Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-12-30, 23:55
POMOCY KOLEDZY nie moge wgrac zadnej mapy
Autor Wiadomość
fryta22 
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 76
Wysłany: 2008-01-16, 08:30   POMOCY KOLEDZY nie moge wgrac zadnej mapy

Witam.

Tak jak w temacie, nie moge wgrać do pni350 żadnej mapy.
Czy macie jakies sprawdzone instalki, moze byc Tomtom, moze byc Miomap, cokolwiek.
Nie wiem w zgodnosci z jakim urzadzeniem ustawic GAPI, pomocy.

Bardzo prosze.
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-16, 09:59   

GAPI zapewne w tryb emulacji jeśli Twoje urządzenie nie jest na liście

a sprawdzone instalki są tu:
- Automapa 4.1.2 stąd: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=786
- iGo stąd: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=257
- TomTom6 stąd: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=256
 
 
fryta22 
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 76
Wysłany: 2008-01-16, 10:54   

Dzięki oczywiście za momencik to przejrzę,
masakra z tym ustrojstwem.

Nie wiem czy u was tez tak jest, że Tomtom np, to jakby się załączał i pozniej
na chwilke otwiera się ten GAPI for HPCs i się wyłącza i TT i Gapi, nie wiem co jest grane,
bo nigdy czegos takiego nie miałem. Panowie, jakieś sugestie ?
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-16, 11:25   

sugeruję pogmeranie w ustawieniach GAPI - czyli włącz tylko emulację, rozmiar ekranu na 320x240 i reszta opcji we wszystkich zakładkach wyłączona. sprawdź też, czy działają Ci testy gapi
 
 
fryta22 
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 76
Wysłany: 2008-01-16, 11:36   

Ustawiam w tryb emulacji "framebucher", pierwszy z gory
w zgodności z urządzeniem Medion PNA 350 320x240, bo to to samo
urządzenie defakto jak przechode do testu w GAPI to wywala komunikat,
że nie może znależć pliku "test" z katalogu program files>gapi.
A natomiast jezeli ręcznie przejdę do tego pliku i go uruchomię, to nic się nie dzieje.

Instaluje GAPI for HPCs ver 3.1, może inną wersję mu wrzucic ?
Próbowałem także z innymi rozdzielczosciami i skutek podobny.
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-01-16, 11:48   

Cytat:
GAPI for HPC


Nie zalecalbym urzywania Gapi for HPC dla a przynajmniej na poczatek ....

Wez pewna instalke igo lub mio, tam jest oryginalny gx.dll ktory chodzi pod pna jezeli masz obsluge gapi i gx. W pliku sys.txt jest taka linijka odpowiedzialna za korzystanie z gx:

gxoff=x - gdzie x do 1 lub 0

Zmieniajac wpis gxoff=1 wtedy igo/mio nie korzysta z gx, jezeli dasz gxoff=0 bedzie korzystal i wtedy sie dowiesz czy twoj sprzet obsluguje biblioteke gx i akcleracje grafiki. Nawet jezeli nie to mozesz korzystac z igo i mio bez gx.

Mysle ze to tak na poczatek to sprawdzenia a dopiero po takich testach mozna kombinowac dalej. Powodzeniia.
 
 
 
fryta22 
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 76
Wysłany: 2008-01-16, 12:22   

Koledzy coś się ruszyo, zrobiłem tak: odinstalowałem GAPI for HPCs,
ściągnąłem iGO 2006, w pliku sys.txt nie ma wpisu o GX, po uruchomienu
iGO mam taki komunikat, po czym wraca do systemu:


------------------------------------------------------------------

In C:\GPS_2006R3_iGO_SE\firefly\base
\core\ffsureface.cpp:299

Exeption in EndPaint


exiting applicattion

-------------------------------------------------------------------

więc coś się dzieje tylko nie wiem co?
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-01-16, 12:36   

Cytat:
w pliku sys.txt nie ma wpisu o GX,


Masz wszystko wylozone TU

Tak dla pewnosci jeszcze raz:

1. Kopiujesz plik sys.txt do pc
2. Otwierasz go w notatniku i dokonujesz zmian
3. Kopiujesz spowrotem do folderu igo/mio
4. Nadpisujesz plik, wiec odpiwadasz na pytanie czy nadpisac "tak"

...... musisz dopisac linijke gxoff i odpowiednio pogladac co i jak......

Tak przy okazji jaki masz tam system ?
 
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-16, 12:44   

fryta22 napisał/a:
Ustawiam w tryb emulacji "framebucher", pierwszy z gory
w zgodności z urządzeniem Medion PNA 350 320x240, bo to to samo
urządzenie defakto jak przechode do testu w GAPI to wywala komunikat,
że nie może znależć pliku "test" z katalogu program files>gapi.

