My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
staszekc 
azymut


Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 4
Skąd: Łódź
  Wysłany: 2017-04-05, 10:34   

Oj, przyda się, bardzo się przyda :-D
 
 
00123456
azymut


Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 3
Wysłany: 2017-04-22, 13:55   Błąd przy ściąganiu kafli z IE.

Kafelkarz 14.0.1 przy pobieraniu kafli z cykloatlasa z IE występuję błąd :
access violation at address 006EC6E7 ...... w module Kafelkarz 14.0.1 itd.
Przy pobieraniu z Firefox nie ma błędu.
System WIN8 64bit.
Wersja 13.0.1.7 działa poprawnie.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 188
Wysłany: 2017-04-30, 20:28   

Kafelkarz 14.0.0.2
No cóż, nieuniknioną konsekwencją "otwarcia" Kafelkarza na dowolne systemy współrzędnych było, że musiało się pozmieniać w sposobie kalibracji map. Teraz Kafelkarz tworzy pliki kalibracyjne Oziego na podstawie informacji o EPSG pozyskanych z gdala (datum, projekcja, parametry projekcji), dostęp do gdala jest więc mu teraz niestety niezbędny. Do paczki z Kafelkarzem dodałem wyciąg z gdala, ale jeśli ktoś już ma, albo chce skorzystać z wersji 64, to nie ma sprawy - trzeba tylko wskazać Kafelkarzowi ścieżki do programów i danych "swojego" gdala ('Ustawienia\Ścieżki). UWAGA WAŻNE: W przypadku wymiany gdala koniecznie trzeba sprawdzić, czy w folderze danych w pliku ozi_datum.csv znajdują się następujące wpisy (a w szczególności ten pierwszy ;):
Kod:
ETRS89,4258,,0,0,0 # ETRS89
Slovenia D-48,4312,,,,
Reykjavik 1900,4657,,,,
Fiji Geodetic Datum 1986,4720,,,,
France RGF93,4171,,,,
Everest 1956 (India and Nepal),,,,,,
Jeśli ich nie ma to trzeba je dopisać, albo po prostu zastąpić plik ozi_datum.csv plikiem z folderu gdal\data Kafelkarza.
Ponieważ Kafelkarz stosuje teraz standard EPSG, więc z definicji map WMS należałoby usunąć CRS:84, o ile się pojawiło, albo po prostu w definicji 'CRS:84' zamienić na 'EPSG:4326'. Jeśli 'CSR:84' nie są używane przy pobieraniu map, to mogą sobie zostać.
Rozbudowałem zakładkę Narzędzia\GDAL. Można w niej teraz wyświetlać informacje o mapach i CSach, wykonać reprojekcję mapy, skonwertować raster skalibrowany w Ozim na georaster i odwrotnie. Jak widać, pliki .map to też georastry ;) - procedury gdala potrafią je zinterpretować (o ile projekcja jest jawna). Problemy pojawiają się przy niejawnych definicjach datum i projekcji zaszytych w Ozim, jak np. '(SUI) Swiss Grid' itp. ;). Procedury gdala, o ile uda im się rozpoznać datum i projekcję, poprawnie konwertują pliki .map na georastry, ale czasami trzeba im pomóc. W drugą stronę gdal już nie działa, więc trzeba było trochę nad tym popracować ;).
Nie wszystkie CSy dają się "wcisnąć" do Oziego, w razie stwierdzenia problemów Kafelkarz dokonuje reprojekcji rastra na datum mapy, a jeśli go nie rozpozna, na WGS84, i kalibruje na lat/lon. Zresztą, i tak w każdym przypadku w pliku podawane są współrzędne punktów kalibracyjnych w stopniach, a wtedy Ozi w pierwszej kolejności i tak korzysta ze stopni.
Problem 00123456 IE poprawiłem.

