My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Automapa na PC + zewnętrzny moduł GPS
Autor Wiadomość
elias26 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 32
Dołączył: 28 Paź 2010
Posty: 7
Wysłany: 2014-05-01, 20:35   

Witam, używam nawigacji na laptopie, mam pytanie, czy posiada ktoś sterowniki do odbiornika gps SKYTRAQ VENUS V6 ADAPTER USB (przykładowa aukcja z tym modelem http://allegro.pl/odbiorn...4194630662.html )
Kupiłem taki model juz jakis czas temu i gdzies przesiałem cd ze sterownikami a kupiłem nowego laptopa i chce przeniesc AM.
Za ewentualną kopie cd zapłace.
Pozdrawiam Karol CSW
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8836
Wysłany: 2014-05-01, 22:00   

elias26, a nie możesz wyciągnąć sterownika z laptopa gdzie masz go zainstalowanego ?, zrobisz to np. programem Driver Magician.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
KnightRider
Waypoint


Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 21
Wysłany: 2018-01-29, 23:02   USB U-Blox + AutoMapa Windows 7

Cześć, próbuję skonfigurować AutoMapę do współpracy z odbiornikiem GPS na USB.

Wraz z odbiornikiem dostałem apkę do konfiguracji odbiornika, FIXa łapie w niej w 3 sekundy od uruchomienia, pozycja, prędkość, wszystko się zgadza. AutoMapa natomiast widzi satelity (pełny pasek na zółto) ale pozycji nie może ustalić.

Jaka może być tego przyczyna?
Kombinowałem z portami, prędkściami 4800 na większe ale dalej nic.
Ktoś ma pomysł?
Taki odbiornik:

https://pl.aliexpress.com/item/USB-GPS-Receiver-USB-level-USB-connector-USB-driver-GPS-Receiver-BT-708/32800761853.html
 
 
JB46 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-30, 10:00   

Cytat:
widzi satelity (pełny pasek na zółto)

Pasek powinien być na zielono (minimum trzy kreski).
Na żółto - słaby sygnał.
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 677
Wysłany: 2018-01-30, 11:42   

KnightRider napisał/a:
Jaka może być tego przyczyna?

Z opisu wskazanego odbiornika:
"USB antena GLONASS odbiornik GPS UBLOX M8030 Podwójny moduł odbiornika GNSS, FLASH, laptopów, BN-808, lepiej niż BU-353S4"
Nie znam się na tyle, ale może przyczyna leży właśnie w tych "GLONASS-ach".
Czy AutoMapa dobrze współpracuje z satelitami systemu GLONASS?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 521 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18457
Wysłany: 2018-01-30, 12:16   

Gdzie leży odbiornik? W pomieszczeniu może byc problem, bo przy słabym sygnale AM nie wyznaczy pozycji.

Rzuc jeszcze okiem na ten wątek http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=33491
_________________

 
 
MaxEd
Waypoint



Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 144
Wysłany: 2018-01-30, 12:59   

wojtek1234321 napisał/a:
Czy AutoMapa dobrze współpracuje z satelitami systemu GLONASS?

AM nie współpracuje z ŻADNYMI satelitami, AM czyta dane w standardzie NMEA0183 podawane przez odbiornik GPS. Tyle i tylko tyle.

W danych technicznych odbiornika jest napisane:
"Support Rate 4800bps to 921600bps, Default 9600bps"
Czyli w AM powinieneś ustawić 9600, ewentualnie zmienić szybkość transmisji w programie do obsługi tego odbiornika GPS i wybrać taką samą w ustawieniach AM.
_________________
Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna.
 
 
KnightRider
Waypoint


Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 21
Wysłany: 2018-01-30, 14:16   

Odbiornik testowany na zewnątrz, również w ruchu, na podszybiu. Prędkość transmisji ustawiona w AM na 9600, testowałem też ze zmianą prędkości gps na 4800 - bez rezultatu.

Wrzucam kilka fotek z tego programu, jego drzewa konfiguracji oraz zrzuty AM, może to coś pomoże. Szczególnie dziwne są dane z ostatniej zakładki info GPS w AM. Takie krzaczki być powinny?? ;)

 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 525
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2018-01-30, 15:00   

KnightRider napisał/a:
... Takie krzaczki być powinny?? ;)


Nie.
Zobacz jaki masz ustawiony w odbiorniku format wyjściowy. Powinien być NMEA-0183
https://pl.wikipedia.org/wiki/NMEA_0183
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz (1596-1650)

Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
KnightRider
Waypoint


Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 21
Wysłany: 2018-01-30, 16:30   

Temat rozwiązany. W konfiguracji nadajnika przekilkałem kilka różnych opcji w sekcji NMEA, zaznaczyłem odfiltrowywanie tylko GPS i automapa ruszyła.

Dzięki za pomoc, klikałbym na pałę bez info o standardzie NMEA ;)
 
 
Davvvi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Maj 2012
Posty: 7
Wysłany: 2018-02-10, 09:45   

Kolego KnightRider, mam dokładnie ten sam problem z tym samym odbiornikiem. Czy możesz dokładnie opisać co gdzie zmieniłeś? Tylko tam krok po kroku,bo programu dobrze nie znam.
Edit.
Poradziłem sobie. Rzeczywiście wystarczy zostawić zaznaczone tylko GPS w zakładce GNSS(GNSS Config) i AM znajduje sygnał. I to błyskawicznie. Ale czy w takim razie modół przestaje korzystać z Glonassa i Galileo? Modół niby je wspiera ale czy AM nie?

Kolejny edit.
Sprawdziłem i moduł działa także z 10Hz. AM łączy się chwilkę dłużej ale się łączy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 9