Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO primo - różne pytania
Autor Wiadomość
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6498
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-01-02, 21:40   

To nie kwestia wersji, a tego co WSPÓLNE masz dla wszystkich wersji.Skoro ja takiego komunikatu nie mam , a Ty masz to chyba jasne.
Zrozum to
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
szymon1978
Waypoint


Dołączył: 21 Cze 2009
Posty: 29
Wysłany: 2020-01-02, 21:43   

Za każdym razem wywalam cały główny folder z podfolderami i wrzucam inne pliki. Tak więc wspólnego nie mam w zasadzie nic.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6498
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-01-02, 21:59   

Niemozliwe.
Jak to zrobiles np. w przypadku mojej wrzutki, w ktorej był tylko .exe i data.zip ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
szymon1978
Waypoint


Dołączył: 21 Cze 2009
Posty: 29
Wysłany: 2020-01-03, 09:16   

W tym przypadku zrobiłem nieco inaczej. Nadpisałem otrzymanymi od Ciebie plikami to co miałem. Ale próbowałem różnych wstawek (w tym przewijający się gdzieś tutaj Igo Primo TruckCaravan 9.8.26.173202). I niestety wciąż był problem.
Znalazłem wersję Primo 9.6.2.209584 multi.rar która wreszcie jako jedyna wersja Primo się uruchomiła (choć nadal zapisuje błędy do crash.txt).
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6498
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-01-06, 10:45   

Jako, że często pojawia się na forum kwestia błędow w programach , kilka slów na ten temat w najprostszym ujeciu. Może komus się to minimum teorii przyda.

Kazda aplikacja może zawierać bląd, tak w samym kodzie , jak i dostarczonych programowi nieodpowiednich, czy blędnych danych, czy składnikow , jak rowniez ich braku.
Jest wiele podziałow rodzai błędow, tu istotny jest podział na dwie podstawowe kategorie: tzw blędow fatalnych i błędow obslugiwalnych. Te fatalne ZAWSZE koncza sie zamknieciem aplikacji, te obslugiwalne czasem pozwalaja na dalsze jej dzialanie.
Kazdy rozwinięty jezyk programistyczny pozwala na tzw. obslugę bledow. Co to jest ? . Mowiąc najprościej część języka pozwalajaca programiscie przewidzieć reakcję programu na jakiś bład.
Tu ważna uwaga: KAŻDY nieobsłuzony w programie błąd, jest zawsze błędem fatalnym.
Na przykład każemy programowi dzielić przez zero. JEŚLI programista przewidział taka mozliwość to umiesci w programie kod powodujacy, ze w przypadku bedu dzielenia przez zero pojawi się na przykład komunikat "cholero nie dziel przez zero" po czym program bedzie czekal na powtorne wprowadzenie danej, lub cokolwiek innego.
W IGO klasycznymi obsługiwanymi błędami sa błędy nieobslugiwanych rozdzielczosci, blad braku wymaganych grafik etc.. etc.. Zazwyczaj powodują one zamknięcie programu, ale to już decyzja programisty, który uznał, ze dalsze działanie programu w takiej sytuacji jest niemozliwe. Pojawia się także komunikat precyzujący rodzaj błędu i pozwalający uzytkownikowi na dokonanie zmian, czy napraw.
Bardzo wiele blędow jest obslugiwanych " w tle " i uzytkownik nie otrzymuje żadnych komunikatow. Np. Jesli wrzucimy niepoprawny/uszkodzony plik speedcam.txt to program po prostu nie wygeneruje speedcam.spdb i bedzie spokojnie działał, tyle, ze bez radarów.
Istnieje takze obsługa blędow nieznanych , gdzie pojawi się komunikat dokąłdnie taki jak w tym temacie , czyli "Pojawił się powazny/fatalny bład w module xxx i program zostanie zamkniety." Wbrew pozorom to także bład obsłuzony, bowiem przed zamknięcie programu zostaną zapisane wszelkie dane, ustawienia etc.. a program zostanie zamknięty poprawnie z z zamknięciem otwartych plików, zwolnieniem pamieci itd , tak by nic nie uległo uszkodzeniu, a samo zamkniecie nastapi z poziomu aplikacji.
Nie ma tu tylko precyzyjnego komunikatu błedu, więc szukanie jego przyczyn jest mocno utrudnione .
Zdarza się jednak czasem, ze w trakcie dzialania programu następuje nagłe jego wylaczenie , czy restart bez żadnego komunikatu. Tu pojawił się bład nieobsłuzony, nie przewidziany w żaden sposob przez tworców aplikacji i zareagował nie sam program, a system operacyjny, zamykajac aplikacje by nie dopuścić do uszkodzenia systemu , czy urządzenia.
Takie zamknięcie w trybie "alarmowym" może prowadzić do utraty danych , uszkodzeń otwartych plików etc, bo ma chronić system, a nie pojedyncza aplikację .
Tyle absolutnych podstaw :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Jacoo_m
Waypoint


