Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lang NextGen
Autor Wiadomość
wal24 
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 341
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 17:38   

przemek171070 napisał/a:
Spodziewam się,że skoro geranium twierdzi, że masz nie słuchać bzdur, to zapewne zaraz poda Ci rozwiązanie na Twój problem. Od tego czasu nawigacja będzie Ci pięknie prawidłowo wypowiadała wszystkie nr dróg jak np"A jeden".

Mogę założyć się z tobą o skrzynkę piwa, że to nie nastąpi. (Czytaj do końca mój post).
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 363
Wysłany: 2018-12-06, 17:44   

wal24 jeśli kolega będzie chciał usunąć sobie ten D, to zwróć mu proszę uwagę na winrara. Tam gdzieś coś się zaznaczało w ustawieniach, ale nie mogę przypomnieć sobie w którym miejscu.
 
 
wal24 
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 341
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 17:51   

Ja to robię w Total Commanderze. Nie trzeba nic kombinować.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5728

Wysłany: 2018-12-06, 17:59   

przemek171070 napisał/a:
Tam gdzieś coś się zaznaczało w ustawieniach, ale nie mogę przypomnieć sobie w którym miejscu.

Dla przypomnirnia:
http://www.my-navia.pl/vi...p=447792#447792
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 363
Wysłany: 2018-12-06, 18:01   

O to właśnie szło. Dzięki bardzo. Myślę,że przypomnienie o tym może się przydać i uratować komuś voice
 
 
metelan 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lis 2018
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 18:13   

Znalazłem chwilkę wolnego czasu i zacząłem sobie kombinować. Na początek usunąłem linijkę {1,L"D", L"Niemcy"}, w pliku głosowym w katalogu config\config_transform_tables.lua, to głos zniknął mi całkowicie. Może robię coś nie tak, ale próbowałem na różne sposoby wykorzystując zarówno WinRar jak i 7-zip. Popróbuję teraz z wcześniejszymi wersjami dodatku ttspro i zacznę zapoznawać się z lekturą o wyrażeniach regularnych.
 
 
metelan 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lis 2018
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-06, 20:28   

Zgadza się, mam kopie tego pliku i dzięki za przypomnienie no_taki. Z reguły zawsze staram się nie zapomnieć o kopi zapasowej przed wprowadzaniem jakichkolwiek zmian. Zacząłem już za nim przeczytałem Twój ostatni post i też się udało to zrobić wewnątrz spakowanego archiwum (bez wyciągania tego pliku na zewnątrz), ale dopiero po wprowadzeniu zmian w ustawieniach WinRar-a (v5.11 64-bitowy) wg wskazówek piotrekcz. Przed wprowadzeniem tych zmian próbowałem bezskutecznie wszystkich możliwości, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz tego archiwum. 7-Zip 18.05 (x64) też nie dawał rady. Przed chwilą sprawdzałem, że niema nawet w opcjach takich ustawień (tak więc chyba nie nadaje się do tych celów). Teraz jak tylko znajdę jakąś wolną chwilę to zabiorę się za poznawanie lektury związanej z "Wyrażeniami regularnymi". Jak tylko coś się uda, to od razu motywuje do poznania kolejnych kroków. Puki co, to wielkie dzięki Wam: no_taki, wal24, przemek171070, geranium, piotrekcz. Pozdrawiam...
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5728

Wysłany: 2018-12-06, 21:25   

metelan,
postepuj dokładnie wg instrukcji i musi być dobrze :-)
Wszyscy tak robimy i nie takie kombinacje w archiwach spakowanych przerabialiśmy ;-)

P.S Żaden 7-zip . Instrukcja dotyczy winRAR-a i tym programem się posługuj
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
metelan 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Lis 2018
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-07, 14:09   

