Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-13, 09:50
AutoMapa dla Androida
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18869
Wysłany: 2020-09-01, 08:24   

Zeit Geist napisał/a:
jesteś bardzo pomocny.
Klinkąłem POMÓGŁ koledze rawid w Twoim imieniu
_________________

 
 
inek1 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 172
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-09-01, 10:54   

Zeit Geist napisał/a:
Niestety... I u mnie pojawiły się "jaja"
Czy jest prosty sposób jak przywrócić to co było wcześniej bo rzeczywiście jest LIPA


Przeczytaj jeszcze raz PW z 2020-08-15, 11:00 nie pisz bzdur. Napisałem wyraźnie „Plik map.a to jest najnowsza ostatnia wersja 06 - 2020 rok 06 miesiąc z najnowszym Traffic.
Na wszelki wypadek wyłącz neta. Przynajmniej podczas uruchamiania.”
_________________
Gość, miłego dnia.
 
 
Zeit Geist 
Waypoint


Dołączył: 14 Sie 2020
Posty: 20
Skąd: Leeds
Wysłany: 2020-09-01, 14:29   

jacekp1313 napisał/a:
Klinkąłem POMÓGŁ koledze rawid w Twoim imieniu


Dziękuję za KLIK.

inek1 napisał/a:
Przeczytaj jeszcze raz PW z 2020-08-15, 11:00 nie pisz bzdur. Napisałem wyraźnie „Plik map.a to jest najnowsza ostatnia wersja 06 - 2020 rok 06 miesiąc z najnowszym Traffic.
Na wszelki wypadek wyłącz neta. Przynajmniej podczas uruchamiania.”


Dlaczego bierzesz to do "siebie"? Nie było moim celem ani zamiarem powiedzieć, że "coś źle mi poradziłeś"...
Zadałeś sobie trud zrobienia dla mnie uploadu - dziękuję jeszcze raz...
Do tej pory nie musiałem wyłączać neta a problem pojawił sie przy próbie tworzenia trasy 400km. na mapie z Twojego uploadu/
Po tym jak wystąpił nie udawało się już więcej uruchomić ŻADNEJ trasy. W desperacji usunąłem całą AM 4.5.0 i spróbowałem zainstalować od nowa - chcąc by program sam pobrał - jako RATUNEK tę straszą wersję map - i by przynajmniej działało jak wcześniej...

W pierwszym oknie po instalacji dostaję info, że "ta aplikacja została skompilowana dla starszej wersji ADR i może nie działać prawidłowo sprawdź aktualizację i OK"
Taki komunikat miałem również kiedy w maju instalowałem AM po raz pierwszy - ale wtedy po ok 10 minutach "mielenia - konwersji" AM zaczęła działać...

Teraz
Niestety instalacja kończy się na próbie odpowiedzi (na tym screenie gdzie mam do wyboru zaznaczony check box (typu radio) PL 730 i EU30) "czy wyrażam zgodę" i bez względu co kliknę wciąż od nowa pojawia się okno tych "zgód"

Nie piszę więc "bzdur" tylko pytam. Jak od nowa zainstalować tę 4.5.0
Bo to, że należy włączyć NET to teraz już będę wiedział...
_________________
Imagination is more important than knowledge
Ostatnio zmieniony przez Zeit Geist 2020-09-03, 21:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
navigator2020 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Mar 2020
Posty: 19
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-03, 13:04   

Pozostaje wgrać 2004 i czekać na kolejną wersję - może z tą będzie dobrze działać.
Ja nie mogę sobie pozwolić na wyłączenia internetu bo zawsze w tle używam Yanosika.
Mam wrażenie że kończy się zabawa z darmową Automapą, chyba że wreszcie wersja 5 zostanie scrak.....
 
 
Zeit Geist 
Waypoint


Dołączył: 14 Sie 2020
Posty: 20
Skąd: Leeds
Wysłany: 2020-09-03, 14:53   

Ponawiam pytanie. Jak zainstalować AM 4.5.0 po jej odinstalowaniu na telefonie w którym ona działała bez problemu. Każda próba instalacji kończy się na oknie "zgód" i nic dalej nie następuje.
_________________
Imagination is more important than knowledge
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1346
Wysłany: 2020-09-03, 15:19   

Zeit Geist napisał/a:
Ponawiam pytanie. Jak zainstalować AM 4.5.0 po jej odinstalowaniu na telefonie w którym ona działała bez problemu. Każda próba instalacji kończy się na oknie "zgód" i nic dalej nie następuje.

Normalnie, jak pojawia się okno "zgód" wyłączasz AM, kopiujesz mapę gdzie trzeba i uruchamiasz ponownie. Net musi być włączony bo musisz doinstalować głos. Potem wchodzisz w TRIAL i aktywujesz licencje.
Ale AM 4.5 z najnowszymi mapami zawsze będzie działać koślawo i nie możesz być pewien co wyznacza, bo nie pokazuje wyznaczonych tras. Pluje się o jakiś plik, chyba hubnet.
Ale działa.
 
