My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-03-15, 14:53
GC 4330A wisi na ekranie startowym
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18388
Wysłany: 2010-08-27, 07:24   

Niestety, brak było połączenia z kompem. A driverów do GC nie ma - albo nie umiem szukać. Poza tym - po wgraniu FW komp widzi nawigacje bez żadnych sterowników

Znajomy kupił wypasionego TT z TMC, a ja przejąłem szanowne zwłoki - i wysłałem do serwisu. Po 10 dniach (wysłałem w poniedziałek po południu, dostałem w czwartek) mam już podpiętego do kompa "zmartwychwstańca". Kosztowało mnie to 50 złotych + wysyłka do serwisu (z powrotem na ich koszt).

[ Dodano: 2010-10-08, 18:14 ]
dasior591 napisał/a:
jacekp1313 nie chce Cię straszyć ale wiem ze juz raz przygodę z FW w 4330 miałeś tak wiec on już nigdy (na 99,999999%) nie przyjmie poprawnie FW z SD. W init zrób launch99 ze ścieżką na SD dla bezpieczeństwa :-) .
W weekend sprawdzę i ew. opiszę co i jak.
Zwłaszcza, że ten model wciąż jest dostępny: http://allegro.pl/hit-cen...1254335218.html i może ktoś się skusi.
_________________

 
 
steell
Waypoint


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-14, 23:03   

wprawdzie temat stary ale jako że i mnie dotknęła ta przypadłość GOCLEVERA 4330A odświeżę go trochę, obserwując początek procesu ładowania oprogramowania z karty SD dochodzę do wniosku ze problem nie leży w systemie jako takim ale w nakładce Goclevera, może ktoś majacy trochę wiedzy napisał by programik na kartę SD który zamiast ładować nową nakładkę pozwoli uruchomić Win CE i pozbyć się wadliwie działającego programu
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9515
Wysłany: 2011-03-15, 08:57   

A konkrety? Czy bez SD w slocie ładuje się menu fabryczne?
Jeśli nie, to tylko fimrware lub serwis

P.S. Ten wątek jest o 4330ABT, o 4330a zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=12443
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
steell
Waypoint


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-15, 13:38   

Nawigacja wisi na ekranie startowym Coclever, rozebrałem navi i próbowałem zrobić jak kolega MariuszCz radzi niestety bez efektu pin 9 oznaczony jest w opisie czipa jako CE Chip Enable
Mogę zamieścić jeszcze zdjęcia rozebranej navi jeżeli ktoś będzie zainteresowany

pełne oznaczenie układu to Samsung K9F1208UOC-PCBO

Poniżej rozpiska pinów /wolnych nie podaję jeżeli ktoś ma jakiś pomysł proszę o sugestie

NR pin Oznaczenie Opis pinu
7 R / B Ready/Bus output
8 RE Read Enable
9 CE Chip Enable
12 Vcc + zasilania
13 Vss masa
16 CLE Command Latch Enable
17 ALE Address Latch Enable
18 WE Write Enable
19 WP Write Protect
29 I/O0 Data
30 I/O1 Data
31 I/O2 Data
32 I/O3 Data
36 Vss masa
37 Vcc + zasilania
41 I/O4 Data
42 I/O5 Data
43 I/O6 Data
44 I/O7 Data

[ Dodano: 2011-03-15, 14:58 ]
fotka płyty wprawdzie z chipem hynixa a nie samsunga ale oznaczenia płyty pasują wiec to chyba to samo

http://www.freeimagehosti...?6081180470.jpg
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18388
Wysłany: 2011-03-15, 14:59   

1. Przeniosłem w wątku o 4330ABT
2. Na podstawie moich doświadczeń (poprzednia strona) obawiam się, że pozostaje Ci tylko wgranie FW lub serwis. Bez uruchomienia własnego softu GC (nie mam na myśli GoClevera, ale to, co działa pod spodem) nic nie wystartuje - tak, jakbys na kompie BIOSEM nie widzącym nic poza HDD chciał uruchomić cos przed startem Windowsa.
_________________

 
 
steell
Waypoint


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-15, 15:03   

Dzięki za przeniesienie postów może ktoś kiedyś coś wymyśli narazie navi idzie do pudełka trzeba odkurzyć stare mapy :), chyba nie do końca masz jednak rację, kran wyświetla grafikę /zawieszony obraz startowy/ wiec grafika pracuje i to w kolorze a to bez systemu jest raczej nie możliwe, mozliwe że jednak się mylę
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18388
Wysłany: 2011-03-15, 15:18   

Masz na myśli fotkę wnętrza samochodu (kierownica + nawigacja)?
Grafika jest wyświetlana na czas ładowania systemu - a zawiesza się w trakcie.
Jedyne ,co w trakcie się dzieje, to sprawdzenie obecności specyficznych plików na SD.
Może komus uda sie kiedys tak przerobić którys pliczek z FW, aby zamiast kopiowania softu wymusić uruchomienie explorer.exe
_________________

 
 
steell
Waypoint


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-15, 15:30   

Właśnie o to mi biega
_________________
Navi GC5066
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-03-15, 16:45   

Panowie, da się to postawić po przez AtlasMgr. Instrukcja w temacie z programem na pewno będzie.
To zadziała o ile nie zepsułeś nic grzebanie przy zwieraniu pin9 co zazwyczaj nie pomaga

[ Dodano: 2011-03-15, 16:46 ]
jacekp1313 napisał/a:
Może komus uda sie kiedys tak przerobić którys pliczek z FW, aby zamiast kopiowania softu wymusić uruchomienie explorer.exe

Nigdy nikomu się nie uda, niestety.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
steell
Waypoint


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-15, 17:20   

AtlasMgr nie widzi nawigacji
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-03-16, 17:13   

Trudno ubić tak navigacje żeby atlas jej nie widział, ja bym próbował do skutku. Jak nie wstanie to chyba oddanie do serwisu będzie juz nieopłacalne.
PS. jak by sie nie udało (choć myślę ze się uda) to ja je chętnie wezmę jakoś tanio :-P (mam płytę gł sprawną).
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18388
Wysłany: 2011-03-16, 17:53   

dasior591 napisał/a:
oddanie do serwisu będzie juz nieopłacalne
jacekp1313 napisał/a:
Kosztowało mnie to 50 złotych + wysyłka do serwisu (z powrotem na ich koszt).
_________________

 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-03-16, 23:01   

Ja tam życzę jak najlepiej ale
1. pod Atlasem MUSI wstać
2. serwis robi to atlasem wiec patrz punkt poprzedni
Konfiguracje reset+power rozumiem robisz aby wykryć ??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
steell
Waypoint


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 16
Wysłany: 2011-03-22, 13:06   

Nawi wyświetla dalej jak przed grzebanie atlas nie widzi ale fakt nie próbowałem robić tak restartu, zaraz ją poskładam i odpalę zobaczymy co będzie dalej graty bez płyty wystawiłem na ALLEDROGO ale można się dogadać jak masz sprawna płytę moje gg 3864235
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-03-22, 15:52   

czemu bez płyty?? ile za całość?
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11