Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaźnik poziomu baterii
Autor Wiadomość
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-03-08, 13:32   

atym napisał/a:
Pewnie jeszcze nie jest pod WinCE6
Tak - sprawdziłem na swoim WayteQ z WinCE6 i miałem ten sam komunikat. Zajmę się tym na pewno w bliżej nieokreślonej przyszłości.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 434
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-03-08, 20:59   

Ja ponowię swoja prośbę - jak jedenocześnie uruchomić skrypt battery warning.mscr
z ładowaniem odblokowującego Mio panel (System2.exe)?

appstartupsec.ini

Kod:
[Process1]
RelativePath=FALSE
ProcessFile=Program Files/SystemMoov360/System2.exe
ProcessCmdLine=
ProcessDbgFile=
ProcessDbgCmdLine=
MaxRestarts=3
Major=TRUE
WindowName=PNADesktop
MaxCloseMessages=10
LockedRelativePath=False
LockedProcessFile=Program Files/MioMap/MioMap.exe
LockedWindowName=MioMap


SysInfoSettings.ini (panel - System2.exe)


Kod:
Main/Navigation3.ini
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-03-09, 11:58   

wioleta1817, pobierz i rozpakuj ten plik:
:arrow: http://chomikuj.pl/imar42...,1495922691.rar
Potem wszystkie cztery wrzuć luzem do tego samego folderu, w którym znajduje się plik System2.exe, czyli do: Program Files/SystemMoov360
Następnie w pliku: appstartupsec.ini zamiast:
Kod:
ProcessFile=Program Files/SystemMoov360/System2.exe
wpisz:
Kod:
ProcessFile=Program Files/SystemMoov360/PanelStart.exe
Od tej pory po każdorazowym uruchomieniu urządzenia "szpieg" poziomu naładowania baterii powinien uruchamiać się automatycznie.

[ Dodano: 2012-03-09, 15:34 ]
Mam dobrą wiadomość dla posiadaczy urządzeń z systemem operacyjnym WinCE6. Rozpocząłem prace nad skryptem dla tegoż systemu i dotychczasowe wyniki są obiecujące. Po uruchomieniu skryptu na 1 sekundę pokazuje się duże okno informujące o uruchomieniu procedury. Po 10 sekundach w takim samym oknie (SleepMessage) na trzy sekundy pokazuje się informacja o poziomie naładowania baterii i czy podłączone jest ładowanie.
Kod:
########################################################
#    Skrypt wykonał:   imar42   forum "my-navia.pl"    #
########################################################
#ErrorLevel("off")
#############################

SetMessageFont (24, "Tahoma")
    SleepMessage (1, "Uruchomiony")

Stan = BatteryPercentage()
    While (Stan<101)
        Stan = BatteryPercentage()
            If (ExternalPowered() = 1)
                Ladowanie = "Podłączone"
            Else
                Ladowanie = "Brak"
            EndIf

                SleepMessage (3, "Poziom naładowania  =  " & Stan & "%^NL^Ładowanie zewnętrzne  =  " & Ladowanie)
                    Sleep (10000)
    EndWhile
Na tym etapie zaawansowania służy to... do niczego ;-) Można jedynie na bieżąco śledzić stopień rozładowywania baterii. Ale i tak jest to już jakiś krok naprzód w okiełznaniu WinCE 6
Działa równie dobrze na WinCE 5
Prace nad udoskonaleniem w toku...
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 434
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-03-10, 21:53   

imar42 napisał/a:
wioleta1817, pobierz i rozpakuj ten plik:
Proste lamerskie pytanie: czy trzeba edytować ścieżkę położenia skryptu battery warning
czy skopiować twój skrypt autostartu bez zmian...?
I jeszcze: wyłączenie zasilania navi suwakiem Mio 300 przerywa działanie skryptu(ów)?

[ Komentarz dodany przez: imar42: 2012-03-11, 11:08 ]
Skróciłem zbyt długi cytat.
Ostatnio zmieniony przez imar42 2012-03-11, 11:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-03-11, 11:20   

wioleta1817 napisał/a:
czy trzeba edytować ścieżkę położenia skryptu battery warning
Nie potrzebna jest edycja tego pliku.
wioleta1817 napisał/a:
czy skopiować twój skrypt autostartu bez zmian...?
Tak.
wioleta1817 napisał/a:
wyłączenie zasilania navi suwakiem Mio 300 przerywa działanie skryptu(ów)
W tej sprawie muszą wypowiedzieć się inni posiadacze urządzeń Mio. Jeśli dobrze pamiętam to urządzenie po upływie pewnego czasu wyłącza się przy ustawieniu suwaka w pozycję środkową.
Jeśli tak nie jest - trzeba pomyśleć co zrobić z tym fantem - na razie nie mam pomysłu.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 434
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-03-11, 13:06   

W przypadku Mio Moov 300 suwak jest mechanicznym wyłącznikiem.
W pozycji środkowej odłącza zasilanie, na lewo załącza, na prawo resetuje navi.
Po włączeniu navi z pozycji środkowej wszystkie aplikacje wznawiają działanie
np. iGo łapie ponownie satelity itd.
Więc logiczne chyba jest, że i działanie skryptów funkcjonuje.

