Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wyznaczaniem trasy...
Autor Wiadomość
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2018-01-05, 17:51   

xhamerx, pobierz firmware i

1. Pliki po pobraniu należy rozpakować i luzem skopiować bezpośrednio na kartę SD.
2. Należy zresetować urządzenie przytrzymując power a instalacja firmware rozpocznie się automatycznie lub na wyłączonym urządzeniu włożyć kartę z softem i uruchomić urządzenie przyciskiem power.

http://szybkiplik.pl/down...e18ad50a4c.html

Znalezione w sieci i standardowa regółka - robisz na własne ryzyko.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
zapollo 
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 28
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-01-12, 12:02   

Mam ten sam problem od wersji 2017.10 i to z instalki pobranej ze strony producenta (mam licencje ważną). Nie wczytuje głównie adresów z Francji. Testowane na 5 nawigacjach i to głownie z 256 MB RAM jak Modecom MX4 (bez HD), Manta 256 MB RAM, GC 520 i Becker Ready 50 po odblokowaniu.
Na 2017.12 to samo. Tylko na Peiying z ekranem HD problem nie wystąpił z Francją na innych nie mogę wybrać żadnego adresu z listy. Na PC wszystko jest OK. Na Androidzie wersja z ta samą wersją mapy działa ok. Pobrałem gotowca z działu linki i to samo, więc to raczej problem powazniejszy niż sprzęt. Biorąc pod uwagę że Francja jest największym plikiem po wycięciu np to podejrzewam że problem jest z ładowaniem listy miast po wciśnieciu pierwszej literki. Ogólnie z 10 egzemplarzy nawigacji przerobiłem (po 2-3 szt Mant, Modecoma i GC) i problem jest aktualny jak nabardziej. Prosiłbym się o wypowiadanie osób mających wgrana całą Europe i z niej korzystających w wersji 2017.10 i 2017.12.
_________________
www.serwisgps.republika.pl
 
 
jenks
Waypoint


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 199
Wysłany: 2018-01-13, 14:12   

xhamerx napisał/a:
Instalując na tą samą kartę, jakąkolwiek wersję automapy (z tych które podałem) błąd cały czas wystepuje na goclever.


Zainstaluj bez dodatku dedykowanego pod nawigację i instalacja zaawansowana.Na GC 5070 wszystko OK
Natomiast z dodatkiem Mobile Nawigator okropnie zamula.
Z adresami we Francji też Ok.
 
 
xhamerx
Waypoint


Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 46
Wysłany: 2018-01-15, 22:03   

Nie miałem kiedy odpisać.

Przeinstalowałem firmware tej nawigacji i bład nadal występuje. (na obecnym firmware nie mam opcji podania ścieżki do nawigacji) jest tylko sposób przez mobilenavigator.

Wykonywałem już instalację zaawansowaną, bez dodatku - problem ten sam.

Jak już wspomniałem:
Nowa karta SD
format karty
nowy firmware,
Brak pozostałości automapy czy to w plikach w urządzeniu czy też na karcie
instalacja zaawansowana bez dodatku czy z dodatkiem,

BŁĄD NADAL WYSTĘPUJE.

Uważam że to błąd automapy albo firmware tej nawigacji (ale w to wątpie) bo sprawdziłem chyba każdy firmware od tej navi który mi wpadł w ręce.

Zależy mi na tej Francji. Tylko że u mnie nie wyszukuje adrsów jakiegokolwiek kraju innego niż POLSKA. A jest widziana w nawigacji MAPA całej EUROPY!
 
 
rawi55
azymut


Dołączył: 14 Paź 2013
Posty: 1
  Wysłany: 2018-02-28, 02:08   

walczę z tym od tygodnia, u mnie nie znajduje miast we Francji

nic nie pomaga, usuwanie z navi starych plików też sprawdzałem ukryte, różne instalki, słodzone i sam słodziłem program, mapy, formaty karty za każdym razem, różne nawigacje Navroad i Peiying - bez efektu

jedyne co to:

1. wybór innego kraju niż Francja, dalej - miasto (obojętne) i
2. powrót do wyboru kraju i wtedy "Francja" i znajduje mi miasto, ulicę

ale za każdym razem to trochę wkurza :-x

u mnie problem jest na 6.24 1712. i 1710 to samo
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 6
Wysłany: 2018-03-13, 16:13   

