Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAREJESTRUJ MAPAMAP ZANIM ZACZNIESZ COKOLWIEK ROBIĆ!
Autor Wiadomość
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-10, 16:38   Jak efektywnie zarejestrować Mapamap w firmie Imagis

Czabu napisał/a:
Miałem ten sam problem z rejestracją mapy. Telefonicznie nie dało się skontaktować.
Napisałem maila na pomoc@mapamap.pl z opisem sytuacji i numerem seryjnym mapy. 24 godziny później dostałem maila zwrotnego z prośbą o przesłanie:
- dowodu zakupu i
- nr telefonu kontaktowego.

Po dwunastu godzinach oddzwoniła do mnie pani z helpdesku i poprosiła jeszcze o numer seryjny urządzenia.
Po 5 minutach miałem wygenerowany nowy numer seryjny mapy - działający. ;-)

Kolega nauczony moim doświadczeniem wysłał maila ze wszystkimi informacjami, które wcześniej wymieniłem i nowy numer seryjny miał po kilku godzinach :-)

Zapytałem nawet co się dzieje, bo kilku znajomych ma ten sam problem i to już nie może być przypadek. Podobno fabryka wypuściła partię urządzeń z raz już wykorzystanymi numerami seryjnymi i stąd całe zamieszanie.


Mała redakcja

diego6: Proponuję zmienić temat na "Jak aktywować zablokowaną mapę preinstalowaną"

chris_m:
"Jak aktywować zablokowaną mapę preinstalowaną" - ja bym się w tych słowach pogubił, takie górnolotne że aż łuna od nich bije :D
...a może zwyczajnie - "Gdy aktywacja twojego urządzenia na stronce Imagisu nie powiodła się" albo coś w te klocki...hmm? ;)
_________________

Ostatnio zmieniony przez chris_m 2008-05-11, 09:51, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-07-22, 20:36   Jak odczytać numery MapaMap

Jak odczytać numery (nr urządzenia, nr seryjny oraz klucz aktywacyjny) MapaMap gdy aplikacja się nie uruchamia.

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=30379#30379

walek75 napisał/a:
Jeżeli posiadasz w katalogu MobileNavigator plik MapaMap3.lic to z niego możesz wyczytac wszyustkie numery. na załączony obrazku jest przykład:

i tak począwszy od adresy 11h (dziesiętnie 17) jest 8 bajtów czyli szesnaście znaków
ABB4FA5EF2483213 - i to jest nr urządzenia
następnie 6 bajtów - 12 znaków
36A3974347A1 - to jest nr seryjny
i kolejne 8 bajtów (16 znaków)
55686433702CEFC9 - to klucz aktywacyjny.

i tak dokładnie wygląda to po rejestracji na stronie imagisu
Nr urządzenia: ABB4FA5EF2483213
Nr seryjny: 36A3974347A1
klucz: 55686433702CEFC9

Plik mapamap3.lic przedstawiony na obrazku ma 128 bajtów i jest plikiem dla 1 mapy, gdyby były zarejestrowane 2 mapy to od adresu 91h (dziesiętnie:128+ 17) znajdują się nr do kolejnej mapy itd.

Czyli wniosek jest taki, że jak posiadasz plik mapamap3.lic ze swojego urządzenia (to ważne bo w numerach jest podany nr urządzenia i tylko dla niego klucz jest ważny), to możesz z niego odczytać pozostałe nr. Jeżeli nie zarejestrowałeś mapy, to możliwa jest jej rejestracja na stronie, wystarczy z pliku podać nr urządzenia i nr seryjny.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-12-07, 19:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
  Wysłany: 2008-07-31, 11:13   ZAREJESTRUJ MAPAMAP ZANIM ZACZNIESZ COKOLWIEK ROBIĆ!

Jeśli jesteś nowym nabywcą nawigacji która ma w sobie preinstalowany program nawigacyjny MAPAMAP, pierwszą rzeczą jaką powinieneś (a kto wie czy nie musisz!) zrobić, to zarejestrować MapęMap w serwisie producenta.

