Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 20:22
Lark 35.6 nie widzi satelit
Autor Wiadomość
grz19850 
azymut


Wiek: 35
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-08-16, 23:15   

tak próbowałem.nie pomogło. odpalałem mapamap i też nie łapie sygnału. będąc na podwórku nie odpalam żadnej mapy tylko biore ustawienia>status gps i nie łapie nic żadnego sygnału .. a wcześniej to jak właczyłem w pokoju to coś tam nawet złapała teraz nic... żeby można było przywrócić jakoś ustawienia fabryczne reset nie działa. biorąc w ustawnienia>informacje o systemie i klikam reset też się nic nie dzieje ... albo może da się uaktualnić soft czy coś ???
 
 
danlee 
Waypoint



Wiek: 48
Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 65
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-08-17, 09:48   ooo

Witam miełem ten sam problem musisz wgrac sofcij z tej stronki co w mym poscie jest szukaj i kombinuj ja wgrywalem sofcik 3.25 i potem tem z tej samej stronki 3.34 i po całym dniu zabawy poszło miłej zabawy
LInk
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13011
_________________
Lark 4.3 ,smart sg750-iPhone 4- N900 I w Droge

AM brak
 
 
grz19850 
azymut


Wiek: 35
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-08-17, 15:24   

chcem zainstalować którą kolwiek i wyskakuje:
Filed To Get Version(2 kwadraciki)
Recovering...
Can't Open FW File.
:(

[ Dodano: 2009-08-17, 19:41 ]
UDAŁO mi się to naprawić znalazłem na forum sposób opisał go Biskup2k zrobiłem wszystko jak opisał i śmiga jak ta lala nawet lepiej jak wcześniej :D
oto link >>>http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10832


Bateria w nawigacji powinna być naładowana lub podłączona do ładowarki lub USB komputera. Inaczej w razie braku prądu w baterii można uwalić sprzęt!

Po pobraniu, archiwum rozpakować i pliki:
autorun.exe
AutoUpdate.ini
gps2gmouse.3.24.00.bin
main_compass_sw.5.11.00.bin
(czyli wszystkie oprucz pliku Instrukcja aktu.doc)

Wrzucić bezpośrednio bez katalogu, prosto na czystą kartę pamięci i włożyć do wyłączonego przełącznikiem ON/OFF urządzenia następnie je włączyć tymże przełącznikiem na ON. System wystartuje i po nim powinien włączyć się program aktualizujący. Powinno się pojawić takie okienko:

Gdy pojawi się okienko takie jak na drugim obrazku z napisem Please Reset Device To Make It Effect

należy wyłączyć urządzenie przełącznikiem ON/OFF i wyjąć kartę. Teraz można się cieszyć działającą nawigacją :-) .
W instrukcji jest napisane, aby zmienić ścieżkę programu nawigacyjnego na program aktualizacyjny ale wg. Powyższej instrukcji nie trzeba tego robić.

Uwaga
Jeśli pliki nie będą bezpośrednio na karcie i uruchomisz program zmieniając ścieżkę do nawigacji, może wyskoczyć w okienku taki napis:
Failed To Get Version [][]
Recovering...
Can't Open FW File

Nie da się zaktualizować nawi bez użycia karty pamięci wrzucając pliki do pamięci urządzenie.
 
 
ver8 
azymut


Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-09-08, 19:09   

Witam wszystkich.
Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów wydaje mi się, że to najwłaściwsze miejsce gdzie powinienem się podczepić.
Mianowicie mój lareczek 35,6 również nie widzi satelit, tzn jak wejdę w Ustawienia->Status GPS to nic nie wykrywa, tak jak by w ogóle nie było anteny.
Co zrobiłem: wgrałem sobie najpierw windowsa i wszystko było ok, później wgrałem sobie tomtoma, też było ok, więc postanowiłem go wypróbować w trasie, niestety co 10 sec się zawieszał, ale że byłem w drodze to postanowiłem wrócić na MapeMap. No i coś się porobiło, podejrzewam, że pomyliłem jakiś plik. Od tej pory nie znajduje satelit.
To co jeszcze może być ważne to to że TT na początku też mi nie widział stelit i na jakimś forum poradzono mi aby zmienić na inny odbiornik NMAE/4800/gps_com.
W pliku mapamap.opt mam:GpsPort=COM2:
GpsPortSpeed=4800
GpsX=21.011580
GpsY=52.232048
GpsDir=0
GpsUsed=1
GpsSetSystemDateFromGps=1

Czy ktoś mógłby mi pomóc rozszyfrować rozwiązanie bo posty http://www.my-navia.pl/vi...p=118678#118678 są dla mnie trochę nie zrozumiałe.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-02-21, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
axel195
azymut


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-09-11, 14:19   

Witam

Szukam plik aktualizacyjny do larka 35.6. Niestety Lark juz go nieudostepnia na swej stronie. Mam nawigacje od kumpla ktory kiedys cos tam probowal instalowac(przypuszczam ze ta aktualizacje) i od tej pory nawigacja nie moze znalesc sygnalu gps. Gdyby ktos mial jeszcze ta instalke podaje email :
axel195@ wp.pl.

Pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2009-09-11, 14:23   

Satelit nie widzi Lark, (opcje - status GPS) czy jakiś program nawigacyjny?
Jeśli Lark, to zacznij od wykasowania M$D$ według http://www.my-navia.pl/vi...p=124994#124994 , a wgrać nowy soft zdążysz...
_________________

 
 
axel195
azymut


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-09-11, 15:27   

Nie widzi satelit w opcjach - status gps jak i w programie auto mapa 5. Plik wykasowałem przez active sync i dalej nie pokazuje satelit. Gdzie szukac nowy soft i instrukcje instalacji do tego modelu??
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-11, 15:57   

axel195 napisał/a:

Szukam plik aktualizacyjny do larka 35.6.


Jest na moim chomiku. Adres do chomika w podpisie :-)
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
axel195
azymut


Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-09-11, 16:38   

Dzięki serdeczne. Aktualizacja pomogła Lark znow żyje:)


Pozdrawiam
 
 
byku
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 86
Wysłany: 2011-02-23, 22:41   problem z GPS na larku 35.6

tak wiem, że temat był ale wtedy mnie jakoś nie tykało - być może w feralnym okresie nie używałem nawigacji ;)
dzisiaj mnie złapało - miałem długa trasę i brak sygnału GPS.
OK.
pytanko - czy też to macie?
czy ta poprawka od larka pomogła? nie ma jej na ich stronie więc nie mogę sprawdzić?
czy ktoś może ją wrzucić?
czy ktoś wie jakie są kolejne daty braku działania tego badziewia?

z góry dzięki
pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2011-02-23, 22:54   

1. Dołączyłem do istniejącego wątku.

2. Kolejna awaria - dopiero za kilkaset tygodni

3. Poprawka sprzed roku (?) załatawiała błedne odczytywanie daty w konkretnym tygodniu i nic nie wnosiła do samego odbioru sygnału

I prośba o konkrety - jaki program nawigacyjny? Czy w ustawieniac Larka, w opcjach GPS masz słupki? resetowałeś GPS?
_________________

 
 
byku
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 86
Wysłany: 2011-02-23, 23:06   tu jest mój pościk

sam program nawigacyjny nie ma znaczenia bo lark nie widzi satelitów - dostaje tekst z masą zer nie ma słupków. resetowałem gps i urządzenie. wydaje mi się, ze to jest dokładnie ten problem który był w czerwcu 2009 - skoro nikt nie ma problemów dzisiaj to chyba łatka była skuteczna stąd prośba o wstawkę. do dzisiaj nie miałem problemów z tą zabawką ale nawigację włączam kiedy jej potrzebuję. ostatnio jakiś miesiąc temu i dopiero dzisiaj.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2011-02-24, 07:17   

To nie jest ten sm problem
Wówczas wina był błąd programistów przy kodowaniu daty - lark cofał się w czasie o kilkadziesiąt lat i nie był w satnie przeliczyć danych z satelity.
A wówczas też nie wszystkie modele Larka miały ten problem - zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=11243 W dodatku w niektórych dziłajacych modelach instalacja poprawki rozwalała Larka
Objawy były takie:
Cytat:
Tekst przesyłany z satelitów wygląda mniej więcej tak:
$GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,,,,,*1E - kilka razy po sobie
$GDGSV,1,1,01,07,,,,34*7B - przykład
jak złapie więcej satelitów to tych danych jest więcej, ale większość wygląda jak pierwsza linia.


Zobacz też http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10832 i http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=10786
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
byku
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 86
Wysłany: 2011-02-24, 09:45   

u mnie to wygląda tak


zdjęcie z wczoraj i oczywiście dzisiaj tak samo - lecą takie cyferki satelitów nie widać
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 19:57   

byku napisał/a:
czy ta poprawka od larka pomogła? nie ma jej na ich stronie więc nie mogę sprawdzić?
czy ktoś może ją wrzucić?

Jest na moim chomiku.
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12