaniu Akiry z podłączonym packiem raczej jej NIE WŁĄCZAĆ !!!" :!: :!: :!:
_________________

 
 
miskowski 
młodszy inspektor GPS
Bombowa kluska



Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 12
Skąd: Meeting Place
Wysłany: 2008-04-04, 15:58   

OK, ale napisałeś też "Po podłączeniu do rozładowanej do końca Akiry..." I to dużo wczesniej :-D
_________________
Akira MM 3512-A3
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-04, 17:38   

miskowski napisał/a:
Po podłączeniu

OK. Wyjaśniam - nie zastrzegałem , aby pack podłączać do rozładowanej Akiry.
Opisałem tylko mój sposób sprawdzania zestawu.
Na wszelki wypadek poprawiłem opis... :mrgreen:
_________________

 
 
miskowski 
młodszy inspektor GPS
Bombowa kluska



Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 12
Skąd: Meeting Place
Wysłany: 2008-04-04, 22:09   

Niestety już jakiś taki szczególarz jestem i bywa że łapię za słówka. :-D Niemniej jednak wielkie dzięki za korektę no i sam pomysł na packa. Zakładam, że tymi 10% nie ma się co przejmować, bo ten typ po prostu tak ma? :mrgreen:
_________________
Akira MM 3512-A3
 
 
pabblo1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Mar 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-04-05, 13:26   

Witam, ja kuplem ladowarke od telefonu Samsung 5V 700mA , zmienilem koncowke i laduje dobrze. Koszt 6 zl.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-05, 20:23   

miskowski napisał/a:
Zakładam, że tymi 10% nie ma się co przejmować

Akira ma to do siebie, że gdy naładowanie aku spadnie do"pewnej" wartości, to resetuje rejestr windows. Czasem potrafi to zrobić przy "pewnej +10%"
Po drugiej próbie włączenia z podłączonym rozładowanym packiem tak się zdarzyło.
(najpierw obrazek i OFF, 1 raz też, trzeci - mrugnęła i po ptakach... :mrgreen:
_________________

 
 
Alces64 
azymut


Dołączył: 22 Mar 2008
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-04-05, 22:05   

pattery pack zrobił mi ponury żart, 4 akumulatory Ni-MH, 1,2v, 2300 mAh każdy, coś zaskrzypiało, ekran zaświecił na biało, i koniec nie daje się uruchomic ani ładowac przez usb?, bezpiecznik czy gorzej:(

[ Dodano: 2008-04-06, 01:17 ]
śmiejcie się dyskretnie :mrgreen: , zrobiłem reset i odpalił, ale niszczycielski battery pack pozostał wciąż zagadką. :?:
_________________
akira 3512 A-3, MDA II
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 47
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-04-06, 07:04   

A próbowałeś raz jeszcze podłączyć tytułem testów?
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-06, 08:38   

Cytat:
śmiejcie się dyskretnie
Zmierzyłeś napięcie na wyjściu packa i biegunowość?
Opisany przeze mnie pack był podłączany do Akiry zarówno gdy była ona wyłączona jak i włączona bez żadnych efektów dyskotekowych... :mrgreen:
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9