Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: navigator
2008-01-14, 22:31
Odblokowanie clarion map770
Autor Wiadomość
cozacz 
Waypoint
Almanach



Pomógł: 4 razy
Wiek: 75
Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 41
Skąd: Le-wo
Wysłany: 2010-03-26, 09:42   

Arturek napisał/a:
Witam
Nie udało mi się odblokować pierwszą metodą
- naciskam reset
- naciskm i trzymam dolny przycisk z boku
- pojawia się niebieski ekran Clarion ... i tyle
Czy tak ma być?

Tak ma być....
a teraz po prostu dotknij rysikiem szary pasek na dole ;-)
I już możesz cieszyć się Windowsem.... :lol: :lol:
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1545
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-05, 07:04   

Witam
1. W temacie odblowania - dalej "kicha"
- nacuskam RESET
- naciskam i trzymam drugi przycisk z boku
- nawigacja zatrzymuje się na ekraie startowym Clarion
- u dołu jest biały paseczek o wysokości 1mm
- nie ważne gdzie klikam rysikiem - czy na ten biały paseczek czy na niebieski ekran - nawigacja tylko "mlaska" i nie uruchamia się windows
2. W temacie uruchomienia IGO - też kicha
- pobrałem IGO8 z linka na pierwszej stronie
- na "MY Flash DISK" katalog Clarion przemianowałem na Clarion_old
- wgrałem IGO8
- plik IGO.exe przemianowałem na Clarion.exe
- przemianowałem IGO8 na Clarion
- ze starego katalogu Clarion przekopiowałem brakujące pliki do nowego Clariona
- zrobiłem restart i problem = brak menu wyboru MapyMam, a nawigacj IGO8 zaczyna się ładować i wywala błąd (nie odpisałem komunikatu błędu)

pozdrawiam
Arturek
P.S Ponieważ ActiveSync nie był chętny do kopiwania, to zainstalowałem Total Commandera + wtyczkę, która korzysta z ActiceSync i dzięki niej można kopiować do oraz z nawigacji. Do robienia kopi zapasowej i wgrywania IGO używalem Total Commandera
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-05-05, 15:19   

Arturek napisał/a:
IGO8 zaczyna się ładować i wywala błąd (nie odpisałem komunikatu błędu)
musisz dopisać do pliku sys.txt, że zmieniłeś nazwę exekowi i folderowi z iGo
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1545
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-05, 20:59   

W katalogu "My Flash Disk" jest podkatalog "CLarion".
W katalogu "CLarion" jest plik SYS.TXT
poniżej zawartość pliku:

[device]
type="MANTAS402J"

[interface]
width=480
height=272
basew="Clarion/480_272/"
uicommon="Clarion/common/"
show_zoombar=1
drive_carefully=1
handle_mp3_player=1
mp3_player_name="AudioPlayer"
compass_circle_icon="circle.spr"
recalc_voice=0
langbrand="clarion"
gxoff=1
show_timezoneslider=0

[gps]
port=2
baud=4800
gps_maximise_baud=0

[tmc]
port=1
baud=38400

[debug]
mute_os_key=1
keep_mute_at_voicetest=1
tmc_weight=80
autosave=30000

[config]
nMaxStrapDistance=70

[sound]
keysound_when_background=1

2. W katalogu Clarion są 2 pliki
- Clarion.exe
- Clarion_2.exe i on ma ikonę IGO
Chyba plik Clarion.exe to menu, a Clarion_2.exe to plik mapy IGO
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-05-05, 21:51   

Arturek napisał/a:
Chyba plik Clarion.exe to menu, a Clarion_2.exe to plik mapy IGO
Tak jest na pewno.