[ Dodano: 2017-05-01, 16:08 ]
Kafelkarz 14.0.0.3
Zauważyłem, że w plikach kalibracyjnych Oziego po współrzędnej 'northing' w metrach brakowało litery kierunku - poprawiłem. Nie powinno mieć to żadnego wpływu na działanie Oziego, ale a nuż ktoś skorzysta z tych plików w Global Mapperze... ;). W razie czego brakujące N (lub S) na końcu wierszy z punktami kalibracyjnymi można dopisać ręcznie.
Oczywiście, nie trzeba wymieniać całej zawartości folderu, wystarczy podmienić plik .exe Kafelkarza.

[ Dodano: 2017-05-25, 08:22 ]
Jeśli po ostatniej aktualizacji Windowsa Kafelkarz przestał się uruchamiać, to należy pobrać wersję Kafelkarz 14.0.0.5
_________________
Kafelkarz 14.0.0.5
 
 
krakuser
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2017-05-29, 13:47   

Po pierwsze - wielkie dzięki za ten program! Wreszcie mogę wykorzystać offline dane również z wmtsów.

Po drugie - jako że sklejanie dużych map w programie idzie ciężko, to miałbym takie dwie prośby. Jedną - o pasek postępu przy scalaniu mapy z kolumn, a drugą - o możliwość pobierania kafli od razu z plikami georeferencyjnymi. Nawet jeśli by to nie miało być szybszą metodą od najpierw pobrania, a potem dorobienia skalibrowanych kafli - to mimo wszystko robi się to za jednym zamachem.

Po trzecie - czy coś robię nie tak, że mapy sklejone w programie w odwzorowaniu EPSG:3587 nie leżą poprawnie - są przesunięte na północ? Z 2180 wszystko jest poprawnie.

pozdrawiam
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 188
Wysłany: 2017-05-30, 07:11   

Po pierwsze - bardzo proszę ;)

Po drugie:
a) Jeśli sklejasz bardzo dużą mapę, to zapewne skleja ją Gimp. Możesz zaznaczyć opcję "Wyświetl okna konsoli Gimpa" - podczas sklejania wyświetli się okno konsoli, w którym, jeśli będą problemy, pojawią się komunikaty. Ponieważ całość operacji sklejania wykonuje w jednym kroku Gimp, nie ma za bardzo czym nakarmić paska postępu. Pomyślę, czy da się to jakoś rozwiązać bez nadmiernego wydłużania czasu pracy.
b) Nie można pobierać kafli z plikami georeferencyjnymi, bo takich plików nie ma, Kafelkarz musi je dorobić. Jeśli chcesz tylko skalibrować kafle bez ich obróbki (jedna warstwa mapy, bez redukcji kolorów itp.), to zaznacz "Nie zmieniać rastra". Wtedy po kliknięciu "Zrób skalibrowane kafle" Kafelkarz tylko i wyłącznie dorobi do kafli pliki referencyjne, nie będzie przetwarzał rastrów, co trochę trwa.

Po trzecie - Trudno powiedzieć - napisz coś więcej, podaj przykład (jaka mapa, jaki obszar itp.). Wygląda to na błąd w definicji.
_________________
Kafelkarz 14.0.0.5
 
 
Snax 
azymut


Wiek: 35
Dołączył: 06 Cze 2017
Posty: 1
Wysłany: 2017-06-06, 14:17   

Hmm po aktualizacji Windowsa nie uruchamia mi się już Kafelkarz :/
Powinienem cofnąć jakoś ta aktualizacje?
EDIT:
Aj, teraz zauważyłem, że jest nowa wersja (0.5)
_________________
Pozdrawiam i polecam księgowa praca :)
 
 
krakuser
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2017-06-13, 12:57   

AAA222 napisał/a:

a) Jeśli sklejasz bardzo dużą mapę, to zapewne skleja ją Gimp. Możesz zaznaczyć opcję "Wyświetl okna konsoli Gimpa" - podczas sklejania wyświetli się okno konsoli, w którym, jeśli będą problemy, pojawią się komunikaty. Ponieważ całość operacji sklejania wykonuje w jednym kroku Gimp, nie ma za bardzo czym nakarmić paska postępu. Pomyślę, czy da się to jakoś rozwiązać bez nadmiernego wydłużania czasu pracy.

