Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lang NextGen
Autor Wiadomość
szwagier22
GPS instruktor


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 948
Wysłany: 2018-12-04, 17:05   

no_taki napisał/a:
był seksowny na WinCE. Na andku Agata mowi mi męskim głosem... więc ... hmmm... jakby to powiedzieć... :mrgreen:

Ja bym powiedział że się postarzałeś, a może cuś z orientacją? :mrgreen:
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5624

Wysłany: 2018-12-04, 17:06   

W andku nie jest to tak proste jak na WinCE. Tam Janusz40 dołączał okreslony syntezator, określoną bibliotekę i pod te skaldniki komponowal glos, mowiacy brzmieniem syntezatora.

Tu brzmienie tworzy zainstalowany syntezator a co daje glos ?
Do końca - przyznaję - tego nie rozgryzlem. Na pewno buduje kolejność wypowiadanych fraz.
Na pewno powoduje działanie większości odmian .
Wiekszości, bowiem z odmianą liczebników w zalezności od uzytego syntezatora nie jest już tak różowo i ten głos potrafi różnie odmieniać.
Ma też wplyw na wypowiadanie poszczególnych glosek i melodię zdań.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
szwagier22
GPS instruktor


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 948
Wysłany: 2018-12-04, 17:20   

Przesadzasz - dla mnie Agatka ma na Andku najbardziej kobiecy głos ze wszystkich damskich - może zbyt łagodny i miły, co przy dużym hałasie na zewnątrz trochą przeszkadza, więc wolę bardziej zdecydowane głosy które są bardziej wyraziste.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5624

Wysłany: 2018-12-04, 17:55   

Jak pisałem. Syntezator dał mi dostep tylko do męskiego głosu, co przy "skręć" angielskie R wymawia.
Uzywam i nie narzekam
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
metelan 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lis 2018
Posty: 6
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 04:32   

Witam ponownie...
Używam syntezatora "zamiana tekstu na mowę". Chciałbym pokombinować żeby syntezator wymawiał np.: "A jeden" zamiast "A jedna", "B jeden" zamiast "B jedna", "E dziewiętnaście" zamiast "E dziewiętnastu". Moje pytanie, to w którym pliku mógłbym nanieść jakieś zmiany? Ponieważ nie mam pojęcia od czego zacząć a nie chciałbym też obciążać kogokolwiek swoim zmartwieniem. Jednocześnie nadmieniam, że podmiana pliku Voice_TTS od Przemo nic nie zmieniła w tym temacie (ale wielkie dzięki Przemku za zainteresowanie). Nadal korzystam z Lang i Voice od Wal. Pozdrawiam...
P.S. Ponieważ wykonuje zawód kierowcy, to zmuszony jestem więcej wysłuchiwać tej Navi niż własnej żony.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 347
Wysłany: 2018-12-06, 11:13   

Niestety w syntezatorze "zmiana tekstu na mowę" tak już jest i nic tu nie pomagają żadne zmiany w pliku voice. Trzeba się do tego niestety przyzwyczaić. Tylko pierwsza wersja "zmiany tekstu na mowę" wypowiadała prawidłowo, lecz niestety została udoskonalona przez producenta. Problemy są nie tylko w wypowiadaniu nr dróg, ale również w wypowiadaniu godzin w dodatku TTSpro np :jest godzina dwudziestej pierwszej jedenaście". Siedziałem wiele miesięcy nad naprawą tego problemu, lecz niestety muszę się poddać. Pozostaje tylko czekać, że może kiedyś producent naprawi te liczebniki. Spróbuj zmieniać w ustawieniach "długość komunikatów" oraz "czytaj nazwy dróg" trochę to pomaga w niektórych przypadkach. U mnie po zastosowaniu tego voice wszystkie autostrady wypowiadane są prawidłowo (Testowane na np autostradzie A1 -wjazd na autostradę z róznych miejsc i wypowiada: "na autostradę A jeden, lub "autostradę bursztynowa"), problem jest z trasami np E55 (E pięćdziesiątej piątej)
 
 
metelan 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lis 2018
Posty: 6
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 13:07   

