My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
BabolMapa 6.23_1704
Autor Wiadomość
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1048
Skąd: Turoń
Wysłany: 2017-05-19, 12:03   

Forest89 napisał/a:
Ja natomiast chciałbym zaznaczyć, iż dodana przez kolegę bomba63, instalka ori exe właśnie została przeze mnie sprawdzona na WinCE i tym razem działa w 100% :)
Wczoraj wstawiłem ori exe, przepraszam za poprzednie wersje, ale sam nie wiem co się stało czy żle mi pobrało z AQQ czy... najwazniejsze że problem rozwiązany i jest w linkowni prawidłowa wersja - zapraszam
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3290
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-05-19, 12:49   

Z zasady nie kopię leżącego, ale w przypadku BabolMapy zrobię wyjątek.
Babol informacji wyświetlanych na dolnym pasku występuje od kilku wersji programu, oraz map i do tej pory nikt nie poczuł się zobowiązany, by to naprawić.
Myślę że szerszy komentarz zbędny

_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
Fidox1988 
Waypoint



Wiek: 29
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 63
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-05-19, 14:41   

Mam pytanie, da się wyłączyć ten pasek na dole, żeby go w ogóle nie pokazywało?
_________________

 
 
januszpe 
Waypoint
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 116
Skąd: Pionki
Wysłany: 2017-05-19, 16:30   

bomba63 napisał/a:
Forest89 napisał/a:
Ja natomiast chciałbym zaznaczyć, iż dodana przez kolegę bomba63, instalka ori exe właśnie została przeze mnie sprawdzona na WinCE i tym razem działa w 100% :)
Wczoraj wstawiłem ori exe, przepraszam za poprzednie wersje, ale sam nie wiem co się stało czy żle mi pobrało z AQQ czy... najwazniejsze że problem rozwiązany i jest w linkowni prawidłowa wersja - zapraszam


nie było tak źle, mimo że coś było nie tak to i tak ''udało'' mi się uruchomić bez pobierania na nowo plików. Możesz spokojnie pozbyć się wyrzutów sumienia Pozdrawiam i dzięki
_________________
Pozdrawiam wszystkich frustratów na tym forum! Wyznawcy kaszany Yanosikowej mają pierwszeństwo!
 
 
Forest89 
Waypoint
Mobilny Haker :)



Wiek: 28
Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 116
Wysłany: 2017-05-19, 17:04   

bomba63 napisał/a:
Wczoraj wstawiłem ori exe, przepraszam za poprzednie wersje, ale sam nie wiem co się stało czy żle mi pobrało z AQQ czy... najwazniejsze że problem rozwiązany i jest w linkowni prawidłowa wersja - zapraszam

Nic się nie stało. Z moim dostawcą internetu ponownie ściągnięcie AM EU to poniżej minuty + instalacja na szybkiej karcie ok 3min i zrobione :lol:
_________________
Blaupunkt 835 Philadelphia | Automapa EU 6.24/1710 (Listopad 2017)
 
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 73
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-05-19, 18:22   

Babole i to nie nowe: przy trasach ponad 100 km w koło wytyczanie trasy na win, a szczególnie na andku brak informacji o km do końca etc... /okresami się pojawiają: np przy demo wystarczy przesunąć mapę i czasami są przez chwilę /nie zawsze/pojawią, po czym gdy program po kilku sekundach wraca do nawigacji zazwyczaj znikają/

P.S. pozycja to pikuś: można i na postoju odczytać swoją pozycję, a pasek w win warto zmodyfikować w ustawieniach...
 
 
andrzej l. 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 42
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 14
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-05-19, 18:45   

Bilunia napisał/a:

Babol informacji wyświetlanych na dolnym pasku występuje od kilku wersji programu

