Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-09, 21:04
goclever 3520 / lark 35.2 / maxcom 35(A)
Autor Wiadomość
tomekkw 
Waypoint


Wiek: 42
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 31
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-17, 18:47   goclever 3520 / lark 35.2 / maxcom 35(A)

temat wyodrębniony z innego, bardziej ogólnego - tutaj rozmawiamy o odblokowaniu gc3520 i klonów - adas01

Witam!
Przede wszystkim chciałem pogratulować uporu inwencji i parcia do przodu w temacie odblokowania Larka - śledzę ten wątek od samego początku i razem z nim wgryzam się w temat odblokowania win ce razem z nim od "zielonego".
Niestety w przypadku GoClever 3550 mnie przynajmniej nie udało sie w/w sposobami przełamać oporu rejestru do zmian na lepsze :-)
nawet trik z schowtaskbar.exe nie dziala (zgłasz bład-brak jakis plików w systemie) ,
Z reszta sam rejestr goclevera w porownaniu z rejestrem larka wyglada jak ubogi krewny

Czy ktos z Was miał do czynienia z tym urzadzeniem i czy ktos kojarzy za co moga byc odpowiedzialne wartości nastepujacej gałezi rejestru-podpowiem ze w larku jej nie znajdziecie:
-HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BlockDevice\FlashDrv
dzieki za sugestie i pozdrawiam

z zachowania sprzetu wnioskuje ze być może wraz z ze startem systemu ładuje sie sterownik lub program blokujacy dostep do modyfikacji rejestru (tak jak w waszych larkach) ale takze blokujacy wiekszosc modyfikacji na plikach (np nie mozna odpalic waszego exeka odblokowujacego-wyskakuje blad w zapisie na na urzadzeniu, podobnie jest z dostępem do innych plikow przez activesync) w waszym przypadku obejsciem byla modyfikacja przez cab tu moze byc gorzej-modyfikacja tylko przez caba lub execa o okreslonych nazwach plikow (sprzet ma fabrycznie dedykowana tylko mapemap inavigatora wiec mozna zawezic poszukiwania do nazw in tych programow)stalek .Reasumując albo dowiem sie jakie to nazwy (igla w stogu) albo znajde ten program blokujacy i sprobuje go jakos wylaczyc moje podejrzenie padlo na wymieniona galaź stad pytanie do was na jej temat, zanim zaryzykuje uwalenie sprzetu w ciemno :-)
Ostatnio zmieniony przez adas01 2008-01-18, 18:12, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-17, 20:03   

tomekkw
1. próbowałeś podmienić mapamap na automapę (sposób opisany na 1 lub 2 stronie tego wątku)? Jeśli ci się uda, to po uruchomieniu automapy obejrzyj sobie rejestr - AM zostawia całą swoją gałąź - HKCU\Software\Aqurat\Automapa EU WCE
tak w ogóle to na larka 35.1 działa zarówno automapa "gotowa" - czyli pliki wrzucasz na kartę SD przez czytnik oraz wersja, gdzie instalujesz sobie sam program przez ActiveSync, a potem dorzucasz mapy przez czytnik - sam sobie zainstawałem AM w ten drugi sposób nie mając w ogóle niczego odblokowanego
2. wrzuć tu cały plik swojego rejestru, będzie łatwiej sobie poczytać i poanalizować
3. jeśli możesz się połączyć przez ActiveSync, to pewnie producent zostawił taką furtkę, żeby można było coś upgradeować (=zmienić :-D ) i pewnie da się to jakoś wykorzystać do naszych niecnych celów ;-)
 
 
tomekkw 
Waypoint


Wiek: 42
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 31
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-17, 22:07   

