Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wyznaczaniem trasy...
Autor Wiadomość
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 7
Wysłany: 2018-03-13, 23:55   

Dziękuję za poradę, tak zrobię odnośnie wyboru rodzaju trasy, ale byłem ciekawy, jak AM poradzi sobie z "punkt w okolicy", kiedyś, jak jeździłem na AM przez "punkt" strasznie głupiała i koniecznie chciała, zmuszała do przejechania przez zaznaczony punkt, kiedy z jakiś powodów ten punkt omijałem i musiałem zatrzymywać się, usuwać wybrany punk inaczej nie szło podróżować dalej. Trasy z "jedź przez punkt" szykowałem sobie na Targeo i nie było problemu z ustawieniem dokładnie punktu trasy a "punkt w okolicy" można ustawić tylko w navi. W iGO korzystam z map Here, obecnie 2017_Q3. Pozdrawiam serdecznie, jak przerobię trasę do Wrocka przez Nową Sól, Lubin opiszę swoje wrażenia, przyzwyczaiłem się do Agatki i z oporem spróbuję jeszcze raz AM.
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 7
Wysłany: 2018-03-14, 01:23   

o tym pisałem, ustawiłem "Przez okolica" specjalnie zjechałem w pobliżu punktu i sama poprawiła, poprowadziła wyznaczając nową trasę tak, jak to robi iGO na mapach Here, na innych nie jeździłem, ustawianie "Przez punkt" ma sens tylko wtedy, jak piszesz, aby specjalnie znaleźć się w tym miejscu, ponieważ jestem z Wrocka i się nie zgubię, wypróbuję "Przez okolica" i zobaczę, co zrobi? Dziękuję za porady, pozdrawiam
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 707
Wysłany: 2018-03-14, 08:07   

Z instrukcji ustawiania trasy.
"VIA (okolica) - powoduje powstanie Inteligentnego punktu VIA. Położenie takiego punktu w chwili wyznaczania trasy jest określane tylko w przybliżeniu, a później dostosowywane do jej przebiegu. Punkt ten służy wstępnemu określeniu przebiegu trasy, która będzie dostosowana w taki sposób, żeby optymalnie zbliżyć się do wybranego punktu na pewną odległość (zależną od wielkości miasta, w którym punkt się znajduje).
VIA (punkt) - wymusza przejście trasy dokładnie przez dany punkt. W przypadku wyboru miasta, bez ulicy, trasa będzie przebiegała przez centrum."

I jeszcze z porad wyznaczania trasy:
http://www.psur.pl/a.aspx?id=222
"Czym się różnią punkty "VIA (okolica)" od "VIA (punkt)"?

Są dwa rodzaje punktów pośrednich: VIA (okolica) i VIA (punkt). Pierwszy z nich oznacza, że chcemy przejechać tylko przez okolicę wskazanego miejsca (np. obwodnicę miasta). Natomiast VIA (punkt) spowoduje, że AutoMapa wyznaczy trasę z przejazdem dokładnie przez to miejsce.

VIA (okolica) najczęściej używa się, żeby poinstruować AutoMapę którędy ma wytyczyć trasę, np. koło jakiegoś miasta, ale niekoniecznie przez jego centrum. VIA (punkt) przydaje się, jeśli chcemy po drodze do celu odwiedzić jakieś miejsce, np. zabrać znajomych bądź zwiedzić muzeum."
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 7
Wysłany: 2018-03-14, 11:36   

Dziękuję wojtek1234321 za link do AutoMapa - praktyczne wskazówki
pozdrawiam, serdecznie i wszystko jasne.
Czym się różnią?
Łatwa (unikaj trudnych manewrów, czy o to chodzi: np. skręt w lewo, jeżeli nie jesteś na drodze uprzywilejowanej zawsze jest trudniejszy od skrętu w prawo, lub na wprost ), Bezpieczna (drogi główne)
Może i to zagadnienie zostanie wyjaśnione tak profesjonalnie?
Oczywiście temat z "Problem z wyznaczaniem trasy" zaraz tam się przeniosę

[ Dodano: 2018-03-14, 11:47 ]
Problem z wyznaczaniem trasy i wszystko jasne, czytać mi się nie chciało, przepraszam
"łatwa" ma unikać "trudnych" skrzyżowań i jak najmniej "lewoskrętów"
 
 
turysta2907
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2015
Posty: 7
Wysłany: 2018-03-14, 14:10   

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie zagadnienia, pozdrawiam serdecznie :)
 
 
xhamerx
Waypoint


Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 46
Wysłany: 2018-07-23, 12:37   

Odświeżam ten sam problem sprzed kilku stron, bo dzieje się tak na każdej Nawigacji


Po zainstalowaniu automapy europe,
wszystko niby działa, ale tylko, kiedy wyszukuje adresy w POLSCE.

