Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
IGO PRIMO nietypowe wyznaczanie trasy
Autor Wiadomość
krislegionowski 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 37
Skąd: legionowo
Wysłany: 2019-11-10, 12:32   IGO PRIMO nietypowe wyznaczanie trasy

witam.
spotkał się ktoś z takim wyznaczaniem trasy???
ustawiony mam profil ciężarowy (na osobowym jest tak samo).
taką samą sytuację miałem ok rok wcześniej, w tym samym miejscu, tylko na innym urządzeniu nawigacyjnym i innej wersji IGO.
IGO wyznacza trasę jako linię prostą , jakbym miał lecieć na wronie.
i jeszcze ciekawostka. po dotarciu do celu dzięki google maps, nawigacja z IGO "kazała" wracać na autostradę i jechać z powrotem po linii prostej.
sytuacja ma miejsce we Francji, koło Herouville na A13, brak jakichkolwiek znaków zakazu...
jakieś pomysły?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2019-11-10, 14:54   

Uszkodzona mapa Francji najprwawdopodobniej (.fbl) , lub ktoryś z jej składnikow. (.fpa, .fda etc )
Może być takze uszkodzony plik .hnr
Nie podales z jakich map korzystasz

P.S podaj przykladową trasę, jej typ etc dla sprawdzenia
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
krislegionowski 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 37
Skąd: legionowo
Wysłany: 2019-11-20, 12:21   

elo.
mapy - 2019.Q2 HERE
trasa "szybka" zarówno profil osobowy jak i ciężarowy, trasa z Rouen do Herouville-Saint-Clair, droga A13.
jakiś rok wcześniej ta sama trasa, takie same błędne wyznaczanie trasy, także na mapach HERE, tylko aktualnych rok wcześniej(czyli 2018.Q... HERE).
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2019-11-20, 14:28   

A jak wygląda na mapach TT ?
Jak Ok, to błąd map HERE
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2019-11-20, 15:28   

Potwierdza się, ze prawdopodobnie masz uszkodzony ktorys z plikow Francji, albo plik .hnr



Identycznie , zarowno na mapach Here 2019.Q2 jak i TT 2019.06 ( profil osobowy, ale pisaleś, ze to bez znaczenia )

Sprobuj pousuwać .hnr i wszystko dla Francji poza France.fbl i wyznacz trase. Zobacz co się dzieje.
Jesli to samo, spróbujemy Ci podrzucic samą mapę Francji
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 71
Wysłany: 2019-11-21, 02:07   

1 zauważyłem to już dosyć dawno i widziałem wiele razy
2 nie wygląda to na uszkodzenie mapy (wbrew pozorom i opiniom tu wyrażonym i nie pamiętam czy o tym nie pisałem na forum), raczej jest to jakieś uszkodzenie w "planowaniu" bo po dojechaniu do punktu docelowego będzie widać prostą kreskę gdzieś poza drogami (bliżej lub dalej na nawigacji)
3 występuje to tylko w HERE, w TeleAtlas nie zauważyłem tego problemu
Aby nie być niemile zaskoczonym po wpisaniu punktu docelowego, należy wybrać jakiś bliski punkt na mapie (czasem nawet sporo dalej) ale dla skontrolowania należy dokładnie przyjrzeć się podglądowi trasy czy nie ma prostej kreski. Odkąd to zauważyłem HERE nie jest moim przyjacielem i mam święty spokój.
Problem jest taki że przy trasie 1300/1000 ( a nawet przy 500 )km tego w podglądzie nie widać dopiero dojeżdżając bliżej miejsca docelowego można zobaczyć piękną prostą kreskę.
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 142
Skąd: PL
Wysłany: 2019-11-21, 14:28   

problem prostych linii na mapie oraz sposób jego rozwiązania jest zanany w PRIMO od momentu pojawienia się na rynku urządzeń o większej rozdzielczości
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 71
Wysłany: 2019-11-22, 19:32   

@geranium to może napisz jak wg. Ciebie problem jest rozwiązany? Czy 320 x 240 to już duża rozdzielczość (w xgody mam taką rozdzielczość, oprócz tej porażki do pracy noszę jeszcze większą porażkę - TT 750 z mapą dla ciężarówek)? Może w ogóle nie wiesz o co chodzi?
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 142
Skąd: PL
Wysłany: 2019-11-23, 11:09   

przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz mój post a potem pokaż post nad moim w który wspominasz jaką masz rozdzielczość lub o jakie urządzenie chodzi



wszystko z mojej strony
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 71
Wysłany: 2019-11-23, 20:13   

Z mojej strony już dawno "wszystko". Jednak nie wiesz o co chodzi bo jeżeli wiesz to odpowiedz na pytanie z mojego postu. Tak poza tym u mnie za każdym razem wyglądało to inaczej niż załączony obrazek. Myślę że to co pokazałeś na obrazku może dotyczyć innego problemu.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6222
Wysłany: 2019-11-23, 20:35   

to sie pojawia, jesli program nie potrafi zlokalizować adresu. ( a precyzyjnie , w jakiś sposób adres wg mapy jest poz drogami na Bóg jeden wie jakim dystansie )
wtedy pojawia sie linia jakbyś po morzu płynał .
Nie mam pojecia dlaczego, ale zazwyczaj jest to Francja wlasnie.
Podmiana z innych żródeł własne Francji zazwyczaj pomaga. Czasem zmiana dostawcy map :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 71
Wysłany: 2019-11-24, 05:21   

Podejrzewam że, to jest dobry "trop" ale nie tylko Francji ten problem dotyka. Dlatego napisałem, że aby tego nie było to po wybraniu adresu trzeba "tapnąć" na mapie jakąś drogę którą będziemy dojeżdżać do wpisanego punktu (z którym jest problem bo nie zdarza się to często). Z tego co zauważyłem problem dotyczy "podrzędnych" dróg, których na "zwykłych" mapach często nie ma (dlatego kiedyś wolałem mapy here - zdarzało mi się jeździć po niczym w innych mapach). W każdym bądź razie tego problemu nie miałem z mapami TA dotychczas.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 9