Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Chińskie radio z WinCE i stał się problem :(
Autor Wiadomość
JFP 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2013
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-01-27, 11:08   Chińskie radio z WinCE i stał się problem :(

Witam Forum.
Kilka lat temu zanabyłem w Amazonie po dobrej wówczas cenie radio samochodowe wysokości 2DIN z wbudowaną nawigacją iGO, kamerą cofania i innymi kogutkami. Aktualna wersja iGO to 8.3.4. Wszystko działało bez zarzutu aż do teraz, kiedy nagle "zniknęła" nawigacja. Precyzując w menu ona figuruje, ale z nieznanych powodów jakby nie było dostępu do karty pamięci na której nawigacja jest wgrana. Próbowałem zmienić kartę pamięci, formatować ją i na nowo nagrywać program, ale bez skutku.
System prosi o podanie ścieżki do programu nawigacyjnego, jak poniżej:



Po podaniu ścieżki (zauważcie, że formalnie ścieżka na karcie SD jest znaleziona (!) pojawia się komunikat o braku programu nawigacyjnego, jak poniżej:



Przyznaję, że jestem zupełnie bezradny i stąd prośba o jakiekolwiek sugestie, które pomogłyby pokonać ten problem.
Za co z góry dziękuję.




[ Komentarz dodany przez: imar42: 2018-07-19, 16:36 ]
Zmniejszyłem rozmiar zdjęć. Proszę o uszanowanie czytających, bo taka niefrasobliwość zniechęca i do czytania i do udzielenia pomocy.
Ostatnio zmieniony przez imar42 2018-07-19, 15:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-27, 11:40   

igo.exe masz luzem na karcie? Może się mylę ale być może ścieżka powinna wyglądać tak: \StorageCard\iGO\iGO.exe
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
JFP 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2013
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-01-28, 09:43   

Sahem napisał/a:
igo.exe masz luzem na karcie? Może się mylę ale być może ścieżka powinna wyglądać tak: \StorageCard\iGO\iGO.exe

Nie wydaje mi się, ale spróbuję
 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2227
Skąd: PL
Wysłany: 2018-01-28, 13:49   Re: Chińskie radio z WinCE i stał się problem :(

JFP napisał/a:
Przyznaję, że jestem zupełnie bezradny i stąd prośba o jakiekolwiek sugestie, które pomogłyby pokonać ten problem.


to może zacznij od podania kilku przydatnych informacji..
np. jaki masz układ plików na karcie SD bo to że jest chinskie czy ruskie czy kupione za zeta czy 7000 tysia nie ma najmniejszego znaczenia..

ale ma znaczenie np. czy była fabrycznie wgrana nawigacja czy nie ?
jak była ? jakie wówczas były nazwy folderów.....
 
 
iron210
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 77
Wysłany: 2018-01-28, 14:03   

Spróbuj z inna wersją iGo. Sformatuj kartę i przekopiuj nową wersję iGo wraz z mapami itp. Potem w radiu ponownie wybierz ścieżkę dostępu. Możesz spróbować zainstalować inny program nawigacyjny (np. Automapę) i zobaczyć czy wystartuje. Jeśli inny program wystartuje wykluczymy uszkodzenie karty lub czytnika kart w radiu i będziemy pewni że jest coś nie tak z programem iGo (brakuje jakiegoś pliku, lub znajduje się w nieodpowiednim miejscu)
 
 
JFP 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2013
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-07-19, 10:16   

iron210 napisał/a:
Spróbuj z inna wersją iGo. Sformatuj kartę i przekopiuj nową wersję iGo wraz z mapami itp. Potem w radiu ponownie wybierz ścieżkę dostępu. Możesz spróbować zainstalować inny program nawigacyjny (np. Automapę) i zobaczyć czy wystartuje. Jeśli inny program wystartuje wykluczymy uszkodzenie karty lub czytnika kart w radiu i będziemy pewni że jest coś nie tak z programem iGo (brakuje jakiegoś pliku, lub znajduje się w nieodpowiednim miejscu)

