My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Blow 50B nie widzi satelity
Autor Wiadomość
Bune
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Kwi 2013
Posty: 10
  Wysłany: 2017-08-04, 11:46   Blow 50B nie widzi satelity

Witam. Zacznę od początku. Dostałem w prezencie Blow 50B z zainstalowanym IGO PRIMO 2-480_272. Zrobiłem backup, ponieważ w zamierzeniu swoim chciałem zainstalować AM. Następnie zrobiłem format, zainstalowałem AM - niestety nie widzi satelity ale.. gdy ustawiłem Menu Proste, wszedłem w Informację o satelicie w poz. 3 pokazuje mi zapis wychwyconych ( mam taką nadzieję ) satelitów. Próbowałem różnych kombinacji z portem COM i klops. Spróbowałem z MENU Głównego tej nawigacji z Informacji -> Test Gps i.. zonk nie wyszukuje żadnego satelity .. i w tym momencie zgłupiałem. Zapomniałem dodać, że mapa była wgrana do pamięci wew. i tam zainstalowałem AM. Chciałem spróbować uruchomić VisualGPSce z karty SD, niestety wywalało jakiś błąd i nie dało rady uruchomić. Help me ! :-(
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-08-04, 11:56   

1. Na Primo urządzenie odbierało sygnał GPS? Bo może juz wówczas był walnięty moduł?
2. Formatowałeś pamięć wewnętrzną?
3. Co z backupem - przywróciłeś?
4. Jaki komunikat w AM - o szukaniu satelitów czy odbiornika?
_________________

 
 
Bune
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Kwi 2013
Posty: 10
Wysłany: 2017-08-04, 12:09   

jacekp1313 napisał/a:
1. Na Primo urządzenie odbierało sygnał GPS? Bo może juz wówczas był walnięty moduł?
2. Formatowałeś pamięć wewnętrzną?
3. Co z backupem - przywróciłeś?
4. Jaki komunikat w AM - o szukaniu satelitów czy odbiornika?


1. Nie mam pojęcia
2. Tak
3. Na razie nie przywracałem
4. szukanie satelitów - zazwyczaj pojawia się pasek rosnąco a tym przypadku tak nie jest - stoi na "szukanie satelitów" i nie ma "podświetlania wyszukiwania"

[ Dodano: 2017-08-04, 14:43 ]
Czy przyczyną może być uszkodzony WCe ?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9517
Wysłany: 2017-08-04, 14:48   

Przy uszkodzonym WinCE nawigacja by się nie uruchomiła. Raczej uszkodzony moduł (odbiornik) GPS
Oprócz VisualGPS spróbuj też innych programów do testowania http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 9
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Bune
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Kwi 2013
Posty: 10
Wysłany: 2017-08-05, 11:08   

Żaden z programów się nie uruchamia oprócz sirfApl w którym widać na którym porcie jest dostęp do modułu GPS. Po przeinstalowaniu AM nadal mam szukam sygnału GPS i brak postępu na pasku
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 52 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5201
Wysłany: 2017-08-05, 20:02   

Bune napisał/a:
Chciałem spróbować uruchomić VisualGPSce z karty SD, niestety wywalało jakiś błąd i nie dało rady uruchomić.

Po pierwsze: uruchom z pamieci.
Po drugie, po pojawieniu się komunikatu bledu kliknij OK i co się dzieje?
Jesli pojawi sie komunikat zaczynajacy się od WARNING... kliknij po prostu OK

P.S smieszne pytanie, ale i takie przypadki tu były..
Sygnału szukasz oczywiście na dworze, a nie w pomieszceniu ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Bune
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Kwi 2013
Posty: 10
Wysłany: 2017-08-07, 07:25   

Tak jak wspomniałem aplikacje były uruchamiane z pamięci zew. jak i wew. 2 zawieszały nawigację i musiałem resetować. Nawigacja była 4 godz. na zew. i nie łapała satelity. Moja stara smartgps 320 nawet w domu wychwyciła sygnał oraz pożyczona mio moov m400 tak samo złapała sygnał. W każdej wymienionej uruchamiał się pasek postępu niestety w Blow tego efektu brak.

[ Dodano: 2017-08-07, 08:27 ]
Po uruchomieniu VisualGPSce pojawia się ten komuikat - Application VisualGPSce.exe encountered a serious error and must shut down - i klops nie można uruchomić.

[ Dodano: 2017-08-07, 12:04 ]
sirfApl - uruchamia się i pokazuje na porcie COM 2 dostep do modułu GPS, SirfGPSTweaker - nie uruchamia się, SirfSetup - nie uruchamia się, SirfTech_v128 - zawiesza nawigację, SirfTech - zawiesza nawigację, beelinegps - nie uruchamia się

[ Dodano: 2017-08-07, 12:38 ]
Czy przyczyną błędu wyszukania satelity może być blokada nawigacji ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-08-07, 11:41   

Jedyną przyczyną braku satelitów może być uszkodzony moduł GPS.
_________________

 
 
Bune
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Kwi 2013
Posty: 10
Wysłany: 2017-08-07, 11:45   

Chyba jest taka opcja skoro w Menu Główne - Ustawienia - Informacje - Test Gps nie wyszukuje żadnego satelity :-(

[ Dodano: 2017-08-07, 12:50 ]
Czy opłaca się przy uszkodzonym module GPS reanimować tę nawigację ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-08-07, 12:42   

Skontaktuj się przez PW z kolegą marek216 - może poda Ci orientacyjną wycenę
_________________

 
 
Bune
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Kwi 2013
Posty: 10
Wysłany: 2017-08-08, 09:52   

Ok dzięki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9