Kiedy wybiorę jakikolwiek inny kraj, to nie mogę wybrać żadnego adresu. Klikam literki, ale nie wyszukuje żadnych miast ani nic żadnych podpowedzi i literki się " wygaszają".

Dzieje się tak praktycznie przy każdym kraju innym niż POLSKA.
Szczególnie dzieje się tak, kiedy wybiorę Francje, a na Francji najbardziej mi zależy żeby działała.

Linki z forum, instalowałem najnowszą wersje FINAL, czy to gotowiec czy wersja oryginalna, ciągle to samo.

Co jest grane? Na bank jest wina automapy albo jakiejś opcji patchu. Pisałem o tym problemie już wcześniej i ten sam objaw na każdej nawigacji. Instalki sprawdzałem wszystkie od ostatnich 5 miesięcy. Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu? Bo nie tylko ja go mam.
 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 54
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 572
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2018-07-23, 19:43   

Po pierwsze co masz w zakładce MENU->Pomoc i info->O programie.

Po drugie jakie pliki są w katalogu Automapa EU/Maps/Europe
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)
franja curva (hiszp.)
Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
Pablod
Waypoint


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 120
Wysłany: 2018-07-23, 20:30   

Po trzecie - sprawdź co widzisz przybliżając mapę na Paryż - ulice czy napis "brak mapy szczegółowej".
_________________
Nv432.
 
 
zapollo 
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 28
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-08-07, 19:36   

xhamerx napisał/a:
Odświeżam ten sam problem sprzed kilku stron, bo dzieje się tak na każdej Nawigacji


Po zainstalowaniu automapy europe,
wszystko niby działa, ale tylko, kiedy wyszukuje adresy w POLSCE.

Kiedy wybiorę jakikolwiek inny kraj, to nie mogę wybrać żadnego adresu. Klikam literki, ale nie wyszukuje żadnych miast ani nic żadnych podpowedzi i literki się " wygaszają".

Dzieje się tak praktycznie przy każdym kraju innym niż POLSKA.
Szczególnie dzieje się tak, kiedy wybiorę Francje, a na Francji najbardziej mi zależy żeby działała.

Linki z forum, instalowałem najnowszą wersje FINAL, czy to gotowiec czy wersja oryginalna, ciągle to samo.

Co jest grane? Na bank jest wina automapy albo jakiejś opcji patchu. Pisałem o tym problemie już wcześniej i ten sam objaw na każdej nawigacji. Instalki sprawdzałem wszystkie od ostatnich 5 miesięcy. Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu? Bo nie tylko ja go mam.


Potwierdzam to samo od kilku wersji mapy Europy. Pliki od Francji są największe i tak jakby listy miast nie ładowało tak szybko jak Polski w pamięci RAM. Jak wpisuję szybko od razu Francja to dalej co bym nie nacisnął to nie wskakuje np po Par... miasto Paryż nie wskoczy. Radzę sobie z tym tak że wybieram Germany i dalej Inglostad i zamiast prowadź do daję na dole kraj i zmieniam ponownie na Francja ale odczekuję około 5-10 sekund i dopiero naciskam pierwszy znak i najczęściej podczytuje listę miast dopiero. Zawsze trzeba wybrać jakiś kraj przy Francji i miasto, a następnie wycofać się dolnym przyciskiem Kraj i zmienić na Francja i odczekać parę sekund. W sprzętach z 256 MB RAM zdarzas się mi to rzadziej, a dzisiaj w Rider z 128 MB RAM miałem ten problem z mapa Niemiec i Francji i dopiero po odczekaniu i wycofaniu podczytało listę miast

Edycja 2018.09.15 :

Jak widać problem był, bo nowa wersja 6.25.1 w pierwszym punkcie zmian wymienia :

http://www.automapa.pl/pl...pa-dla-windows/

Kto ma już wersję 6.25.1 z Eu niech da znać czy problem ustąpił z adresami we Francji
_________________
www.serwisgps.republika.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9