Dziękuję za odpowiedź imar42.

Mój nowy obrazek ostrzeżenia rozładowania baterii:



Zmieniony wpis pozycjonujący obrazek + przykładowy tekst (Bateria.ini)

Kod:
GLOBALSETTINGS
ShowMessage = 0
QuitOnDoubleClick = yes
X = 140
Y = 60
Width = 200
Height = 150
Arrange = No
BackgroundBitmap = bateria.bmp
StartUpAnimation = NoAnimation
ShutDownAnimation = NoAnimation
Accelerated = yes
TopMost = yes

TEXT
x = 26
y = 120
Text = NAŁADUJ BATERIĘ !
Color = FFFFFF
Weight = 800
Size = 18
CreateFont




Dodam, że rozwiązanie odeszło od tematu, nie da się
pokazać wskazania stany baterii w postaci liczbowej,
ale jest poprawnie działające (dzięki imar42)
ostrzeżenie/wskazanie, że ta bateria się rozładowuje.
Lepiej być nie może... :-D

Ale! Ale, jeśli opieramy się na plikach battery warning: .exe .ini + .mscr
możliwe jest stworzenie pokazującego się obrazka z graficznym stanem baterii, tekstem.
Przecież to taki mały panelik - w którego można wpakować więcej informacji.
Tylko trzeba znaleźć trochę czasu... ;-)

#edit 13.03.2012

Finalnie koniec zainteresowania, ale to moja ostateczna wersja obrazka.
Bateria jest teraz ikoną - można sobie nacisnąć... a wtedy... choodu!



BatteryWarning.zip

..
 
 
rolok82 
Waypoint



Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 63
Wysłany: 2013-08-01, 22:30   

jacekp1313 napisał/a:
Modyfikacja Miomap.ini wg http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22013

Niestety u mnie to nie działa :(

Mam za to inny problem znalazłem pasujący mi wskaźnik baterii jednakże chciałbym by był on wyświetlany w pionie, czy jest taka możliwość?? Z góry przepraszam jeśli piszę w złym dziale ale zmieniam menu Adja.

Oto kod:

BATTERY
x = 168
y = 1
Interval = 1000
Width = 36
Height = 12
CoolBattery = on
ColorBattery = FFFFFF
ColorHigh = 66FF66
ColorLow = FFFF66
ColorCritical = FF6666
Segments = 6
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 523 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18514
Wysłany: 2013-08-02, 06:45   

Nie spotkałem pionowej baterii w SystemInformation

[ Dodano: 2013-08-02, 06:46 ]
P.S. Przeniosłem z wątku o AdJi do wątku o wskaźniku
_________________

 
 
rolok82 
Waypoint



Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 63
Wysłany: 2013-12-18, 22:51   

Miałbym jeszcze jedno pytanko, poszerzyłem sobie ta bateryjkę ale między kolejnymi segmentami jest strasznie dużo miejsca czy da się je ścieśnić trochę?

I przy okazji czy obok baterii mogę stawić wskaźnik procentowy? Może być osobnym skryptem.
 
 
LuźnyRafael 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Cze 2017
Posty: 5
Wysłany: 2018-01-29, 21:12   

Witam poniżej mój skrypt niski_stan_baterii.mscr , działa na pewno na WinCE 6

komunikaty głosowe w języku polskim o niskim stanie baterii
Stan baterii 30%
Stan baterii 20%
Stan baterii 10% , podłącz ładowarkę

komunikaty o 30 i 20% jest odtwarzany tylko raz (chyba, że podłączymy ładowarkę to program odtworzy komunikaty jak znów spadnie na dany procent)

komunikat o 10% jest odtwarzany dwa razy w odstępie 6 sekund od siebie.

Program co 10 sekund sprawdza stan baterii.


