Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
program do pomiarów powierzchni
Autor Wiadomość
dybi
Waypoint


Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 18
  Wysłany: 2008-01-10, 12:13   program do pomiarów powierzchni

witam !!

może ktoś się spotkał z jakimś softem do pomiarów na win ce 5.0
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-01-10, 12:52   

wpisz w SZUKAJ na forum AGROPOMIAR tam masz linka i napewno działa.
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
dybi
Waypoint


Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 18
Wysłany: 2008-01-10, 20:23   

u mnie niestety nie działa :(

jedyne co szukajka mi pokazała to moje dwa tematy
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-01-10, 20:40   

Agropomiar ma problemy z wnce - wymaga nowszego net.cf, jezeli mu dostarczysz generuje bledy - jak na razie nie rozwiazane.
 
 
 
dybi
Waypoint


Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 18
Wysłany: 2008-01-10, 23:31   

:-( szkoda :cry:

[ Dodano: 2008-01-21, 22:04 ]


http://www.fotosik.pl/pok...007d07302d.html

http://www.fotosik.pl/pok...6f15410945.html

http://www.fotosik.pl/pok...23851acb9c.html

http://www.fotosik.pl/pok...b2e39da491.html

takie to komunikaty mi wywala i nie mam bladego pojęcia jak to rozgryźć
_________________
strato PJ63517
 
 
yozzz 
Waypoint


Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 28
Wysłany: 2008-02-26, 13:36   

Czy ktoś może stosował jakiś działający programik do mierzenia powierzchni?
Czy działa u kogoś GPS Tuner lub DeltaArea GPS?
 
 
adas01 
GPS instruktor



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 559
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-02-26, 14:18   

SurveyArea 3.0 ruszyło u mnie, ale jeszcze nie testowałem poprawności - za kilka tygodni będę mierzył kilkuhektarową działkę, więc dam znać co i jak
jest jeden duży minus - to wersja pisana pod PDA i działa tylko i wyłącznie w 320x240, więc trzeba używać move.exe na okrągło. do znalezienia z witaminą na ppcwarez.org

niby jest wersja 2.3 dla urządzeń 240x240, ale u mnie w ogóle się nie uruchamia - nic się nie dzieje, żadnego komunikatu o błędach, brakujących dll itp itd, po prostu nic, jakbym kliknął w powietrze
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-02-27, 17:21   

Do pomiaru powierzchni działki można zastosować program Oziexplorer
-wersja na wince do zaznaczenia i zapisania punktów pomiarowych działki w terenie,
- i wersja na PC do zaimportowania tychże punktów i obliczenia powierzchni (wersja na PC oziego posiada taką funkcję) .

Obydwa programy dostępne bez większych problemów w sieci.

http://www.oziexplorer.com/

Opis który tu wstawiam przetestowałem na swoim ogrodzie i obmiar sie zgadza :), mam nadzieję że jest w miarę jasny (opis)

Przelicznik.rar
Pobierz Plik ściągnięto 625 raz(y) 379,01 KB

Obmiary_OZIM.rar
Pobierz Plik ściągnięto 631 raz(y) 456,48 KB

 
 
Roswell 
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 74
Skąd: Południe Polski
Wysłany: 2008-02-29, 15:16   

A tak na marginesie GPS chyba się niezbyt nadaje do dokładnych pomiarów
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-02-29, 15:54   

Roswell napisał/a:
A tak na marginesie GPS chyba się niezbyt nadaje do dokładnych pomiarów



Poczytaj sobie np. TU:

http://www.farmer.pl/praw...be98e33ab8.html

i Tu:
http://www.muratorplus.pl...,25453_5460.htm
 
 
lapsik69
azymut


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-03-02, 17:50   

Posiadam Akire mm 517 praktycznie wgrałem dll-ki te ktore sa standardowo do wgrania. Znalazlem gdzies instrukcje tutaj jak to zrobic ale nadal nie moge uruchomic tego programu SurveyArea 3.0. Czy ktos pomoze jakie dll-ki wgrac by to ruszylo? Program wygląda na dobry...
_________________
Akira MM 517 AM 6.1
 
 
Roswell 
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 74
Skąd: Południe Polski
Wysłany: 2008-03-06, 22:46   

Marek_aa, kurcze za dużo tego nie chce mi się teraz tego czytać :-(
Ale w instrukcji do larka jest podana dokładność 6 metrów więc wydaje mi się że może to powodować spory błąd w pomiarach
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-03-07, 08:10   

Roswell

Pytasz więc podaję Ci linka z odpowiedzią.
Skoro nie chce Ci się tego czytać to jak mam Cię przekonać ? - Telepatycznie ?
 
 
Roswell 
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 74
Skąd: Południe Polski
Wysłany: 2008-03-07, 23:46   

Marek_aa, jak znajde czas to przeczytam :mrgreen:
Tylko okiem rzuciłem i coś tam widziałem o specjalnych modelach do tych celów, ale rozpiszę się gdy przeczytam :-P
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-03-08, 09:10   

Roswell napisał/a:
A tak na marginesie GPS chyba się niezbyt nadaje do dokładnych pomiarów

I tak i nie.

Pomiar GPS to wielokrotna triangulacja obarczona setkami czynników które powodują błędy. Zarówno Akira z Biedronki jak i Trimble z linku podanego przez Marek_aa w swej podstawowej funkcji dokonują pomiaru z dokładnością <5m. Akira testowana na osnowie geodezyjnej (wielopunktowo, w idealnych warunkach, z odrzuceniem skrajnych) daje błąd >3m. Przy lesie, zabudowaniach itp. błąd może sięgać nawet kilkudziesięciu metrów. GPS geodezyjny osiąga swoją dokładność (3-5 cm, 10 cm w pionie) poprzez pomiar różnicowy, naziemne stacje referencyjne, tablice korekty pozycji satelit i wiele innych czynników.

Inna sprawa to pomiary powierzchni zasiewów do tzw. dopłat. Wymagana dokładność pomiaru to 3% czyli dla 100ha działki błąd może wynosić 3ha. To jest dokładność do osiągnięcia turystycznym GPSem a poza tym ewentualna kontrola odbywa się za pomocą podobnej klasy sprzętu. Poza tym biorąc pod uwagę że 1) jakikolwiek pomiar bez rozgraniczenia działki ma sens jedynie orientacyjny, 2) jakie by nie wyszły wyniki i tak nie możemy przekroczyć wartości ewidencyjnej w dokumentacji - to używając taniego GPSa i Rozumu można dość zgrabnie wypełnić wymagane dokumenty.

Jeżdżenie po polach quadami albo terenówkami to już tylko zabiegi szamańskie by podnieść efektowność pracy, pokazać się i uczynić rachunek przyjemniejszy do przełknięcia ;-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi: zbiornik przeciwpożarowy
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12