My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak udostępnić własne POI w AM innym osobom
Autor Wiadomość
Alen
Waypoint



Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 37
  Wysłany: 2009-05-20, 22:49   Jak udostępnić własne POI w AM innym osobom

Pozwólcie że zadam Wam jeszcze 1 pytanko mianowicie;

Pytanie dotyczy archiwizacji swoich grup POI lub przekazania innym własnych danych z punktami w stworzonej przeze mnie kategorii ?

Np. Stworzyłem sobie własną kategorię "PIĘKNE PLAŻE" w POI
Dodałem powiedzmy 20 adresów do mojej kategorii.
Teraz chcę podzielić się nimi z inną osobą która posiada AM.
Co mam uczynić - gdzie program przechowuje moje informacje
i co zrobić by je wgrać do innej AM
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8834
Wysłany: 2009-05-20, 23:07   Re: Jak udostępnić własne POI w AM innym osobom

Alen napisał/a:
Pozwólcie że zadam Wam jeszcze 1 pytanko mianowicie;

Pytanie dotyczy archiwizacji swoich grup POI lub przekazania innym własnych danych z punktami w stworzonej przeze mnie kategorii ?

Np. Stworzyłem sobie własną kategorię "PIĘKNE PLAŻE" w POI
Dodałem powiedzmy 20 adresów do mojej kategorii.
Teraz chcę podzielić się nimi z inną osobą która posiada AM.
Co mam uczynić - gdzie program przechowuje moje informacje
i co zrobić by je wgrać do innej AM

Pobierz sobie POIConverter i wprowadzając np. współrzędne odczytane z AutoMapy tworzysz punkty POI, zapisujesz je jako kategoria np. Piękne plaże i otrzymujesz pliki wynikowe w formacie w jakim zapiszesz (.amp, .poi, .uam).
Takie pliki udostępniasz innym jako gotowe POI do zaimportowania do AutoMapy.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Alen
Waypoint



Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 37
Wysłany: 2009-05-21, 11:08   

Właśnie to zrobiłem stworzyłem kategorie -wpisałem współrzędne
Wszystko się wyswietla na ekranie ale nie mam pojęcia w jakim folderze zostało to zapisane.
Otwieram folder Automapa i gdzie mam teraz szukać ?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8834
Wysłany: 2009-05-21, 11:35   

Alen napisał/a:
Właśnie to zrobiłem stworzyłem kategorie -wpisałem współrzędne
Wszystko się wyswietla na ekranie ale nie mam pojęcia w jakim folderze zostało to zapisane.
Otwieram folder Automapa i gdzie mam teraz szukać ?

Gdzie stworzyłeś kategorię, jeżeli w AutoMapie to Menu -> POI -> Zarządzanie -> klik na Dowolna -> klik na kategorii którą utworzyłeś -> wyświetlą się wszystkie punkty w tej kategorii -> klik na punkt -> w wyświetlonym okienku 3 strona -> Pokaż na mapie -> klik na menu kontekstowe, dolny prawy róg -> w wyświetlonym okienku 3 strona, klik Pokaż współrzędne, na mapie wyświetlą Ci się współrzędne które wprowadzasz do POIConvertera. W POIConverterze opisujesz punkt np. Nazwa - Władysławowo, Kategoria - wpisujesz nazwę kategorii pod którą będą wszystkie punkty (plaże), dla każdego wprowadzanego punktu (plaży) wpiszesz tą samą nazwę kategorii, Opis - Władysławowo, plaża zachodnia, ul Portowa.
Te dane Władysławowo, plaża, ul. Portowa to są przykładowe dane, Ty wpisujesz te które dotyczą danego punktu (opcjonalnie), Kategoria musi być wpisana.
Tak robisz z wszystkimi punktami, na koniec w POIConwerterze zaznaczasz utworzoną kategorie i dajesz na Zapisz - wybierasz format zapisu, np. .poi, wskazujesz miejsce zapisu, najlepiej utworzyć folder na komputerze, nazwać go Moje POI i tam zapisywać, i gotowe.
Będą dla formatu .poi dwa pliki .poi i .poipts, możesz je wtedy udostępnić innym.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Alen
Waypoint



Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 37
Wysłany: 2009-05-21, 23:52   

[quote="renron"]
Alen napisał/a:
Gdzie stworzyłeś kategorię, jeżeli w AutoMapie to Menu -> POI -> Zarządzanie -> klik na Dowolna -> klik na kategorii którą utworzyłeś -> wyświetlą się wszystkie punkty w tej kategorii -> klik na punkt -> w wyświetlonym okienku 3 strona -> Pokaż na mapie -> klik na menu kontekstowe, dolny prawy róg ->


