Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO Nextgen - rózne problemy - dyskusja
Autor Wiadomość
pakob
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2013
Posty: 81
Wysłany: 2019-09-29, 21:41   

iGO PAL-content-poi i tam 3 pliki poi Here,poi Here Extended i Tom Tom poi tak to wygląda- jest źle?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6125
Wysłany: 2019-09-29, 22:27   

Twoja sprawa, czy źle , czy dobrze.
Ławiej znaleźć szukając wg POI, trzeba się liczyc z podwójnymi ikonami POI na mapie zaznczonymi do wyświetlania w znacznikach miejsc.
I - jak sam piszesz - "dziwnymi " wynikami przy wybraniu opcji "all"
Co kto lubi.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2019-09-29, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pakob
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2013
Posty: 81
Wysłany: 2019-09-29, 22:29   

rozumiem,że tak być musi i nic tu nie wskóram
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6125
Wysłany: 2019-09-29, 22:31   

Jesli chcesz mieć stale dostepne wszelkie POI obu dostawców - to , jak pisaleś - nic nie wskórasz
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
pakob
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2013
Posty: 81
Wysłany: 2019-09-30, 00:07   

jasne,bardzo dziękuję za pomoc :-)
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 876
Skąd: zabrze
Wysłany: 2019-10-03, 20:05   

A ja mam pytanko czy na nawigacji pod androidem (mam Primo NextGen 9.18.27.658108) można pokombinować z automatycznym przyciemnianiem w widoku nocnym tak jak to było na urządzeniach na wince ? Obecnie korzystam z apki filtr nocny ze sklepu ale przydało by się by można było wyznaczyć ścieżkami kiedy ma się włączać i wyłączać . Obecnie korzystam z opcji filtra (harmonogram) gdzie definiuję godziny włączania i wyłączania ale przecież wschód i zachód słońca nie są stałymi wartościami a urządzonko jest na tyle ubogie że nie ma czujnika światła (tak jak w większości smartfonów)
Jeszcze jedna rzecz to wielkość pola z km, czasem i dystansem ... jak ustawię DPI na 320 to jest to jeszcze małe a jak na 480 to już za duże i czy da się tę wielkość samemu jakoś edytować oczywiście grzebiąc w plikach (może ktoś już coś kombinował ??
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 748
Wysłany: 2019-10-04, 10:14   

Zmiana trybu dzienny/nocny zależy od programu i "rządzi" tym (chyba) sygnał i czas GPS.

Ja mam zainstalowane IGO primo NextGen 9.18.27.687519, skin by pongo version 27 November 2018 i w "Widok nawigacji > Wygląd mapy" mam tak:



Po wybraniu "Tryb kolorowy" mam listę wyboru ustawień na zmianę trybu wyświetlania.



Po wybraniu "Automatyczny" samoczynnie zmienia tryb wyświetlania na Dzienny/Nocny zgodnie chyba z zachodem/wschodem słońca.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6125
Wysłany: 2019-10-04, 13:05   

Nie w tym rzecz wojtek :-)
W skinie pongo, w ustawienia skina >kokpit jest opcja "zastosuj filtr nocny"
Po jej waczeniu masz aktywną opcję "przezroczystość filtra nocnego" i nim możesz sobie poregulować.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 748
Wysłany: 2019-10-04, 14:52   

no_taki napisał/a:
jest opcja "zastosuj filtr nocny"
Po jej waczeniu masz aktywną opcję "przezroczystość filtra nocnego" i nim możesz sobie poregulować.

No rzeczywiście jest, nawet po pierwszej instalacji coś tam "grzebałem", ale i tak pozostało na ustawieniach standardowych bo to praktycznie do niczego mi to niepotrzebne. Mam tylko trochę zmienione w skinie ustawienia przezroczystości.
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 128
Skąd: PL
Wysłany: 2019-10-04, 20:20   

sliski4 napisał/a:
można pokombinować z automatycznym przyciemnianiem


opisz jak to sobie wyobrażasz ?
bo na tą chwilę bez najmniejszych problemów ustawiasz sobie jasność ekranu oraz przełączanie dzień/noc na automat i w trybie nocnym ustawiasz sobie dodatkowe ściemnienie w filtrze

czy po przełączeniu w tryb nocny chcesz aby się zmieniało ściemniane np.co godzinę ?
bo bez czujnika oświetlenia o innym sposobie możesz sobie tylko pomarzyć

sliski4 napisał/a:
Jeszcze jedna rzecz to wielkość pola z km, czasem i dystansem


chodzi ci o wielkość czcionki ?
o wielkość "okienka" z zachowaniem czcionki ?
czy to i to ?

no i najważniejsze czy w widoku poziomym?
a może pionowym ?
bo to całkowicie różne zagadnienia


PS. oczywiście jesteś świadomy tego że zmieniając tylko jeden element pozostałe mogą zachodzić na siebie?