Musisz dopisać mniej więcej coś takiego do sys.txt
Kod:
[folders]
app="My Flash Disk/Clarion"
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1545
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-05, 22:47   

plik SYS.TXT - podałem z oryginalnej (starej) wersji programu - mój błąd

W pobranym z netu IGO8 jest plik SYS.TXT w którym są takie wpisy

[folders]
app="Storage Card/iGO8"

[rawdisplay]
class="landscape"
screen_x=480
screen_y=272

[interface]
exit_on_restart=0
shutdown_time=0

[map]
2dheadup=1
3dcarsizemax=2000
3d_max_zoomlevel=2000
3d_max_tiltlevel=9000
stop_rotate_on_map_move=1
inertia_on_map_move=1
follow_gps=1
2dheadup=1

[debug]
enable_roadshadow=1
show_residentonly=1
enable_roadsign=1
enable_landmark_occlusion=1
show_oneway_3d=1
show_oneway=1
show_gps_pos=1
show_signpost=1
background_navigation=1
screen_calibration=1
skip_eula=1
;max_memory=25000000

[roundaboutcam]
enabled=0
centery=20

[poi]
poi_show_all_btn=1
poi_labels=1
show_poi_boundingrects=1
show_poi_areas=1

[navigation]
show_current_city=1
show_countrychange=1
autoreplan_action="AUTO"
gps_pos_to_road=1

[timezone]
patch_dst=1

[timezones]
use_timezone_setting_fix=1
use_new_timezone_ini=1
timezone_key="Time Zones"

[3d_config]
disable_roadsign_navigation_mode=0



[switchmap]
changer="\SDMMC\iGO8\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"
2=",map_nt,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"
3=",map_ot,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"
4=",map_us,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"


W tym pliku trzeba będzie zrobić modyfikacje
Pytanie - jak zmienić ścieżki dostępu?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-05-05, 22:49   

Arturek, skasuj
Kod:
[folders]
app="Storage Card/iGO8"
i wpisz to do podałem wyżej

Arturek napisał/a:
[switchmap]
changer="\SDMMC\iGO8\Extension\MapChanger\MapChanger.exe"
1=",map_ta,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"
2=",map_nt,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"
3=",map_ot,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"
4=",map_us,\SDMMC\iGO8,\SDMMC\iGO8,"
Skasuj to na razie.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1545
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-05-06, 07:00   

Na razie dzięki za podpoweidź - muszę znaleźć chwilę czasu na eksperymenty
Ponieważ nagrywam na nawigację a nie na kartę to trwa to 1 godz.

[...]


[ Dodano: 2010-05-07, 21:03 ]
Witam ponownie
Pobrałem kopie karty do upgradu Calriona 770 z tego Chomika
http://chomikuj.pl/janusz...NSTALKI/CLARION

pobrałem i rozpakowałem 6 plików
wgrałem do katalogu głównego karty
(jest plik UPGRADE.EXE)
włożyłem karte do nawigacji
zrobiłem reset nawigacji
i ... nic = nawigacja nie uruchamia programu z karty

Co zrobić, gdzie jest błąd

[...]
Dzięki DZAKUS - udalo się uruchomić

Dla przyszłych pokoleń
- mam Clariona 770 i on ma fabryczne meny wyboru: Mobile Map / MapaMap
- można mieć IGO8 bez odblokowania
- robimy kopie bezpieczeństwa katalogu "My Flash Disk"
- pobieramy 6 plików z pierwszej strony watku i rozpakowujemy w komputerze
- w nawigacji wymazujemy zawartośc katalogu CLARION
- zawartośc rozpakowanego katalogy IGO8 kopiujemy do katalogu Clarion
- plik igo8.exe przemianowujemy na Clarion_2.exe
- ze zrobionego archiwum przywracamy plik Clarion.exe oraz menu.ini
- robimy modyfikację pliku sys.txt wg wskazuwek kolegi DZAKUS (opis powyżej
- ze starego pliku sys.txt kopiujemy sekcję GPS oraz TMC

Hurra - mamy NIE odblokowaną nawigację, na której działa IGO8 oraz MapaMap i mamy fabryczne menu wyboru.