Przepraszam, że z różnych powodów odpowiadam z takim opóźnieniem. Problem niestety nadal istnieje.
Po kolei.
W momencie kupna w radiu była wgrana nawigacja iGO v.8.3.4 Samego programu nigdy nie upgrade'owałem; czy w ogóle istnieje wyższa wersja? Oczywiście regularnie, w praktyce 4x w roku uaktualnialem mapy. Działało to aż do stycznia b.r.
Próbowałem używać kilku różnych kart microSD o różnych pojemnościach. Każdorazowo karta była formatowana. Próbowałem używać różnych formatów, ale efekt każdorazowo jest taki sam. Mogę ręcznie nakierować na ścieżkę dostępu do pliku igo.exe co chyba oznacza, że system WinCE samą kartę, a dokładniej jej system plików i folderów, odczytuje prawidłowo? Potem jednak pojawia się uparcie komunikat jak na zdjęciu, czyli, że baza danych nie zostaje odnaleziona :-(
Nie próbowałem jeszcze wgrywać innego programu nawigacyjnego. Czy to ma sens? Gdzie inny program nawigacyjny (Automapę?) mogę znaleźć, lub kupić?
Jeszcze raz b. proszę o pomoc, bo zbliża się sezon wakacyjnych wyjazdów. Do tej pory przy poruszaniu się po Gdańsku nawigacja aż tak bardzo nie była mi potrzebna.
 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 54
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 573
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2018-07-19, 11:53   

Zmniejsz zdjęcie bo rozwala formatowanie tekstu. Nie wszyscy korzystają z monitorów mających więcej niż 1920 pikseli w poziomie. .................................................................................................................................... Coraz więcej osób zgłasza problemy z działaniem Igo 8 z nowymi mapami.

Może czas przesiąść się na 9
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)
franja curva (hiszp.)
Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
JFP 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2013
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-08-15, 21:54   

Kilka godzin spędziłem w aucie z komputerem i wnioski są następujące.
Kilka razy formatowałem kartę micro SD, jak i używałem kilku innych kart, ale każdorazowo po wgraniu iGO v_8.3.4.142975 pojawia się komunikat j.w., czyli "Program application database cannot be found". Próbowałem też nowszej wersji iGO v_8.3.5.193799 i tu jest już jakiś "postęp", bo wiesza się system - ekran czarny i brak reakcji na jakiekolwiek przyciski. Pomaga wyłącznie wyłączenie zasilania. Tak, wiem, że ta wersja programu sprawiała zawsze problemy.
Wnioskuję wobec powyższego, że samo urządzenie jest sprawne, a jedyny problem jest natury software'owej, czyli leży w samym programie nawigacyjnym. Czy możliwe jest, że "licencja" straciła ważność równo po 5 latach od kupna radia? Sorki, jeśli pytanie lamerskie, ale nic innego mi się nie nasuwa. Czy gdzieś na forum znajdę link do wersji iGO 8.3.4... wraz z plikiem licencji, co do której miałbym pewność, że jest działająca? Oczywiście bez map. Może jakieś inne sugestie?
Z góry dziękuję za pomoc.
 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 54
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 573
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2018-08-15, 22:19   

Podany przez ciebie błąd zgłasza program IGo (czyli się uruchamia) kiedy nie może znaleźć plików z danymi.
1. Błąd systemu plików, lub karty
2. Złe wpisy w pliku konfiguracyjnym.
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)
franja curva (hiszp.)
Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1489
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-08-16, 09:21   

Witam

1) W temacie licencji i jej utraty
- jeśli jest to chińska stacja multimedialna - to IGO8 - na 100% jest pirackie
- jeśli IGO8 jest legalne, to można kupic legalną aktualizację na stronie producenta
Nie chodzi mi o to aby kolega kupował tylko sprawdził czy urządzenie jest na liście

https://www.naviextras.com/shop/portal

Pytanie - jaka stacja multimedialna => czy np. Clarion czy "chińczyk"

Jeśli faktycznie oryginał, to możliwe uszkodzenie zabezpieczenia antypirackiego

2) Przypominam, że przy wgrywaniu programu z innego źródła, należy wgrać
- plik EXE
- pliki Data.zip oraz Branding.zip
- pliki licencji

3) IGO8, na chomiku
http://chomikuj.pl/a_krakow

katalog: "moja-nawia"
hasło: my-navia

4) Czy działa już poprawnie, to co jest opisane w pierwszym poście?
czyli czy jest możliwość podania ścieżki do karty?
Miałem coś takiego w stacji multimedialnej i skończyło się zwrotem stacji, bo była to usterka stacji

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
JFP 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2013
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-08-17, 18:10   

Witaj i dziękuję za odpowiedź!