Dlaczego? Otóż:
1. Program MAPAMAP jest zainstalowany przez producenta (sprzedawcę sprzętu) a nie masz kopii która przyda Ci się, gdy coś zepsujesz dłubiąc w sprzęcie. Zeby móc ściągnąć kopię MapaMap taką jaką masz (miałeś, jesli juz zepsułeś) z serwisu, wymagane jest zarejestrowanie się - otrzymasz automatycznie link do softu.
2. Samo sciągnięcie programu spod linka nic Ci nie da - MAPAMAP nie da się uruchomić! Do tego potrzebujesz wpisania numeru seryjnego Twojej MapyMap jaką posiadałeś. Jest ten numer w MENU>USTAWIENIA, na dole pod ikonką INFO. Ten numer musiałeś podać podczas rejestracji na stronie producenta. Gdy zainstalujesz na nowo MapęMap, będziesz poproszony o ten właśnie numer. A skąd go wziąć? Właśnie z serwisu producenta, bo tam go zostawiłeś podczas rejestracji! :-) . Proste?

Po to nalezy sie zarejestrować w serwisie, żeby potem nie płakać na forum, że "nie mam numeru - pomóżcie!".

NIE REJESTRUJĄC MAPYMAP SAMI WPĘDZACIE SIĘ W PÓŹNIEJSZE PROBLEMY Z ODTWORZENIEM PROGRAMU ZA KTÓRY ZAPŁACILIŚCIE.

-================================================-
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-01-04, 22:51, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
wisba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-12-19, 18:37   

a jak ktos nie zarejestrowal produktu i usunal ta nawigacje to co ma zrobic?
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-12-19, 19:18   

wisba napisał/a:
a jak ktos nie zarejestrowal produktu i usunal ta nawigacje to co ma zrobic?

Skoro usunął to chyba wiedział co robi. Skoro wiedział to go to nie dotyczy.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
macu
azymut


Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-01-04, 13:35   Re: ZAREJESTRUJ MAPAMAP ZANIM ZACZNIESZ COKOLWIEK ROBIĆ!

Wedrowca napisał/a:

Okazuje się, ze jest jednak metoda na odzyskanie numerów.

@WĘDROWCA:
Żeby nie mącić poprawiam: niestety nie ma innej możliwości.




Na stronie producenta urzadzenia czy mapy ? Na stronie producenta mapy mozna podac tylko nr seryjny.

Ktos kozystal z tej porady Wedrowca?
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2009-01-04, 22:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2009-01-04, 22:51   

Fakt, nie sprawdziłem. Wymagany jest faktycznie nr seryjny a nie ID. Kasuję tamten wpis.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2010-07-24, 19:32   

Może bardziej łopatologiczny poradnik dla osób, które nie miały do czynienia z kodami 16-kowymi (z obrazkiem, bo linki we wskazanym poście padły):

1. Instalujemy dowolny program do edycji HEX - ja używam darmowego HexEditorNeo (TUTAJ)

2. Włączamy edytor, otwieramy nim plik mapamap.lic

3. Widzimy obrazek jak niżej

Na żółto zakreśliłem 16-znakowy numer urządzenia (device ID), na czerwono - 12-znakowy serial

[ Dodano: 2011-06-27, 19:31 ]
Dyskusja w wątku http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=28972

Mapamap.lic_hex.jpg
Plik ściągnięto 162 raz(y) 16,45 KB

_________________

 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 2381
Skąd: Google
Wysłany: 2019-11-27, 17:59   

Odkopię temat i dodam coś od siebie.

Na swoim koncie MapaMap mam kilka urządzeń. Dwa swoje WinCe i Androida i trzy WinCe znajomych.

Mój Lark chyba kończy żywot bo raz się uruchomi a później nie chce , tylko dioda się świeci na czerwono.

Zakupiłem Smart GPS 720 i chciałem go zarejestrować na swoje konto. Niestety ten numer seryjny mapy został zarejestrowany i chcieć mieć nowy numer seryjny suport MapaMap chce 30zł

No to więc pomyślałem że skoro mój Lark już pada to wykorzystam jego numer seryjny mapy do zainstalowania na Smart GPS bo po co mi nowy i jeszcze płacić trzeba.

No i bez problemu wpisałem numer seryjny MapaMap i klucz i działa.

Także gdyby komuś padło urządzenie to nie dajcie się naciągnąć na zakup nowej ,,licencji,, tylko wykorzystajcie obecną na nowym urządzeniu.
_________________
Poradniki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 15