Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
SG 320 - czy umarł?
Autor Wiadomość
jankad
azymut


Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-05-11, 22:25   

Mam podobny problem jak autor wątku, tyle że z nawigacją SmartGPS 320.
Wypróbowałem wszystkie paczki, dawały różne efekty ale żadna nie ożywiła sprzętu.

navigator :
Może lepiej zadać pytanie w odpowiednim sub forum dotyczącym Smart-a ?
Ostatnio zmieniony przez navigator 2008-05-11, 23:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2008-05-11, 22:48   

Tak,to moze byc niestety prawda.
To dziala dobrze na Daytony i Blaupunkty.
Niestety chyba nie zadziala na inne nawigacje.
Do tego potrzebny jest wlasny OS.
 
 
JerryBo
azymut


Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 1
  Wysłany: 2008-09-07, 14:17   SG 320 - czy umarł?

Witam wszystkich

Zrobiłem sobie swojego smarta - wszystko było ok.

Do momentu w którym zapragnąłem go przywrócić do firmowego sposobu uruchamiania.
Wyedytowałem plik autorun.inf i coś zrobiłem chyba nie tak - bo po resecie kolorowy pasek podnoszącego się systemu dobiega do końca i .............. system się nie uruchamia.

Prawdopodobnie wpis w autorun.inf zrobiłem z błedem !!!!! - :(((

Wygląda na to, że system się nie podnosi bo nie nawiązuje połączeniapoprzez ActiveSync .
Narzędzie do rozwiązywania problemów połaczenia zgłasza tylko, że trzeba podłączyć urządzenie. Wniosek ----- zablokowałem smarta na AMEN.

Poszukuję rady jak można się w takiej sytuacji dobrać do tego urządzenia.
Czy można jakoś zresetować flasha ?

Z góry wdzięczny za pomoc

JerryBo
_________________
JerryBo - sg320, sg610
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-10-31, 21:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
virus500 
Waypoint


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 22
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-10-26, 15:59   Smart SG320 no i namieszałem w rejestrze !

Smarta mam od pół roku i jak do tej pory sprawował się dobrze. Robiłem już różne wpisy do rejestru celem usprawnień i nie było problemu ale niestety wszystko do czasu ! Zachciało mi się zmienić tapetę logowania lub jak kto woli ekran startowy. Próbowałem znaleźć plik odpowiedzialny za to ale niestety nie udało mi się. W końcu gdzieś doczytałem się o zmianach w rejestrach w pliku init ponieważ to on decyduje co ma w pierwszej kolejności zadziałać. No i bezmyślnie wykasowałem wpisy Launch20 oraz Launch95. Ten drugi wykasowałem jako pierwszy ale wtedy nie było widać jakiś zmian. Dopiero po usunięciu tego Launch20 okazało się że pasek postępu idzie tylko jakiś 1cm i pokazuje się normalne okno jakie miałem do tej pory. Niestety nie mam połączenia z kompem PC, nie działa klawiatura oraz dźwięk, nie widzi również karty pamięci. Teraz mimo że mam zrobiony backup to i tak nic z tego ponieważ mam na kompie. Do rejestru mogę się dostać za pomocą Total Commandera ale nic nie mogę wpisać bo nie ma klawiatury ! Tak naprawdę to nie wiele potrzeba tylko te dwa wpisy ale jak ? Niestety przez głupotę nie zainstalowałem klawiatury Keyb bo mam TogleInputPanel który do tej pory działał a teraz nic. Może macie jakieś pomysły ? Tylko dwa wpisy ale to nie takie proste !
_________________
Smart GPS SG320 + 2GB SD
Windows CE Core 5.0
 
 
 
Antek115
azymut


Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-10-26, 19:06   

Przez ActiveSync nagraj apteczke a następnie zmień autorun na uruchamianie np. FileManCE.exe następnie zresetuj smarta. jak się zresetuje włącz edytor rejestru i RegEdit i Keyb. Zmień co potrzeba i ponownie ustaw autorun na explorer.exe
 
 
virus500 
Waypoint


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 22
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-10-26, 20:30   

