Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Automapa Air
Autor Wiadomość
adijos93 
GPS instruktor


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 871
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2018-12-07, 17:39   Automapa Air

Cytat:
Czym się różni AutoMapa Air od zwykłej AutoMapy? Przede wszystkim AutoMapa Air to program z obsługą mapy online, ale z możliwością zapisania mapy w pamięci urządzenia. Dzięki temu od razu po instalacji można korzystać z programu, a w przypadku chęci korzystania bez internetu wystarczy pobrać całą mapę.

Dużym plusem tej wersji jest możliwość pobrania map wybranych krajów. W zwykłej AutoMapie takiej możliwości nie ma. W niej można pobrać tylko mapę Polski lub całą Europy, co znacząco wydłuża czas pobierania.

Drugim wyróżnikiem AutoMapy Air jest obsługa komunikacji głosowej pomiędzy użytkownikami programu. Funkcja ta nazwy się CB i wzorowana jest na analogowym radiu CB, z którego często korzystają kierowcy, w szczególności pojazdów ciężarowych.


http://www.likoton.pl/lis...ystemu-android/

Zamknięta alfa, czyżby konkurencja dla NaviExperta??
_________________
MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7

MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9632
Wysłany: 2018-12-08, 07:56   

Walka z piractwem - pewnie mapa offline będzie ważna czasowo (jak w GoogleMaps) a do pobrania potrzebna będzie licencja. I za jakiś czas AM podzieli lot AutoPilota
Ciekawie zapowiada się pseudo-CB, ale jeżeli logikę wyznaczania tras wezmą ze starej AM, to raczej nie odbiorą użytkowników innym programom.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
adijos93 
GPS instruktor


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 871
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2018-12-08, 09:48   

Już widzę ten lament gdyby w przyszłości przeszli w pełni na mapę tylko online + krotkotrwale offline.

Odpowiednio wtedy zabezpieczona jak NaviExpert i płacz na forach :lol: :mrgreen:
_________________
MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7

MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3
 
 
mumingr
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 70
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-12-08, 12:00   

Jaki lament, za tym babolem, są inne lepsze i to darmowe.
 
 
adijos93 
GPS instruktor


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 871
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2018-12-08, 12:12   

Są lepsze,ale ludzie nie znają. Mam nadzieję,że nie mówisz tu o google maps.
_________________
MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7

MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3
 
 
mumingr
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 70
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-12-08, 12:53   

Oczywiście, że nie miałem na myśli google maps :-)
 
 
adijos93 
GPS instruktor


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 871
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2019-05-29, 21:48   

https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.aqurat.automapa.beta

Gdyby ktoś chciał przetestować mając oryginalną licencję ;)
_________________
MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7

MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3
 
 
januszpe 
Navi Expert
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 210
Skąd: Z drogi
Wysłany: 2019-05-30, 22:46   

nie zauważyłem że takie coś się pojawiło. "Normalną" AM dostaję do beta testów. Zainstalowałem tą Air ale tak na pierwszy rzut oka nie widzę różnicy między nimi. Jutro pojadę może jest coś innego w nawigowaniu bo cały program wygląda na identyczny tyle że Am ma oznaczenie 5.4.8 a ta Air 5.4.1. Obydwie działaja na tej samej licencji, mapa przenosi się z on line ( to chyba róznica) do off line, bo w AM mapy są tylko off line.

P.S. Chciałem ustawić trasę ale program się wykrzacza i jest komunikat o błędzie który należy zgłosić w celu rozpoznania, więc wysłałem. Póki co nie da się nawigować. Mam to na Xiaomi MI8
Dalej uwagi : ktoś opisując różnice chyba nie bardzo orientował się w działaniu AM bo w legalnym programie też są możliwości wybierania głosowego, CB radio nie mogę skonfigurować w AM ale też ma. Nie wiem jak można wybrać kraje z EU bo trochę inaczej się pobiera , nie z kup aktualizuj tylko z , zainstaluj wybrane mapy ale mnie zgłasza się do pobrania albo Polska albo Europa tyle że nie moge pobrać bo już automatycznie wszystko przeniosło do programu i jest aktywne. Tak że oprócz lekkiej zmiany wyglądu interfejsu uruchomieniowego wszystko działa identycznie. (Na razie u mnie nie działa!!!)

Uda łosie mi uruchomić CB radio w AM a przynajmniej trochę zrozumieć o co w tym chodzi. Jeśli kogoś interesuje, to nie ma nic wspólnego z CB radiem samochodowym to działa na zasadzie Skypa, Whats Appa (komunikator głosowy)W programie pokazują się użytkownicy " w najblizszych okolicach (ni wiem co to znaczy) ale słyszałem kogoś, słyszałem jazdę samochodem jakąś audycję radiową i coś gadał w samochodzie, wołałem go ale się nie odzywał. Można przeprowadzić test czy nadajemy. Nie wiem czemu ikona mikrofonu działa 20 sek po włączeniu zaczynając odliczanie do zera w stecz.
Może jest ktoś kto rozgryzł to do końca?
Możę zanudzam i mnie wywalą do wiór ale myślę że się to komuś przyda!
Air zadziałała, tylko trasę trzeba wyznaczyć wpisując start i cel ręcznie, jeśli chcemy wyznaczyć z aktualnej pozycji do wyznaczonego celu wtedy wywala. Najbliższy użytkownik CB radia to odległość do 20km, dalszego trzeba szukać w MapCloud Automapy i wtedy możemy rozmawiać z kolegą w Nowym Jorku. Może to i dobra sprawa? Wszystko wygląda na identyczne działanie , zaraz ruszę pojeżdżę trochę

Dziś pojeździłem bez włączonego internetu, nie ma wtedy możliwości wyboru głosowego tras zarówno w AM i AM Air. W AM Air, bez internetu, mimo posiadanych map nie można ustawić trasy do miasta do którego nie była wcześniej ustawiana trasa, tzn można ustawić trasę offline pod warunkiem że już wyznaczaliśmy trasę do tego miejsca online. Jeśli trasę pierwszy raz chcemy wyznaczyć offline, mapa informuje że "brak połączenia z serwerem map, program może działać nieprawidłowo" i po znalezieniu miasta nie można znaleźć żadnej ulicy
Wczoraj AM Air (4.06) odmówiła współpracy, więc przeinstalowałem, ruszyła ale dziś od rana (05.06) nie działa. AM i Air działa wybierania głosowe ale internet nie może być po WiFi.
No niestety AM Air całkowicie odmówiła współpracy! AM jest Beta 5.4.9 z mapami 1904
Ostatnio zmieniony przez januszpe 2019-06-06, 21:52, w całości zmieniany 9 razy  
 
 
adijos93 
GPS instruktor


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 871
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2019-05-31, 08:58   

jestem_ktoś napisał/a:
I za jakiś czas AM podzieli lot AutoPilota


Autopilot to był zbrandowany MapFactor z mapami Emapy lub TomToma. Jak Imagis i MapaMap przejęła Emape, to ci porzucili MapFactora i zaczęli rozwijać MapaMap także w kierunku wersji truck. To nie miało racji bytu przy byciu zależnym od zewnętrznego oprogramowania, co innego Automapa,która jest programem pisanym od nowa przez programistów Aquratu typowo pod ich potrzeby.
_________________
MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7

MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11