My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-03-15, 20:49
Goclever Navio 500cam
Autor Wiadomość
dorjan
azymut


Dołączył: 15 Kwi 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-04-15, 21:37   zamienił stryjek siekierkę na kijek

Witam.

Potrzebuję podpowiedzi, ale zacznę od prezentacji dwóch Gocleverów.

Goclever GC-5010FM BT, Win CE 5.0, 64Mb ram, 2GB dysk flash, wyświetlacz 5” o rozdzielczości 480x272 piksele. Nawigacja solidnie zbudowana z odblokowanym systemem Win i bezproblemowym wyborem programów nawigacyjnych. Czyta karty SDHC do 32GB. Służy bezawaryjnie od kilku ładnych lat.

Coś mnie podkusiło na zakup kolejnego gadżetu i wybrałem troszkę „nowszy” model z taniej oferty leżaków magazynowych. Za 2 stówki mogłem kupić coś zupełnie nowego w tandetnej powłoce, ale Goclever Navio 500 Cam FM BT z kamerką cofania spełnia moje wymagania w zupełności. Nowszy system Win CE 6.0, 128Mb ram, 4GB dysk flash i wyświetlacz HD 800x480 pikseli. Wymagane karty micro SDHC do 32GB.

Miało być lepiej, a wyszło gorzej. Ta Navio 500 Cam wygląda bardzo ładnie. Zdecydowanie cieńsza od starszego modelu, z niby szybszym procesorem i o większej rozdzielczości ekranem, ale już na początku pojawił się pierwszy problem. W tej nawigacji uruchamia się tylko shell z ikonkami uproszczonego menu producenta i nie można uruchomić gołego Win CE 6.0.
Jak to zrobić w mało inwazyjny sposób? Inni chcą „ładnych”, funkcjonalnych nakładek, a ja tylko „goły” ekran systemowy. To powinno być dość łatwe do zrealizowania, ale ja nie wiem jak. Spróbowałem uruchamiania „Explorer.exe” z formowej „apteczki” i to nie działa.

W GC-5010FM BT mam pełną dowolność. Resetując nawigację i uruchamiając system bez karty SD ładuje się firmowy sheel z ikonkami. Po wyłączeniu i włożeniu karty SD z plikiem „YFGo2CE” ładuje się sam system Win CE 5.0, który uruchamia się już później bez żadnej zwłoki nawet po wyłączeniu nawigacji i zmianie karty. Powrót firmowego „menu” jest możliwy dopiero po zresetowaniu systemu. Nie wiem, czy ten plik był już fabrycznie na karcie, czy też to jakaś modyfikacja sprzedawcy. Mam tak od początku i chciałbym podobne rozwiązanie w Navio 500 Cam.

Czy jest to możliwe?

W Navio 500 Cam jest beznadziejny akumulator. Wystarcza na 20-30 minutową pracę bez zasilania i pojawia się upierdliwy komunikat o wyczerpanej baterii. W porównaniu do GC-5010 to jest jakaś namiastka zasilania. W tym starszym modelu energii wystarcza na kilka godzin i pomimo swojego wieku nie słyszałem od niej skarg na brak prądu. Czy to tak ma być w Navio 500 Cam?

Kolejna wpadka Navio 500 Cam to jakość, a raczej marność wyświetlacza HD. Przy dziennym świetle mało co widać i nawet we wnętrzu pojazdu kontrast jest dużo, dużo słabszy niż w mniej rozdzielczym GC-5010. Jestem zawiedziony jakością nowej zabawki, ale dla zrównoważenia tych wad trzeba przyznać, że łatwość zmiany ścieżki dostępu do programu nawigacyjnego po części rekompensuje brak systemu Win 6.0 CE na ekranie. Dość marny uchwyt z przegubem kulowym daje się na szczęście łatwo zastąpić czymś solidniejszym, bo ma standardową końcówkę z czterema zaczepami. Obydwie nawigacje mają jedną pozytywną właściwość. Widzą satelity nawet w pomieszczeniu, a już w pobliżu okna potrafią zidentyfikować co najmniej z pięć. Nawigacja zaczyna działać praktycznie po włączeniu zasilania i uruchomieniu programu. Niewielką przewagę ma jednak starszy model.

Pomożecie w odblokowaniu Win 6.0 CE w Goclever Navio 500 Cam FM BT?

Pozdrawiam.

Podgląd systemu jest prawidłowy. Komputer synchronizuje się z urządzeniem mobilnym i te kilkadziesiąt plików Windows jest widoczne, ale część z nich nie daje się skopiować.





Menu firmowe i planowane osiągnięcie pulpitu Windows.

.

Uchwyty nawigacyjne.

.

Najsolidniejszy jest prehistoryczny uchwyt. Ma pewnie ze 20 lat i dysponuje wyciąganym teleskopowym ramieniem i wymiennymi końcówkami o różnych długościach. Pasuje do Navio 500.

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2017-04-16, 14:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 52 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5153
Wysłany: 2017-04-16, 21:09   

Nie do końca rozumiem....
CO pojawia się po kliknięciu w "Ustawienia" ?
Nie ma tam opcji ustawienia ściezki do programu nawigacyjnego, ktory będzie można uruchomic klikając w menu "Nawigacja " ?
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
dorjan
azymut


Dołączył: 15 Kwi 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-04-17, 10:43   

Też nie do końca rozumiem, co może być niezrozumiałego. Wyraźnie napisałem, że łatwość zmiany ścieżki dostępu do programu nawigacyjnego po części rekompensuje brak systemu Win 6.0 CE na ekranie.

Chodzi mi o odblokowanie Win CE 6.0 w nawigacji Goclewer Navio 500 Cam. To tylko tyle i aż tyle. Poczytałem trochę i nie znalazłem recepty na forum, a podpowiedzi dotyczą innych wersji i nie sprawdzają się z tym modelem.

Pozdrawiam.

To pojawia się po kliknięciu w „Ustawienia”


...
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 52 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5153
Wysłany: 2017-04-17, 11:02   

Napisałem "nie rozumiem" bowiem skoro masz mozliwośc uruchomienia programu nawigacyjnego ( czy pulpitu, wraz z wszelkimi mozliwymi narzedziami ) z poziomu fabrycznej nakladki dostep do pulpitu windows wydaje mi się zbedny.
Ale to oczywiście tylko moja prywatna opinia :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13