Dołączył: 30 Paź 2012
Posty: 18
Wysłany: 2020-04-27, 20:40   

Urządzenie Modecom MX4. iGo Primo oraz iGo NG zanika sygnał GPS, problem pojawia się przeważnie podczas dojazdu np. do parkingu, gdy po dłuższej jeździe z równą prędkością, prędkość gwałtownie spada. W pliku SYS sekcja GPS wygląda tak:
Kod:
[gps]
port=1
baud=4800
set_messages=0
source="nmea"

Nie pomaga zmiana portów na "auto"
Dodatkowo, zauważyłem, że w NG nie pokazuje wys. n.p.m.
Miał ktoś może coś podobnego ?
 
 
inek1 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 145
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-01, 11:21   

Może to głupie, ale bardzo mnie męczy napis półciężarówka gdzie to zmienić ?
Z góry dzięki. :oops:

[ Dodano: 2020-06-01, 11:25 ]
Jacoo_m napisał/a:

Kod:
[gps]
port=1
baud=4800
set_messages=0
source="nmea"

Nie pomaga zmiana portów na "auto"

U mnie działa:

[gps]
protocol="NMEA"
baud=4800
port=7
;enable_advanced=1
;disable_advanced=0

[/size]
Koledzy nikt mi nie pomoże ?
Może to głupie, ale bardzo mnie męczy napis półciężarówka gdzie to zmienić ?
Z góry dzięki. :oops:
_________________
Gość, miłego dnia.
Ostatnio zmieniony przez inek1 2020-06-06, 11:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
golona123
Waypoint


Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 85
Wysłany: 2020-06-05, 21:58   

Witam, mam problem w igo primo, działają mi wszystkie dźwięki, mówi zmieniam trasę itp, ale nie działaja mi takie dźwięki jak zanik sygnału gps i wszystkie manewry czyli np skręć w prawo, jedź prosto itp, wie ktoś w czym może być problem

mój sys.txt
Kod:
[folders]
has_secondary_root=0

[power]
skip_resume_process=1
skip_suspend_process=1
powermgm_state=0

[interface]
show_exit=1
show_minimize=1
extra_settings=1
connection_enabled=2
enable_natural_guidance=1
enable_stateanim=1
enable_3D=1

[loading]
show_statustext=0

[msnd]
enabled=1

[other]
demo_enabled=1

[gps]
port="auto"
baud="auto"


[mydata]
max_favorites=80
max_histories=80
cityhistory_size=1000
max_quicklist=250

[debug]
screenshotfilename="\captures\screen_%02d.jpeg"


[poi]
multipoi="1"
use_multi_poi_icon="0"

[route]
planned_route_weight=8
cross_border_routes=1
uturn_penalty=500

[sound]
queue_length=200
sound_q_length=250
ding=1
csv_voice_enabled=1

[vmc_voice]
enter_script="sc_volmanager_voice"
vmc_effect=100
vmc_media=40

[timezone]
patch_dst=1
sync_time=1
use_auto=1
sync_os_timezone=0
reset_os_timezone=0

[timezones]
use_timezone_setting_fix=1
use_new_timezone_ini=1
timezone_key="Time Zones"
use_auto="0"
sync_time="1"
reset_os_timezone=1
sync_os_timezone=1

[volume_channels]
volumefade=3000

[sound.announcer]
Gps_signal_lost=1
Gps_disconnected=1
recalc_voice=1

[vr]
disabled=0

[vr_vde]
disabled=0

[navigation]
show_current_city=1
parking_ad_enabled=1
congestion_ad_enabled=1

[tts]
tts_buffer=131072
tts_logics=3
priority="HIGH"
always_say_road_names=3
announce_street_name=1
expected_engine_delay=1400
skip_exit_numbers=1
announce_exit_directions=1

