Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-01-29, 13:37
Myguide 4200 i inne programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
dreamlogic
Waypoint


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-09-24, 11:42   problem z Automapą w Myguide 4200

Witam
Wgrałem do myguide 4200 automapę 5.0.9 i mam problem z gps.Automapa chodzi ok przy wyłączonym gps a po uruchomieniu gps i odnalezieniu fixa program zaczyna działać bardzo powoli.Kliknięcie w menu otwiera je po 15-20 sek. itd.
Chciałem zobaczyć w fabrycznym MYGuide jak ustawiony jest gps (tak jak można zrobic to w IGO ) ale pozbawiony jest on funkcji '' znajdz gps ''
Proszę o pomoc jaki port COM oraz jaką prędkość ustawić aby wszystko grało.
Pozdrawiam
 
 
tomsarz 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 30
Wysłany: 2008-09-24, 19:46   

Ustaw autowykrywanie GPS w automapie i prędkość czytania na 4800.
Menu>ustawienia>GPS.

Chciaż jeśli piszesz że zaczyna źle działać dopiero po odnalezieniu fixa to znaczy że problem nie leży w ustawieniach portu i prędkości bo inaczej w ogóle nie znalazłby fixa.
Spróbuj zmienić częstotliwość odczytów z GPS (Menu>ustawienia>GPS> zakładka 3/3). Im mniejsza częstotliwość tym większa dokładność, ale pogorszenie wydajności. Ja mam ustawione na 1 s.
Na zakładce 2/2 zaznacz "Otwieraj port tylko gdy używany" i NIE zaznaczaj "Czytaj w odrębnym wątku"
 
 
dreamlogic
Waypoint


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 22
Wysłany: 2008-09-25, 11:51   

tomsarz napisał/a:
Spróbuj zmienić częstotliwość odczytów z GPS (Menu>ustawienia>GPS> zakładka 3/3). Im mniejsza częstotliwość tym większa dokładność, ale pogorszenie wydajności. Ja mam ustawione na 1 s.
Nie mam zakaładki 3 w ustawieniach gps ..mam 2 zakładki i nie ma tej fukkcji.
Kolejne próby przyniosły jeszcze inne spostrzeżenia : Automapa działa tylko normalnie wtedy gdy gps jest w ogóle wyłączony . Po włączeniu gps od razu zaczyna zacinać się czy łapie fixa czy nie .Proszę o sugestie
 
 
rodi
azymut


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-11-22, 19:33   

Stary a możesz mi powiedzieć co i jak z tym "cackiem".Jak to odblokować i wgrać jakąś mape Polski. Flache stawiam albo dwie. :-(
 
 
wojmar
azymut


Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-11-22, 20:47   

Mam też MyGuide 4200 z AM5.0.5 podobnie działa jak u Ciebie dopóki nie przegram katalogu AUTOMAPA EU który powstał po świeżej instalacji AM do głównego katalogu nawigacji. Tak jak "tomsarz" napisał to nie jest wina ustawień GPS-u, a propo ustawień to u MyGuide 4200 GPS pracuje na porcie 6 z prędkością 9600. Mogę Tobie wysłać mój katalog, który sam kopiuję i mam go na Flash Disk bo po każdym resecie trzeba go przekopiować, cały katalog ma około 12 MB, tak że jak podasz maila to prześlę. Prawdopodobnie jak wyznaczysz trasę przy wyłączonym GPS i uruchomisz symulację to Auto Mapa się zawiesi albo będzie bardzo spowalniać.
 
 
rodi
azymut


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-11-24, 21:04   automapa 5.0.5 w myguide 4200

Mam taki problem wgrałem automape do myguide(bezinstalacyjną) i nie mogę jej uruchomić.pomocy.
 
 
proxonic
Waypoint


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 53
Wysłany: 2008-12-07, 10:46   

wojmar - o jakim katalogu mowisz dokladnie?? automapa swiezo po instalacji na karcie z mapa polski zajmuje jakies 160 MB. Mam automape 5.2 zainstalowana na myguide 4200 - i dokladnie ten sam objaw co Was. W pewnym momencie zwalnia tak ze nie da sie wogole pracowac.

jak sobie z tym poradziles wojmar?