Gdybym mógł się połączyć przez ActiveSync to bym nawet nie pytał o pomoc ! Wgranie na kartę pamięci też nic nie daje bo jej smart nie widzi. Problem jest w tej chwili z klawiaturą ponieważ w żaden sposób nie mogę jej wywołać. Nie ma jej na pasku zadań. Czytałem forum na różne sposoby i sprawdzałem wszystkie ustawienia w rejestrach jeśli chodzi o klawiaturę. Niestety wszystko jest dobrze ustawione. Jestem w stanie wejść w rejestr i wiem że brakuje mi wpisu w pliku init a dokładnie Launch20 - device.exe oraz Launch95 - ScreenPrompter.exe tylko właśnie nie mam czym ich wpisać :cry: Już myślę o najgorszym czyli o flashowaniu pamięci ROM chociaż jeszcze nie wiem jak się do tego zabrać. Może jednak jest jakiś inny sposób ? Pytanie co mi da formatowanie pamięci skoro taka funkcja jest w windowsie ? Smarta już miałem rozkręconego i odłączoną baterię ale to nic nie daje.

[ Dodano: 2008-10-27, 13:05 ]
Dzisiaj rozkręciłem swojego Smarta aby dobrać się do pamięci i wykonać hard reset podłączając masę na nóżkę 9. Wykonanie bardzo podobne do Akiry więc nie było problemu ze zlokalizowaniem odpowiedzniego scalaka. Trzeba było tylko odlutować blaszkę osłaniającą większą część elektroniki ale o to poprosiłem fachowców którzy mają wprawę w takich sprawach. Wykonałem wszystko według opisu czyli:
masa na pin 9
wlączenie włącznikiem z tyłu
po chwili od ukazania się okna startowego odłączenie masy
wyłączenie z tyłu
ponowne włączenie
Teraz mam okno startowe i pasek postępu idzie do samego końca. Dalej nic się nie dzieje ponieważ po odblokowaniu usunołem folder startowy smart. Mogę go teraz wyłączyć włącznikiem u góry i ponownie włączyć czego przedtem nie mogłem zrobić bo nie reagował. Nie wiem jeszcze czy komputer go widzi ponieważ sprawdzę dopiero po przyjściu do domu. Mam nadzieję że ActiveSync go wykryje i uda mi się go przywrócić do życia.

[ Dodano: 2008-10-27, 15:27 ]
Działa :lol: Na szczęście activesync połączył się ze smartem. Szybka zmiana pliku autorun i windows odblokowany ! Teraz tylko wszystko od nowa trzeba zainstalować i pozmieniać. Polecam lekturę http://ourniti.googlepages.com/akira w razie takich kłopotów. Trochę cierpliwości i dokładności przy rozbieraniu bo wszystko maleńkie ale się da.
_________________
Smart GPS SG320 + 2GB SD
Windows CE Core 5.0
 
 
 
mikiel
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-12-28, 16:28   mapamap

witam dostałem pod choinkę gps'a zarejestrowawszy sie na stronie mapymap sciagnolem update do map ( bo pisali ze mam rok za free). po update gdy uruchomię gpsa wyskakuje mi bialy ekran :( pomocy
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2008-12-28, 17:15   

Zresetuj, podłącz do kompa i sprawdź zawartość folderów, najlepiej zrób zrzut ekranu i daj na forum.
Wyedytuj plik autorun.inf.
Przy okazji - jaki masz model nawigacji ?
_________________

 
 
wwoland
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 6
Wysłany: 2008-12-29, 15:45   

