Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
MX4HD - sygnał GPS
Autor Wiadomość
Tritan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lut 2017
Posty: 10
Wysłany: 2019-07-10, 13:24   MX4HD - sygnał GPS

Witam, od paru dni mam problem z nawigacją (mam ją już ok 3 lat do tej pory nie było problemu) a mianowicie zanika sygnał GPS. Sprawdziłem programem sirtech znalazł GPS na porcie COM1 i COM7 4800 widzi 18 satelit łączy się z 2-3. Co może być przyczyną.? Software czy hardware? Ostatnio zmieniłem wersje Igo i na karcie był też ceplatformay.exe. mógł coś namieszać w ustawieniach.?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2019-07-10, 16:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18782
Wysłany: 2019-07-10, 16:54   

W czym sprawdzasz ilość satelit? W iGO czy jakims wbudowanym typu "GPS Info"?
I ile czasu czekasz - 5 minut czy 30?

Przy okazji zainstaluj fixa do zerowego numeru tygodnia: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=45846
_________________

 
 
Tritan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lut 2017
Posty: 10
Wysłany: 2019-07-10, 20:34   

Program sirtech z tego forum pobrałem. Ile czasu to zależy- jak straci zasięg i wyjdę z programu navi to czasami po 30 min widzi 18 łączy się z 5-8. Jak wyłączę i odpocznie 30 min to łapie w 5 sek. Teraz nowy problem zresetowałem urządzenie do ustawień fabrycznych i godz w GPS info pokazuje dobrą, jak uruchomie Igo to w lewym górnym rogu pokazuje 1h mniej a do jazd do celu jest o 2h do przodu. 😁
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6155
Wysłany: 2019-07-10, 20:39   

Byc może pomoże wgranie tego fixa, choc nie na pewno.
Wygląda, ze coś się popitoliło w procesorze GPS .
Przyczyną może byc wyzerowanie licznika tygodni, bowiem procesor GPS w MX-ach miał zakodowane wstepne polożenie satelit w zalezności od czasu, a mnie wygląd na to, ze podaje teraz błedne dane, stąd taki czas niezbędny dla przeliczenie wszystkiego od zera

P.S w moim MX4 tez pokazywało bzdury. Pomaga kilkukrotne włączenie i wylaczenie opcji GPS w ustawieniach urzadzenia
Po trzecim włączeniu lapie satelity momentalnie i pokazuje prawidlowe parametry daty i czasu

EDIT: po wgraniu poprawki znajdowanie satelit jest - jak to w modecomach - sekundowe . Czas jest poprawny
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4558
Skąd: Wawa
Wysłany: 2019-07-10, 20:59   

W moim MX4 nie ma żadnych problemów z GPS i godziną nie ma, nawet nie wgrywałam nowego Firmware.
Nie korzystam z programu nawigacyjnego iGO, korzystam programu nawigacyjnego MapaMap i w tym programie lokalizuje GPS błyskawicznie i ustawia mi godzinę taką jaka jest.
Może zależy to od programu nawigacyjnego - nie wiem.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2019-07-10, 21:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6155
Wysłany: 2019-07-10, 21:03   

Sprawdzałem GPS bez uruchamiania jakiegokolwiek programu nawigacyjnego, korzystając jedynie z opcji GPS w firmware urządzenia :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4558
Skąd: Wawa
Wysłany: 2019-07-10, 21:07   

no_taki napisał/a:
opcji GPS w firmware urządzenia
U mnie też błyskawicznie, nawet bez wgrywania fixa
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Tritan
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lut 2017
Posty: 10
Wysłany: 2019-07-11, 06:35   

Zaktualizowałem fix, pojawił się czarny ekran i żółte napisy i tyle więc po 30 sekundach bezczynności urządzenia wyciągnąłem kartę. Na razie fixa łapie szybko, jestem w trasie zobaczymy co dalej. Intryguje mnie tylko zegar w GPS info czy on nie powinien pokazywać czasu UTC?(pokazuje mi aktualną godzinę czyli UTC +2)

Żeby było ciekawie to oprócz niedogodności z czasem wszystko jest ok, chyba ze jadę przez Słowację autostradą D1 pomiędzy mop Hradok a zjazdem na Ilava traci połączenie z satelitami. ( widzi ok 12 trading 1)
A program do sprawdzania mam beelinegps czy coś takiego .

Kolejna ciekawostka zresotowałem do ustawień fabrycznych i teraz mam 2009/9/1 19:18 A mamy 2019/07/12 19:32 :) widzi i łączy się z 13 satelitami

czy obecność na karcie pliku ceplatformway.exe może namieszać??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10