Przed chwilą jeszcze dokonałem kilku prób, m.in. odinstalowałem aktualizacje tego syntezatora, itp. Oczywiście wszystko okazało się nieskuteczne. Tak jak wspomniałeś, pozostaje mi tylko czekać na kolejną aktualizację tej "zamiany tekstu na mowę" (być może coś poprawią). Będę też testował inne syntezatory a uwagi postaram zgłaszać na bieżąco. Mogą się one komuś przydać. Na przykład w Belgi przy granicy z Holandią (zjazd nr 1a przy autostradzie A1, E19) kierując się z ronda na Transportzone Meer wszystkie syntezatory frazę "Transportzone Meer B,C,D" wypowiadają "zjedź w kierunku Transportzone Meer B,C,Niemiec". Jeszcze raz wielkie dzięki Ci Przemku za okazaną pomoc i zainteresowanie. Pozdrawiam...
 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2227
Skąd: PL
Wysłany: 2018-12-06, 14:24   

nie słuchaj bzdur nic nie stoi na przeszkodzie aby wszystko było wypowiadane prawidłowo..

jeżeli nie masz pojęcia o wyrażeniach regularnych(radzę się zapoznać) i do tego robisz to sam, to zajmie ci to trochę czasu ale efekt gwarantowany..
aby godziny były wypowiadane prawidłowo zarówno te "normalne " jak i czas dojazdu (ETA) wymagana jest modyfikacja dodatku ttspro lub poszukanie sobie tego dodatku ze starych wersji ..

możesz nawet mieć to co sobie wymyślił @przemek171070 czyli

Kod:
jest godzina trzynasta trzy
a u niego jest
Kod:
jest godzina trzynasta zero trzy


czy
Kod:
jest dwudziesta czwarta zero pięć


lub
Kod:
jest pięć minut po północy


funkcja ta musi być wywoływana z trzema parametrami aby działała a tak nie jest i za to odpowiada ttspro

syntyzator odczyta wszystko... przykład masz powyżej
wystarczy podwójny cudzysłów aby był zdublowany odczyt itd.

co do twojego przykładu to masz gdzieś przypisane że D to Niemcy i dlatego tak ci odcztyuje
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
 
 
wal24 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 293
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 14:37   

Wypowiadanie 'Niemiec' da się usunąć. Trzeba w pliku głosowym w katalogu
config\config_transform_tables.lua
usunąć linijkę
{1,L"D", L"Niemcy"},
_________________
Menda to jest tylko menda. Ograniczony mały osobnik bez jaj, który potrafi tylko kąsać.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 347
Wysłany: 2018-12-06, 16:51   

Spodziewam się,że skoro geranium twierdzi, że masz nie słuchać bzdur, to zapewne zaraz poda Ci rozwiązanie na Twój problem. Od tego czasu nawigacja będzie Ci pięknie prawidłowo wypowiadała wszystkie nr dróg jak np"A jeden".
 
 
wal24 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 293
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 17:38   

przemek171070 napisał/a:
Spodziewam się,że skoro geranium twierdzi, że masz nie słuchać bzdur, to zapewne zaraz poda Ci rozwiązanie na Twój problem. Od tego czasu nawigacja będzie Ci pięknie prawidłowo wypowiadała wszystkie nr dróg jak np"A jeden".

Mogę założyć się z tobą o skrzynkę piwa, że to nie nastąpi. (Czytaj do końca mój post).
_________________
Menda to jest tylko menda. Ograniczony mały osobnik bez jaj, który potrafi tylko kąsać.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 347
Wysłany: 2018-12-06, 17:44   

wal24 jeśli kolega będzie chciał usunąć sobie ten D, to zwróć mu proszę uwagę na winrara. Tam gdzieś coś się zaznaczało w ustawieniach, ale nie mogę przypomnieć sobie w którym miejscu.
 
 
wal24 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 293
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 17:51   

Ja to robię w Total Commanderze. Nie trzeba nic kombinować.
_________________
Menda to jest tylko menda. Ograniczony mały osobnik bez jaj, który potrafi tylko kąsać.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5624

Wysłany: 2018-12-06, 17:59   

przemek171070 napisał/a:
Tam gdzieś coś się zaznaczało w ustawieniach, ale nie mogę przypomnieć sobie w którym miejscu.

Dla przypomnirnia:
http://www.my-navia.pl/vi...p=447792#447792
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 347
Wysłany: 2018-12-06, 18:01   

O to właśnie szło. Dzięki bardzo. Myślę,że przypomnienie o tym może się przydać i uratować komuś voice
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9