 
Zeit Geist 
Waypoint


Dołączył: 14 Sie 2020
Posty: 20
Skąd: Leeds
Wysłany: 2020-09-03, 16:13   

Ok - tak zrobię, ale nie mam map ani PL ani EU nawet tych "starszych" Tych nowych nie chcę bo przy dłuższej trasie wyskakuje mi "błąd hubnet" i już później nie nawiguje... Stale świeci się komunikat "jesteś poza trasą"
Zrobię jak mówisz tylko jakie mapy mam szukać na początek - bo nie bardzo wiem skąd je wziąć
_________________
Imagination is more important than knowledge
 
 
rawid 
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 162
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-09-03, 16:30   

https://www.automapa.pl/o-aplikacji/aam/#pobierz

naciśnij na"+" obok starsze wersje
 
 
Zeit Geist 
Waypoint


Dołączył: 14 Sie 2020
Posty: 20
Skąd: Leeds
Wysłany: 2020-09-03, 21:01   

rawid napisał/a:
https://www.automapa.pl/o-aplikacji/aam/#pobierz

naciśnij na"+" obok starsze wersje


OK - pobrałem. Zainstalowałem znów AM 4.5.0
Mam folder w pamięci urządzenia AM. oraz w "android" jest OBB
Podobnie na karcie SD w "android" jest OBB
Ale bez żadnych podfolderów zarówno w pamięci wewn jak na karcie - to gdzie wkleić ten pobrany folder ?
I czemu nie mam żadnych innych folderów?
_________________
Imagination is more important than knowledge
 
 
navigator2020 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Mar 2020
Posty: 19
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-03, 21:11   

W pamięci wewnętrznej musi być folder AutoMapa a nie AM
Mapy kopiujesz do AutoMapa/Maps

Przed chwilą sprawdziłem Europę ściągniętą ze strony AM wer. 2004 i działa - wyznacza trasę. Nie testowałem w czasie jazdy.
 
 
Zeit Geist 
Waypoint


Dołączył: 14 Sie 2020
Posty: 20
Skąd: Leeds
  Wysłany: 2020-09-03, 21:29   

OK - pobrałem i zrobiłem jak powiedzieliście i działa PL
Teraz pobieram EU ...
Dziwi mnie tylko, że kiedy w maju br odpaliłem tę 4.5.0 (instalkę) to nie było żadnej "żonglerki" folderami. Po prostu program się uruchomił, i po kolei pobrałem PRZEZ INTERFEJS programu PL i EU... Ale dzięki za pomoc wszystkim, którzy mi pomogliście. Wróciłem do tego "co było" i nie chcę już :) "nowszych map" Pchanie map 2006 do interfejsu 4.5.0 u mnie skutkowało
1 - błędem hubnet
2 - stałym "wykrzaczeniem się" interfejsu przy próbie trasy ok 400km (problem nie występował początkowo kiedy trasy były max 80 do 90 km) Po pierwszym błędzie AM nie dawała się już w żaden sposób zresetować (ani poprzez własny interfejs, ani poprzez Androida operacjami "zatrzymaj" lub "wyczyść pamięć" z poziomu "ustawienia>aplikacje> w AND

Reasumując - jeżeli komuś, kto wgrał do 4.5.0 nowe mapy - aplikacja się nie powiesi przy obliczeniu trasy powyżej 300km i uda mu się utrzymać ją stabilna przez więcej jak 15 minut.
Proszę by opisał co robi "więcej" prócz wyłączenia NET.
(Opcja wyłączenia NET nie jest do zaakceptowania - dla mnie - ponieważ muszę mieć stale aktywny komunikator) :-/
_________________
Imagination is more important than knowledge
 
 
navigator2020 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Mar 2020
Posty: 19
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-18, 20:08   

Mapa 2009 działa normalnie.
 
 
Zeit Geist 
Waypoint


Dołączył: 14 Sie 2020
Posty: 20
Skąd: Leeds
Wysłany: 2020-09-19, 08:00   

Problem w tym, że ja i kilka innych osób mamy n. ten temat odmienne zdanie. Stąd moje pytania, nie tyle "komu działa" ale czy zastosowano coś "szczególnego" by mapa działała poprawnie.
Wyznaczałeś trasę powyżej kilkuset km i mapa trzymała "fixa" w GPS - nie gubiła się? Nie następowało coś w rodzaju "schizofrenii" w interfejsie? Tzn nawigacja nawiguje w trybie głosowym jednak w trybie wyświetlania trasy i "bieżącego" miejsca wg GPS - "stoi w miejscu" z absurdalnym opisem "brak sygnału GPS"
Przy krótkich kilkunastokilometrowych trasach (do 100km) - i u mnie działa poprawnie.
Przy dłuższych zaczynają sie dziać rzeczy o których napisałem wyżej.
Stąd moje pytanie do tych, którzy mieli takie problemy i sobie z nimi poradzili, czy robili coś prócz wyłączania NET-a (u mnie to nic nie daje)
_________________
Imagination is more important than knowledge
 
 
navigator2020 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 31 Mar 2020
Posty: 19
Skąd: Kraków
Wysłany: Wczoraj 21:21   

Problem był z 2006, 2009 działa prawidłowo.
 
 
ma_ko
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 91
Wysłany: Dzisiaj 14:46   

Witam, po dwóch latach chciałbym zaktualizować automape w radyjku z androidem mojego taty. Jest to android 6. Obecnie na karcie microsd jest automapa 4.5 z licencją chyba do 2026 i mapami z 2018r. Wyświetla się też błąd "wystąpiła wewnętrzna niezgodność danych" mimo którego program działa - nie wiem czemu...

Ale ogólnie to chciałbym wgrać najnowsze mapy ale z tego co czytałem są problemy takimi mapami na wersji 4.5 Czy mógłby mi ktoś doradzić którą wersję programu zainstalować żeby w miarę bezproblemowo tego używać na tym radyjku?

Radio nie ma roota i pod tym względem nie chciałbym nic kombinować
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12