Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:22
Lark 35.6 nie widzi satelit
Autor Wiadomość
dizel1988
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-04-17, 18:38   LArk 35.6 Głupieje!!!!

Witam.

Jestem tu nowy więc z góry przepraszam za wszelkie błędy. Do rzeczy. Dostałem dziś z firmy nawigacje lark 35.6. Krótko mówiąc jestem zawiedziony. Nie wiem czy Wasze też się tak zachowują ale moją poprostu wariuje. Jak jade to co chwila działanie nawigacji przerywa jakaś klepsydra że czegoś szuka, bardzo często gubi sygnał z satelity i to na otwartej przestrzeni na trasie, strzałka cały czas mi skacze, nie idzie jak w innych nawigacjach ładnie po drodze wskazując mi ją tylko skacze po całej mapie poza drogą, wogóle gubi się, każde mi skręcać gdzieś gdzie nie ma dróg, no istne szaleństwo. Nie wiem, może to coś trzeba ustawić? Pomóżcie mi bo po przejechaniu dosłownie 2km z nią chciałem ja wyrzucić za okno.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2775
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-04-17, 18:45   

dizel1988 napisał/a:
po przejechaniu dosłownie 2km z nią chciałem ja wyrzucić za okno.

Wyrzuć i podaj wspólrzędne gdzie wyrzuciłeś ;-)
Zwykle na problemy z nawigacją pomaga przeczytanie instrukcji obsługi. Piszę to całkiem serio. Dla nowicjusza nie wszystkie zachowania nawigacji są intuicyjne.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
Ostatnio zmieniony przez Hukkle 2009-04-17, 18:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dizel1988
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-04-17, 18:46   

Czytałem instrukcje ale tam nie znalazłem nic na temat tego że trzeba ją w jakiś specjalny sposób ustawiać.
 
 
Sance 
Maestro GPS
Pulpit maniac



Pomógł: 142 razy
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 2754
Skąd: marchewkowe pole
Wysłany: 2009-04-17, 18:48   

Przede wszystkim gdzie ją przykleiłeć? Czy widzi dość duży kawałek nieba?
_________________
Używaj przycisku "pomógł"
Moje"maleństwa"
 
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-17, 18:49   

No i czy czasami przednia szyba nie jest ogrzewana?
Jaki to program do nawigowania?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
dizel1988
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-04-17, 18:52   

Przykleiłem ja na szybie przedniej, nie jest ona ogrzewana. Czy widzi duży kawałek nieba? hmm az tak wielkiego to nie widzi ale daliście mi do myślenia, spróbuje ją przyczepić troszkę niżej i wtedy zobacze co się stanie. Mam nadzieje że jej pomoże.

Mapa w tej nawigacji to MapaMap


Sprawdziłem, widzi duży kawałek nieba, jest przyczepiona najniżej jak tylko się da i nadal szaleje. Samochód stoi w miejscu a strzałka jeździ po mapie. W dodatku jeszcze pokazuje mi że się poruszam bo wyświetla prędkość pomimo że samochód stoi. Czy to jest standardowe zachowanie tej nawigacji? Czu ustawienie godziny ma na to wpływ? Bo mam ustawioną 17.55 i za każdym razem jak zmieniam na poprawną, wyłącze ją, włącze to ona i tak ustawia sobie godzine taką jaką sama chce.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2775
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-04-17, 19:09   

Po pierwsze, urządzenia elektryczne lepiej działają pod prądem. Daj mu chwilę na naładowanie się. Miejsce na przedniej szybie jest jak najbardziej odpowiednie. Umieść nawigację tam gdzie najmniej przeszkadza, nie przejmując się szukaniem miejsca odbioru sygnału. Przy pierwszym uruchomieniu daj nawigacji kilka minut na oswojenie się z sytuacją. 2 kilometry to może być trochę mało. Standardowa MapaMap w tej nawigacji jest bardzo okrojona, jeśli nie poruszasz się głównymi drogami to "skoki" mapy są bardzo prawdopodobne. Model 35.6 jest nowym ale dość popularnym modelem. Sprawdzony przez kilkadziesiąt osób na forum i nikt się dotąd nie skarżył.

Wszystkie GPS pobierają czas w formacie GMT z satelity. Do ciebie należy ustawienie strefy czasowej. Nie ma sygnału z satelity, nie ma ustawienia zegara.

Wszystko się porusza. Ziemia obraca się z prędkością 1666km/h, satelity mkną w kosmosie z wielokrotnie większą prędkością. Niedokładność wskazań GPS to standard ;-)
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
Ostatnio zmieniony przez Hukkle 2009-04-17, 19:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dizel1988
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-04-17, 19:11   

a można do pamięci nawigacji wrzucić jakąs inną mapę??
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2775
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-04-17, 19:18   

dizel1988 napisał/a:
a można do pamięci nawigacji wrzucić jakąs inną mapę??

Można. A co na to twoja firma?
Inna mapa nie pomoże na problemy z odbiorem sygnału GPS. Zaryzykowałbym twierdzenie że bardziej zaszkodzi niż ta dedykowana, firmowa.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
Ostatnio zmieniony przez Hukkle 2009-04-17, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-17, 19:19   

dizel1988 napisał/a:
wrzucić jakąs inną mapę
Może jednak zaglądnij do działu Mapy... :mrgreen:
... i nie tylko tam...
_________________

 
 
dizel1988
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-04-17, 19:24   

Moja firma na to nic nie mowi bo dostałem ja nie do pracy a tak tylko poprostu, można powiedzieć że w nagrode za dobrą pracę :). A możecie powiedzieć jaka mapę mam ściągnąć, skąd i jak ją wgrać? Kabelek do komputera mam. Sory ale naprawde jestem ciemny w tych rzeczach. Nigdy się nie interesowałem nawigacjami a nie ukrywam że zrobili mi miłą niespodziankę bo napewno mi sie ona bardzo przyda, oczywiście jak już zacznie działać.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2775
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-04-17, 19:26   

Nic nie kombinuj zanim nie zacznie działać.
Sorry że pytam ale nawigacja nówka, w pudełku, dziewicza i nie dotykana? Bez żadnej burzliwej przeszłości?
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
dizel1988
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-04-17, 19:31   

Zgadza się, nawigacja nóweczka, wszystko zafoliowane, zero rys, karta gwarancyjna, rysik, całe okablowanie, mocowanie folia na wyświetlaczu pudełko zaklejone. Nie mam absolutnie żadnych wątpliwości co do tego że ta nawigacja jest nowa i takie cyrki się z nią dzieją :(
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2775
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-04-17, 19:49   

No to mogę polecić jeszcze jedynie... zmianę samochodu ;-)
Nawigacje są sprzedawane w taki sposób by działały po wyjęciu z pudełka, podłączeniu kabelka i naciśnięciu jednego guziczka. Ingerencja ograniczona do minimum. Brak sygnału w samochodzie to nie jest zdrowy objaw. Coś zakłóca sygnał więc zmień samochód na chwilę.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
dizel1988
Waypoint


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-04-17, 19:52   

W samochodzie mam dodatkowo radio CD, CB radio uniden 520 pro XL + antena sirio ml 145 ale CB było wyłączone bo musiałem navi podłączyć a pozatym to nie było nic. Z drugiej strony tylko jest telefon, uchwyt do telefonu mam przy drzwiach kierowcy w lewym dolnym rogu przedniej szyby a navi na środku szyby.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10