Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
TomTom kalibracja ekranu
Autor Wiadomość
maras_garas 
azymut


Dołączył: 07 Sty 2013
Posty: 2
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-02-20, 16:39   Tomtom GO630

Witam, mam problem z tomtom go630 otoz jak działa to jest przesuniety w dotyku, a czasem nie działa wogole. Jak wykonac plik kalibrujacy dotyk i jak go uruchomic?
Pozdrawiam
 
 
bzyk83 
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 251
Wysłany: 2015-02-20, 16:54   

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1513984.html
_________________
 
 
stif45 
GPS instruktor



Pomógł: 50 razy
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 960
Wysłany: 2015-02-20, 16:56   

http://forum.soft-serwis....topic,14.0.html

http://forum.gps24.pl/pri...6c85e8b9312531a
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/stif45
 
 
marek216 
GPS instruktor
serwis elektroniki



Pomógł: 18 razy
Wiek: 38
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 755
Wysłany: 2015-02-20, 18:44   

W 99% przypadków ekran do wymiany.
Jak się nie ma pojęcia to tego pliku się nie rusza.
_________________

Serwis elektroniki: www.soft-serwis.eu
Części i narzędzia: www.sklep.soft-serwis.eu
Projektowanie urządzeń: www.fenikstech.pl
Ogłoszenia dla elektroników: www.elektronika.sprzedawaj.eu

Nie pomagam na PW/GG/e-mail !
 
 
 
radekpawlak 
Waypoint
Kargul&Pawlak



Wiek: 39
Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 73
Skąd: Licheń Stary
Wysłany: 2015-10-15, 09:12   TomTom XL Live 4EL0.001.01

Witam szanownych kolegów trafił mi się TomTom XL Live z źle działającym dotykiem z lewej strony,przestawiony jest o około 1cm w prawo, podstawiłem nowy i efekt nadal ten sam. .
Wartość Touchscreen calib 73 938 125 860
Navcore 8.413

Jak zmienić wartość, może ktoś posiada w/w model i będzie podgląd wartości
 
 
 
arczi741
Waypoint


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 46
  Wysłany: 2016-01-06, 15:12   Tomtom XL nie reaguje na dotyk po próbie kalibracji

Witam. Miałem przesunięty dotyk lekko w prawo i chciałem dokonać kalibracji wg opisu z forum. Utworzyłem plik cal.txt, wrzuciłem do niego na początku dane jakie odczytałem w trybie serwisowym, oczywiście w odpowiedniej kolejności, skopiowałem plik do navi i zaczął się problem. Navi się włącza, ale nie reaguje na dotyk w żadnej z części ekranu. Trudno- myślę, podłączę pod laptopa i usunę plik, ale niestety do tego potrzebne jest użycie dotyku w celu połączenia z komputerem. Jestem w czarnej d... Macie koledzy jakąś radę na to? Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2016-01-06, 15:42 ]
Scaliłam z odpowiednim tematem.
Regulamin punkt 3.
 
 
stif45 
GPS instruktor



Pomógł: 50 razy
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 960
Wysłany: 2016-01-06, 15:33   

arczi741...podłącz wyłączonego TT do kompa a następnie zresetuj. Powinien się automatycznie połączyć z PC. Musisz robić kalibrację metoda prób i błędów, aż trafisz.
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/stif45
 
 
arczi741
Waypoint


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 46
Wysłany: 2016-01-06, 16:02   

Dzięki stif54 :-D :-D . Po twojej radzie połączyłem się i navi ruszyła! Gdzie kliknąć pomógł?
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3457
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-01-06, 19:27   

arczi741 napisał/a:
Gdzie kliknąć pomógł?

Tylko autor tematu może to zrobić.
_________________
SGS I9505, XRN 3PRO ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, Navigon 7.4.3,
 
 
arczi741
Waypoint


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 46
Wysłany: 2016-01-06, 20:42   

Niestety po wielu próbach z kalibracją poddałem się-raz tylko przy jakiś totalnie abstrakcyjnych ustawieniach ekran ruszył, ale przesunięcia były takie, że klikając z lewj strony ekranu reagowała ikona po prawej. Co ciekawe, gdy wpisałem parametry odczytane z flasha navi do cal.txt ekran też nie reagował , a przecież bez pliku te ustawienia jakoś działają

Jednak doszedłem! Mój błąd polegał na tym, że tworzyłem ten plik za pomocą notatnika. Przy każdym kliknięciu plik domyślnie otwierał się w Wordzie i cały czas pytało o kodowanie tekstu, tzn. plik nie otwierał się bezpośrednio i Tomtom nie mógł go odczytać. Teraz utworzyłem plik w Wordzie i zapisałęm jako txt. Skorygowałem wartości i działa bez problemu, jak by ktoś miał problem z tym plikiem to postępować wg moich wskazówek. Pozdrawiam
 
 
yang 
Waypoint


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 48
Wysłany: 2017-11-10, 14:44   TomTom Go520

Witam,
Mam do zrobienia TomTom Go520 i podmieniłem mu navcore na 9.5. Wszystko fajnie tylko ma nieprawidłową kalibrację i klika się w przyciski nie tam gdzie są. To mocno utrudnia użytkowanie. Zrobiłem plik cal.txt z parametrami ekranu od 920 ( nie znalazłem parametrów 520) i wrzuciłem do katalogu głównego TT. Jest trochę lepiej, ale dalej źle. Zna ktoś parametry kranu od GO520 by wkleić do tego pliku cal ?
_________________
Navroad 460 w ce 5 , HTC HD2 wm 6.5
 
 
kajo29
azymut


Dołączył: 20 Sie 2015
Posty: 2
Wysłany: 2018-11-04, 11:53   TomTom xl 4et03 kalibracja ekranu

Witam
W mojej kilkuletniej nawigacji Tomtom 4et03 dotyk zaczął źle działać. Zawsze przy dotykaniu litery z klawiatury włącza literę z prawej strony. Np. przyciskam Z a włączy się X, przyciskam X a włączy się C i tak na całym ekranie.
Jak skalibrować ekran.
Czytałem że wystarczy do nawigacji wrzucić plik cal.txt z odpowiednimi parametrami, tyle że nie mam pojęcia jakimi.
Czy ktoś wie jakie parametry wpisać by zaczęło znowu działać poprawnie.
Z góry dzięki za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 9