======================================================
val24 napisał/a:
Z gówniarzem, pajacem, mendą i chorym człowiekiem


widać wysoki poziom kultury i wiedze merytoryczną
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 876
Skąd: zabrze
Wysłany: 2019-10-06, 18:19   

Filtr kolorów nocnych w skinie to nie to samo co filtr nocny z apki . Różnica jest w tym że filtr nocy w skinie przyciemnia tylko ekran bieżącej nawigacji a gdy już np wchodzę w menu to ekran mi wali po oczkach . Filtr nocny z apki przyciemnia całą nawigację i obojętnie w które menu Primo wejdę to mam ekran przyciemniony . Coś takiego zawsze miałem w Primo na urządzeniach pod wince (sekcja power w sys.txt mi to umożliwiała). Obecnie tak jak pisałem wcześniej w opcjach filtra nocnego z apki mam harmonogram i tam ustawiam godzinę przyciemniania czyli włączenia filtra i godzinę dezaktywacji ale przydało by się by tymi procesami sterowało coś takiego w Primo bo przecież nawigacja przechodzi w tryb nocny tzn zmienia się ten tryb kolorowy automatycznie ( nie wiem kto tak to przetłumaczył bo kiedyś chyba nazywało się tryb dzień/noc ) oczywiście chodzi mi o to by także mi zadziałał filtr nocny z apki .
Odnośnie tej wielkości czcionki i wielkości okienka to w widoku poziomym bo urządzonko ma chyba autoobrót zablokowany co mi nie przeszkadza . Jestem świadom zachodzenia elementów ale przecież można eksperymentować aż do uzyskania efektu zadowalającego . Zawsze używam przeźroczystości tego pola i nie tylko tego zresztą ale nie bardzo wiem gdzie i co można pogrzebać ..??
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 7
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 511
Skąd: EU
Wysłany: 2019-10-06, 21:32   

sliski4 napisał/a:
...wielkość pola z km, czasem i dystansem...

Dostosuj pod własne potrzeby / Link
_________________

 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 876
Skąd: zabrze
Wysłany: 2019-10-07, 10:56   

Fajnie Dzięki ... ale poproszę jeszcze instrukcję czy to w czystym programie działa czy pod skinem i w którym menu szukać ustawień ?
Na szybko na smartfonie przeleciałem opcje i nie znalazłem nowych ustawień ale tu mam igo israel 9.18.27.681611 i zestaw UX Pongo
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 7
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 511
Skąd: EU
Wysłany: 2019-10-07, 15:04   

sliski4 napisał/a:
...ale tu mam igo israel 9.18.27.681611 i zestaw UX Pongo...

Ups... wcześniej takich informacji nie podałeś,
sliski4 napisał/a:
...(mam Primo NextGen 9.18.27.658108)...

zwiększenie wielkość pola z danymi, nie będzie działać - dla skina Pongo, muszę wprowadzić zmiany.
sliski4 napisał/a:
...przeleciałem opcje i nie znalazłem nowych ustawień...

Takich ustawień - nie jestem w stanie zrobić. Mogę tylko dodać aktywację i dezaktywację dodatku (jeśli będzie to możliwe). Zmiany musisz wprowadzić samodzielnie np. (wielkość czcionki):
- mod_datafield.zip/ ui_nextgen/ common/ui/ mod_datafield_landscape.css:
Kod:
HBOX.datafields > .valuetext{
    fontsize:(fontsize_main + 5);
}

zmień na wartość + 20 i testuj.
_________________

 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 876
Skąd: zabrze
Wysłany: 2019-10-07, 15:24   

O takie info mi chodziło ..... Dzięki będę się bawił. Już z auta piszę a tu mam tę drugą nawkę i na niej będę to testował z Primo NextGen 9.18.27.658108 oczywiście jak się za ze skinem Pongo . Jeszcze raz dzięki i dam znać odnośnie efektów

[ Dodano: 2019-10-07, 22:07 ]
Pierwsza opinia to działa mi z UX Pongo . Zmieniłem wartość na + 20 i czcionka w ramce jest już dużo większa choć sama ramka nie zmieniła rozmiaru a mogła by być ciut większa i nie zachodziła by na prędkość którą mam tuż nad ramką.
Podoba mi się to ale też przydało by się by cyferki miały otoczkę w innym kolorze ...
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10