Do tego miejsca się zgadza ale dalej już nie
Nie mam 3 strony.
Ale z twojego opisu wynika że muszę przepisywać ręcznie współrzędne do konwertera .
To w moim przypadku nie ma sensu- mam ich za dużo!!!
Miałem nadzieję że wystarczy przekonwertować któryś z plików systemowych.
Ale może cię źle zrozumiałem
To daj znać.
Poruszyłem jeszcze jeden ciekawy temat na http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=88887#88887
Może mógłbyś tam wpaść - ostatni post
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6444
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-21, 23:55   

Alen napisał/a:
Do tego miejsca się zgadza ale dalej już nie
Nie mam 3 strony.

Wyłącz Menu proste i będziesz miał 3 stronę.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8834
Wysłany: 2009-05-22, 06:35   

Alen napisał/a:
To w moim przypadku nie ma sensu- mam ich za dużo!!!

A wiesz ile się tu niektórzy napracują żeby np. udostępnić zmienioną skórkę lub kolory map, czy też przy innych modyfikacjach, również tych związanych z POI ? ;-)
Decyzja należy do Ciebie, albo chcesz, albo nie. :-P

A co do tego drugiego tematu to tak jak w nim napisałem:

A masz punkt POI w AutoMapie przy tym tunelu, nazwa POI, ikony i komunikatu muszą być identyczne i włączone ostrzeganie dla tej kategorii.

W między czasie Hukkle w innym temacie gdzie to poruszyłeś, zacytował instrukcję obsługi AutoMapy dotyczącą własnych dźwięków, należy dźwięk zmienić na 22kHz/8 bit/mono i będzie odtwarzany przy zachowaniu tego co napisałem wcześniej.
Sprawdziłem i działa.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Alen
Waypoint



Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 37
  Wysłany: 2009-05-22, 22:33   

Jak mi dzieciak podrośnie to obiecuje poprawę :)
 
 
x_dino_x
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 8
Wysłany: 2009-05-23, 19:42   

renron napisał/a:
Gdzie stworzyłeś kategorię, jeżeli w AutoMapie to Menu (...) klik Pokaż współrzędne, na mapie wyświetlą Ci się współrzędne które wprowadzasz do POIConvertera (...)
A czemu nie zrobić tego prościej? Zamykasz AM, w jej katalogu będzie plik z rozszerzeniem AMP (domyślnie jest to plik default.amp w katalogu Data Files). Otwierasz ten plik w POIConverterze i masz całą bazę punktów, łącznie ze swoimi. Chcesz zapisać tylko te, zaznaczasz więc tylko kategorie i robisz zapis jak to opisałeś i już :) .

PS. Gdybyś kopiował ten plik AMP z urządzenia na komputer, aby otworzyć go w POIConverterze, razem z nim trzeba skopiować jeszcze dwa pliki z rozszerzeniem AMPDATA i AMPDESC (wszystkie 3 stanowią całość).
 
 
Alen
Waypoint



Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 37
Wysłany: 2009-05-23, 22:33   

O właśnie czegoś takiego szukałem
Sprawdzę to w wolnym czasie
 
 
artekideapop
Waypoint


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 72
Wysłany: 2015-12-20, 21:19   Dodawanie punktów POI

Witam,
Co trzeba zrobić abym mógł dodać punkty POI na stronie internetowej gdzieś żeby były ogólnodostępne później dla wszystkich osób? Chciałem dodać punkty w swojej okolicy. Czy muszę mieć legalną automapę w tym celu czy nie?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 52 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5201
Wysłany: 2015-12-20, 21:25   

Poipoint, Poiplaza.. etc.

portale te udostepniają możliwośc późniejszego pobrania POI w praktycznie dowolnym formacie ( w tym dla AM )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
bugibu 
GPS instruktor


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 951
Wysłany: 2016-01-06, 18:31   

artekideapop napisał/a:
Co trzeba zrobić abym mógł dodać punkty POI na stronie internetowej gdzieś żeby były ogólnodostępne później dla wszystkich osób? Chciałem dodać punkty w swojej okolicy.

Wystarczy sie zarejestrowac na miplo. Po rejestracji mozesz dodawac POI do serwisu. Beda dostepne dla wszystkich uzytkownikow AM.

artekideapop napisał/a:
Czy muszę mieć legalną automapę w tym celu czy nie?

W ogole nie musisz miec automapy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9