Postępując stosownie do sugestii geranium zacząłem podstawiać inne dostępne mi pliki "ttspro"do folderu "ux". Była to słuszna sugestia ponieważ okazało się, że po licznych próbach za którymś kolejnym razem po przypadkowym wybraniu map "here" A1 wypowiadane jest prawidłowo "A jeden" (pozostałe frazy bez zmian"). Na mapach "tomtom" w ogóle nic się nie zmieniło. Ale jest to już jakiś postęp (jak dla mnie to nawet chyba pewnego rodzaju sukces). Dodam też, że ważnym elementem okazało się całkowite wyczyszczenie pamięci i danych z aplikacji "iGo". Sama zamiana pliku "ttspro" bez wyczyszczenia pamięci i danych po prostu była nieskuteczna (wszystko pozostawało bez jakichkolwiek zmian). Nie wpadłem na ten pomysł oczywiście sam. O ile dobrze pamiętam to chyba właśnie no_taki bardzo często zwracał na to uwagę w swoich postach innym użytkownikom tego forum, gdy mieli dokonywać jakichkolwiek zmian. Wręcz nakazywał nawet po wyczyszczeniu pamięci i danych zatrzymanie oraz całkowite odinstalowanie aplikacji, po czym restart urządzenia.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5728

Wysłany: 2018-12-16, 16:12   

Przez przypadek znalazlem angielską frazę w voice by wal24. ( skin pongo )
W czasie jazdy przez odcinek objetym odcinkowym pomiarem predkości iGO informuje na biezaco o kazdej zmianie sredniej predkosci (i chwala mu za to !! ;-) ) ale mowi to po angielskiemu :-P

jest "Your ( tu chyba okreslenie średniej predkości , ale mowione fonetycznie po polsku, więc niezrozumiale ) speed is: ( i tu prędkośc już po polsku )
Na 95 % jest "Your average speed is: "

Wal24, gdybyś odnalazl tę frazę byloby super :-)

P.S iGO "mowi" mp. zjedź trzecim zjazdem w kierunku miejscowosci Kraków
Co kto lubi, ale nie jestem zwolennikiem zbednie dlugich komunikatów.
Mala sugestia: czy nie lepiej byłoby po prostu: zjedź trzecim zjazdem, kierunek Kraków.

Szczegolnie że Krakusów nazwanie ich krolewskiego miasta miejscowoscia pewnie wkurza niemilosiernie ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
wal24 
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 341
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-16, 17:58   

no_taki napisał/a:
iGO "mowi" mp. zjedź trzecim zjazdem w kierunku miejscowosci Kraków
Co kto lubi, ale nie jestem zwolennikiem zbednie dlugich komunikatów.
Mala sugestia: czy nie lepiej byłoby po prostu: zjedź trzecim zjazdem, kierunek Kraków.

Szczegolnie że Krakusów nazwanie ich krolewskiego miasta miejscowoscia pewnie wkurza niemilosiernie ;-)


Da się to zrobić, ale nie jestem pewny, czy nie będzie to kolidowało gdzieś w innych komunikatach.
Ta fraza występuje dwa razy w pliku config\config_transform_tables.lua. Mam nadzieję, że nie jesteś Krakusem. Jak uznasz, że tak będzie lepiej. to zrobię to.
Po za tym aktualizacja zrobiona. Dodano tłumaczenia dla nowego skina arimi. Drobne poprawki.
Do pobrania trzecia strona wątku, czwarty post.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5728

Wysłany: 2018-12-16, 18:24   

dzięki :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 363
Wysłany: 2018-12-16, 18:24   

no_taki jeśli stosujesz "zmianę tekstu na mowę" sprawdz:
Kod:
https://www24.zippyshare.com/v/Pi8l2POM/file.html
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5728

Wysłany: 2018-12-16, 19:34   

będa czytane, jesli jest przecinek i myślnik .
ponadto uzycie skrótu nr wymaga juz przeróbek w config.

w moim odczuciu najprostsze jest najlepsze, więc może po prostu:
Kod:
formatStr_to_roadnumber_on_hwy = L"w kierunku autostrady %s"
formatStr_to_roadnumber_default = L"w drogę %s"

To oczywiście wylacznie sugestia :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
przemek171070
Navi Expert


Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 363
Wysłany: 2018-12-16, 19:49   

Jest to dziwne, bo na moim telefonie korzystając z systemowej zmiany tekstu na mowę wszystko zachowuje się prawidłowo i nic przecinkowego nie czyta. Twój wpis no_taki testowałem już, niestety są problemy z odmianami liczebników numeracji dróg. Nawet wpis numer zamiast nr, lub usunięcie przecinka czy zbicie wszystkich wyrazów w całość spowoduje już błędy. Tylko ten wpis który zastosowałem daje w 99,9% prawidłowe wymowy wszystkich typów zjazdów i dróg.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10