My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-10, 21:18
Goclever 525 problem z sygnałem GPS
Autor Wiadomość
el_talerzos 
azymut


Wiek: 37
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 2
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-02-09, 22:15   Goclever 525 problem z sygnałem GPS

Witam - nie tak dawno zakupiłem model 525, zainstalowana została automapa 6.14 - niby wszystko ok, przy pierwszym uruchomieniu sygnał gps znajduje w przeciągu kilku sekund i wszystko jest ok, jednak problem pojawia się, gdy wyłączy się nawigację (np wyłączenie auta na kilka minut na stacji itp) - po takim "manewrze" nie może znaleźć sygnału "wciąż szuka sygnału gps" - "kreski od zasiągu szaleją, ale jest ich dużo" - czasami znajdzie po 20 minutach, czasami wcale - nie pomaga restart, reset itp. - wcześniej miałem starego navman'a (również automapa) i nigdy takich cyrków nie było.

I tu moje pytanko - czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem - bo nie wiem czy coś się na to poradzi czy trzeba reklamować sprzęt - zaznaczam, że automapa została zainstalowana na urządzeniu (nie ma karty SD) - ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

Pozdrawiam i dzięki za sugestie.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-02-10, 21:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18401
Wysłany: 2014-02-10, 07:04   

Najpierw wyłączasz AM, potem GC, czy od razu urządzenie?
_________________

 
 
el_talerzos 
azymut


Wiek: 37
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 2
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-02-10, 18:49   

Witam ponownie - problem rozwiązany - nie wiem dlaczego, ale pomogło wyłączenie "synchronizacji czasu" w ustawieniach gps'u.

Pozdrawiam
 
 
AW1960 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 11
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-02-11, 13:55   

Potwierdzam problemy z łapaniem FIX-a także w A.M. 6.15. A.M. źle rozpoznaje parametry GPS tz. kanał 4 z częst. 4300. Chyba powinno być kanał 2 cz. 9600 (brak danych na stronie producenta). Lecz ta zamiana nie eliminuje zawieszania się GPS-u, spróbuję wyłączyć "synchronizację czasu". Jutro dam znać. Pozdro.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18401
Wysłany: 2014-02-11, 14:04   

Najlepiej sprawdzić porty jakimś zewnętrznym programem (VisualGS) lub podejrzeć zawartość sekcji [GPS] pliku konfiguracyjnego fabrycznego Mireo DP (Dontpanic.ini)
_________________

 
 
AW1960 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 11
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-02-12, 12:52   

Masz rację el_talerzos. W ustawieniach Goclowera trzeba ustawić czas na Nasz środkowoeuropejski. Na wszelki wypadek w AM odznaczyłem "synchronizację czasu", GPS ustawiłem na AUTO(com2) i cz. 9600 i wszystko śmiga wyśmienicie. Jutro jak wrócę z traski powiadomię dział techniczny Goclovera i AM. Pozdro.
 
 
bingo13
azymut


Dołączył: 12 Mar 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-03-22, 19:51   

Witam Was,
mam następujący problem z GoCLever Navio 525. Mianowicie AM 6.15 łapie fixa u mnie pod domem błyskawicznie. Jednak gdy włączę ją w jakimkolwiek innym miejscu wtedy mimo, że sygnał GPS jest wystarczający AM nie może złapać fixa. Ma ktoś może pomysł, jak rozwiązać ten problem?
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 176 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4485
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-03-22, 20:19   

bingo13,
:arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=144982#144982 punkt 9
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
bingo13
azymut


Dołączył: 12 Mar 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-03-23, 19:40   

Cytat:
Bingo13 ustaw w AM ustawienia GPS : COM2, 9600, odznacz ptaszki w ustawieniach AM synchronizacji czasu, w ustawieniach urządzenia Goclever ustaw czas na środkowo europejski i będzie działać.

ElBasior,
wielkie dzięki!
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-03-24, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
siger7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 11
Wysłany: 2017-11-15, 19:45   GoClever Navio 525 "brak urządzenia gps"

Navio 525 wince6, na fabrycznych mapach i tych na karcie/ Tomtom/, pokazuje "brak urządzenia gps". Konfiguracja gps : "Inny odbiornik GPS NMEA" - szybkość transmisji dobierałem od 4800 do 57600 - w następnym oknie mam opcje :
1.GPS jest połączony z :
-MailBox Device Driver:
-MailBox Device Driver:
-MailBox Device Driver:
-USB Cable :
-Serial Cable on COM8:
-Serial Cable on COM5:
-Serial Cable on COM6:
-dobierałem wszystkie dostępne opcje - w następnym oknie "Stan GPS" pisze "Brak urządzenia GPS". Zero satelitów, na wyświetlaczu głównym także napis o braku urządzenia gps. W konfiguracji wybierałem jeszcze "Wbudowany odbiornik GPS" i "Odbiornik GPS TomTom przewodowy" - także bez skutku. Navi kilka miesięcy leżała w szufladzie, wcześniej pracowała bez zarzutu. Ktoś wie co może być przyczyną i jak ewentualnie naprawić ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18401
Wysłany: 2017-11-15, 20:06   

1. Przeniosłem z wątku " GOOCLEVER Navio 530 i programy nawigacyjne"
2. Najprawdopodobniej uszkodzony moduł GPS lub szukasz sygnału w domu.
Sprawdź poziom sygnału z opcji w fabrycznym menu Navio lub programami z punktu 9 wątku http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573
_________________

 
 
siger7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 11
Wysłany: 2017-11-15, 22:04   

Program VisualGPSce wyświetla : "Could not initialize communication buffer size". Testowałem dostępne porty 2-8 przy prędkościach 4800, 9600, 57600. Lampka z prawej dolnej strony programu nie świeci się. W fabrycznym menu znalazłem program TEST, a w wince "minigps". Uruchomienie nic nowego nie wniosło. Pewnie moduł uszkodzony, ale jutro spróbuję jeszcze innych programów poleconych przez "jacekp1313".
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12