Witam ponownie!
Z tego co wyczytałem na zachodnich forach (moja poor angielszczyzną) to wątek z flashdrv.dll może być własciwy-wykorzystuje sie ta bibliotekę między innymi do blokowania zapisu/odczytu pewnych części danych na dyskach i pamięciach. Tylko co z tego skoro z rejestru wpisu nida sie zmienic ani skasować, podobnie z zmianą nazwy ,czy rozszerzenia samej dll-ki (używana jest przecież w jakimś procesie systemu ktorego nie porafie odszukac i wyłączyc) zreszta szansa na uwalenie sprzetu w ten drugi sposob jest prawie 100%- podczas wykonywania rejestru system prawdopodobnie zawisnie z braku wymaganego pliku. Co do mozliwosci edycji w gocleverze to generalnie sprawa wyglada tak ze dodac do rejestru mozna wszystko ale modyfikowac czy usuwac to juz nie .Z samym systemem plików podobnie -wszystko co na karcie sd voila i nic poza tym. Chetnych do pogłówkowania zaprzszam do burzy mózgów- kopia rejestru (oryginalna) w załaczeniu :-)

backup.rar
Pobierz Plik ściągnięto 176 raz(y) 24,94 KB

 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-18, 08:31   

tomekkw, w sekcji HKLM\Init brakuje wywołania nk.exe - to część jądra winCE. porównaj to z rejestrem larka 35.1, nie pamiętam w tym momencie, ale nk.exe jest wywoływane u nas chyba jako pierwsze. to może być powód, że większość rzeczy nie działa
operacje z flashdrv.dll i w ogóle montowaniem partycji czy jakiegokolwiek systemu plików odpuść sobie - w każdym PND jest przynajmniej jedna partycja ukryta, to chyba żaden trop.
jeśli możesz dodawać cokolwiek do rejestru i to zostaje to spox: spróbuj na początek dopisać w HKLM\Init\Launch70="explorer.exe" i zrobić restart
przypuszczam, że do pełnego działania systemu trzeba będzie jeszcze dopisać HKLM\Init\Lauch10="nk.exe"

ps. próbowałeś metodą podmiany z karty SD puścić u siebie automapę lub WolfNCU?

tomekkw, sugestia techniczna: załóż w tym dziale nowy temat z tytułem Twojego sprzętu - wtedy jest większa szansa, że szybciej znajdzie się ktoś jeszcze z identycznym urządzeniem. w chwili obecnej jakikolwiek użytkowik GC 3550 wchodzi - patrzy-"nic o tym nie ma"- i wychodzi.


essi55, witamy
w takim razie spróbuj metody 1. z faq - czyli .exe, potem .cab z urządzenia, ta na pewno działa.
 
 
artp6 
Waypoint


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-01-18, 13:53   

Witam

Mam też Larka 35.2 i ten sam problem co tomekkw może ktoś sie zanjdzie kto zwalczył z sukcesem ten problem.
 
 
qian
azymut


Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-01-19, 22:31   

Ja także dołączam sie do prośby a poza tym chciałem spytać czy da sie dokupić jakąś przejściówkę z ładowarki samochodowej na sieciową do 35.2 ??

ps: czy ktoś próbował
http://www.megaupload.com/?d=P7AVG3OV
[link zaczerpnięty z pdaclub]

ja niestety muszę poczekać do jutro do 35.2 nie dają ładowarki sieciowej ;/
 
 
cezarym 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 49
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-20, 01:36   

Ładowarki siecowej do Larka 35.1 także w komplecie nie ma.
_________________
Pozdrawiam
Lark FreeBird 35.1
 
 
 
qian
azymut


Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-01-20, 01:45   

a pytanko za 100ptk. :-) czy do lark'a 35.2 wrzucę którąś z AU 4.x ?? z tego co poczytałem wnioskuje że dupa ;/ mimo wyższego numerk'a ce jest w niższej wersji [troche dziwna polityka]
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-20, 11:20   

qian, nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz - podłóż u siebie AM zamiast mobilenavigator i będziesz wiedział czy ruszy (choć oficjalnie AM4 ma support dla winCE 5.0 i wyższych). i 100 pkt. zdobędziesz sam :-)