NIE! jedyne, co masz mieć na początku zaznaczone, to w zakładce "Emulator" masz mieć zaznaczone: use GAPI emulator oraz wybraną rozdzielczość 320x240 i w żadnej innej zakładce NIC nie zaznaczasz

jeśli twierdzi, że nie może uruchomić testu, to znaczy, że gx.dll nie jest w katalogu \Windows . Skopiuj nawet na czas jednej sesji sobie ręcznie gx.dll do tego katalogu i spróbuj uruchomić test - powinien pójść.

no i jest do ściągnięcia wersja 4: http://www.wincesoft.de/html/gapi_for_hpc_s.html
na tej stronie po zjechaniu trochę masz w ogóle jakieś informacje nt. iGo - poczytaj, może pomoże

natomiast jeśli chodzi o konkretne problemy z iGO/Mio, to Luccas na pewno wie dużo więcej ode mnie, ja o iGo wiem tyle, że z Gapi 4.0 w trybie emulacji spoko działa na mojej zabawce (lark freebird 35.1)
 
 
fryta22 
Waypoint


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 76
Wysłany: 2008-01-16, 12:44   

Siedzi tam Win CE Net 4.2 core, właśnie zainstalowałem
GAPI i przechodzi wszystkie testy.

Zaraz zrobie ten plik *.txt i napisze jak poszlo.

[ Dodano: 2008-01-16, 12:54 ]
Kolego Luccas, wielki szacunek dla Twojej wiedzy,
chciałem bardzo podziękować za udzieloną mi pomoc,
iGO śmiga, TT6 śmiga i to mi wystarczy.

Stworzyłem tylko jedną linijke po wyedytowaniu tego pliku *.txt.
z wpisem gxoff=1

Powiedz proszę jak mogę Ci się odwdzięczyć?

Idę pod gołe niebo łapać fix'a. :) :)

[ Dodano: 2008-01-16, 13:16 ]
Jeszcze jedno, tym razem już chyba ostatnie pytanko,
jaki powinien być ustawiony port i szybkość transmisji GPSa
w tym urządzeniu z iGO na pokładzie ?
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-01-16, 13:32   

Cytat:
jaki powinien być ustawiony port i szybkość transmisji GPSa
w tym urządzeniu z iGO na pokładzie


Kod:

[GPS]
Port=2
Baud=4800


Mozesz dodac jeszcze

Kod:

Protocol=nmea


Oczywiscie dopisujesz to w pliku sys.txt (modyfikujesz go). Niestety nie jestem pewny tego portu czy jest to aby na pewno 2. Przejzalem w necie i znalazlem wlasnie takie ustawienie.

Cytat:
Powiedz proszę jak mogę Ci się odwdzięczyć?


Ciesze sie ze dziala i to wystarczy. Zagladaj na forum i pomagaj innymi jak bedziesz znal opdowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie i zycze szerokiej drogi i zadawolenia z navi ;-)
 
 
 
gim
azymut


Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-02-28, 13:09   

Przeczytałem info na tej stronie, odblokowałem PNi350, chodzi mi autopilot (kicha program), iGo (bardzo fajny), Tomtom.
Problem mam z tym ostatnim. Ściągnąłem go z linka który jest wyżej tylko że wyświetla mi odwrócony o 180 stopni. Fixa łapie. Jest możliwość obrócenia tego programu. W opcjach jest jedynie zmiana prawo, lewo (odbicie lustrzane).
 
 
marcin_wroc 
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 22
Skąd: wroclaw
Wysłany: 2008-03-29, 09:50   

Witam pisze w sprawie pni350 posiadam to gps odblokowalem juz to za pomoca paczki z jakiegos linku stad ale za cholere :) nie moge nic wgrac ani tt ani automapy ... po prostu nic siedze juz na forach 4 dzien mam juz posciagane chyba z 20 wersij zadna nie chce prawidlowo odpalic i co to jest to "gapi" ale widze ze ty moze moglbys mi pomoc dlatego pisze do ciebie jak bys mogl mi pomoc to by bylo ok najbardziaj mi zalezy na tt chyba ze polecasz cos lepszego moje gg 1745579 marcin :) dzieki i pozdro

[ Dodano: 2008-04-03, 22:12 ]
dobra tt juz odpuszczam udalo mi sie zainstalowc ale jak tylko jade to wariujue obecnie mam autopilota destinator i route 66 chcialem jeszcze zainstalowac automape ale niestety mam problemy z wersia 3.9.7. i 4.0.2 moze ktos mi pomoze??

[ Dodano: 2008-04-04, 19:37 ]
moze ktos mi pomoze zainstalowac am 3.9.7 na pni 350 bo juz nie moge!!!!!! :-x mam chyba z 20 wersij i nic a niektore linki wygasly moze ktos mi powie gdzie znajde am dll-ki i wszystko co i jak trzeba do pomocy!!!!HELP!!!!!!!!!! :-/
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 11