Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2019-06-15, 12:11
TomTom roll-over week
Autor Wiadomość
cpu2
Waypoint


Dołączył: 30 Paź 2013
Posty: 24
Wysłany: 2019-04-05, 10:39   TomTom GPS Week Number Rollover

Wpisałem na stronie TomToma numer seryjny mojego XXLa i na szczęście będzie problem tylko z czasem. Za to w GO720 wg. TomToma przestanie działać cała funkcja nawigacji ale przywróci funkcjonalność jakaś aktualizacja przez TT Home - pytanie czy bezpłatna ? Czekamy na poprawiony navcore czy aktualizację samego QuickFix GPS załatwi sprawę czy może ?

EDIT: Nowsza wersja navcore 9.541 rozwiązuje problem. Szukam poprawionej wersji dla Trucka 9.7xx
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 61
Wysłany: 2019-05-14, 08:46   750 live nie "trzyma" ustawienia czasu.

Od dawna nie używałem tego TT, wczoraj jednak włączyłem go ze względu na problem z ustawieniami czasu w innej nawigacji. Po wybraniu <ustaw zegar> ... <synchr.> ustawia mi aktualny czas, po kliknięciu <gotowe> czas wraca do 0:00. Próbowałem przywrócić ustawienia. W menu serwisowym czas jest pawie poprawny (o godzinę cofnięty), data to 1/1/2000.
Czy ktoś wie jak to naprawić.

Jednak małe update, czas jest również niepoprawny podczas gdy mam 07:58, ostatnia linijka menu serwisowego pokazuje RTC: 18:01:xx 01/01/2000
Z tego co widzę jest to związane z "gps week number roll over", dyskusja i propozycje rozwiązania problemu są tu: https://uk.support.tomtom.com/app/getstarted/family/nav2C

Z bólem serca muszę włączyć łindołs, zainstalować TThome itd., mam czym się "bawić".
Czyli trzeba czekać na poprawki navcore? Też miałem truck na 750. Navcore oryginalne trzeba spaczować i można wgrywać mapy dla osobowych, co też zaraz spróbuję zrobić.




W tym temacie teoretycznie próby rozwiązania problemu:
https://www.gpspower.net/...ustrations.html
Na razie czytam, jak coś wyczaruję to zrobię update.

Cytat:
The solution for the TomTom Truck using the official or modified 9.702 navcore is very simple:
just replace a single file (the "glgps" in the "bin" folder).
It is necessary to replace the file \bin \glgps of 9.702 by that of 9.541.
Everything then works normally on GO x20, x30, x40 and x50.

I have successfully tested on the following models:
GO 920, GO 630, GO 730, GO 930, GO 540, GO 940, GO 750, GO 950 and GO 9000.
I do not have a One to test.

N. B. The same modification also works for navcores 9.510 and 9.401 (I tried).
It is interesting for the French, because the 9.401 is the last navcore before 9.510 which always indicates
the exact position of the radars in France after the law of January 5th, 2012 which forbids it.


@pe1agp napisał że działa po podmianie pliku: glgps (z najnowszego navcore) jednak u mnie to nie zadziałało. Podmieniłem wszystkie pliki z katalogu /bin i wygląda na to że jest OK.
https://www.gpspower.net/...tml#post1147907
Choć w całym temacie ludzie piszą że też to do końca nie działa jak należy. Potestuję przekonam się sam, na razie wszystko wygląda normalnie u mnie.
Po kilkudniowym teście (miejscownik słowa test ma dziwną formę) wszystko wygląda normalnie, spokojnie w katalogu /bin można zastąpić pliki nieoryginalnego navcore. Ja zamieniłem wszystkie bo w czasie uruchamiania następował reset po wymianie tylko glgps zgodnie z opisem na www.gpspower.net
Oczywiście mówię o nie oficjalnym navcore bo kto ma oficjalne i zaktualizowane do najnowszych wersji nie ma problemu.
 
 
cpu2
Waypoint


Dołączył: 30 Paź 2013
Posty: 24
Wysłany: 2019-05-29, 19:18   

Nie chcę zakładać nowego tematu. Czy mogę prosić o uploadowanie zawartości folderu bin dla oryginalnego navcore 9.702 już z aktualizacją Week RollOver ?

EDIT.
Już nie trzeba. Skopiowałem zawartość folderu bin zaktualizowanego navcore 9.54 i użyłem A_F_Activate z QuickGPS dla SirfStar i śmiga jak cudo.
 
 
mlody010 
Waypoint


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 61
Wysłany: 2019-06-06, 20:13   

witam,
zrobiłem dokladnie jak kolega wyżej, podmieniłem pliki itp

i za pierwszym razem było OK teraz znowu data i godzina 00 oraz czarny ekran
_________________
mój chomik:
http://chomikuj.pl/mlody010
Navcore, mapy, aktywatory
 
 
 
TheRektor
Waypoint


Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 61
Wysłany: 2019-06-07, 17:00   

@mlody010 używam TT 5 dni w tygodniu od chwili gdy napisałem o tym problemie i dopóki nie rozwiążę tego samego problemu w igo będę go używał, chociaż TT to porażka. Zrób wszystko na nowo. U mnie od prawie miesiąca jest OK.
 
 
dudi_p 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 14
Wysłany: 2019-06-10, 17:54   

Można jeszcze spróbować nowej metody od kolegów z zachodu http://www.rima-lock.com/ttconv-v9.zip . Śćiągnąć i wypakować do głównego katalogu tomtom ,opis jest też w pliku wewnątrz. Jak pomoże dajcie znać ,będzie dla potomnych.
 
 
cpu2
Waypoint


Dołączył: 30 Paź 2013
Posty: 24
Wysłany: 2019-06-25, 16:32   

Jednak za wcześnie okazałem radość. W Go 720 navcore 9.702 oryginalny czysty i najnowszy z TT Home 2. Patch i nawi działa świetnie do tygodnia czasu, usypianie i wzbudzanie OK. Po niecałym tygodniu od przy wzbudzeniu już nie łapie satelit. Dwa razy tak samo się zachowała i to nie przypadek. Trzeba wtedy na nowo wszystko wgrać i QuickFix (może sam QuickFix by wystarczył) i znowu spokój na kilka dni. Dzwoniłem do pomocy technicznej TomTom i znany im jest ten problem i że pracują nad aktualizacją ale nie wiedzą czy wyjdzie.

Spróbuję jeszcze patch z postu powyżej.

EDIT1 : Może rozwiązaniem jest twardy reset jak po ok. tygodniu zaczyna pojawiać się problem ze złapaniem fixa. Na żadnym innym Navcore jak 9.702 z plikami z folderu bin od 9.541 nie łapał tak szybko fixa (kilka do kilkunastu sekund) i to nawet 8 aktywnych satelit.
 
 
dudi_p 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 14
Wysłany: 2019-07-05, 22:55   

Znalazłem jeszcze to https://mega.nz/#!jU13BSbb!omIOyOAvk1LHg7-eNrneXPU8XqUHLnvQ3HdbK48NGpM Jest to przerobiony navcore 9.702 DSA . Na nawigacji kolegi działa dobrze. Ma jeden minus ,złapanie fixa troche trwa, około 3,4 minut ale potem już działa i trzymie sygnał gps stabilnie. Nawigacja to Tomtom one xl s.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10