Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:45
Navroad VIVO S6 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
DyzioBalanger
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2016
Posty: 6
Wysłany: 2016-09-30, 07:22   

Bilunia napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Po instalacji bez autostartu Navroad AM się nie uruchamia - komunikat: "program nie zaistalowany"

A zainstalowałeś dodatek Navroad dostępny z poziomu menu instalatora AM podczas instalacji ??
No i korzystaj z opcji "Instalacja zaawansowana" - wtedy masz możliwość zainstalowania tylko tego, czego Ci potrzeba i wyboru instalacji pod kątem NavRoad'a


Obie odp. TAK.
 
 
DyzioBalanger
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Wrz 2016
Posty: 6
Wysłany: 2016-09-30, 08:41   

Bilunia napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Obie odp. TAK.

No to jest niemożliwe, byś otrzymywał komunikat, że "program nie jest zainstalowany". Coś sam musiałeś skopsać.



"Aplikacja niezainstalowana" jest gdy nie zainstaluje sie dodatki Navroad przy instalacji AM.
Pisałem wyżej o opcji autostart w nawigacji - "autonavi".

Podsumowując. AM jest zainstalowana poprawnie ale połowa uruchomień kończy sie na ekranie startowym AM. Serwis twierdzi że sprzęt jest ok i odsyła do wydawcy AM. Ci z kolei twierdzą, że AM jest w 100% kompatybilna z Vivo S6 i odsyłają do Navroad. Czyli w 100% po polsku.
 
 
bovima
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 7
Wysłany: 2016-09-30, 12:36   

DyzioBalanger napisał/a:
Bilunia napisał/a:
DyzioBalanger napisał/a:
Już mi się skonczyły pomysły

Twój film obejrzałem "od dechy, do dechy".
Już kilka razy były opisywane przypadki, że AM niewłaściwie współpracuje z dodatkiem "AutoStart". Kolejna rzecz, że AM ma alergię na wyłączanie jej poprzez odcięcie zasilania, czy wyłączenie urządzenia bez wcześniejszego wyłączenia z poziomu menu AM. Może się po prostu coś "wysypać" i stwarzać problemy przy dalszej eksploatacji. Zdaję sobie sprawę, że na jakby nie było dobrym sprzęcie i firmowym oprogramowaniu z wykorzystaniem firmowego dodatku, takie rzeczy jak pokazałeś, nie powinny mieć miejsca ... a jednak.
Na początek proponuję wywalić z urządzenia wszystko co związane z AM, po czym zainstalować AM "na czysto", ale bez dodatku "AutoStart". Dodatkowo przed wyłączeniem urządzenia, wyłączać AM korzystając z jej Menu -> Koniec
Powinno pomóc


Też pytałem w serwisie po cholerę po wyłączeniu zapłonu całe urządzenie się wyłącza. Tak samo po włączeniu zapłonu samo się włącza. Po kiego taka funkcjonalność że trzeba się ścigać z urządzeniem aby wyłączyć AM z menu. Ale w navroad uważają inaczej - tak jest "super" i nie da się tego wyłączyć.

AM instalowałem "na czysto" - nic to nie dało.
Po instalacji bez autostartu Navroad AM się nie uruchamia - komunikat: "program nie zaistalowany"



Po pierwsze da się wyłączyć automatyczny start i wyłączanie urządzenia.

Po drugie ono się wcale od razu nie wyłącza, tylko na 20 s wyświetla ekran z opcjami do wyboru - możesz dotknąć zielonego przycisku i powrócić do AM, aby ja wyłączyć ręcznie lub, gdy przerwa w korzystaniu z nawigacji nie ma być długa, dotknąć żółtego i uśpić urządzenie. Po włączeniu zasilania błyskawicznie wróci do AM.

Po trzecie, jeżeli nie zainstalujesz dodatku autostart, musisz inaczej uruchomić program nawigacyjny - można podać link do odpowiedniego execa jako link do alternatywnej przeglądarki internetowej.

To wszystko da się zrobić z poziomu standardowego użytkownika urządzenia...
 
 
kemot7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 2017-05-24, 11:28   

Witam

Temat trochę leciwy, ale dla nie nadal aktualny.
Czy udało się jakoś rozwiązać problem z uruchamianiem automapy na VIVO S6?
Mam 2 takie urządzenia i na obu taka sama przypadłość (pojawiła się nagle od którejś tam wersji AM)
Instalowałem już nowszy soft do VIVO, czyściłem do ustawień fabrycznych (przyciskiem i opcją w menu), różne wersje automapy... Wszystko do bani.

Proponowane wyłączanie AM poprzez przycisk w menu faktycznie nieco zwiększa prawdopodobieństwo prawidłowego uruchomienia AM, lecz wcale nie gwarantuje 100% poprawności (szacuję 75% szans na włączenie się AM). Wczoraj testowałem przez dłuższy czas. Jeśli wyjdziemy z AM do menu VIVO i ją od razu uruchomimy to w większości przypadków jest OK.
Jednak jeśli po wyjściu z AM wyłączyłem na kilka minut urządzenie, AM już nie uruchamiała się za każdym razem.

Pozdrawiam
Tomek
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9542
Wysłany: 2017-05-24, 12:29   

Zacznij od informacji jak uruchamiasz Automapę.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kemot7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 2017-05-24, 12:42   

Automapa wgrana do pamięci urządzenia, uruchamiana automatycznie wraz z pojawieniem się zasilania.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9542
Wysłany: 2017-05-24, 13:27   

Czyli?
Zmiany w rejestrze, czy wskazanie WceAm.exe jako nawigacyjny + autostart?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kemot7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 2017-05-24, 14:06   

Wskazanie WceAm.exe jako nawigacyjny + autostart
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5624
Wysłany: 2017-05-24, 14:23   

Szanowny kolego... pisałem o tym juz kilka razy.
Uzycie autostartu programu jesli jest on w pamięci, a nie na karcie to samobojstwo i tyle.

