Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Igo Primo a TMC
Autor Wiadomość
Tygrys20 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 10
Wysłany: 2018-09-21, 18:47   

Witam,
mój brat zakupił stację multimedialną Blaupunkt Santa Cruz 370.
Zamontowaliśny w samochodzie.
Udało mi się uruchomić igo na tej stacji, lecz za nic nie mogę uruchomić TMC.

IGO Primo 9.6.13.491814
licencje dla TMC są na miejscu
Jednakże wyświetla przeszukiwanie 0.0 MHz i nic nie znajduje.
Nie jestem pewien czy dobry port nie wiem jak odszukać taki port.

Sys.txt

[tmc]
internal_tmc_name="gnsport"
port="COM,7"
source="gnsport"
baud=38400
;testowo wsadzono
gps_source=1
tuner_model= "TMC_GPSTMC_TUNER"
tmcprovider_simple_model_use=1
skip_loading_built_in_provider_list=1
update_ltn_on_country_change=1
show_all_provider_list=1
tmcprovider_ignore_altfreq=1
;on station section
tmcprovider_rssi_stability=40
tmcprovider_rssi_average=3
; search section
near_provider_distance_km=200
tmcprovider_allow_stay_on_first_free = 0
tmcprovider_break_scan_timeout=180
tmcprovider_tuner_scanlevel=1
tmcprovider_max_freeze_timeout=60
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=6500
tuneralg_3a_packet_timeout=20000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=30000

Może ktoś coś ... ?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 56 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5532
Wysłany: 2018-09-21, 18:54   

Kolego .. WSZYSTKO na temat TMC na urządzeniach opartych o WinCE masz w tym watku, także kwestię jak odszukać port i predkość.

Wystarczy poczytać.
P.S jestes pewnien że w stacji masz moduł TMC GNSPORT ?

bo:
Cytat:
Kod:
source="gnsport"
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Tygrys20 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 10
Wysłany: 2018-09-21, 19:06   

no_taki napisał/a:
Kolego .. WSZYSTKO na temat TMC na urządzeniach opartych o WinCE masz w tym watku, także kwestię jak odszukać port i predkość.

Wystarczy poczytać.
P.S jestes pewnien że w stacji masz moduł TMC GNSPORT ?

bo:
Cytat:
Kod:
source="gnsport"


no_taki miło, że odpisujesz, zawsze czytam wątki zrobił się długi.
Niestety, albo gdzieś przegapiłem, albo nie ma wspomnianego jak rozpoznać typ portu i jego numer.
Przeglądałem TMC-scanem, ale na portach pokazuje UART i wywalało.
Jak rozpoznać taki port?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 56 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5532
Wysłany: 2018-09-21, 19:27   

Poczytaj stąd:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15

Sprawa wprawdzie dotyczy Beckera, ale programy szukajace portów dzialają na każdym urządzeniu
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Tygrys20 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 10
Wysłany: 2018-09-22, 10:46   

Niestety ze skanerów portów użyłem GNS TMC, GNS tester, TMC Demo, ale nie chce mi odnaleźć portu, Royaltek się nie uruchamia.
Czy możliwe jest wykorzystanie portu do GPSu rónież do TMC?
 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2182
Wysłany: 2018-09-22, 11:06   

kolego to że pisze
Kod:
Santa Cruz 370 posiada antenę GPS i jest przygotowany do nawigacji. Wystarczy wgrać kompatybilne oprogramowanie z mapami na kartę microSD i umieścić ją w slocie, by stacja zmieniła się w pełnoprawne urządzenie nawigacyjne.


wcale nie znaczy że posiada odbiornik TMC..


jesteś pewny że posiada takowy ?
 
 
Tygrys20 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 10
Wysłany: 2018-09-22, 11:35   

Nie jestem pewien...

Na pudle jest opis nawigation ready (ale jest dopisane jak włoże oprogramowanie),
oraz tmc ready więc wnioskuję, że wystarczy orogramowanie.
 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2182
Wysłany: 2018-09-22, 11:54   

a co na ten temat pisze w instrukcji obsługi ?
 
 
Tygrys20 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 10
Wysłany: 2018-09-24, 14:04   

Brat doczytał, że tmc jest dostępne z nawigacją na europę.
Więc raczej z mapą muszą dawać jakiś dodatkowy moduł.
Wprawdzie do gps dali zewnętrzny moduł, ale nie dali programu, a w niektórych modelach Santa Cruz dawali mapę na SD.
Myślę, że jak dają mapę to jednak dają zewnętrzny mofuł tak jak w NY 845 (zdaje się).
Dzięki za poświęcony czas, trzeba poszukać modułu.
Pozdrawiam
 
 
badziena
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2017
Posty: 11
Wysłany: 2018-10-04, 18:14   

Witam Panowie .
mam Medion PNA 470 na systemie win CE . Igo Primo skin Dimka , wszystko włącznie z TMC hula nawet nieżle.
sygnały z RMF o korkach i zdarzeniach drogowych czasem mi złapie a czasem nie , pomimo używania anteny TMC.

dlatego chciałbym dowiedzieć się -
- czy istnieje możliwość podłączenia się poprzez bluetooth ze smarfonem w taki sposób - aby Primo odbierało Komunikaty drogowe z sieci GSM ze smartfona ?
-mam taką opcję w smartfonie nokia lumia " udostępnianie internetu - udostępnij przez Bluetooth"
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18615
Wysłany: 2018-10-04, 18:54   

Ogólnie rzecz biorąc, jest taka możliwośc. Nawigacja musi mieć BT nie tylko jako zestaw głosnomówiący, ale i tryb DUN
Czy ruszy na Twoim urządzeniu - nie wiem, na moim ModeComie działało, przez program BlueDun (zobacz http://www.my-navia.pl/vi...p=446105#446105 )
_________________

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 56 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5532
Wysłany: 2018-10-04, 19:04   

Szcerze ? Jesli mialbym smartfona na andku nie bawiłbym się w takie kombinacje, tylko wgrał w niego iGO na androida i korzystał z nawigacji w tel, szcególnie że androidowe wersje iGO maja zaimplementowane TMC przez net i po uruchomieniu programu po prostu pobieraja sobie komunikaty, bez jakiejkolwiek ingerencji uzytkownika
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
badziena
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2017
Posty: 11
Wysłany: 2018-10-04, 22:49   

apkę Bluedun widzę ale na Androida .natomiast mój smartfon jest na systemie Win mobile.
kolego no_taki - dzięki za sugestie - może czas zmienić smartfon służbowy na inny
z Androidem i IgoPrimo w jednym?

Panowie przepraszam za nieznaczny bałagan - link z tematem poniżej ,tam miałem szukać . rozwiązanie mojego problemu wyraźnie jest tam opisanie . odpowiednie wpisy w sys.txt powinny załatwić sprawę .

http://www.my-navia.pl/vi...3&highlight=tmc
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 10