My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
BabolMapa 6.23_1704
Autor Wiadomość
marek_39
GPS instruktor



Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 521
Wysłany: 2017-05-19, 10:41   

@jordanka,
nie dość uważnie śledzisz temat nowych wersji babolmapy i nowych map; doświadczeni użytkownicy robią swoje kompilacje, w których do starszych wersji programu dokładane są najnowsze (ale pasujące) mapy. długo postępowało się tak z wersją 6.18, a obecnie z najmniej zbaboloną wersją 6.22.
rozpakowując zipa dodatkowo sprawdzasz czy plik instalacyjny (w postaci gołego exeka) nie ma błędów, choćby błędnych sum kontrolnych zaszytych w nim plików.
_________________

co oni z nim zrobili w ostatniej aktualizacji? ale i tak polecam yanosika, marek3999
Ostatnio zmieniony przez marek_39 2017-05-19, 10:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 33
Wysłany: 2017-05-19, 10:41   

Nie ma się o co kłócić, bo nikogo nie krytykowałem i nie pisałem, że robi coś źle. Nie jestem alfą i omegą, dlatego napisałem - "według mnie...". A mój opis instalacji chyba jest prostszy.
To, że instalka AM1704 jest uszkodzona wynika z wcześniejszych wpisów na Forum. Czytałem i przyjąłem do wiadomości. A dopisałem to o czym jeszcze nie było - wyszukiwanie POI.
Jordanka to tylko nick i wyróżniki /a czy (aś) są niepotrzebne.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
rrudas 
GPS instruktor


Pomógł: 5 razy
Wiek: 52
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 503
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2017-05-19, 10:43   

medox napisał/a:
Nowa wersja programu Automapy "Polska ori instalka exe" po uzyciu patchera w wersji 3.4.2 na Win 10 nie działa.Pobrane wersja z dwóch różnych serwerów.Działa natomiast wersja scrakowana na Win 10.Gdzieś musi tkwić błąd lub patcher w wersji 3.4.2 pod tą wersją automapy nie daje rady.

A poprawiłeś plik exe po słodzeniu?
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz (1596-1650)

Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
Forest89 
Waypoint
Mobilny Haker :)



Wiek: 28
Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 115
Wysłany: 2017-05-19, 10:53   

Ja natomiast chciałbym zaznaczyć, iż dodana przez kolegę bomba63, instalka ori exe właśnie została przeze mnie sprawdzona na WinCE i tym razem działa w 100% :)
_________________
Blaupunkt 835 Philadelphia | Automapa EU 6.23/1704 (Maj 2017)
 
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 33
Wysłany: 2017-05-19, 11:08   

Patcher przed scrackowaniem musi *.exe rozpakować. Jeśli są błędy w tym pliku to go nie rozpakuje. Total Commander też rozpakuje *.exe Automapy bez zmiany rozszerzenia z exe na zip. Równie dobrze rozszerzenie exe pliku instalki Automapy można zmienić na rar, abc, xyz a Total Commander i tak go rozpakuje. Jeśli będą błędy w tym archiwum to TC o tym poinformuje.
Wywołałem burzę i czas ją zakończyć. Dziękuję za odrębne zdania.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
bbbb
Waypoint


Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 123
Wysłany: 2017-05-19, 11:13   

kafel napisał/a:
jednak nawigacja poważnie się grzeje, więc w realu przy upale raczej padnie...
Coś chyba jest na rzeczy, bo mój(nówka sztuka) NavRoad Drive po ok. 30 min zaczął świrować, tj. sam zmieniał ekran, włączał menu, mapa to zwiększała się to zmniejszała, samoczynnie chciała dodawać jakieś POI. Wczoraj wprawdzie był słoneczny dzień, ale klima w aucie ustawiona na 20 st.C. Gdy dotknąłem navi to była rozgrzana niemal do czerwoności. Przyłożyłem do kratki nawiewu zimnego powietrza w aucie i gdy skutecznie ją ostudziłem to wróciło do normy. Ale ile razy moja nawigacja wytrzyma takie wygrzewanie? Ciekawe co powie producent gdy navi się ugotuje, a ja oddam na gwarancji?
_________________
Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
 
 
marek_39
GPS instruktor



Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 521
Wysłany: 2017-05-19, 12:20   