A ActiveSync zainstalowałeś przed przystąpieniem do aktualizacji [oprócz Visty, bo ta ma swój program do zarządzania]. Oczywiście musisz mieć pamięć MiniSD o pojemności minimum 250 MB włożoną do smarta, ponieważ mapy idą do karty a oprogramowanie do pamięci wewnętrznej urządzenia. Teraz jeżeli ci się łączy smart z komputerem poprzez ActiveSync nie ma problemu, problem pojawia się kiedy nie bedzie połaczenia miedzy urządzeniami ale i na to są sposoby o których będziemy rozmawiać później.
 
 
mnietek 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 107
Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12
Wysłany: 2008-12-29, 21:53   

wwoland napisał/a:
A ActiveSync zainstalowałeś przed przystąpieniem do aktualizacji [oprócz Visty, bo ta ma swój program do zarządzania]. Oczywiście musisz mieć pamięć MiniSD o pojemności minimum 250 MB włożoną do smarta, ponieważ mapy idą do karty a oprogramowanie do pamięci wewnętrznej urządzenia. Teraz jeżeli ci się łączy smart z komputerem poprzez ActiveSync nie ma problemu, problem pojawia się kiedy nie bedzie połaczenia miedzy urządzeniami ale i na to są sposoby o których będziemy rozmawiać później.


Witam,
niestety u mnie też brak komunikacji przez USB i kartę pamięci. Aktualizowałem MapaMap do wersji 6 (trwało to wieki) - po czym nawigacja przestała reagować. Po twardym resecie - biały ekran z logiem SmartGPS i zero reakcji.
Czeka mnie chyba serwis (gwarancja).
Zauważyłem, że odpalając nawigację poprzez twardy reset i trzymając przycisk na górze nawigacji i jednocześnie przycisk regulacji głośności można wymusić tryb serwisowy.
Niestety na czarnym ekranie mamy białe okienko i jakieś chińskie litery - z pochodzenia jestem rdzennym Polakiem, więc "nicht verstehen". Można wybrać zapewne komunikację przez USB, MMC i Flash (może chodzi o bootowanie, nie wiem). Chciałem już wybrać się na rynek celem wyhaczenia jakiegoś Chińczyka, coby zajął się przetłumaczeniem, ale może po Nowym Roku.
Pozdrawiam
Happy New Year 2009 życzę.
 
 
mikiel
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-12-30, 11:44   

ja u siebie juz naprawilem blad ... poprostu usunolem plik autorun z flash storage, wgralem nowy z nowwym poleceniem i mi smiga:)

aha ja mam sg320 bez zadnych kart pamieci i mi smiga nowy mapamap 6.0
 
 
wwoland
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 6
Wysłany: 2008-12-31, 19:59   

mikiel napisał/a:
aha ja mam sg320 bez zadnych kart pamieci i mi smiga nowy mapamap 6.0

Ja również mam Smarta SG320 i nie mieści mi się MapaMap 604.2520 w pamięci flash storage, która ma 250 MB. Może by wsadził do pamięci ale trzeba by zrezygnować np. z jednej skórki.
 
 
ryba007
azymut


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 2
Wysłany: 2009-02-09, 19:18   SmartGPS SG 320 problem

witam, moj znajomy posiada SmartGPS SG 320, zostawil go na noc w aucie i od tamtej pory nie zalacza sie tzn. po wlaczeniu ON pokazuje sie ekran startowy i zawiesza sie gdy pasek znajduje sie mniej wiecej w ok 20% po czym ekran rozjasnie sie i na przeniam pojawia sie pasek. czy ktos moze cos doradzic?
 
 
mikiel
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 17
Wysłany: 2009-02-14, 15:56   

moze graj jeszcze raz mapy
 
 
wwlk 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 08 Cze 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-06-12, 22:58   Nie działający sg 320

Witam jak w temacie mam niedziałającą nawigację, a objawja się tak iż nie wiedzi kart i nie uruchamia się. Jest tylko ekran startowy i nic później. Mogę wejść do urządzenia przez kompóter. Moje pytanie czy ktoś ma zgrany cały system z tego urządzenia?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12