Nie nazwałbym tego babolem, a tylko niezbyt doprecyzowaną informacją.
Pasek po prostu w tych rejonach zawęża się do wyświetlenia nazwy gminy w jakiej się znajdujemy. A rejony które masz zaznaczone na mapie jako punkt odpytania wyglądają, że leżą w granicach miejscowości, które to miejscowości znajdują się na terenie gmin, które pokazuje ci pasek w tych 3 przykładach.
Nie wymagaj za wiele skoro nawet na terenie Krakowa jest problem z prawidłowym przyporządkowaniem ulicy do dzielnicy miasta - źle poprowadzone granice dzielnic w bazie map i potem będąc w dzielnicy Prądnik Czerwony AM twierdzi, że jesteś wg paska już w Śródmieściu. Nie poprawili tego do dziś mimo, że dostali dokładne mapy miejskie gdzie widać precyzyjnie poprowadzone granice dzielnic.
Skoro w drugim co do wielkości mieście Polski jest problem rzetelnie to zrobić nie wymagaj za wiele po rejonach wiejskich.
Informacja nie jest w twoich przykładach błędna, a tylko mało precyzyjna, bo trzeba by było bazę w tym miejscu uzupełnić o dodatkowe dane i nazwa gminy na pasku (nie znam struktury bazy mapy, pewnie ta gmina w tych miejscach nie ma wpisów, więc jest mało precyzyjna co do paska) powinno być poprzedzona nazwą miejscowości, w której granicy się znajdujesz.
Sama mapa samych błędnie poprowadzonych granic miejscowości ma dziesiątki tysięcy, więc na pewno nie są w stanie tego przerobić od razu.
Zresztą mapy są takie jakie je tworzy zamotana biurwa z ulicznej łapanki w gminach i geosystems przenosi tylko te buble, które wygenerowały gminy. Potem na ogólnopolskim geoportalu też powielane są te buble, bo jak widać większość musi korzystać z tych samych źródeł. Skoro gmina nie klepnęła dokładnie granic miejscowości w swojej gminie, lub co gorsza w ogóle ich nie dodała, to potem mapa geosystem tylko doprecyzuje położenie z dokładnością tylko do gminy - czyli rozrzut może być i 20 km.
W przykładzie Gołuchowa punkt miałeś mniej więcej kliknięty w połowie drogi między miejscowościami Krzywosądów, Kuczków a mniej więcej w połowie przebiega tam granica gmin i wynika, że kursor załapał się tam jeszcze na gminę Gołuchów.
Widać to na openstreetmap
http://www.openstreetmap.....82024/17.85248
Open to jedna z niewielu map gdzie takie rzeczy co do granic gmin widać bardzo ładnie, mogły by takie granice pojawić się także na AM by było widać, że opuszczamy rejon danej gminy i wjeżdżamy już do nowej - czyli do Pleszewa.
 
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3290
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-05-19, 19:39   

andrzej l.,
Z całym szacunkiem do Twoich tez, ale ...
Zerknij do menu ustawień wyświetlania dolnego paska - gdzie tam masz "Gmina". Są miasta, dzielnice ... ale Gmin niet. Więc wyświetlanie gmin zamiast nazw miejscowości jest po prostu babolem.
Co gorsza - w starszych mapach (1610 włącznie) nie było tego problemu. Co prawda często się zdarzało, że zamiast miejscowości wyświetlała się dzielnica i na odwrót, ale takich jaj jakie nam zaserwowano w najnowszych mapach, to wcześniej nie było. Osobiście dolny pasek jest mi "na diabła potrzebny", a szczególnie zawierający wprowadzające w błąd informacje. Więc jeżeli nie potrafią informacji na nim wyświetlanych doprowadzić do ładu, to niech go po prostu usuną z ekranu.
Natomiast co do granic gmin o których piszesz, to proponuję precyzyjnie prześledzić 1-szy przykład który podałem na "obrazku". Trasa: Poznań Sypniewo -> Kórnik

Czyli co - są na mapie białe plamy, przylegające do 2 graniczących z sobą mieścin, a nieprzynależne do żadnej z nich, natomiast przynależne wyłącznie do gminy ?? Takie jaja to są możliwe tylko w BabolMapie
Na wszystkich pozostałych przykładach jest identyczna sytuacja. Nie dotyczy ona bynajmniej wyłącznie miejsc na granicy gmin, ale terenów leżących pomiędzy poszczególnymi miejscowościami w obrębie danej gminy. Przeleć sobie kursorem po DK 11 od Sobótki do Ostrowa Wlkp. Wg. BabolMapy wszystko na tym odcinku to Ostrów Wlkp. ...
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 73
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-05-21, 18:37   