gdzie moje młotki?…

@jordanka,
żeby nie było, młotki mają inną semantykę, ale do rzeczy: jak widać tu:
https://zapodaj.net/276bd01dd50c4.jpg.html
wyszukiwanie działa, ale jeżeli nie umie się posługiwać programem lub szuka czegoś, czego nie ma, to efekt jak wyżej ;-) nb. współczuję mieszkańcom Szydłowca, pozdrawiając swoich znajomych mieszkających w tym pięknym mieście, że DO SKLEPU MAJĄ TAK DALEKO :-D :-D :-D najbliższe w WRA:
https://zapodaj.net/43f243dac0b1a.jpg.html

idę umyć ręce…

[ Dodano: 2017-05-19, 12:22 ]
p.s. drobna korekta, DO SKLEPU mają daleko według babolmapy, w rzeczywistości sklepy są znacznie bliżej ;-)
_________________

co oni z nim zrobili w ostatniej aktualizacji? ale i tak polecam yanosika, marek3999
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1021
Skąd: Turoń
Wysłany: 2017-05-19, 13:03   

Forest89 napisał/a:
Ja natomiast chciałbym zaznaczyć, iż dodana przez kolegę bomba63, instalka ori exe właśnie została przeze mnie sprawdzona na WinCE i tym razem działa w 100% :)
Wczoraj wstawiłem ori exe, przepraszam za poprzednie wersje, ale sam nie wiem co się stało czy żle mi pobrało z AQQ czy... najwazniejsze że problem rozwiązany i jest w linkowni prawidłowa wersja - zapraszam
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3210
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-05-19, 13:49   

Z zasady nie kopię leżącego, ale w przypadku BabolMapy zrobię wyjątek.
Babol informacji wyświetlanych na dolnym pasku występuje od kilku wersji programu, oraz map i do tej pory nikt nie poczuł się zobowiązany, by to naprawić.
Myślę że szerszy komentarz zbędny

_________________
Nie podejmuję dyskusji z MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
 
 
Fidox1988 
Waypoint



Wiek: 29
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 51
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-05-19, 15:41   

Mam pytanie, da się wyłączyć ten pasek na dole, żeby go w ogóle nie pokazywało?
_________________

 
 
januszpe 
Waypoint
Wiek: słuszny -XXI


Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 109
Skąd: Pionki
Wysłany: 2017-05-19, 17:30   

bomba63 napisał/a:
Forest89 napisał/a:
Ja natomiast chciałbym zaznaczyć, iż dodana przez kolegę bomba63, instalka ori exe właśnie została przeze mnie sprawdzona na WinCE i tym razem działa w 100% :)
Wczoraj wstawiłem ori exe, przepraszam za poprzednie wersje, ale sam nie wiem co się stało czy żle mi pobrało z AQQ czy... najwazniejsze że problem rozwiązany i jest w linkowni prawidłowa wersja - zapraszam


nie było tak źle, mimo że coś było nie tak to i tak ''udało'' mi się uruchomić bez pobierania na nowo plików. Możesz spokojnie pozbyć się wyrzutów sumienia Pozdrawiam i dzięki
_________________
używaj tylko AM!!!, nie wierz żadnym wynalazkom typu Robin Hood(vel Janosik)!!! bo równie źle skończysz!!!
 
 
Forest89 
Waypoint
Mobilny Haker :)



Wiek: 28
Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 115
Wysłany: 2017-05-19, 18:04   

bomba63 napisał/a:
Wczoraj wstawiłem ori exe, przepraszam za poprzednie wersje, ale sam nie wiem co się stało czy żle mi pobrało z AQQ czy... najwazniejsze że problem rozwiązany i jest w linkowni prawidłowa wersja - zapraszam

Nic się nie stało. Z moim dostawcą internetu ponownie ściągnięcie AM EU to poniżej minuty + instalacja na szybkiej karcie ok 3min i zrobione :lol:
_________________
Blaupunkt 835 Philadelphia | Automapa EU 6.23/1704 (Maj 2017)
 
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 73
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-05-19, 19:22   

Babole i to nie nowe: przy trasach ponad 100 km w koło wytyczanie trasy na win, a szczególnie na andku brak informacji o km do końca etc... /okresami się pojawiają: np przy demo wystarczy przesunąć mapę i czasami są przez chwilę /nie zawsze/pojawią, po czym gdy program po kilku sekundach wraca do nawigacji zazwyczaj znikają/

P.S. pozycja to pikuś: można i na postoju odczytać swoją pozycję, a pasek w win warto zmodyfikować w ustawieniach...
 
 
andrzej l. 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 41
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-05-19, 19:45   

Bilunia napisał/a:

Babol informacji wyświetlanych na dolnym pasku występuje od kilku wersji programu