OK. Pasek byłby użyteczny, bo optymalne dla mnie jest sklejanie jak największych map, ale w rozsądnym czasie - dlatego warto wiedzieć ile to potrwa. Jeśli za długo, to robię mniejsze mapy.

AAA222 napisał/a:

b) Nie można pobierać kafli z plikami georeferencyjnymi, bo takich plików nie ma, Kafelkarz musi je dorobić. Jeśli chcesz tylko skalibrować kafle bez ich obróbki (jedna warstwa mapy, bez redukcji kolorów itp.), to zaznacz "Nie zmieniać rastra". Wtedy po kliknięciu "Zrób skalibrowane kafle" Kafelkarz tylko i wyłącznie dorobi do kafli pliki referencyjne, nie będzie przetwarzał rastrów, co trochę trwa.

O to mi chodziło, teraz to idzie szybko. Potem sobie sklejam w innym programie, bo mam zazwyczaj za dużo kafli, rzędu kilkudziesięciu tysięcy, żeby robił to gimp.

Zdecydowanie mi brakuje możliwości przerwania całego procesu pobierania kafli, jak i przetwarzania. W razie pomyłki nie ma jak z tego wyjść, a proces może trwać naprawdę długo.

AAA222 napisał/a:

Po trzecie - Trudno powiedzieć - napisz coś więcej, podaj przykład (jaka mapa, jaki obszar itp.). Wygląda to na błąd w definicji.

Chodzi o mapy w odwzorowaniu EPSG:3857, np. OSM. Sprawdziłem kilka i wszystkie miały przesunięcie na północ wraz ze zmianą proporcji.

Świetną funkcją, przed sklejeniem mapy, byłaby możliwość usuwania pustych kafli (np. tych poza granicami albo bez pokrycia, w przypadku polskich wms i wmts). W przypadku kafli jpg+map robię to ręcznie, usuwając wszystkie takie kafle jpg (po sortowaniu wg wielkości mają najmniejszą i stałą wielkość), a potem usuwam odpowiadające im pliki .map za pomocą polecenia w windowsowym Powershellu: diff $(gci c:\*.jpg) $(gci c:\*.map) -property BaseName | foreach {rm c:\$($_.BaseName).map -Verbose}
Może się komuś przyda.

I jeszcze drobiazg, ale upierdliwy - numeracja kafli jpg+map. Po pobraniu dużej ilości kafli składam je w mapy na raty i wtedy mam kłopot z wydzielaniem "porcji" wg kolejności zapisu, ponieważ numery mają różną liczbę znaków, co sprawia, że po posortowaniu wygląda to np. tak: 0,1, 10, 100, 1000,...,1009,101,1010,...,11,110,111,... - więc jeśli chcę odciąć tylko, dajmy na to, 500, to muszę je ręcznie wybierać. Nie byłoby tego problemu, gdyby numery od razu miały stałą liczbę cyfr (np. 5 lub 6) - 000001,000002,itd.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 188
Wysłany: 2017-06-15, 07:01   