Ci zrobisz jesli wywali Ci program przy starcie ? ( zwykły błąd pliku na przykład ) Jak dostaniesz się do plików ? Przeciez przy autostarcie i wywaleniu programu w trakcie jego ładowania NIE BĘDZIESZ MIAŁ dostepu do plików przez USB, jako że start programu jest traktowany przez Win jako element ładowania systemu, więc DOPIERO po poprawnym uruchomieniu programu winda bedzie sprawdzać na porcie USB , czy jest tam coś podłączone.

Czyli......... ( tu sobie sam dopiwiedz co zrobic mozna z takim urządzeniem )

P.S działaj jak uważasz.. ja tylko uprzedzam , informując, ze kilku kolegow własnie tak załatwiło sobie sprawne urządzenie
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
kemot7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 2017-05-24, 18:31   

Witam
Bardzo dziękuję za rady.

Czy dobrze zrozumiałem, że wystarczy wyłączyć autostart w menu VIVO i każdorazowo włączać AM przyciskiem GPS? Rozwiązanie wygląda na zbyt proste, żeby było skuteczne.
Właśnie testuję nawigację i na 8 prób było OK, przy 9-tym włączeniu zwis na ekranie ładowania. Za każdym razem wychodziłem z AM do menu i wyłączałem urządzenie przyciskiem. Czyli chyba jednak nie sprawdza się moje wcześniejsze założenie.

Nie bardzo rozumiem dlaczego miałby pojawić się problem z AM w pamięci a na karcie już nie. Może się mylę, ale wydaje mi się, że system WIN CE umieszczony jest na innym wydzielonym "dysku" do którego nie mam dostępu z poziomu Windows (widoczny jest dysk, ale nie można go eksplorować). Natomiast drugi dysk, 2GB, wypełniają jedynie pliki AM.

Czyli jaka jest najprostsza i skuteczna metoda na uruchamianie AM? Zakładam, że wrzucam ją na pamięć wewnętrzną.
Czytam, żeby nie instalować dodatku AutoStart". Akurat moja instalacja poza miejscem docelowym nie zapytała się już o nic więcej.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9542
Wysłany: 2017-05-24, 18:42   

Instalujesz bez żadnych dodatków, wskazujesz Automapa EU.exe jako nawigacyjny.
Autostart wyłączony - ale nie ze względu na problemy z wyłaczaniem programu, ale na przyszłość, aby awaria AM nie zamieniła Navroada w przycisk do papieru.

Co do zwisów na ekranie ładowania: na wielu sprzętach ten program kuleje, jest koszmarnie zasobożerny. Widocznie taki urok pary AM + Vivo: https://www.youtube.com/watch?v=5AT6Md3KM-g
Czasem lepiej działa uruchamiany z WceAm.exe, czasem z Automapa EU.exe. A czasem po prostu trzeba ja wywalic i zamienic na coś innego.

Pogrzeb w przydziałach pamięci (patrz https://pdaclub.pl/forum/navroad/navroad-vivo-s6-ustawianie-pod-automape-instalowana-z-karty/msg1652513/?PHPSESSID=cuqrs8b470k0ic1j4vfqp1dfv3#msg1652513 ), nie korzystaj z DUN.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
Ostatnio zmieniony przez jestem_ktoś 2017-05-24, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4525
Skąd: Wawa
Wysłany: 2017-05-24, 18:44   

kemot7 napisał/a:
Czy dobrze zrozumiałem, że wystarczy wyłączyć autostart
To podstawa, a szczególnie jak masz program nawigacyjny w pamięci urządzenia.
kemot7 napisał/a:
9-tym włączeniu zwis na ekranie ładowania.
AM już tak lubi się wieszać, szczególnie po wyłączeniu i zaraz włączeniu.
kemot7 napisał/a:
Czytam, żeby nie instalować dodatku AutoStart"
Twoje urządzenie nie wymaga dodatku "AutoStart"
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
kemot7
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 2017-05-24, 18:51   

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozostaje jedynie zastosować się do porad i cierpliwie testować sprzęt.

Pozdrawiam
Tomek

[ Dodano: 2017-05-26, 09:57 ]
Witam

Przez 2 ostatnie dni dość intensywnie testowałem VIVO, zarówno w aucie na uchwycie jak i na samej baterii czy zasilaniu z sieci (pozostał mi stary zasilacz do motoroli, który wyrabia się z zapotrzebowaniem VIVO na prąd) W sumie uruchamiałem ją kilkadziesiąt razy.
Niestety większych zmian na plus nie zauważyłem. W zasadzie mam 50% szans na prawidłowe uruchomienie AM. Wydaje mi się, że zmiana programu uruchamiającego z WceAm.exe na Automapa EU.exe bardzo delikatnie pomogła (ale to może być czysty przypadek).

Żadnych dodatkowych funkcji VIVO nie spełnia (wyłączony bluetooth, brak internetu).
Wyczyszczę jeszcze raz całe urządzenie "do zera" i zainstaluje AM z innego źródła.
Jak to nie zda egzaminu, pozostaje chyba poszukać innego dostawcy map...

Coś musieli nakombinować ludzie z AM lub VIVO. Ta sama mapa na Mio500 nigdy nie sprawiła problemów (i nikt nie przejmował się wychodzeniem z AM do menu). Po prostu odłączenie zasilania i do schowka...

Pozdrawiam
Tomek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11