[poi]
featured_provider=netlocalsearch.naviextras.google
provider_filtering=1
use_poi_mapping=5
use_multi_poi_mapping=0
enable_icon_fight=1
multipoi=0
max_quicksearch=80
use_multi_poi_icon=0
group_poi_icons=0
max_icons_shown=20    ;30
traffic_lights=1
kml_as_logical_provider=1

[address.multi]
search_priority="kmlpoi;history;favourites;street;location;poi_container;poi;gls"

[power]
skip_suspend_process_all=1
disconnect_gps_on_suspend=1

[network]
available=0

[https]
enabled=1

[http]
enabled=1

[tmc.src.http]
enabled=1
 
[naviextras]
boot_service_address="http://zippy.naviextras.com/services/index/rest"

[tmc-http]
servers.size=1
servers[0].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-polish/0/"
enabled=1
profile_version=2
udp.enabled=1
profile_name="nng-igo-tmc-jci"
enabled=1
start=1

[lua]
veasymapmode=1
currency="PLN"

[timezone]
use_auto=1

[tmc]
[..............................]

[map]
3d_scale_carmodel=1
3dcarsizemin=7000
3dcarsizemax=14000
3dcarsizemul=30000
3d_max_tiltlevel=9000
3d_min_zoomlevel=30
poi_distant_distance=200
multi_poi_distant_distance=0
multi_poi_icon_distant_distance=0
poi_mapping=5
use_poi_mapping=5
max_poi_mapping=5
max_pois_on_horizont=5
use_multi_poi_icon=0
3d_max_tmc_draw_count=1000
3d_max_tmc_icon_draw_count=0

[navigation]
junction_view_at_maneuver=1
junction_view_distance=400
junction_view_distance_ramp=400
junction_view_distance_highway=700
sim_speed_factor=1
show_current_city=1
show_city_in_next_street=1
show_city_in_next_street_distance=5000
gps_pos_to_road=1
passed_guidance_arrow_hide_distance=-1
simple_crossborder_warning=1
show_countrychange=1
crossborder_warning="real"
stop_at_tunnel_end=1
use_duration_for_tunnel=1


[camera1]
[..............................]

[scheduler]
idle_execution_restrained=1

[speedcam_spc]
enabled=1

[warning]
is_spoken=1
speedcam_enabled=1
speedcam_warning=1
speedcam_spc_enabled=1
speedcam_spc_warning=1
speedcam_max_lookahead=1500
speedcam_maxdistance_from_road=10
speedlimit_warning_visual=1
speedcam_continuous_approach_beep_when_tonal=0
overspeed_sound=1
overspeed_min_speech_repeat_delay=-1
overspeed_min_tone_repeat_delay=-1


[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2020-06-08, 06:35 ]
---------------------------------------------------
Skasowałem zbędne elementy w analizie tego problemu (a strasznie wydłużały post)
- bardzo rozbudowaną zawartość sekcji TMC
- kilkanaście sekcji CAMERA
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2020-06-08, 06:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Qqrydz 
Waypoint



Dołączył: 18 Mar 2012
Posty: 74
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2020-06-06, 21:57   

inek1 - Klikasz menu,kl. śrubokręt i klucz,kl. ustawienie trasy,kl.pojazd,strzałka w dół,kl.śrubokręt i klucz w polu półciężarówka,kl.nazwa i kasujesz strzałką (biała na czerwonym tle) półciężarówka i wpisujesz co tam chcesz. Zatwierdzasz gotowe.Koniec.
ps.kl.-klikasz :-)
_________________
Modecom MX3,SX7 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 + TMC Modecom
 
 
inek1 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 145
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-06-07, 09:50   

Cytat:

Dzięki wielkie. U mnie jest to trochę inaczej, bo mam iGO Nexgen, ale naprowadziłeś mnie na trop. Jeszcze raz dziękuję.

Jeszcze jedno pytanie:
Nawigacja WCE Navitel E500 odblokowana. Obojętnie, z jakiej wersji iGO bym nie korzystał to po wyłączeniu przyciskiem zamknij pojawia się komunikat:
Aplication error
Aplication Primo.exe encountered a serious error and must shut down.
Czyli Aplikacja Primo.exe napotkała poważny błąd i musi zostać zamknięta.
_________________
Gość, miłego dnia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 11