My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Alternatywne uruchamianie programów w nawigacjach
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18124
Wysłany: 2009-07-20, 14:20   Alternatywne uruchamianie programów w nawigacjach

Chciałbym zebrać w jedna całość porozrzucane po forum uwagi na temat uruchamiana różnych programów spod jednego przycisku - w zależności, czy w slocie jest karta SD, czy nie. Skrypcik już został przećwiczony, ale wprowadzono weń kilka poprawek, ponadto było parę uwagi i pomysłów, więc czas to uporządkować.
Wersja została stworzona na potrzeby Navii Nv35 - ale będzie działać na innych nawigacjach, w których odblokowanie polegało na zmianie wpisu w pliku autorun.inf (czyli np. Navia II, Navia 2008, Akira 4301). Zasada jest prosta - po uruchomieniu nawigacji pojawia się fabryczne, jednoprzyciskowe menu. Po kliknięciu na NAWIGACJA odpala się albo fabryczna MapaMap (z pamięci nawigacji), albo pulpit Ayra (z karty SD), po zamknięciu MM wracamy do oryginalnego pulpitu, po zamknięciu Ayry - również (zmiana działania przycisku OFF). Po niewielkich przeróbkach da sie zastosować na nawigacjach Manta i Lark. Oczywiście, można uruchamiać dowolne programy - kwestia zmiany ścieżek dostępu.

Sposób postępowania:
1. Przywracamy oryginalny plik autorun.inf (\flash_storage\menu\menu.ini)
2. Do folderu Flash_storage kopiujemy pliki startx.exe; startx.mscr mortscript.exe toolhelp.dll killproc.exe
3. W pliku menu.ini (w folderze flash_storage/menu) zamieniamy wpis na \flash_storage\startx.exe
4. Na karcie SD w folderze Ayra\Programy zmieniamy nazwę pliku off.exe na off1.exe i kopiujemy do tego folderu pliki off.exe; off.mscr mortscript.exe toolhelp.dll killproc.exe
Kod:
wersja = FileExists("\SDMMC\Ayra\Ayra.exe")
If (wersja=1)
kill("menu.exe")
RunWait("\SDMMC\Ayra\Ayra.exe")
Run("\flash_storage\menu\menu.exe")
EndIf
If (wersja=0)
Run("\Flash_storage\MapaMap\mapaMap.exe")
EndIf

Bardzo proszę wszystkich chętnych do testowania menu o następujące informacje (na PW, żeby nie rozbudowywać nadmiernie wątku) i, oczywiście, wszystkie uwagi i propozycje:
- nazwa karty SD w nawigacji
- położenie pliku startowego MapyMap
- położenie i nazwa plików uruchamiających menu (np. Launch.exe, startup.exe, explorer.exe)
Efekty w postaci poprawionego skryptu pojawią się w załączniku.

Skrypt do ściągnięcia: Navia Nv35;
skrypt + menu do Larka 50.1 wraz z opisem (wygląd menu: http://chomikuj.pl/jajacekpl/Lark35.5c/Menu2.jpg );
skrypt + menu do Larka 35.5c wraz z opisem.
Jak wyżej, dla Larka 35.0: KLIK
Skrypt startowy dla Manty 070 (opis w środku) - serdeczne podziękowania dla kewko za testy i wyłapanie kilku błędów

[Dodano 05.08.2009] Potestowałem MortScripta i okazuje się, że można sprawdzać nie istnienie pliku na karcie, ale sam fakt włożenia dowolnej karty. Wzór skryptu:
Kod:
wersja = DirExists("\SDMMC")
If (wersja=1)
Run("\ściezka-dostępu-do-pierwszego-programu")
EndIf
If (wersja=0)
Run("\ściezka-dostępu-do-drugiego-programu")
EndIf
_________________

Ostatnio zmieniony przez harry 2009-07-20, 14:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 333
Wysłany: 2010-09-07, 21:23   

Bardziej kompaktowa wersja która praktycznie tak samo funkcjonuje:



I
Kod:
If(FileExists("\Storage Card\tutaj.exe"))
        run("\Flash \.....\start .exe")
    else
        run("\ Flash \......\tam.exe")
    endif



Pozdrowienia
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-09-07, 21:29   

Foto pisałem o tym już w innym temacie :-P
Ja używam tak jak Ty napisałeś ale przed chwilą wpadłem na inny pomysł:
Kod:
If (DirExists("\SDMMC"))
Run("\ściezka-dostępu-do-pierwszego-programu")
Else
Run("\ściezka-dostępu-do-drugiego-programu")
EndIf

Oczywiście każdy z tych skryptów działa :-) .
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 333
Wysłany: 2010-09-08, 12:06   

Oczywiscie.

Mozna by jeszcze sprawdzac istnienie procesu , np:

Kod:
If (ProcExists("Main.exe"))


ale to juz w innym kontekstcie.


Pozdrowienia :-)

ps.poprawione
Ostatnio zmieniony przez Foto 2010-10-26, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-09-08, 15:57   

Jak juz to bez "\" poza tym to nic nie daje przy uruchamiany programów tak jak tu opisano.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 333
Wysłany: 2010-09-08, 23:01   

"poza tym to nic nie daje przy uruchamiany programów tak jak tu opisano."

To własnie miałem na myśli.
_________________
Menu Blue Unlock <---- klik ----
Uniwersalne Menu Spirit
Lista uruchomionych programów nawigacyjnych <---- wpisz się ---
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9766
Wysłany: 2010-11-14, 18:50   

Można jeszcze dopisać obsługę plików ini, wykrywanie obecności karty pamięci bez podawania konkretnej nazwy karty(liczenie dysków), kreator first run, co pozwoli na łatwiejszą instalacje. Mogę się tym zająć w wolnej chwili. 15 minut roboty
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 333
Wysłany: 2010-11-14, 19:57   

Mortscript potrafi coraz więcej.
Mortscript który jest przy nowej wersji MioPocket jest prawie 2 razy "cięższy" niż dawniejsze wersje.
Taki przypadek:
Ostatnio przy próbie instalacji Pocketa 4 skopiowałem sam nowy .mscr na karte , bo .exe i .dll już tam miałem (w sumie głupota przy tak małych plikach). W efekcie skrypt pokazał komunikaty o błędach(że czegoś nie zna). Na oko wyglądało wszystko w porządku , przecież nie pierwszy raz instalowałem Miopocketa. :-/
W koncu zauważyłem że mortscript.exe są różnej wielkosci. Podmianka i poszło bez problemu.

pozdr

ps. Jak widać Osprey(MioPocket) używa zawsze najnowszą wersje skryptu i korzysta z "nowości".
_________________
Menu Blue Unlock <---- klik ----
Uniwersalne Menu Spirit
Lista uruchomionych programów nawigacyjnych <---- wpisz się ---
Ostatnio zmieniony przez Foto 2011-06-29, 20:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18124
Wysłany: 2010-11-15, 06:38   

Może dodam linki do podobnych tematów:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10956
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22754
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=12163
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=24673
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=24500
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=24019
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=23730
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13546
a także http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=7313

Inne podejście do tego problemu: http://www.my-navia.pl/vi...light=bez+karty
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 11