qian napisał/a:
troche dziwna polityka

no ale niby masz proc samsunga i sirfstar3 zamiast centrality atlas3
ja bym nie oczekiwał logiki od firmy, która sprzedaje chińszczyznę pod swoją marką, za to nic nigdy sama nie wyprodukowała (oprócz swojego logo, które - IMO - nie jest szczytem myśli techniczno - artystycznej)
 
 
qian
azymut


Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-01-20, 20:43   

mały off
w 35.2 nie działał mi port usb -_-''' chińszczyzna wiec ruszyłem do media wymienić, i miałem do wyboru albo na 35.2 alb ona 35.1 i .... tak tak zkapitulowałem, wolałem starego 35.1 i gotowe rozwiązania ;D cóż '^^
 
 
artp6 
Waypoint


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-01-22, 16:20   

Na larku 35.2 zainstalowałem WolfNCU, potem na SD wgrałem lark_unlock011.CAB zainstalował się i na tym koniec.
Po resecie nie ma Windowsa z odpowiednimi wpisami i folderu \Windows na karcie.

A bez DLL nie da sie zainstalowac AM ani Nawigatora 6.
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-22, 17:06   

artp6, spróbuj u siebie odpalić ceremote - do ściągnięcia z tego tematu: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=5876#5876
i sprawdź czy wpisy do rejestru są zapisywane na czas sesji (od restartu do restartu) - jeśli tak, to możesz po każdym restarcie uruchamiać procedurę wpisywania na nowo pięciu linijek do rejestru (jakiś mały .reg) i będziesz miał AM
 
 
artp6 
Waypoint


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-01-22, 19:18   

Niestety wszytko zostalo w pracy.
Ale gdzy walczylem z nim to probowalem wykasowac wpisy w HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BlockDevice\FlashDrv i dopoki nie restarkowalem to byly wykasowane.
W szale tez wgralem wszystkie dll, te spakowane z forum, do katalogu Windows.
Jedyne co sie udalo osiagąć dzieki WolfNCU i lark_unlock011.CAB oraz wywalania klucza z rejestru tego wczesniej (no i probowalem HKLM\init kasowac) to to ze doszła instalka automapy do konca (wczesnie sie wywalala bo zglaszala blad zapisu) lecz sie nie uruchmia : wola ze nie jest to aplikacja windows. To samo mam z Navigatorem 6 - ten najnowszy 6.2 - mapy 2007/2008.
Ostatnio zmieniony przez artp6 2008-01-23, 15:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-22, 19:45   

ale skoro sprzęt kasuje wpisy po restarcie, to wprowadź zmiany do rejestru (dodaj ścieżkę HKLM\Loader="ścieżka") i wrzuć w nią dlle, uruchom po raz drugi explorera i wtedy instaluj AM

moim zdaniem nie tykaj klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BlockDevice\FlashDrv - skończysz w najlepszym przypadku hardresetem, a w najgorszym sprawdzeniem, jak działa system reklamacyjny firmy lark.

zamiast tego trzeba popracować nad tym, żeby dało wpisać się do rejestru HKLM\Loader w celu zdefiniowania drugiej ścieżki dla Twoich dll

proponuję Ci sprawdzenie takich działań:
1. połącz się przez ActiveSync
2. odpal jakiś edytor rejestru i wprowadź klucz HKLM\Loader.. itd (do znalezienia na forum, jak ustawić sobie rejestr do swoich dll)
3. wrzuć tam wszystkie możliwe dll
4. odpal explorera przez ceremote
5. instaluj co masz instalować
 
 
artp6 
Waypoint


Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-01-22, 22:21   

Czy to nie bedzie to samo co dogranie dll do ktoregos katalogu ? (np \Windows )
Pozatym instalacja mi przeszla tylko krzyczy przy uruchomieniu ze to nie program windows i go nie moze uruchomic.

Powinien byc jakis sposób na uruchomienie pełnych win na tym ustrojstwie. (np po przez update dll w pamieci flash.
Ostatnio zmieniony przez artp6 2008-01-23, 16:35, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14