Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z plikami w odblokowanej Mio Spirit 690 LM
Autor Wiadomość
astri
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2015
Posty: 28
  Wysłany: 2018-10-26, 18:47   Problem z plikami w odblokowanej Mio Spirit 690 LM

Pobrałem menu do Mio Spirit 690 LM. Wszystko chodziło dobrze od kwietnia ale dzisiaj wyskoczył mi błąd, że mapy nie mogą się załadować. Wkładam kartę do laptopa i pokazuje mi normalny rozmiar pliku natomiast jak wchodzę dalej to już te pliki mają 165 GB i dziwne nazwy.

Da się to jakoś odkręcić czy format karty i wszystko od nowa a jeżeli tak się stało to co jest tego przyczyną?


how is aluminum found
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5559
Wysłany: 2018-10-26, 18:51   

Możesz sprobować metodą usunięcia blędów na dysku, ale proponuje pelny format ( a nie szybki !! ) i wgranie od zera.
Nie gwarantuję, ze karta nie padla na amen
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
astri
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2015
Posty: 28
Wysłany: 2018-10-26, 18:52   

no_taki napisał/a:
Możesz sprobować metodą usunięcia blędów na dysku, ale proponuje pelny format ( a nie szybki !! ) i wgranie od zera.
Nie gwarantuję, ze karta nie padla na amen

czyli kwestia techniczna i karta pamięci może być do wyrzucenia?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5559
Wysłany: 2018-10-26, 19:15   

Być moze tak. Włóz karte do kompa, prawym klawiszem na nazwę dysku, wlasciwości, narzędzia, jest opcja "skanuj dysk w poszukiwaniu bledów."

W kartach jest tak, że tzw "bad sectors" zostana po prostu wylaczone z użytku.
Po sprawdzeniu być może pliki odzyskają " sprawność" a byc może i nie
UWAGA, po naprawiawie powstana pliki .chm, do usunięcia z karty , jesli karta odzyska sprawność
Ale:
Ja bym się nie bawił, tylko ściągnal np: SDFormatter V4 lub nowsza ( jest zdecydowanie lepszy w formatowaniu niż sama winda oraz darmowy ) i przelecial karte opcją :
FULL OVERWRITE , oraz FORMAT SIZE ADJUSTMEN ustawionym na OFF
Zobaczysz co się będzie dzialo :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
astri
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2015
Posty: 28
Wysłany: 2018-10-26, 19:19   

No i najpierw zrobiłem skanowanie w poszukiwaniu błędów i automatycznie naprawianie i zniknął folder default a pozostałe pliki wróciły do swoich rozmiarów, po zaznaczeniu folderów było 3,08 GB.

Pobrałem menu AM2 Plus ale nie zadziałało zatem na Windowsie format na full, pasek postępu doszedł do ok. 80% i był błąd, że system nie jest w stanie dokończyć formatowania.

Zatem karta chyba wadliwa. Teraz po włożeniu jej do czytnika komputer jej nie widzi.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4523
Skąd: Wawa
Wysłany: 2018-10-26, 19:23   

astri napisał/a:
Zatem karta chyba wadliwa. Teraz po włożeniu jej do czytnika komputer jej nie widzi.
Podłącz do innego gniazda USB, możesz zmienić jeszcze czytnik, jeśli to nie pomoże, to znaczy że karta jest uszkodzona.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
astri
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2015
Posty: 28
Wysłany: 2018-10-26, 19:33   

Po restarcie lapka i chęci formatu szybkiego, wolnego jest taki komunikat więc chyba padła na amen, przy szybkim formacie system także komunikat, że system nie jest w stanie dokończyć formatowania.



Innego czytnika nie mam, jedynie telefon gdzie tam karty SD nie widać.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5559
Wysłany: 2018-10-26, 19:36   

Zabezzpieczona przed zapisem.
Jesli to duza karta , przesuń mała dzwigienkę z boku karty , jesli mala i masz adapter, taka dżwigienka jest na adapterze
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4523
Skąd: Wawa
Wysłany: 2018-10-26, 19:50   

astri napisał/a:
jedynie telefon gdzie tam karty SD nie widać.
Użyj innej karty, wtedy się przekonasz na 100%, że jest uszkodzona.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
astri
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2015
Posty: 28
Wysłany: 2018-10-26, 21:32   

Jednak wina karty, znalazłem jakąś starą 512 MB, wrzuciłem na nią menu i do nawigacji i odpaliła.

Temat rozwiązany.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 10