Myślę, że zamiast MapyMap można podstawieć Automapę

pozdrawiam
Arturek
 
 
Dany 
Waypoint


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 77
Wysłany: 2010-05-12, 20:41   

Moim zdaniem najprościej wgrać na karte alternatywny pulpit . Z kartą odpalałby się nasz pulpit bez karty orginalne oprogramowanie. Na karcie miałbyś kilka rodzai programów do nawigowania bez potrzeby grzebania w orginałach.
_________________
Navia NV33
 
 
almal
Waypoint


Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 16
Wysłany: 2010-09-22, 10:45   

A ja mam pytanie
Po wgraniu nowego oprogramowaia do clariona 770
caly czas gdy wylacze na chwile clariona po ponownym wlaczeniu
resetuje mi sie i wchodzi od nowa do programu
czy cos mam nie tak w sys.txt?
pozradzicie cos?
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1545
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-09-23, 21:57   

Witam
Co podmieniłeś i w jaki sposób (IGO czy mapemap)?
Czy masz nawi odblokowaną
Jeśli wgrałeś oprogramowanie na kartę to może karta się wygłupia
Z którym oprogramowaniem (IGO, mapamap) masz problem?

Czy masz fabryczne menu wyboru: MobileMap / MapaMap ew Automapa - czy może inne menu po odblokowaniu?

IGO 8 i mapamap chodzi na Clarionie 770 bez konieczności odblokowania - u mnie IGO8 jest wgrane do pamieci urządzenia a nie na kartę
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
hck
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 25
Wysłany: 2010-11-14, 19:51   Odblokowanie clarion670-PILNE

Wszystkie informacje są dobre, ale mam pytanie. Odblokowania działają te krótkie i te niby na stałe..ale do czasu wyczerpania baterii. Jeśli jest ktoś kumaty i wie jak to zrobić to proszę o informacje jak odblokować tego clariona aby po wyczerpaniu baterii było odblokowane urządzenie. Każdy tu omija ten temat zamiast raz a normalnie powiedzieć że się tu nie da tego zrobić. Stałe to nie znaczy na zawsze....Nadmieniam że wszystkie pliki i wasze sugestie działają ale ... co dalej? Czy jedyną metodą na odblokowanie "na zawsze" to trzymanie urządzenia pod prądem?
Bardzo proszę o jasną i CZYTELNĄ odpowiedz, bo każdy pyta robią miliony postów a odpowiedzi konkretnej nie ma, a po to tu wszyscy jesteśmy..chyba..
Wszystko sprawdziłem i przetestowałem-wszystko działa ale czasowo.
Pozdrawiam
hck
 
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1545
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-11-14, 20:29   

A czy zrobiłeś to co jest opisane na drugiej stronie wątku?
Są tam dwie wersje
- tymczasowa
- na stałe
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
hck
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 25
Wysłany: 2010-11-14, 21:45   

Tak, zrobiłem, i sprawdziłem żeby mieć pewnośc 3 razy. Tymczasowa jest do momentu resetu, a ta niby stała do momentu rozładowania całkowitego baterii, później włącza się normalna blokada i tak można w kółko.. Te "na stałe" nie jest na stałe, inaczej bym nie pisał..
Tak naprawde te "na stałe" zupełnie nie różni się od tego tymczasowego, jeśli nie bedziemy wyłączać z prądu i robić resetu. Tylko taka jest różnica..
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 110
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2010-11-15, 14:39   

hck, 1. Zmień nazwę plikowi /My Flash Disk/Clarion/Clarion.exe na Clarion-back.exe
2. Skopiuj explorer.exe z Apteczki do /My Flash Disk/Clarion/ i zmień nazwę na Clarion.exe
3. Reset i pod przyciskiem nawigacji masz stałe odblokowanie.

Da się z tego co wiem zrobić odblokowanie OnLy Sd, ale do tego potrzebni by mi byli chętnie ludzie do testów i współpracy
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10