Problemy ze stałym wyszukiwaniem trasy, brakiem wyświetlania informacji o dojeździe, czasie dojazdu i inne kwiatki nie występują, gdy się nie zmienia prędkości dema! Na andku "przejechałem" trasę 270 km, a na modecomie mx3hd już ponad 100 km i wszystko płynnie i z pełnym info, zero mieszania am...
Reasumując: program głupieje, gdy się pobawić zmianą prędkości dema, a generalnie warto przed trasą uruchomić am ponownie, by się pozbyć śmieci z pamięci /jeszcze sensowniej zrestartować telefon, czy nawigację/.
W tel warto wyłączać wifi, bluetooth, czy niepotrzebne aplikacje, by pozostawić dla am jak najwięcej pamięci: warto się pobawić Greenify, który "mrozi" śmiecące aplikacje w tle... kto nie musi dzwonić: tryb samolotowy /dla tych, którzy nie korzystają z Traffic Live Drive, czy funkcji online Auto Radar/...
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 814
Wysłany: 2017-05-21, 23:05   

Głupoty piszesz.

Może najlepiej nie włączać AM, aby nie przeciążyć urządzenia.
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 73
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-05-22, 08:58   

@izaw:

Skoro nie pojmujesz, że jakość działania /i tak niedopracowanego programu/ koreluje z wydajnością urządzenia i stabilnością, czy konfiguracja systemu operacyjnego to chyba masz żadne doświadczenie i szkoda mojego czasu na "dyskusję" na takim "poziomie".

Wracając do testów:

Android: ponad 1000 km dema bez problemu, mx3hd po około 200 km testu nagle demo od nowa; ten sam program w kompie bez przeszkód /zapewne to też nie ma nic wspólnego z tym gdzie i na czym lata.../
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9519

Wysłany: 2017-05-22, 09:16   

kafel napisał/a:
Android: ponad 1000 km dema bez problemu, mx3hd po około 200 km testu nagle demo od nowa;
Wysypywanie się demo na WinCE po kilkuset kilometrach nie jest niczym nowym: https://my-navia.pl/viewtopic.php?p=195698#195698

A działające demo nie znaczy, że w realu tez program się nie wysypie (tak było z pierwszymi crackowanymi aAM 3.0 (chyba, nie pamiętam dokładnie wersji)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
izaw 
GPS instruktor
izaw


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 814
Wysłany: 2017-05-22, 17:12   

@kafel
bredzisz. Nawigacja ma działać jako jedn z wielu programów, a nie blokować całe urządzenie. Jak nie potrafi to jej miejsce jest na śmietniku.

O twoich kwalifikacjach nie będę się wypowiadał. Co do swoich nie mam zastrzeżeń i racz nie robić takich uwag.
_________________
Prawo Murph'ego
"Jeśli wszystkie sposoby zawiodą to przeczytaj instrukcję."
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 73
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-05-22, 20:59   

@izaw

Mylisz marketing, czy pobożne nadzieje z rzeczywistością, a twoje życzenia w obliczu twojej "kultury" mam w głębokim poważaniu, "kwalifikacje" również na podobnym odbieram poziomie!

Masz coś do powiedzenia merytorycznie co pomoże innym - pisz, inaczej kompleksy lecz na facebooku.

@jestem_ktoś

Oczywiście, jednak eliminacja rzeczy, które wpływają negatywnie na stabilność programu również w demo /aktualnie testuję przydział pamięci i widzę kolosalną różnicę w pracy am/, daje duże prawdopodobieństwo na stabilniejszą pracę w terenie, błędy z innej beczki jak słodzenie to osobny temat niż próba doszlifowania programu na ograniczonym urządzonku... reasumując: jeśli sypie się szybciej na demie, to i w terenie szansa, że szybciej padnie w danej konfiguracji...
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9519

Wysłany: 2017-05-23, 06:27   

Cytat:
jeśli sypie się szybciej na demie, to i w terenie szansa, że szybciej padnie w danej konfiguracji...
Absolutnie się nie zgadzam - symulacja trasy AM na WinCE od dawna pada po 150-200km, a w realu program prowadzi i przez kilka tysięcy km.
Taki urok symulacji, a nie konfiguracji sprzętu - zajrzałeś do podanego linku?

A któraś crackowana wersja na Androida (nie chce mi sie teraz szukać, ale sporo o tym napisano) w symulacji działała pięknie, a wywalała się po złapaniu sygnału GPS

I nie mylmy pojęć - demo a symulacja trasy to zupełnie inne sprawy (demo to uproszczona i ograniczona funkcjonalnie wersja programu do zainstalowania testowego)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9