Jakiś czas temu przesiadłem się na iGO, ale testuję każdą nową mapę AM i tak było z 1802. Trasa z Chojny (zachodniopomorskie, pow. Gryfino) do Kołobrzegu, drogi powiatowe, krajowe, S3 i A6 razem 215 km w jedną stronę. Typ trasy „Łatwa”
W wytyczonej trasie miałem 2 pkt. przejazdowe/przelotowe (wybrana „okolica”), i o dziwo mapa poprowadziła mnie bez zawiechy, bez gubienia sygnału, a miałem na tej trasie takie niezawodne miejsce, gdzie każda kolejna mapa fiksowała.
Trzy razy zmieniłem trasę od zaplanowanej i szybciutko poprawiła prowadzenie niczym iGO, ale jeszcze jej nie ufam pomimo informowania i pokazywania o następnych manewrach bezbłędnie.
Wyrzuciłem: AutoMapa EU.md5 z folderu startowego, Europe.md5 z folderu „maps” i w samej mapie „Europe” i wszystko działa. Ciekawi mnie, jak sobie poradzi z odcinkiem drogi, budowanej S3 na E65, zagłębie miedziowe, tam AM szalała.
Pozdrawiam skonfundowanych użytkowników AM, wracam do iGO.
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 6
Wysłany: 2018-03-13, 23:55   

Dziękuję za poradę, tak zrobię odnośnie wyboru rodzaju trasy, ale byłem ciekawy, jak AM poradzi sobie z "punkt w okolicy", kiedyś, jak jeździłem na AM przez "punkt" strasznie głupiała i koniecznie chciała, zmuszała do przejechania przez zaznaczony punkt, kiedy z jakiś powodów ten punkt omijałem i musiałem zatrzymywać się, usuwać wybrany punk inaczej nie szło podróżować dalej. Trasy z "jedź przez punkt" szykowałem sobie na Targeo i nie było problemu z ustawieniem dokładnie punktu trasy a "punkt w okolicy" można ustawić tylko w navi. W iGO korzystam z map Here, obecnie 2017_Q3. Pozdrawiam serdecznie, jak przerobię trasę do Wrocka przez Nową Sól, Lubin opiszę swoje wrażenia, przyzwyczaiłem się do Agatki i z oporem spróbuję jeszcze raz AM.
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 6
Wysłany: 2018-03-14, 01:23   

o tym pisałem, ustawiłem "Przez okolica" specjalnie zjechałem w pobliżu punktu i sama poprawiła, poprowadziła wyznaczając nową trasę tak, jak to robi iGO na mapach Here, na innych nie jeździłem, ustawianie "Przez punkt" ma sens tylko wtedy, jak piszesz, aby specjalnie znaleźć się w tym miejscu, ponieważ jestem z Wrocka i się nie zgubię, wypróbuję "Przez okolica" i zobaczę, co zrobi? Dziękuję za porady, pozdrawiam
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 703
Wysłany: 2018-03-14, 08:07   

Z instrukcji ustawiania trasy.
"VIA (okolica) - powoduje powstanie Inteligentnego punktu VIA. Położenie takiego punktu w chwili wyznaczania trasy jest określane tylko w przybliżeniu, a później dostosowywane do jej przebiegu. Punkt ten służy wstępnemu określeniu przebiegu trasy, która będzie dostosowana w taki sposób, żeby optymalnie zbliżyć się do wybranego punktu na pewną odległość (zależną od wielkości miasta, w którym punkt się znajduje).
VIA (punkt) - wymusza przejście trasy dokładnie przez dany punkt. W przypadku wyboru miasta, bez ulicy, trasa będzie przebiegała przez centrum."

I jeszcze z porad wyznaczania trasy:
http://www.psur.pl/a.aspx?id=222
"Czym się różnią punkty "VIA (okolica)" od "VIA (punkt)"?

Są dwa rodzaje punktów pośrednich: VIA (okolica) i VIA (punkt). Pierwszy z nich oznacza, że chcemy przejechać tylko przez okolicę wskazanego miejsca (np. obwodnicę miasta). Natomiast VIA (punkt) spowoduje, że AutoMapa wyznaczy trasę z przejazdem dokładnie przez to miejsce.

VIA (okolica) najczęściej używa się, żeby poinstruować AutoMapę którędy ma wytyczyć trasę, np. koło jakiegoś miasta, ale niekoniecznie przez jego centrum. VIA (punkt) przydaje się, jeśli chcemy po drodze do celu odwiedzić jakieś miejsce, np. zabrać znajomych bądź zwiedzić muzeum."
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 6
Wysłany: 2018-03-14, 11:36   

Dziękuję wojtek1234321 za link do AutoMapa - praktyczne wskazówki
pozdrawiam, serdecznie i wszystko jasne.
Czym się różnią?
Łatwa (unikaj trudnych manewrów, czy o to chodzi: np. skręt w lewo, jeżeli nie jesteś na drodze uprzywilejowanej zawsze jest trudniejszy od skrętu w prawo, lub na wprost ), Bezpieczna (drogi główne)
Może i to zagadnienie zostanie wyjaśnione tak profesjonalnie?
Oczywiście temat z "Problem z wyznaczaniem trasy" zaraz tam się przeniosę