Nie nazwałbym tego babolem, a tylko niezbyt doprecyzowaną informacją.
Pasek po prostu w tych rejonach zawęża się do wyświetlenia nazwy gminy w jakiej się znajdujemy. A rejony które masz zaznaczone na mapie jako punkt odpytania wyglądają, że leżą w granicach miejscowości, które to miejscowości znajdują się na terenie gmin, które pokazuje ci pasek w tych 3 przykładach.
Nie wymagaj za wiele skoro nawet na terenie Krakowa jest problem z prawidłowym przyporządkowaniem ulicy do dzielnicy miasta - źle poprowadzone granice dzielnic w bazie map i potem będąc w dzielnicy Prądnik Czerwony AM twierdzi, że jesteś wg paska już w Śródmieściu. Nie poprawili tego do dziś mimo, że dostali dokładne mapy miejskie gdzie widać precyzyjnie poprowadzone granice dzielnic.
Skoro w drugim co do wielkości mieście Polski jest problem rzetelnie to zrobić nie wymagaj za wiele po rejonach wiejskich.
Informacja nie jest w twoich przykładach błędna, a tylko mało precyzyjna, bo trzeba by było bazę w tym miejscu uzupełnić o dodatkowe dane i nazwa gminy na pasku (nie znam struktury bazy mapy, pewnie ta gmina w tych miejscach nie ma wpisów, więc jest mało precyzyjna co do paska) powinno być poprzedzona nazwą miejscowości, w której granicy się znajdujesz.
Sama mapa samych błędnie poprowadzonych granic miejscowości ma dziesiątki tysięcy, więc na pewno nie są w stanie tego przerobić od razu.
Zresztą mapy są takie jakie je tworzy zamotana biurwa z ulicznej łapanki w gminach i geosystems przenosi tylko te buble, które wygenerowały gminy. Potem na ogólnopolskim geoportalu też powielane są te buble, bo jak widać większość musi korzystać z tych samych źródeł. Skoro gmina nie klepnęła dokładnie granic miejscowości w swojej gminie, lub co gorsza w ogóle ich nie dodała, to potem mapa geosystem tylko doprecyzuje położenie z dokładnością tylko do gminy - czyli rozrzut może być i 20 km.
W przykładzie Gołuchowa punkt miałeś mniej więcej kliknięty w połowie drogi między miejscowościami Krzywosądów, Kuczków a mniej więcej w połowie przebiega tam granica gmin i wynika, że kursor załapał się tam jeszcze na gminę Gołuchów.
Widać to na openstreetmap
http://www.openstreetmap.....82024/17.85248
Open to jedna z niewielu map gdzie takie rzeczy co do granic gmin widać bardzo ładnie, mogły by takie granice pojawić się także na AM by było widać, że opuszczamy rejon danej gminy i wjeżdżamy już do nowej - czyli do Pleszewa.
 
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3210
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-05-19, 20:39   

andrzej l.,
Z całym szacunkiem do Twoich tez, ale ...
Zerknij do menu ustawień wyświetlania dolnego paska - gdzie tam masz "Gmina". Są miasta, dzielnice ... ale Gmin niet. Więc wyświetlanie gmin zamiast nazw miejscowości jest po prostu babolem.
Co gorsza - w starszych mapach (1610 włącznie) nie było tego problemu. Co prawda często się zdarzało, że zamiast miejscowości wyświetlała się dzielnica i na odwrót, ale takich jaj jakie nam zaserwowano w najnowszych mapach, to wcześniej nie było. Osobiście dolny pasek jest mi "na diabła potrzebny", a szczególnie zawierający wprowadzające w błąd informacje. Więc jeżeli nie potrafią informacji na nim wyświetlanych doprowadzić do ładu, to niech go po prostu usuną z ekranu.
Natomiast co do granic gmin o których piszesz, to proponuję precyzyjnie prześledzić 1-szy przykład który podałem na "obrazku". Trasa: Poznań Sypniewo -> Kórnik

Czyli co - są na mapie białe plamy, przylegające do 2 graniczących z sobą mieścin, a nieprzynależne do żadnej z nich, natomiast przynależne wyłącznie do gminy ?? Takie jaja to są możliwe tylko w BabolMapie
Na wszystkich pozostałych przykładach jest identyczna sytuacja. Nie dotyczy ona bynajmniej wyłącznie miejsc na granicy gmin, ale terenów leżących pomiędzy poszczególnymi miejscowościami w obrębie danej gminy. Przeleć sobie kursorem po DK 11 od Sobótki do Ostrowa Wlkp. Wg. BabolMapy wszystko na tym odcinku to Ostrów Wlkp. ...
_________________
Nie podejmuję dyskusji z MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10