[ Dodano: 2008-12-07, 15:04 ]
i odpowiedzialem sobie na pytanie - poszedlem za rada wojmara: skopiowalem z karty SD katalog AutoMapa EU na wewnetrzny Flashdisk (bez katalogu Maps w srodku). AutoMapa smiga teraz jak oszalala......

thx wojmar

[ Dodano: 2008-12-07, 16:30 ]
i juz jednak nie...... sposob zadzialal za pierwszym razem..... po resecie juz nie dziala.....

[ Dodano: 2008-12-07, 17:36 ]
no i znalazlem gada i urwalem mu leb u samej du....

program dzialajacy w tle: malata.exe byl powodem wszelkim problemow
(na razie mi sie tak wydaje :) )

czytaj tutaj:

http://www.my-navia.pl/vi...ighlight=malata


po wywaleniu tego malata.exe w koncu AutoMapa zaczela dzialac prawidlowo.
 
 
wojmar
azymut


Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-12-09, 21:39   

proxonic - po wywaleniu malata.exe AutoMapa będzie śmigć aż miło i to jest też dobry sposób by mieć działającą AutoMapę i w zasadzie o to w tym wszystkim chodzi. Nie będziesz miał tylko regulacji głośności i czego jeszcze nie wiem ?? Nie od dziś wiadomo, że AM "gryzie się" z malata i to chyba na wszystkich nawigacjach na których ten proces się odpala.
Każdy sposób jest dobry, który prowadzi do celu !!

[ Dodano: 2008-12-09, 21:47 ]
Dodam tylko, że po każdym restarcie ja kopiuję katalog AutoMapa EU, tak samo trzeba po każdym restarcie "urwalć leb u samej du.... dla programu dzialającego w tle: malata.exe"
 
 
proxonic
Waypoint


Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 53
Wysłany: 2008-12-12, 10:10   

ja podmienilem plik igo8launch.exe zeby mi za kazdym razem przy restarcie zabijal ten proces malata.exe i uruchamial explorer.exe zamiast standardowego menu igo8. teraz sie zabieram za zrobienie menu przypominajacego menu igo8. wszystko gotowe. tylko czas.

odkad zabijam proces malata.exe nie mam potrzeby przerzucania katalogu AutMapa EU do wewnetrznej pamieci. po co to jeszcze robic??
 
 
mariusz762
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 19
Wysłany: 2009-01-24, 10:41   myquide 4200

Ja jak wywale malata.exe to nie mam obrazu w Automapie 5.3. Czy możecie coś poradzić ?



Już wyjaśnione należy po zabiciu procesu malata ustawic jasność w panelu sterowania i wyłaczyć czasy wyłączania ekranu (display blacklight)
 
 
rodi
azymut


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 4
Wysłany: 2009-02-12, 19:12   

jak wywalić to malata.exe
 
 
MarceliD 
azymut


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-06-29, 20:44   

Witam.
Ostatni post w sprawie g---nianej malaty był co prawda jakieś pół roku temu, ale ja muszę go reanimować. Mój Tata kupił sobie MyGuide 4200. Uparte bydele. Odblokowałem. Zainstalowałem AutoMapę 5.5.1. Do tego momentu było pięknie. Ale zaczeło się pier-----lić. Sprzęt działa, program też ale bbb. wolno. Na forum (moim zdanie najlepszym dla użytkowników wszekiej maści nawigacji) znalazłem info, że to malata. Sposobów rozwiazania problemu jest kilka, ale wszystkie są dla innego sprzętu, a ponadto napisane nazbyt skomplikowanym językiem, a ja jestem człek prosty i w języku informatycznym nieedukawany. Proszę więc o jakieś wskazówki jak się tego gnoja pozbyć na myguide raz na zawsze lub przynajmniej doraźnie. Czymu k---wa myguide nie jest tak prosty w obsłudze ja biedronkowa akira?