[ Dodano: 2018-03-14, 11:47 ]
Problem z wyznaczaniem trasy i wszystko jasne, czytać mi się nie chciało, przepraszam
"łatwa" ma unikać "trudnych" skrzyżowań i jak najmniej "lewoskrętów"
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 6
Wysłany: 2018-03-14, 14:10   

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie zagadnienia, pozdrawiam serdecznie :)
 
 
xhamerx
Waypoint


Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 46
Wysłany: 2018-07-23, 13:37   

Odświeżam ten sam problem sprzed kilku stron, bo dzieje się tak na każdej Nawigacji


Po zainstalowaniu automapy europe,
wszystko niby działa, ale tylko, kiedy wyszukuje adresy w POLSCE.

Kiedy wybiorę jakikolwiek inny kraj, to nie mogę wybrać żadnego adresu. Klikam literki, ale nie wyszukuje żadnych miast ani nic żadnych podpowedzi i literki się " wygaszają".

Dzieje się tak praktycznie przy każdym kraju innym niż POLSKA.
Szczególnie dzieje się tak, kiedy wybiorę Francje, a na Francji najbardziej mi zależy żeby działała.

Linki z forum, instalowałem najnowszą wersje FINAL, czy to gotowiec czy wersja oryginalna, ciągle to samo.

Co jest grane? Na bank jest wina automapy albo jakiejś opcji patchu. Pisałem o tym problemie już wcześniej i ten sam objaw na każdej nawigacji. Instalki sprawdzałem wszystkie od ostatnich 5 miesięcy. Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu? Bo nie tylko ja go mam.
 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 54
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 569
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2018-07-23, 20:43   

Po pierwsze co masz w zakładce MENU->Pomoc i info->O programie.

Po drugie jakie pliki są w katalogu Automapa EU/Maps/Europe
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)
franja curva (hiszp.)
Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
Pablod
Waypoint


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 119
Wysłany: 2018-07-23, 21:30   

Po trzecie - sprawdź co widzisz przybliżając mapę na Paryż - ulice czy napis "brak mapy szczegółowej".
_________________
Nv432.
 
 
zapollo 
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 28
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-08-07, 20:36   

xhamerx napisał/a:
Odświeżam ten sam problem sprzed kilku stron, bo dzieje się tak na każdej Nawigacji


Po zainstalowaniu automapy europe,
wszystko niby działa, ale tylko, kiedy wyszukuje adresy w POLSCE.

Kiedy wybiorę jakikolwiek inny kraj, to nie mogę wybrać żadnego adresu. Klikam literki, ale nie wyszukuje żadnych miast ani nic żadnych podpowedzi i literki się " wygaszają".

Dzieje się tak praktycznie przy każdym kraju innym niż POLSKA.
Szczególnie dzieje się tak, kiedy wybiorę Francje, a na Francji najbardziej mi zależy żeby działała.

Linki z forum, instalowałem najnowszą wersje FINAL, czy to gotowiec czy wersja oryginalna, ciągle to samo.

Co jest grane? Na bank jest wina automapy albo jakiejś opcji patchu. Pisałem o tym problemie już wcześniej i ten sam objaw na każdej nawigacji. Instalki sprawdzałem wszystkie od ostatnich 5 miesięcy. Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu? Bo nie tylko ja go mam.


Potwierdzam to samo od kilku wersji mapy Europy. Pliki od Francji są największe i tak jakby listy miast nie ładowało tak szybko jak Polski w pamięci RAM. Jak wpisuję szybko od razu Francja to dalej co bym nie nacisnął to nie wskakuje np po Par... miasto Paryż nie wskoczy. Radzę sobie z tym tak że wybieram Germany i dalej Inglostad i zamiast prowadź do daję na dole kraj i zmieniam ponownie na Francja ale odczekuję około 5-10 sekund i dopiero naciskam pierwszy znak i najczęściej podczytuje listę miast dopiero. Zawsze trzeba wybrać jakiś kraj przy Francji i miasto, a następnie wycofać się dolnym przyciskiem Kraj i zmienić na Francja i odczekać parę sekund. W sprzętach z 256 MB RAM zdarzas się mi to rzadziej, a dzisiaj w Rider z 128 MB RAM miałem ten problem z mapa Niemiec i Francji i dopiero po odczekaniu i wycofaniu podczytało listę miast

Edycja 2018.09.15 :

Jak widać problem był, bo nowa wersja 6.25.1 w pierwszym punkcie zmian wymienia :

http://www.automapa.pl/pl...pa-dla-windows/

Kto ma już wersję 6.25.1 z Eu niech da znać czy problem ustąpił z adresami we Francji
_________________
www.serwisgps.republika.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10