Pliki tekstowe są tworzone w celu niepowtarzania komunikatów o stanie baterii.

treść skryptu: niski_stan_baterii.mscr
Kod:


#ErrorLevel("off")
#############################
### LuźnyRafele
#############################
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan30.txt")
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan20.txt")
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan10.txt")
sleep(1000)
Stan = BatteryPercentage()
While (Stan<101)
Stan = BatteryPercentage()
If (ExternalPowered() = 1)
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan30.txt")
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan20.txt")
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan10.txt")       
Else
if (FileExists("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan30.txt"))
else
If (Stan=30)
PlaySound("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\audio_30_procent.wav")
WriteFile("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan30.txt","stan30 ",0)
else
endif
endif
if (FileExists("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan20.txt"))
else
If (Stan=20)
PlaySound("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\audio_20_procent.wav")
WriteFile("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan20.txt","stan20 ",0)
else
endif
endif
if (FileExists("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan10.txt"))
else
If (Stan=10)
PlaySound("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\audio_10_procent.wav")
sleep(6000)
PlaySound("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\audio_10_procent.wav")
WriteFile("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan10.txt","stan10 ",0)
else
endif
endif
EndIf
Sleep(10000)
EndWhile



skrypt należy uruchomić wraz z pulpitem

a to skrypt do pobrania z plikami wav :)

skrypt --> Niski_Stan_Baterii

w przypadku kiedy będzie komunikat np Stan baterii 30% i nawigacja zostanie uśpiona to po wybudzeniu nawigacji nie będzie powtórzony komunikat Stan baterii 30% pomimo, że będzie bateria miała 30%.

Aby uzyskać efekt powtórzenia komunikatu po wybudzeniu z hibernacji / uśpienia należało by wraz z uruchamianiem programu hibernacji / usypiania , usunąć pliki txt

np;

uspij.mscr
Kod:

DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan30.txt")
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan20.txt")
DelTree("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan10.txt")
sleep(500)
Run("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\Uspij\PowerOff.exe")


u mnie program PowerOff.exe powoduje hibernacje / uśpienie nawigacji.

Miłego użytkowania ;)

[ Dodano: 2018-01-30, 07:30 ]
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5309
Wysłany: 2018-01-30, 16:47   

Fajnie strasznie, ze bawisz się mortscriptem :-)

Zasugerowałbym jedynie by unikać tych wielokrotnie zagnieżdżanych If, pzrez które skrypt jest trudno czytelny i sugerowałbym raczej uzycie instrukcji switch
wygladaloby to mniej więcej tak ( bez ingerencji w Twoją ideę ) :

Kod:
Stan = BatteryPercentage()
Switch ( Stan )

case ( 30 )
if (FileExists("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan30.txt"))
else
PlaySound("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\audio_30_procent.wav")
WriteFile("\ResidentFlash\nakladka\Files\Soft\niski_stan_baterii\stan30.txt","stan30 ",0)
EndIf

Case ( 20 )
....
...

Case ( 10 )

...
...

EndSwitch


Przemysl także kwestię podłączenia ładowarki, ktora po calkowitym naladowaniu wyrzuca skrypt z petli co skutkuje wykonaniem i zakonczeniem skryptu , wiec po jej odlaczeniu i powtornym rozladowaniu baterii - komunikatu nie będzie :-)

Fajna robota !!! :-)


P.S sprawdź dzialanie instrukcji If not fileExists, znaczniie uproscila by Twój skrypt ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
LuźnyRafael 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Cze 2017
Posty: 5
Wysłany: 2018-01-30, 20:25   

no_taki napisał/a:
Przemysl także kwestię podłączenia ładowarki, ktora po calkowitym naladowaniu wyrzuca skrypt z petli co skutkuje wykonaniem i zakonczeniem skryptu , wiec po jej odlaczeniu i powtornym rozladowaniu baterii - komunikatu nie będzie :-)

Fajna robota !!! :-)


P.S sprawdź dzialanie instrukcji If not fileExists, znaczniie uproscila by Twój skrypt ;-)


Testowałeś?
Kod:
While (Stan<101)

wg mnie stan baterii nie będzie nigdy większy niż 100 więc nie powinno zamknąć pętli.

Mam baterię naładowaną, dla testów w skrypcie dałem zamiast 30% to 100%
po uruchomieniu skryptu jest komunikat , po podłączeniu ładowarki i odczekaniu kilku min i odłączeniu ładowarki znów jest komunikat.

Pamiętaj, że ładowarka musi być podłączona ponad 10 sekund wtedy skrypt ją wykryje, usunie pliki txt który blokuje powtarzanie komunikatów i wtedy komunikat się powtórzy.


Zawsze można coś udoskonalić.

No tak mogłem zastosować If not fileExists :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10