My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Becker Ready 45 - kalibracja ekranu dotykowego nie działa
Autor Wiadomość
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 218
Skąd: Dolnośląskie
  Wysłany: 2017-09-22, 22:54   Becker Ready 45 - kalibracja ekranu dotykowego nie działa

Witam.

Mam problem z Becker Ready 45, nie mogę skalibrować ekranu dotykowego.
Dotyk działa błędnie bo mam przesunięcie około 1cm od góry a na dole ciężko w ogóle coś trafić.
Wchodząc w ustawienia/kalibracja wyskakuje mi ekran z krzyżykiem który mam trafić, ale klikając po kolei we wszystkie punkty tak jak mnie prosi (środek, lewo góra, lewo dół, prawy dół, prawa góra), kalibracja zapętla się od początku. Myślałem że sobie średnią jakąś wyliczy, ale po prawie setce kliknięć w kółko i kilkunastu minutach, poddałem się. Powrót strzałką nie zapisuje aktualnej kalibracji tylko nadal mam przesunięcie o ten centymetr.

Może trzeba dostać się do Windows'a i tam w panelu sterowania zrobić kalibrację? ale jak?
W starym Becker 7827 to nie był problem, tutaj nie udało mi się.

Pozdrawiam.

PS. Zainstalowałem AM na karcie SD i za pomocą menu jaki tworzy dodałem wejście do TotalCommandera CE. Dalej uruchomiłem Control Panel, ale po wejściu w Stylus Properties i kalibrację sytuacja ta sama. Mogę sobie w kółko klikać w krzyżyk i nic :-(
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 673
Wysłany: 2017-09-23, 12:33   

A nie trzeba aby zapisało kalibrację gdy krzyżyk "obleci" wszystkie rogi ekranu kliknąć w puste miejsce na ekranie, nie w widoczny krzyżyk?
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 218
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2017-09-23, 12:52   

Na Beckerze 7827 dotykam po kolei w 5 miejscach krzyżyk i na końcu krzyżyk ginie, mam komunikat "zarejestruj zapisane dane dotykając ekran"

Na tym problematycznym Beckerze Ready 45 nie mam takiego komunikatu po 5 naciśnięciach, tylko kalibracja zapętla się od początku i tak można klepać w ekran bez końca.
 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 516
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2017-09-23, 14:23   

Czy klikasz w krzyżyk, czy jak kolega z TEGO postu walisz palcem na oślep
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz (1596-1650)

Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 218
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2017-09-23, 19:31   

rrudas napisał/a:
Czy klikasz w krzyżyk, czy jak kolega z TEGO postu walisz palcem na oślep


Poważnie pytasz? Bo nie widzę emotikonu.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 175 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4482
Skąd: Wawa
Wysłany: 2017-09-23, 19:39   

Irokez napisał/a:
Bo nie widzę emotikonu.
:arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=332540#332540
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 218
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2017-09-23, 20:01   

No ok. Użyszkodnik może kalibrować ekran dotykowy młotkiem gumowym bo nie napisano w instrukcji że nie wolno ;-)

Spróbuję jeszcze w rejestrze pogrzebać odnośnie danych kalibracyjnych, chyba że coś się jednak stało folii rezystancyjnej i program kalibracyjny odczytuje bzdurne dane, więc je odrzuca i ponownie uruchamia procedurę. Bo nawet koniec igły to przesada aby był za duży i dlatego nie działało. Na 7827 normalnie dotykając paznokciem robię kalibrację.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 51 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5093
Wysłany: 2017-09-23, 20:09   

Może jest w tym modelu jakas inna procedura zakończenia procesu kalibracji ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 175 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4482
Skąd: Wawa
Wysłany: 2017-09-23, 20:18   

Może Ci pomoże ten poradnik :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=448041#448041
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 218
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2017-09-23, 20:37   

Procedura taka sama bo to systemowa aplikacja.
Jutro jak wrócę do domu zrobię próbę z tym zewnętrznym programem do kalibracji z poradnika.
Ewentualnie klepnę do gościa z forum gpspower.net bo znalazłem post w którym powinna być instrukcja naprawy tego z plikami systemowymi, niestety linki znikły chyba ze starości.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 175 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4482
Skąd: Wawa
Wysłany: 2017-09-23, 20:41   

Jeszcze zobacz tu :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=144982#144982 punkt 14a.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 218
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2017-09-24, 21:29   

ehh.. raczej sprzęt na złom.
Zdalny pulpit nie działa na Beckerze bo ten przełącza się w pamięć masową po podłączeniu przez USB. Z kolei wchodząc przez przerobiony panel w CECMD widzę katalog Windows, mogę odpalić edytor rejestru i zmodyfikować "z palca" punkty kalibracyjne czy też parametr maksymalnego błędu pomiaru, ale co z tego, jak... nie ma klawiatury. A nawet jakbym ją miał ekranową to marne szanse na powodzenie wpisania tego co chcę.

Cóż, utylizacja.

Pozdrawiam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9