Arturek napisał/a:

1) W temacie licencji i jej utraty
- jeśli jest to chińska stacja multimedialna - to IGO8 - na 100% jest pirackie
- jeśli IGO8 jest legalne, to można kupic legalną aktualizację na stronie producenta
Nie chodzi mi o to aby kolega kupował tylko sprawdził czy urządzenie jest na liście

https://www.naviextras.com/shop/portal

Pytanie - jaka stacja multimedialna => czy np. Clarion czy "chińczyk"

Radio to klasyczny noname, ale b. porządnie wykonane (rozbierałem je, bo musiałem dokonać adaptacji mocujących je uchwytów do mojego auta). Formalnie w czasie zakupu na Amazonie występowało pod f-mą Bayrett, ale z tego nic nie wynika; trzeba założyć, że iGO jest legalne na swój sposób ;-)
Arturek napisał/a:


2) Przypominam, że przy wgrywaniu programu z innego źródła, należy wgrać
- plik EXE
- pliki Data.zip oraz Branding.zip
- pliki licencji

Do tej pory wgrywałem na różne karty uSD 3 różne iGO:
- to moje "oryginalne" z plikami mającymi daty z roku 2012
- iGO Primo (nie działa w ogóle na tym radiu)
- iGO 8.3.5 z efektem opisanym wcześniej
Arturek napisał/a:

3) IGO8, na chomiku
http://chomikuj.pl/a_krakow

katalog: "moja-nawia"
hasło: my-navia

Dzięki, zaraz zasysam
Arturek napisał/a:


4) Czy działa już poprawnie, to co jest opisane w pierwszym poście?
czyli czy jest możliwość podania ścieżki do karty?

Będę miał dostęp do auta (radia) dopiero od poniedziałku (żona wyjeżdża akurat teraz do koleżanki), więc odpowiem Ci w nadchodzącym tygodniu.
Ścieżka dostępu jest taka jak na zdjęciach z pierwszego postu; innymi słowy system czyta ją (ścieżkę) prawidłowo, nawet jeśli jest to ta felerna v. 8.3.5. Dalej jednak z tego nic nie wynika, bo przy wymuszonej próbie odpalenia nawigacji pojawia się komunikat, że "Program application database cannot be found". Wcześniej, kiedy nawigacja działała, to uruchamiała się ona z automatu zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
Tyle na dzisiaj i jeszcze raz b. dziękuję za pomoc.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5624

Wysłany: 2018-08-17, 18:41   

Kolego. Jesli chcemy ruszyć dalej niezbędna jest informacja o wersji systemu operacyjnego, czyli wersji WinCE na Twoim urządzeniu
Bez tego wgrywanie kolejnych wersji iGO jest czysta ruletką

Kolejna sprawa... napisales "nagle".
Czy podejmowales jakiekolwiek działania w programie bezpośrednio przed pojawieniem się komunikatu ?
Np . zmieniałeś mapy, czy przegrywsales program na inny nosnik, czy robiłes cokolwiek innego ?

P.S prosze o screen zawartosci karty oraz screen zawartości folderu content na tej karcie
Tak na początek :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
JFP 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2013
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-09-03, 09:01   

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale naprawdę w ostatnich dniach mam b. mało czasu :oops:
no_taki napisał/a:
Kolego. Jesli chcemy ruszyć dalej niezbędna jest informacja o wersji systemu operacyjnego, czyli wersji WinCE na Twoim urządzeniu

System to oczywiście Win CE 6
no_taki napisał/a:

Kolejna sprawa... napisales "nagle".
Czy podejmowales jakiekolwiek działania w programie bezpośrednio przed pojawieniem się komunikatu ?
Np . zmieniałeś mapy, czy przegrywsales program na inny nosnik, czy robiłes cokolwiek innego ?

Nawigacja padła naprawdę NAGLE! Tzn. jednego dnia działała, a następnego dnia, po odpaleniu auta pojawił się ten znany komunikat o braku dostępu do bazy danych :-(

Załadowałem na kartę SD to iGO8 od kol. Arturka (jeszcze raz bardzo Ci dziękuję!) i niestety nic to nie pomogło; komunikat taki jak do tej pory. Wypada mi wyjść z założenia, że coś się złego stało w samym radiu, ale nie domyślam się nawet co to mogło być. Summa summarum chyba muszę się poddać :?:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11