krakuser napisał/a:
Zdecydowanie mi brakuje możliwości przerwania całego procesu pobierania kafli, jak i przetwarzania. W razie pomyłki nie ma jak z tego wyjść, a proces może trwać naprawdę długo.
Po prostu, klikasz przyciski "Kill" na pasku obok liczby uruchomianych procesów i po sprawie.
krakuser napisał/a:
Chodzi o mapy w odwzorowaniu EPSG:3857, np. OSM. Sprawdziłem kilka i wszystkie miały przesunięcie na północ wraz ze zmianą proporcji.
W czym sprawdzałeś ? Przed chwilą zrobiłem dwa kawałki "OpenStreetMap OSM" z "pakietu" Kafelkarza 14.0.0.5, jeden skalibrowany pod Oziego, drugi w geotifie, otworzyłem oba w QGISie i dodałem warstwę WMTS OpenStreetMap z internetu - wszystko pasuje.
krakuser napisał/a:
Świetną funkcją, przed sklejeniem mapy, byłaby możliwość usuwania pustych kafli...
Kafelkarz sprawdza i usuwa "puste" kafle, czyli te, które nie są rastrami. Jeśli kafel jest normalnym rastrem, tyle że np. wypełnionym jednym kolorem, co często się zdarza, to nie jest pusty.
krakuser napisał/a:
Nie byłoby tego problemu, gdyby numery od razu miały stałą liczbę cyfr (np. 5 lub 6) - 000001,000002,itd.
OK., będzie pod koniec sierpnia ;).
_________________
Kafelkarz 14.0.0.5
 
 
krakuser
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2017-06-23, 13:56   

Cytat:
Po prostu, klikasz przyciski "Kill" na pasku obok liczby uruchomianych procesów i po sprawie.

Tak to działa tylko w trakcie pobierania kafli. Natomiast podczas przetwarzania (funkcja Zrób kalibrowane kafle) u mnie w ogóle nie ma takiej możliwości - cały czas widać jedynie "pracujący" kursor. A jeśli masz włączone przetwarzanie rastra i kilka tysięcy kafli, to trzeba dooooość długo poczekać aż skończy :) A ubijanie w tym celu całego windowsowego procesu jest takie nieeleganckie... ;)
I jeszcze jeden drobiazg - przy pobieraniu kafli kursor cały czas miga (Win10), co jest trochę wkurzające, jeśli się robi w międzyczasie coś innego.
Cytat:
W czym sprawdzałeś ? Przed chwilą zrobiłem dwa kawałki "OpenStreetMap OSM" z "pakietu" Kafelkarza 14.0.0.5, jeden skalibrowany pod Oziego, drugi w geotifie, otworzyłem oba w QGISie i dodałem warstwę WMTS OpenStreetMap z internetu - wszystko pasuje.

No i tu jest coś dziwnego, byłbym wdzięczny za pomoc. Po raz kolejny zrobiłem ten eksperyment, z tym, że otwierałem zrobione Kafelkarzem OSMowe mapy (geotiff) w ArcMapie i GlobalMapperze. W ArcMapie się rozjeżdża (ale projekt jest w PL92), podczas gdy, jakimś cudem, GM prawidłowo wyświetla te dwa różne odwzorowania. Próbowałem w QGisie, ale nie znam sie na nim, i tam też, jak w ArcMapie, nie udało się wyświetlić jednoczesnie i poprawnie, map w EPSG:2180 i 3857, nawet w trybie OnTheFly. Jakaś podpowiedź? Próbowałem w ArcMapie zmieniać odwzorowanie w obie strony, ale wtedy mapa w ogóle nie daje się wyświetlić. Jeśli to nie temat na to miejsce, a jest jakiś sposób, to prosiłbym o info na PW.
Cytat:
Kafelkarz sprawdza i usuwa "puste" kafle, czyli te, które nie są rastrami. Jeśli kafel jest normalnym rastrem, tyle że np. wypełnionym jednym kolorem, co często się zdarza, to nie jest pusty

A mnie właśnie o takie niby niepuste, ale jednak niezawierające żadnej treści kafle chodzi. Zauważyłem, że przy zaznaczeniu formatu docelowej mapy jako geotiff, program tworzy kafle w .tifach - a te (puste) znacznie łatwiej wysortować i usunąć niż pary jpg+map. Tyle, że zajmują znacznie więcej miejsca - ale to tylko na chwilę, zanim się zrobi z nich mapę, więc nie wadzi.
Cytat:
OK., będzie pod koniec sierpnia ;).

Super! Dzięki za konstruktywny dialog i jeszcze raz za program!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 9