Pozdrawiam i z góry dziękują za pomoc.
M.
 
 
hopsing
azymut


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-07-01, 20:41   

jak odblokować myguide 4200 prosze o pomoc
 
 
bimp
azymut


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-07-20, 16:28   Myguide 4200 i inne programy nawigacyjne

Witam
Po przestudiowaniu kilkuset postów i po X-godzinach poszukiwań jak cokolwiek wgrać do tego "repa" - pochwale się iż udało mi się wgrać i uruchomić AM 5.3
Taka uwaga - iż nigdzie nie znalazłem konkretnego posta jak to zrobić od A do Z. Więc przynajmniej to mogę zrobić dla innych.

UWAGA !!! na początek !!!!
PRZED ZMIANA PLIKÓW RÓB KOPIE ZAPASOWE !!!

1. Wgrać na SD byle jaką mapę
2. Podłączyć do PC, zsynchronizować przez ActivivSync
3. Z katalogu Flash Disk kopiujemy na pulpit plik IGOPATH
4. Skopiowany plik przerabiamy :
[pre_init]

[pre_quit]

[modules]
Settings = "icons/settings.bmp", "settings", 1
Multimedia = "icons/media.bmp", "Multimedia", 0
Navigate = "", "\\Flash Disk\\myguide\\myguide.exe"
Windows = "", "\\windows\\explorer.exe"

[Multimedia]
Picture= "icons/picture.bmp", "\\windows\\PhotoViewer.exe"
Movie= "icons/movie.bmp", "\\windows\\player.exe"
Music= "icons/player.bmp", "\\windows\\xplayer.exe"

5. Wgrywamy przerobiony plik - Tworzy on nam dodatkowy przyciski w gł. menu z przez który wchodzimy do windowsa
6. Instalujemy na SD poprzez urządzenie ( przynajmniej ja tak zrobiłem) ResInfo - jest to po to aby wyłączyć malatę.exe gdyż jak tego nie zrobimy to będzie lipa - urządzenie będzie chodzić jak przysłowiowy muł.
7. Jak już wgraliśmy wszystko resetujemy urządzonko tym suwaczkiem z tyłu i odpalamy gps'a
8. Robimy po kolej takie operacje
- wciskamy nowo utworzonego przycisk Windows - (pokarze się pasek windowasa - bedziem tam status USB, malada i MyGuide ...)
- Start/Programs/Windows Explorer
- Storage Card/resinfo/WR-Tools/ResInfo.exe - (odpalamy resinfo)
- w programie zakładka Task - zaznaczmy Malata - wciskamy End Task a pozniej OK
- wracamy z powrotem do gł. kat i włączamy Contro Panel
- włączamy Display- zakładka BackLight i wszystko odznaczamy i OK.

Moja uwaga - trzeba to zrobić stosunkowo szybko ponieważ po wyłączeniu mamy mniej więcej 1 minute później urządzenie na włączy czarny ekran i nic innego jak znów resetować.

Jak już to zrobiliśmy to tak samo wracamy do głównego katalogu do Staorage Card i tam już z zainstalowanego wcześniej katalogu z programem do nawigacji odpalamy go i cieszymy sie aktualnym programikiem

Niestety nie jest to na stałem. Po skończonej jeździe jak się wyłączy gps'a trzeba wszystko powtarzać od początku. Niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jak wyłączyć na stałem malate. Nie było tez napisanie jak obrazu po włączeniu urządzenie przeszło do windowsa. Prawdopodobnie trzeba by napisac jakiegoś "bacza" ( plik .bat) który obrazu wchodzi do windy i może kilować malate.exe. Może jak kiedyś poszukam to wrzucę taki pliczek.
Sposób przetestowany na Am 5.3 i "śmiga" jak szalony.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-11-22, 07:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
robert21
azymut


Dołączył: 20 Lip 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-07-22, 08:24   

Witam po wyłączeniu "malata.exe"w DIKOM'ie AM 5.5.2 chodzi ale włącza się wygaszacz jak ustawić aby tego nie robił?System win ce 4.2 core,odblokowany.
Po wyłączenu "malata"ekran na win po kilku minutach wygasza się a po dotknięcu ekranu ożywa.Przy włączeniu AM wygasza się od razu,a przy wyłaczenu od razu ładnie świeci.Moje pytanie gdzie szukać ustawień w AM czy Win i konkretnie gdzie?

Problem rozwiązany.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11